Pagini

vineri, 30 martie 2012

Arapaima - Pestele Gigant

Arapaima sau pirarucu, asa cum este cunoscut in Brazilia, este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce din lume. Numele local deriva din limba indigenilor si se traduce prin “peste rosu”, referindu-se atat la petele de un rosu aprins ale solzilor din apropierea cozii, cat si la culorea carnii acestui peste. Din cauza dimensiunilor impresionante, corpul sau este neted si are o forma aerodinamica, inotatoarele dorsale si cea anala fiind orientate inapoi, in apropierea cozii, pe langa corpul de culoare gri, cu nuante verzui. In comun cu alti pesti apartinand ordinului Osteoglossomorph (pesti ososi), arapaima are dintii ascutiti, ososi, care il ajuta foarte mult la schilodirea si sectionarea prazii.
In afara dimensiunii impresionante, probabil ca trasatura care ii este cea mai caracteristica este dependenta fundamentala de aer - arapaima trebuie sa iasa din cand in cand la suprafata pentru a respira. In plus fata de branhii, acest peste are o basica inotatoare, modificata si largita, compusa dintr-un tesus asemanator cu cel pulmonar, cu ajutorul careia extrage oxigenul din aer. Acesta este o forma de adaptare la conditiile adesea hipoxice (insuficienta oxigenare) ale vaii inundabile a Amazonului, care il determina sa ia aer la intervale cuprinse intre 5 si 15 min.
Atunci cand nivelul apei scade, incepand din luna august si pana in martie, pestii arapaima se aduna in lacurile si canalele raurilor. Catre sfarsitul sezonului, intre lunile decembrie si martie, adultii se imperecheaza, construindu-si un fel de cuib, in care f emela depunde icrele. Larvele ies dupa 3-5 zile din oua, dupa care femelele adulte lasa, de regula, masculii sa aiba singuri grija de pui. Masculul este foarte constiincios in rolul sau de parinte, nepermitandu-le puilor sa se departeze la mai mult de un metru de el. Odata cu cresterea nivelului apei, arapaima migreaza catre medii mai bogate in surse de hrana. Adultii care au varsta de peste un an se hranesc, in principal, cu alti pesti, in timp ce dieta diversificata a tinerelor exemplare, care raman sub ingrijire paterna pentru aproximativ trei luni, include: insecte, larve de pesti si alte organisme mici. Dupa retragerea apelor, adultii se separa de tineri si migreaza inapoi in lacuri si rauri. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 4-5 ani, iar speranta medie de viata este de 15-20 de ani, in captivitate.

Nodul Drop Loop

Nodul Drop Loop este un nod pescaresc folosit in general pentru capetele de monturi sau forfacuri. Este un nod simplu de realizat si poate fi executat de orice pescar. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

Raul Moldova

Raul Moldova este un rau din regiunea istorica Moldova a Romaniei, afluent de dreapta al raului Siret. Raul Moldova izvoraste din varful Lucina al Obcinii Feredeu. Izvorul sau se afla in apropiere de localitatea Moldova-Sulita, aflata pe teritoriul judetului Suceava.
El curge pe o lungime de 237 km in directia NV-SE si strabate teritoriile a trei judete: Suceava, Iasi si Neamt. Din lungimea sa, 150 km se afla pe teritoriul judetului Suceava, unde bazinul sau hidrografic ocupa peste 35% din suprafata judetului. In acest județ, raul strabate sectoare cu panta mai accentuata (Pojorata, Prisaca) si sectoare unde panta scade la mai putin de 3 m/km.
Odata cu iesirea din munti, cursul Moldovei se ramifica in depresiunile intramontane, formand grinduri, praguri si ostroave. Pe teritoriul judetului Iasi, Moldova curge pe o lungime de 30 km, avand un debit mediu de 31,1 m³/s.
Raul primeste afluenti si de partea stanga si de partea dreapta, printre cei mai importanti mentionam raurile Humor (la Gura Humorului), Suha (la Frasin), Moldovita, Putna, Colacu (la Fundu Moldovei) si Sarata (la Raucesti). De-a lungul curgerii sale, Moldova strabate mai multe localitati, printre care orasele Campulung Moldovenesc si Roman.
Moldova se varsa in raul Siret pe teritoriul judetului Neamt, in apropierea orasului Roman. De la raul Moldova si-a luat numele provincia istorica romaneasca a Moldovei. Sursa: ro.wikipedia.org

