Pagini

miercuri, 30 mai 2012

Cotele Apelor Dunarii - 30 mai 2012

Localitatea Km Cota Variatia Temperatura
SULINA 0 81 -4 18
TULCEA 71 267 9 18
ISACCEA 103 328 12 18
GALATI 150 410 19 18
BRAILA 170 418 18 18
HIRSOVA 253 414 16 18
CERNAVODA 300 350 21 18
CALARASI 370 362 32 18
OLTENITA 430 430 44 18.5
GIURGIU 493 440 53 18.7
ZIMNICEA 554 474 46 18
T. MAGURELE 597 440 30 18
CORABIA 630 415 33 18.2
BECHET 679 445 16 18.6
RAST 738 385 -15 18.5
CALAFAT 795 355 -35 18
CETATE 811 404 -34 18
GRUIA 851 396 -26 18.8
T. SEVERIN 931 780 50 18.8
ORSOVA 954 2447 -3 18.8
DRENCOVA 1015 936 -6 18.8
MOLDOVA V 1048 724 -2 18.8
BAZIAS 1072 593 -3 18.8

Sursa: www.afdj.ro

Lacul Lesu

Lacul Lesu este un lac de acumulare situat langa localitatea Lesu pe Valea Iadului in Muntii Apuseni, judetul Bihor.
Zona de agrement este situat pe Valea Lesului, iar lacul de acumulare fiind pe Valea Iadului la 20 km de DN 1, soseaua trecand prin Beius, apoi pe un drum forestier spre Stana de Vale, prin care s-a realizat un acces spre Masivul Bihor-Vladeasa.
Este un lac de acumulare cu o suprafata de 148 hectare, volumul de apa realizat prin construirea barajului pe Valea Iadului este de 28,3 milioane m³.
Lacul a fost dat in folosinta in anul 1973, iar apa lacului alimenteaza hidrocentrala Lesu, care s-a dat in folosita cu patru ani mai tarziu, in anul 1977.
Zona de agrement preferata este Coada Lacului care a devenit in sezonul de vara un sat de vacanta – Satul de vacanta – Coada Lacului Lesu.

Midia - Scoica Neagra

Creste si se dezvolta la Marea Neagra, in general pe formatiuni de piatra. Este momeala preferata a pestilor din Marea Neagra. Se recolteaza cu o grebla speciala cu plasa (asemanatoare unui minciog). Cele mai bune locuri pentru recoltarea midiilor sunt: baza digului de Sud de la Midia, baza digurilor din Eforie Nord si Eforie Sud, plaja Mangalia. Dupa furtuna se recolteaza mai usor de pe plaja Marii Negre.
Se foloseste in mod special la guvizi, chefal si laban. Este foarte eficienta ca momeala dupa furtuna deoarece valurile sparg cochilia scoicii iar pestele are acces mai usor la carnea acesteia.
Poate fi folosita in stare naturala, majoritatea pescarilor prefera insa sa o fiarba sau sa o coaca deoarece se desface mai usor (la fierbere se mai adauga sofran pentru schimbarea coloritului scoicii).
Cade usor din carlig, de aceea nu se foloseste in lansari la distanta mare.
Midia este o scoica foarte gustoasa, se foloseste in foarte multe preparate culinare.

Nodul Knotless

Nodul pescaresc Knotless este un nod folosit pentru formarea rigurilor (monturi pentru boiles) ce se foloseste in special la pescuitul crapului. Acest nod s-a dovedit a avea un succes in randul pescarilor mai ales cand vine vorba de legarea firelor textile.

