Tehnica de pescuit originara din provincia Bologna, Italia si poate fi considerata un”hibrid”, fiind un compromis intre pescuitul cu varga lunga si cel cu sheffield.
Pentru a practica bologneza la randamentul maxim este nevoie de un rau (canal) cu un curent lent si regulat, deoarece metoda consta in lansarea monturii si lansarea acesteia in deriva pana la locul nadit, unde pestii vor apuca momeala ce trece pe langa ei. Este bine sa precizam ca momeala trebuie sa treaca pe langa pesti cat mai natural posibil, fiindca pestii de rau sunt foarte banuitori si vor refuza,practic, sa o apuce daca aceasta se va misca mai repede sau mai incet decat in mod obisnuit. Pentru a realiza acest lucru este necesar un control riguros al liniei, lucru care se obtine cu ajutorul unui echipament adecvat si cu experienta pe care o veti acumula destul de rapid.
Bologneza mai are si alte”limite”: in afara de regularitatea curentului, vantul trebuie sa lipseasca cu desavarsira sau sa fie foarte slab.
Lansetele lungi va vor fi de un real folos in aceasta tehnica pentru un control mai bun al monturii pe distante mai mari, insa ele vor devenii o adevarata pacoste atunci cand va trebui sa lansati. De aceea se recomanda sa va alegeti un loc de pescuit ceva mai degajat, macar pe o portiune suficienta pentru a permite sa lansati.
Aveti totusi grija la copacii din jur, deoarece este destul de riscant sa aruncati pe langa crengile lor cu o lanseta de 7 m.
Cam acestea sunt masurile pe care trebuie sa le luati pentru a pescui la bologneza, restul depinde de echipamentul si dexteritatea dumneavoastra.
Dupa ce v-ati ales locul de pescuit si v-ati instalat, incepeti nadirea. Aceasta se face in functie de distanta la care pescuiti, de pestii cautati si de culoarea substratului albiei raului (folositi o nada de culoare cat mai apropiata de culoarea acestuia).
Bulele de nada se raspandesc pe o zona larga,paralela cu malul. Nada trebuie sa fie grea si colanta si sa lucreze numai pe fundul apei.
Dupa ce naditi, puneti momeala si lansati in amonte de locul nadit (cu cca 10 m), tinand mana stanga pe manerul lansetei si antebratul drept in continuarea acesteia. Impingeti de lanseta cu mana dreapta si trageti de maner cu stanga inspre dumneavoastra (seamana foarte mult cu aruncarea pe spate la pescuitul cu undita). Inainte ca montura sa atinga apa, franati firul cu degetul aratator pe tambur, pentru a nu face zgomot(pestii de rau sunt mai banuitori si mai speriosi si simt pana si caderea firului pe apa). De indata ce pluta se asaza,deschideti pick-up-ul mulinetei pentru a elibera firul si a-l lasa in deriva impreuna cu montura,controlandu-l in acest timp cu degetul aratator. Tineti lanseta sprijinita in sold si cu varful un pic ridicat (cam la 45 ) in sus,spre a controla mai bine mersul plutei. Montura trebuie sa derive catre aval intr-o pozitie putin oblica: mai intai carligul, apoi plumbajul (pe fund), urmate (la suprafata) de pluta.Baniera(restul de fir ramas de la varful lansetei pana la pluta) trebuie sa ramana afara din apa si intinsa (nu foarte tare, pentru a nu impiedica deriva monturii) spre a nu forma burta pe apa, care are tendinta de a aduce montura catre mal.
De indata ce montura va ajunge la locul nadit vor aparea si trasaturile. Aveti grija! Acestea sunt adesea violente si rapide (nu lente ca in lacuri), fiindca aici pestii nu dispun de prea mult timp sa apuce momeala care trece pe langa ei. Pentru a provoca trasaturile, faceti cateva retineri ale plutei, chiar infime, fara sa stopati cursa monturii. Veti determina un mic salt al momelii, foarte atragator pentru pesti. In momentul trasaturii, intepati ridicand usor lanseta, apoi mulinati pana ce formati cu firul o lungime aproximativ egala cu cea a vergii. De aici inainte, totul decurge ca la pescuitul cu undita (mai putin caraitul franei!). Pe cat posibil,incercati sa indepartati pestele cat mai repede din locul nadit pentru a nu-i speria pe ceilalti.
La bologneza se pot prinde ciprinide, indeosebi cele care traiesc in rauri (clean,mreana si chiar acobar, in zonele cu un curent regulat).
Metoda este eficienta mai ales la pestii de marime medie (babusca, platica, scobar, clean), iar pe plan secundar, la ciortan si la mreana mare, desi in Italia acestia sunt cei mai cautati pesti pentru bologneza. Aceasta tehnica, utilizata pe timp calm, este adaptata pentru albitura. Italienii mai folosesc metoda si in unele iazuri pentru pescuitul amurului.
Asadar, metoda poate fi folosita nu numai pe rau, ci si in anumite sectoare calme (obligatoriu calme!), cum ar fi elesteiele, canalele. Rezultatele vor fi bune cu ajutorul acestei tehnici, insa acum ne aflam deja pe terenul sheffield-ului.