Biban Record in Danemarca

Apele daneze sunt recunoscute pentru bibanii de mari dimensiuni ce se ascund in ele, dar un pescar experimentat precum Mads Grosell, product manager la o companie producatoare de echipamente pentru pescuitul la rapitori, care testa o serie de produse, a reusit sa-i gaseasca in golfurile din apropierea marii. Cu ocazia unei partide test, Mads a capturat mai multi bibani de peste 1 kg, iar cel mai mare a avut 1,8 kg, toti prinsi cu Soft 4play, pus pe un jig mic. Sursa: www.aventurilapescuit.ro

marți, 27 martie 2012

Balta Sucutard 1

Balta Sucutard a fost amenajate in asa fel incat sa ofere conditii optime iubitorilor de pescuit, va ofera spatiul unei destinderi prin construirea de gratare, loc de agrement si alte accesorii ce va fac sederea aici un moment de relaxare.
Balta Sucutard 1(Chiris) are o suprafata de 30 ha.
Taxa este de 50 Ron/12h, Numărul de undiţe – 4 din care : 3 lansete fund, 1 undiţă plută. Cartea de identitate obligatorie. Se pot reţine 5 kg de peşte pentru o taxa cu respectarea lungimii minime de reţinere a speciilor. Se va folosi obligatoriu minciog şi juvelnic din material textil, leste sau penseta pentru extras carligul din gura pestelui. Specii de pesti intalnite: amur, biban, caras, crap, platica, salau, sanger, somn, stiuca. Telefon Contact: 0744613580.
Cale acces. Balta Sucutard 1 ( Chiris ), este situata in apropierea localitatii Sucutard, care apartin de comuna Geaca din judetul Cluj, cam aproximativ 35 de km de la Cluj-Napoca prin satul Palatca, se poate merge si din Gherla. Sursa: www.baltidepescuit.ro

luni, 26 martie 2012

Clean de 3.3 Kg

A venit primăvara şi pescarii britanici au început din nou să pescuiasca capturi la care noi doar visăm. Billy Burnell, un specialist al pescuitului pe râul Wye, a reuşit să scoată din apă un clean de 3,3 kg, care este considerat unul dintre cele mai mari trofee prinse vreodată pe acest râu.
Viermuşii au fost decisivi, iar ca echipament a folosit o lanseta de pescuit la feeder, un cârlig numărul 18 legat la un fir de 10 lb.
Această partidă i-a adus multe capturi de clean şi mreană, ocazie cu care cleanul de 3,3 kg a bătut recordul personal de 2,7 kg. Sursa: www.aventurilapescuit.ro

Balta Arini

Balta Arini administrata de societatea Doripesco, este deschisa pescuitului sportiv doar pe baza de abonament anual in valoare de 400 Ron. La balta Arini, in general sunt organizate concursurile pescarilor cu nevoi speciale (handicap).
Balta Arini este localizata pe un brat al Oltului si este un loc superb. Balta a fost populata cu crap dar exista amur si toate speciile de pesti care se gasesc si in raul Olt. Balta Arini are ca adancime maxima de 3 m, cu namol pe fund si pe alocuri vegetatie.
Accesul la pescuit se face numai pe baza de abonament, se pot retine maxim 5kg de peste, ce depaseste se poate achizitiona contra cost, sunt admise maxim 3 undite / pescar/abonament, monturile vor avea maxim 2 carlige, scaldatul este interzis. Telefon Contact: 0745.039.585.
Cale de acces. Mergeti de la Brasov spre Feldioara (E60), din Feldioara sunt doua variante: una prin Haghig apoi Arini (31km) si alt drum prin Rotbav, Maierus, Arini (35km). Specii de pesti intalnite: avat, biban, caras, crap, platica, rosioara, somn, stiuca. Sursa: www.baltidepescuit.ro