Legarea firului pe mulineta - Nodul Arbor

Nodul Arbor este unul dintre cele mai simple moduri de a atasa si totodata securiza capatul liniei sau a firul in jurul tamburului (bobinei) mulinetei. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

duminică, 27 mai 2012

Nodul Palomar

Nodul Palomar reprezinta metoda simpla de legare a unui ac de linie sau a unui muste de un inaintas.
Este puternic, flexibil si rezistent, posibilitatea de a se desface fiind minima.

sâmbătă, 26 mai 2012

Lacul Gilau

Lacul Gilau este un lac de acumulare care s-a format in urma construirii barajului in anul 1972. Este situat pe raza comunei Gilau, jutetul Cluj, la o altitudine de 422,25 m.
Se afla la contactul muntilor Gilaului cu dealurile periferice, pe raul Somesul Mic in aval de confluenta raurilor Somesul Cald si Somesul Rece.
Are un volum de 3,73 milioane metri cubi de apa, o suprafata de aproximativ 70 ha, adancime mica (maxima masurata a fost de 9 metri, in dreptul prizei de captare a apei potabile).
Se poate pescuit cu permis de pescuit. Specii de pesti intalnite: biban, clean, pastrav, scobar.

miercuri, 23 mai 2012

Montura pentru Babusca

Aceasta linie sensibila este special conceputa pentru pescuirea babustilor mofturoase. Se recomanda folosirea ei in ape calme (lacuri) cu adancimi de minim 1m si in absenta vantului. Se monteaza pe vergi de pana la 6m lungime (acest model de pluta este prezent in urmatoarele gramaje; 0,20-1,5g).

duminică, 20 mai 2012

Rezultatele Cupei K-Karp 2012

Balta 4 din complexul brasovean Doripesco este din nou in prim planul competitional si statistic romanesc. Si nu numai. De data aceasta, este vorba despre doua noi recorduri mondiale (neoficiale, inca), si anume cel de cantitate totala pentru o competitie de 96 de ore – 24.744,8 kg de crap, precum si cel de cantitate prinsa de o singura echipa – 2.011,4 kg.
Clasamentul final al Cupei K-Karp 2012 a fost urmatorul :
Locul I – Cereals Boilies (Paraschiv Emilian, Nelu Capitanu, Popa Florian) – 2.011,40 kg
Locul II – Tg. Mures Carp Team (Voda Mircea, Bodo Janos, Papoi Karol) – 1.856 kg
Locul III – Enduro Carp Team (Garlita George, Clampa Gheorghe, Cojocea Adrian) – 1.713,60 kg
Captura – Big Boss Carp Team (Both Tibor, Szilai Sanyi, Adam Robert) – 11,1 kg.
Sursa: www.aventurilapescuit.ro

Influenta ploii si a vantului in pescuitul crapului

Multi pescari s-au intrebat de ce dupa o ploaie buna de vara crapul mananca nebuneste mai bine ca oricand. In general este o intrebare pe care si-o pun multi pescari si anume cum influenteaza ploaia regimul alimentar al pestilor.
Se stie ca ploaia afecteaza considerabil comportamentul crapului pentru ca modifica atat caracteristicile fizice cat si chimice ale apei. Una din beneficiile cele mai importante ale ploii (in oricare anotimp) este efectul chimic al apei si anume cresterea nivelului de oxigen in volumul global de apa sau cel putin in stratul superior al apei. In alte cuvinte o apa foarte bine oxigenata stimuleaza pozitiv apetitul crapului si lungeste considerabil timpul ce il dedica pentru hranire.
In lunile calde din vara ploaia rapida nu face altceva decat sa urce temperatura apei iar rezultatul va fi foarte pozitiv. Dupa o furtuna de vara romaneasca in care cade o cantitate considerabila de apa crapii devin foarte activi si se hranesc intr-un mod foarte agresiv. In lunile reci ale toamnei si inceputul iernii ploaia care de obicei este indelungata poate duce la scaderea accentuata a temperaturi apei ceea ce va avea ca rezultat diminuarea apetitului de hranire.
O alta modificare chimica importanta a apei in urma unei ploi este schimbarea ph-ului apei. In termeni simpli acesta reprezinta aciditatea unei substante si este determinata de numarul de ioni de hidrogen intr-o substanta. Ph-ul apei poate varia intre 0 si 14. Cand ph-ul apei este mai mic de 7 avem o apa acida iar cand acesta depaseste 7 putem zice ca avem o apa alcalina. O apa neutra este considerata cea care are ph-ul 7.
Ph-ul apei din mediul acvatic se invarte in jurul acestei cifre ce reprezinta neutralitatea. Crapul se adapteaza la ph-ul apei dar nivelul optim este cand ph-ul este 7. Ploaia normala este acida in jurul cifrei de 5,5 insa poluatia din aer o face mult mai acida. Daca ph-ul apei scade brusc sub 5 activitatea normala a crapului va fi afectata iar acesta nu se va mai alimenta.
Ploaia vine aproape intodeauna insotita de vant iar acesta are o mare influenta in comportamentul alimentar al crapului. Indiferent din ce parte vine vantul va oxigena suprafata apei ceea ce este foarte favorabil in excitarea apetitului la crap. Cand vantul bate spre noi valurile formate de acesta cand ating malul se scufunda formand un curent de apa ce se va indrepta in sens invers adica spre mijlocul lacului.De aceasta forma aromele nadei noastre va strabate distante mai mari atragand mult mai repede atentia crapului.Curentii aflati la suprafata produsi de vant va atrage pe apa foarte multe insecte si seminte ce fac parte din dieta crapului:cu cat vantul va fi mai mare cu atat acesta va aduce mai multe insecte si seminte si va oxigena mai multa apa.
La sfarsitul verii oxigenul in apa este mult mai rar si din acest motiv crapul va cauta malurile in care vantul bate cu mai mare frecventa.
In perioadele de vant datorita miscari nada va strabate distante mai mari intr-un interval mai scurt de timp.
Atentie la furtuni acestea sunt insotite de descarcari electrice iar majoritatea pescarilor detin bete de carbon iar acest material este un bun conductor electric atragand electricitatea. In cazul ca suntem surprinsi de o furtuna recomandabil este sa strangem betele sa le asezam la o distanta sigura de noi eventual acoperite cu un material/panza etc.
Rezumand un pic putem spune ca nu totdeauna ploaia inseamna ca trebuie sa stam in casa si sa lasam pescuitul pentru zilele in care soarele isi face mai des aparitia. Cu echipamentul adecvat (haine impermeabile, cizme sau bacanci) impotriva ploii putem avea parte de cele mai bune rezultate si de ce nu de capturi record exact in aceste zile ploioase.

joi, 17 mai 2012

Lacul Petrimanu

Lacul Petrimanu se afla in muntii Capatanii si pe langa privelistile incantatoare, ofera destul de mult peste. La lac se poate ajunge fie din Polovragi fie din Brezoi. Dupa vreo 10–15 km, drumul se strica, insa, peisajele par din ce in ce mai frumoase si mai salbatice.
Lacul Petrimanu este un lac de acumulare, in muntii Capatanii, judetul Valcea. Se poate ajunge destul de usor din Polovragi sau Voineasa. Lacul este renumit pentru pastravul pe care il puteti prinde, dar si altidudinea la care se afla oferind peisaje foarte frumoase. Turistii pot opta pentru diferite drumetii: in jurul lacului Petrimanu, iar in perioada 10-25 iunie este imflorit bujorul de munte. Zona este destul de izolata, regasindu-se aici o mare varietate de specii de animale: ursul brun, cerbul, capra neagra, mistretul, veveritele si soarecii de padure.
Lacul Petrimanu se afla in Muntii Latoritei si a fost construit in anul 1977, ca lac de acumulare satelit menit sa imbogateasca apele Lacului Vidra. Este situat la altitudinea de 1.130m, pe Valea Latoritei, la 17 km de Hidrocentrala Ciunget, avand o suprafata de 17 hectare si o adancime maxima a apei de 48m. Cu masina, se urmeaza drumul ce duce de la Brezoi la Voineasa, iar la aproximativ 5 km dupa localitatea Malaia se face un drum in stanga spre Ciunget. Drumul este ingust, dar nu doar acesta este motivul pentru care se parcurge cu viteza foarte mica. Frumusetea si salbaticia peisajului te lasa fara suflare. Privelistea este aproape hipnotizanta, apa limpede, de o culoare foarte intensa, reflectand verdele adanc al padurilor de pe muntii care inconjoara lacul, creand un peisaj aproape ireal. Privelistea este aproape hipnotizanta, apa limpede, de o culoare foarte intensa, reflectand verdele adanc al padurilor de pe muntii care inconjoara lacul, creand un peisaj aproape ireal.