Tehnici de Nadire

Dupa localizare, nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa "miros".
Cel mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenea cantitatea de nada este foarte importanta, nu trebuie sa va zgarciti dar nici sa hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare, preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau vanilie).
Nadirea cu ajutorul lansetei este cea mai eficienta metoda de nadire pentru ca si momeala si nada ajung exact in acelasi loc. Problema este ca la un singur lanseu cu o lanseta de 3 lb nu poti arunca o cantitate suficienta de nada plus momeala asa ca neaparat este nevoie si de nadire suplimentara. Nadirea cu ajutorul lansetei se face cu momitorul (arc), cu firul solubil, cu saculetul PVA sau cu racheta.
Momitorul (arcul) - Este cel mai popular accesoriu de nadire. Acesta se umple cu nada pasta , simpla sau in amestec cu momeli. Va recomand momitoareele din plastic sau cele vopsite in culori inchise (verde inchis, negru) pentru ca dupa golirea de nada nu trebuie sa devina un semnal de alarma pentru pesti.
Firul solubil - este foarte potrivit pentru boiliesuri si boabe de porumb. Insirati boiliesuri sau boabe de porumb pe croseta, trageti-le pe firul solubil, legati ambele capete ale firului de montura (forfac) si lansati . Dupa cateva secunde firul se dizolva si veti avea un pumn de boiliesuri sau de graunte pe o suprafata de o palma.
Saculetul solubil - este cel mai interesant mod de nadire deoarece impreuna cu nada (pasta, boiliesuri, boabe, momeli animale) se introduce in saculet si montura cu carlig reducand astfel riscul incurcarii cu linia sau plumbul. Atentie la greutatea la care ajungeti cu nada + montura!!!
Va recomand saculetul solubil (din plasa) de la Korda.
Racheta - Este o teava din plastic si are in capatul superior o camera cu aer (sau material plutitor) iar in capatul inferior un sistem de prindere. Necesita o alta lanseta decat cea cu care pescuim (de putere mare) si o buna precizie in lanseu dar are avantajul ca duce o cantitate destul de mare de nada (pana la 500g).
Barca - Este cea mai precisa forma de nadire si este foarte indicata pentru nadirea locului inaintea partidei de pescuit.
Vaporasul teleghidat - Ofera o nadire foarte precisa si poate fi folosit si in timpul pescuitului pentru ca prin dimensiunile sale reduse nu sperie (foarte tare) pestii.
Cobra - Este o teava din aluminiu sau PVC de pana la 1 metru lungime, de cele mai multe roi curbata. Cu aceasta teava si cu putin antrenament poti arunca boiliesuri la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de distanta la care doriti sa aruncati si de diametrul boillie-surilor.
Prastia - Daca pescuiti la distante mici fata de mal puteti folosi prastia de mana dar cum de cele mai multe ori se pescuieste la distante mari cea mai folosita este catapulta. Cel mai important lucru este sa va reglati tirul si sa naditi in aceasi zona in care v-ati lansat monturile.
Lopata - Nu este vorba de unealta agricola ci de o lopatica de forma unei linguri, cam de marimea a doua palme, cu o coada de 1,8 - 2 metri in care se pune un bulgare de nada sau seminte. Cu aceasta lopata se poate lansa pana pe la 80m.

Nodul San Diego

Denumit adesea si Reverse Clinch sa Nodul Heiliger este un nod foarte popular folosit de foarte multi pescari. Acest nod poate fi lolosit la toate tipurile de linii nomofilare cat si impletite dar in deosebi atunci cand se folosesc moleli grele. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

joi, 22 martie 2012

Echipamentul pentru Stiuca

Stiuca este una dintre cele mai cunoscute specii din apele noastre si mai preferata de catre pescarii sportivi.
E un peste foarte lacom, de aceea i se mai spune si lupul baltilor desi traieste in lacuri, in apele curgatoare de ses sau in unele lagune litorale.
Lanseta: Daca pescuiti din barca nu aveti nevoie de o lanseta mai lunga de 2,10 m, cele mai indicate fiind 1,8 – 2,1 m. La actiunea lansetei parerile sunt impartite, unii vor nuiele altii pari, e vorba de gusturi. Oricum eu m-am luat dupa recomandarile specialistilor americani, am testat mai multe tipuri de actiuni si am ajuns sa folosesc pentru lingura o lanseta de 2m (6'6") de putere 7-18 g (1/4-5/8 oz) moderata, iar la vobler una de 2,1m (7'), aceeasi putere dar mai moale pe varf.
De pe mal puteti folosi si o lanseta de 2,4 m dar pierdeti din sensibilitate.
Mulineta trebuie in primul rand sa se echilibreze foarte bine pe varga, altfel pescuitul va fi prea obsitor pentru a fi placut. O mulineta pe care sa incapa 100 m de 0,25-0,30 este foarte buna. Raportul de recuperare nu trebuie sa fie prea mare, stiuca este un peste mai lenes. Un raport de 1:5 este limita maxima.
Firul pe care il folositi trebuie sa fie in primul rand foarte matasos, de culoare verde deschis sau transparent, nu folositi fire fluo sau culori inchise.
Cel mai important lucru la alegerea grosimii firului este sa stiti cu ce naluci pescuiti si sa alegeti grosimea optima pentru fiecare in parte sau pentru o clasa de naluci (este esential sa stiti care este puterea lansetei si sa incadrati nalucile si firul in acesti parametrii)
Agrafele recomandate pentru naluci sunt obligatoriu rotunde si nu cu unghiuri, mie cel mai mult imi plac cele "duolock".
Cascatorul este un obiect foarte practic, in special pentru incepatorii care nu sunt obisnuiti cu manevrarea unei stiuci.
Pensa sau chiar un patent sunt obligatorii, va asigur ca nu este prea placut sa umblati cu degetele goale prin gura unei stiuci ca sa va recuperati naluca.
Nalucile folosite in acest pescuit sunt cele clasice pentru pescuitul stiucii: oscilante, rotative, voblere, soft plastics (twistere) si spinner bait.

miercuri, 21 martie 2012

Legarea firului pe mulineta - Nodul Arbor

Nodul Arbor este unul dintre cele mai simple moduri de a atasa si totodata securiza capatul liniei sau a firul in jurul tamburului (bobinei) mulinetei. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