Cum se ajunge la Lacul Petrimanu:
• Ramnicu Valcea – 35 km – Brezoi – 20 km – Malaia – 12 km – Ciunget – 16 km – Lacul Petrimanu (total ~ 83 km)
• Vidra – 25 km – Voineasa – 13 km – Ciunget – 16 km – Lacul Petrimanu
• Sibiu – 68 km – Brezoi – 20 km – Malaia – 12 km – Ciunget – 16 km – Lacul Petrimanu

miercuri, 16 mai 2012

Sacii solubili

Cunoscuti sub denumirea de PVA (polly vinyl alcohool), sacii solubili au devenit aproape nelipsiti din cutia cu accesorii a pescarului de crap. Proprietatea acestor pungi este ca odata ajunsi in apa dureaza cateva minute pana se vor dizolva complet depunand un pat de particule in imediata apropiere a carligului cu momeala atasata.
Utilizarea acestora este relativ simpla. Carligul cu momeala atasata se introduce intr-un asemanea saculet, dupa care se incarca saculetul cu particule(boabe porumb, boabe canepa, pelete, boilessuri sfaramate, etc) dupa care se leaga gura saculetului executand un nod simplu sau se utilizeaza un snur confectionat tot din pva si se lanseaza.
Unii pescari prefera sa introduca plumbul in saculet si sa ataseze carligul superficial, intepand usor sacul solubil, asta dupa ce a fost incarcat cu particule fireste. Cei de la Korda vand saci solubili din plasa de PVA, foarte elastica si ai avantajul ca poti sa-ti faci sculetul cat de mare vrei in functie de actiunea lansetei si particulele incarcate. Personal sugerez folosirea a patru cinci particule diferite in acelasi saculet.

marți, 15 mai 2012

Boiliesuri Solubile

Daca s-au inventat in Romania sau nu, este mai putin important. Pentru cei ce totusi sunt curiosi, probabil ca doar denumirea de 'solubil' este romaneasca 100%. Cert e ca sunt boilies-uri cu factor de dizolvare sporit, extrem de atractive pentru crap din mai multe motive.
Unul ar fi ca evitand fierberea, mare parte din nutrienti, arome sau aditivi raman in bila, nefiind spalati de apa. Altul, ca in momentul contactului cu apa, bila incepe sa se desfaca, straturi succesive de mix cazand pe substrat, prin dizolvare creand un nor plin de sedimente, super atractiv pentru peste.
In fapt, parte din numele lor si anume cuvantul solubil este cheia aici.
Un alt mare avantaj ar fi ca prin evitarea in mare masura a oului, rezistenta in timp creste, conservarea facandu-se perfect, fara ca bila sa fie alterata. Ma refer aici la faptul ca dupa manufacturare, bilele pot fi pastrate si un an, fara ca oxidarea diversilor componenti sa apara sau sa fie vizibil deranjanta pentru peste.
Solubilitatea vine din inlocuirea oului cu un liant. In cazul autohton, cu lapte de porumb, denumirea fiind destul de generica.
Componenta laptelui in cauza este relativa, lichidul vascos neavand nimic de a face cu asa-zisul aliment.
Reteta este simpla, fiind la indemana oricui. Mixului construit pentru boilies i se vor adauga o proportie egala, lapte de porumb si apa. Amestecat bine, se va trage in bile, acestea lasandu-se la uscat minim 72 de ore, intr-un loc uscat, ferite de lumina si umezeala.
Rezultatul, boilies solubile cu factor de dizolvare neutru, standard. Spun neutru, fiindca acesta depinde si de tipul si natura apei in care veti pescui.
Generalist vorbind, respectand proportiile recomandate de producatorii de lapte de porumb, o bila solubila ar trebui sa reziste pe carlig sau pe patul de nada aproximativ 3-4h. In cazul in care doriti sa micsorati timpul de dizolvare(dispersie sustinuta si rapida) micsorati cantitatea de lapte de porumb utilizata. Daca optati pentru 8-10 ore de dizolvare(dispersie rapida sustinuta|), adaugarea unui ou amestecului lichid si marirea cantitatii de lapte vor face posibil acest lucru.
Proportiile sunt variabile si sunt in directa interdependenta cu tipul si granulatia mixului folosit. Un mix fin se va rula mai bine si se va dizolva mai greu pe cand unul grosier, se va lega mai greu si se va dizolva mai repede.
Merita stiut ca boilies-urile solubile au si un dezavantaj. Pe baltile cu populatie ciprinida de dimensiuni varibile(mult peste, mic si mare) veti prinde absolut orice - pornind de la caras, trecand pe la platica si oprindu-va la crap. La capatul opus, pe lacurile unde nu se pescuieste la boilies in mod curent sunt o optiune primordiala, explozia de arome, uleiuri si substante nutritive fiind devastatoare pentru crap.
Boilies-urile solubile sunt momeli cu care poti incepe si duce cu succes o partida de pescuit chiar daca necesita foarte multa munca atat in producere precum si in nadire. Deasemenea, puteti pescui cu boilies-uri tari pe un pat de nada solubila sau invers.