marți, 20 martie 2012

Balta Sindrilita

Balta Sindrilita este localizata geografic in judetul Ilfov, in apropierea satului Sindrilita. Balta este o oaza de liniste si verdeata la numai 20 de km de centrul capitalei.
Se impune respectarea orarului stabilit, respectiv 05.00 – 19.00(zi)/ 19.00-7.00(noapte).
Un pescar sportiv va putea pescui cu cel mult 4 undite (sau lansete). Acesta poate fi însotit de cel mult o persoana (în baza aceluiasi bon de pescuit, avand drept de pescuit, cu conditia ca cei doi sa nu foloseasca mai mult de 4 scule de pescuit); Restul insotitorilor vor plati 10 lei taxa de agrement. Sunt permise doar monturi cu un singur carlig si cu posibilitatea eliberarii plumbului (sau naditorului) in cazul ruperii firului principal. Pescarii trebuie sa fie dotati cu saltea de primire, spray dezinfectant. Nadirea se face de pe mal. Momelile folosite vor fi cele clasice. Nu se admit momeli insalubre. Aveti obligatia sa prezentati momelile la controlul personalului de serviciu. Navomodelele se pot utiliza doar in bazinul 1 (cel din dreapta) , dupa achitarea taxei specifice. Capturile de CRAP care vor depasi 4KG vor fi eliberate imediat ce au fost prinse in stare vie si fara a fi ranite, la fel si pentru cele sub 1Kg !!! Pescarii sportivi si insotitorii acestora au obligatia de adoptare a unui comportament in spiritul respectului reciproc pe toata perioada stationarii in perimetrul amenajarii, de pastrare a curateniei si de luare a tuturor masurilor pentru a preveni orice evenimente cu consecinte negative (incendii, distrugerea florei sau faunei, alterarea calitatii apei din bazin prin aruncarea de deseuri \ resturii \ substante chimice etc.). La locurile de pescuit vor fi pastrate în mod obligatoriu curatenia, ordinea; gunoiul fiind strans si depozitat in sacii de gunoi pusi la dispozitie de administratie.
TAXE: BAZINUL DIN DREAPTA (SINDRILITA 1)-12H/70 LEI 5KG PESTE (CRAP, CTENO, CARAS)
BAZINUL DIN STANGA (SINDRILITA 1A)-12H/40 LEI C&R 12H/90 LEI 5KG (CRAP)
TAXA AGREMENT-10 LEI/PERS
TAXA PLANTAT-12H/30 LEI (PERMIS DOAR PE BAZINUL DIN DREAPTA)
Cale de acces. Pe soseaua Bucuresti – Urziceni (DN2) pe partea dreapta pana la intrarea in localitatea Sindrilita imediat dupa Afumati.
Se poate ajunge cu:
1.Mijlocul auto propriu: Se iese din Bucuresti prin Soseaua Colentina, traversand orasul Voluntari si localitatea Afumati. Pe partea dreapta a drumului, pana in localitatea Sindrilita, vis a vis de Pioneer, este intrarea in curtea amenajarii piscicole, marcata cu un panou vizibil de la distanta.
Drumul de aproximativ 200 de m de la intrare pana la cabana administratiei are pe ambele parti o livada de pomi fructiferi, si este practicabil indiferent de conditiile meteo.
Cei care vin de pe Soseaua de Centura, o vor parasi la iesirea spre Suceava/Urziceni, intrand in localitatea Afumati.
2. Maxi-taxi 532 Bucuresti-Sindrilita, cu plecare din parcarea hipermarketului Kaufland Colentina, pana la intrarea in curtea baltii. tarif 3 lei/ persoana.
Sursa: www.baltasindrilita.ro

luni, 19 martie 2012

Lacul Bugeac

Lacul Bugeac este cel mai sudic din seria limanelor fluviatile, prezinta maluri înalte si abrupte care pot atinge si 30 m înaltime, fundul plat având forma unui golf-depresiune. Lacul Bugeac are legatura cu Dunarea, existând un stavilar care reglementeaza schimbul de ape. În parte a vestica a lacului este prezenta o fâsie de pamânt înalta si stâncoasa (calcaroasa).
Remarcabila este si existenta pe versantul drept al lacului Bugeac a unei grote neexploatate turistic formata în depozitele fosilifere din aceasta zona. Constituie un loc prielnic de iernare si pasaj pentru populatiile de pasari acvatice, majoritatea deosebit de importante din punct de vedere conservativ, cum ar fi de exemplu pelicanul cret (Pelecanus crispus).
Pescuit zi lumina: axa este de 100 Ron, taxa include o cantitate de o cantitate de 10 Kg de peste.
Pescuit 24 h: taxa este de 300 Ron – putand fi retinute toate capturile daca indeplinesc conditiile de specie, greutate, dimensiune, taxa C&R este de 150 Ron.
Pescuit weekend: taxa este de 500 Ron – putand fi retinute toate capturile daca indeplinesc conditiile de specie, greutate, dimensiune, taxa C&R este de 300 Ron
Nr de lansete/undite/persoana = 5. Greutatile minime admise pentru pestele retinut sunt: crap – 1100 g, salau 1000 g, caras orice greutate. Crapul cu o greutate mai mare de 4 Kg va fi eliberat imediat fara a fi ranit. Pescarii vor avea asupra lor pungi pentru gunoi, cleste de scos acele de pescuit, instrumente pentru cantarire, mincioc, juvelnic. Somnul nu se pescuiesc.
Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, platica, rosioara, salau, stiuca. Telefon Contact: 0764.402.497.
Cale acces. Lacul Bugeac este situat in apropierea granitei cu Bulgaria, la limita dintre judetele Constanta si Calarasi. Lacul Bugeac este accesibil de pe DN3, intre localitatile Ostrov si Lipnita, pe doua variante: drumul local spre localitatea Bugeac si cel spre Galita si Garlita, portiunea de drum dintre aceste doua localitati din urma oferind o buna vizibilitate asupra unei mari parti din suprafata lacului Bugeac.

duminică, 18 martie 2012

Nodul Braid

Acest nod este aproape similar cu nodul Blood descris mai anterior dar cu mai multe infasurari pentru a preveni alunecarea liniei sau desprinderea. Adesea este considerat un nod exotic deoarece este un pic mai greu de efectuat dar cu toate aceste un nod foarte rezistent la solicitari si foarte puternic. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

Montura Peter Noster

Aceasta montura poate fi folosita atat pe rauri cat si pe lacuri pentru pescuitul pestilor rapitori, (stiuca si salau) folosind ca momeala pestisori vii sau morti. Carligele folosite vor fi model ancora nr. 6-7 sau chiar mai mari. Plumbul va avea greutatea de 20-30gr. si forma de picatura de apa. Pluta, in acest caz, va avea o portanta de 10gr.

Tipuri de Plumbi - Alegerea Formei

Exista o mare varietate de plumbi, forma si greutatea acestora depinde de apa in care se pescuieste (statatoare, curgatoare), distanta la care se trimit carligele cu momeala, actiunea lansetei, grosimea firului si metoda de pescuit folosita.
Alegerea formei. Pentru ape curgatoare, plumbii plati sunt perfecti. Ca forma pot fi paralelipipedici, sub forma de disc, semidisc. Pot fi utilizati si plumbi de forma sferica, semipicatura.
Pentru apele statatoare cu fundul tare, avand gropane si canale se pot folosi plumbi cu forma ovoidala, conica, cilindrica, sferica, fusiforma. Forma ovoidala a plumbului este solutia potrivita. Acest plumb cauta gropanele si canalele unde pestii se retrag pe timp calduros sau rece.
In ape statatoare cu fund malaos, plumbul de forma "aripa delta" cu proemienta sferica este o alegere buna. Spre deosebire de cel folosit in ape curgatoare, suprafata acestui plumb este mai mare, mai subtire iar proeminenta semisferica fixeaza la mijloc si in partea inferioara centrul de greutate, favorizand stabilitatea plumbului pe mal (dupa lansare se recupereaza 2 m, pentru scoaterea plumbului din mal).

joi, 15 martie 2012

Pescuitul pe Vant

Ca pescari cazurile cand mergem la pescuit si incepe sa bata vantul sunt foarte dese, provocand nemultumirea pescarului, aceasta mai ales datorita inaspririi conditiilor de pescuit. Trebuie sa stim ca, sub luciul apei, vantul nu influenteaza negativ activitatea pestilor sau reactia acestora la nada si momeala.
Ne gandim intodeauna ca pestilor nu le plac extremele, nici frigul patrunzator, nici arsita. Anumite teorii acorda atributul favorabil sau neprielnic diferitilor curenti de aer (vant de nord, vant de sud, vant de ploaie). Insa vantul, de regula, sporeste agitatia pestilor si nu de putine ori odata cu acesta apar si primele capturi frumoase. Am remarcat ca atunci cand vantul nici macar nu adie putine sunt sansele de a ne umple juvelnicul cu peste.
Problema este ca, din pacate, pe timp de vant pescuitul la undita este evident ingreunat. Nu este totusi grav pentru ca, folosind experienta acumulata in timp, putem invinge adversitatea vantului transformind-o in aliatul principal. Dupa ce veti insusi tehnica de pescuit pe timp de vant veti dori sa aveti noroc de vant. Pe timp de vant s-a constatat ca pestii circotasi, care miros momeala si pleaca, devin mai hotariti iar pestii mici, de suprafata, inhata "prada" in acest strat oxigenat de actiunea vintului.
Multi pescari, pentru a rezolva "problema vintului" si pentru a mentine pluta in valuri, au tendinta de a ingreuna serios momeala, rezultind "calupuri" respectabile. Nu este solutia optima, existind si alte metode de urmat. Este necesar, inainte de lansare, sa aflam directia si intensitatea vantului. In continuare este necesar sa determinam efectul vantului pe suprafata iazului dar si in straturile mai profunde. Lansam pe suprafata apei o buleta (flotabila un timp) si observam pe luciul apei traiectoria acesteia (spre mal, spre larg, stinga-dreapta). Acesta este indicatorul fortei vantului in stratul superior. Daca pescuim pe fundul apei trebuie sa determinam eventualii curenti de adancime care pot avea sensul opus celor de suprafata, efectul nadirilor fiind absolut imprevizibil. Aparenta poate fi inselatoare; asadar este important sa facem cateva mici teste si experimentari intotdeauna cand avem de-a face cu vantul. De asemenea, retineti ca apa este agitata de vant pana la o adancime agala cu jumatatea distantei dintre varfurile a doua valuri succesive. Sub acest nivel pestele este linistit si ferit de turbulentele din timpul vantului puternic. Vom analiza acum cazul vantului in functie de directia din care acesta bate. Ca o regula, vom aminti folosirea plutelor lungi dar cu varf subtire.
Vant din spate
In acest caz putem pescui departe si precis, cu mai mult fir, pentru ca vantul culca incetisor linia pe locul nadit. Faceti cu atentie nadirea, in toate azimuturile pentru ca rafalele de vint antreneaza nada in afara "vadului". In general, aceasta directie este foarte avantajoasa pescuitului.
Vant din fata
In acest caz este necesara o linie mai grea pentru a putea lansa. O undita firava poate ceda usor daca este fortata prea tare, mai ales cand plumbii sunt usori. In acest caz, pestele are predilectie pentru zonele de mal unde se aduna, alaturi de nada luata de curenti si musculite, pestisori si hrana mai multa decat in larg. Se recomanda ca firul sa fie cit mai scurt iar varga sa fie cat mai lunga.
Vant din lateral
Este cel mai greu de a controla linia si de a ne mentine in zona nadita. Mai mult, o pozitie incorecta poate avea ca efect si muscaturile false, datorate curentilor care tensioneaza firul incorect plasat pe apa. Daca nu este turbulent, vantul lateral poate fi util deoarece tine linia usor intinsa. Cand este violent si in rafale trebuie sa avem grija sa stapanim varga utilizind un suport adecvat iar varful va trebui sa fie pus in pozitie submersa (pana la 5 cm) pentru a scufunda firul si a-l feri de furia vantului. Aici, o pluta lunga cu varf filiform este foarte utila iar pescuitul la fundul apei da rezultate bune.

sâmbătă, 10 martie 2012

Montura pentru Somn

Aceasta montura pentru somn, este folosita cand pescuim in agatzatura. Carligul, monofilamentul pentru firul principal, forfacul, antirasucitorul, sunt identice cu cele din montura de mai sus. Diferenta este tipul de vartej T, cu agrafa care culiseaza pe fir. Plumbul plat este legat de agrafa cu monofilament subtire, care se va rupe in caz ca se va agata, lasand astfel montura libera cu pestele in dril.

marți, 6 martie 2012

Pescuitul pe Dunare - Momeli

Pescuitul pe Dunare, este foarte diverit de pescuitul la o balta privata sau lac. Pestii, traiesc in salbaticie, adica trebuie sa isi procure singuri hrana si nu sunt invatati sa fie hraniti si in consecinta au alt stil de viata si hranire. La acest stil de viata si de hranire trebuie sa ne adapdam si noi, pescarii, daca vrem sa avem rezultate.
Crapul salbatic, crapul de Dunare, aeste reticent la monturi si nade "de pravalie", in schimb este atras de momeala naturala, hranirea lui se face si in fuctie de anotimp, nu doar de stare vremii.
Principala momela este mamaliga, fara exces de arome, fara mult artificial in ea, ca sa-i spun asa. Se preteaza in mai tot cursul anului. Apoi alta momeala eficace este porumbul. Porumbul de lapte este o momeala foarte eficace si gustata de crap cum este de asemenea si porumbul uscat.
Alte momeli des folosite, si cu randament ridicat sunt: ramele (negre, rosii, albe), scoica, viermusii, coada de rac, pufuletele si combinatii intre ele. Rar, cu cea mai scazuta pondere este lipitoarea. La monturi de somn s-a intamplat sa vina crapul. Asta iarasi face sa fie evidenta inclinatia acestuia la hrana naturala, cea cu care este invatat in mediul sau natural.
Mari secrete la pescuitul pe Dunare nu sunt. Sau tin doar de experienta si gusturi personale. Insa devine extrem de complicat la atingerea postului, la sondarea substratului (care se schimba de la o furtuna la alta, de la o viitura la alta, samd), la efortul de a rupe cat mai putine linii. Datorita conditiilor naturale ale malurilor, pescuitul pe Dunare nu este mereu usor, in functie de locul ales, daca o sa alegem un loc cu busteni, praguri, mal abrubt, un mal mai greu sau mai usor accesibil, conditiile gasite sunt multiple totul tine de alegerea noastra. Fir intins!

luni, 5 martie 2012

Montura cu pluta pentru Caras si Crap

Ideala pentru pescuitul pestilor de talie medie-mare in lacuri si in prezenta vantului. Este necesara folosirea unei rubeziene sau a unei boloneze de 6-8m, echipata cu o mulineta cu tambur fix si monofilament 0,18-020mm. Pluta cu fir interior pastreaza sensibilitatea ansamblului si ofera un control sporit prin reducerea, pana la eliminare, a “burtii” firului.

joi, 1 martie 2012

Pescuitul Sportiv in luna martie 2012

Pe masura dezghetarii apelor, pestii pasnici incep sa se hraneasca din ce in ce mai bine, la fel si rapitorii. Pescuitul stiucii este interzis pana la 28 martie.
In luna Martie, datorita marilor variatii ale temperaturii, directiei si intensitatii vantului, precum si a nivelului, limpezimii si culorii apelor, pentru pescuit sunt inca indicate portiunile insorite si adapostite. Se obtin rezultate bune la pescuitul lansat.
Avat - se obtin unele rezultate cu peste viu (oblet) si naluca mica, rotativa alba, intre ape;
Babusca si obletul - incep sa se prinda normal, in zilele frumoase si cu paste (mamaliga, paine);
Bibanul este activ, pescuindu-se mai ales cu rama. La lanseta cu naluci mici, de preferat rotative;
Carasul, crapul, linul si platica, desi nu devin cu adevarat activi decat in aprilie, pot fi prinsi si in aceasta luna, cu momeli animale (rame, buchet de viermusi sau libelule) pe fund, la apa putin adanca;
Cleanul nu mai poate fi pescuit la distanta ca in februarie, decat atunci cand raul este la nivelul normal. Uneori musca pe fund la rama, sorici de porc, branza topita;
Mreana - se prinde foarte rar, la rama, branza topita;
Rosioara - catre fund, cu libelule si viermusi;
Scobarul - cade bine, la fund, cu viermusi, rame rosii, paine;
Somnul de talie mica la rama;
Salaul - cu peste viu, destul de frecvent;
Stiuca - se prinde frecvent cu peste viu si la lanseta, cu naluci recuperate incet;
Vaduvita - cu momeli animale, la fund, pe langa arbori cazuti si alte ascunzatori;
La mare de pot pescui in continuare guvizii.