duminică, 13 mai 2012

Stiuca de 18 Kg.

In Germania a fost pescuita o stiuca de 18 Kg, cu ajutorul unei monturi cu pestisor mort.
Pescarul Dirk Bruweleit, a reusit sa prinda, pe lacul Ratzeburg, din nordul Germaniei, o stiuca uriasa, care l-a tinut in tensiune aproximativ 20 de minute.
El a folosit ca momeala o rosioara moarta, iar dupa un spectaculos dril, stiuca a trecut la masurare si cantarire (129 cm – 18 kg) dupa care a fost eliberata.
Sursa: www.aventurilapescuit.ro

vineri, 11 mai 2012

Cazanele Dunarii

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi. Au o lungime de circa 9 de km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigaţia. Fluviul este mărginit de pereţi verticali, stâncoşi. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor viteza de scurgere a apei depăşeşte 5 m/s.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) şi Veliki Strbac (Serbia).
La baza peretelui de calcar ce flanchează această porţiune a Cazanelor Mari există două cavităţi: peşterile Gura Ponicovei şi Veterani.
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind sunt pozitionate între masivele Ciucarul Mic (România) şi Mali Strbac (Serbia).
Cazanele Dunării şi masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile 40 m - inălţime şi 25 m - lăţime.
Pescuitul in zona Cazanelor Dunarii este diferit fata de pescuitul pe Dunarea “clasica”.
Adancimea apei este foarte mare in zona respectiva iar curentul este pe masura. Recomandat sa se foloseasca plumbi grei, ace mari si fire groase. Ca specii de pesti cele mai intalnite ar fi somnul, intalnit cel mai des, dar si crapul. Ca momeala, pentru somn, ar fi rama neagra, mate de macrou sau ficat imputit, iar pentru crap cel mai eficient ar fi patratica de mamaliga cat mai mare.
Un loc de pescuit interesant ar fi in fata orasului Orsova este o intinsura mare de apa, unde se gaseste somnul. De tinut minte ca in aceasta zona a Cazanelor Dunarii este bine de folosit fire cat mai groase si ace maricele, pentru ca este o zona cu peste ceva mai mare.
Cum se ajunge in Cazane:
1. cu autoturismul, de la Orsova (aproximativ 20 km de Drobeta Turnu-Severin) se merge pe drumul spre Moldova Noua. Trecem prin Ieselnita, Dubova. In total, aproape 25 km.
2. cu vaporul din Orsova.

Montura pentru fund malos - Chod Rig

Cand pescuiesti pe lacuri cu substrat namolos este esential sa optezi pentru un ansamblu ce garanteza ca montura nu va fi ingropata in namol, in caz contrar prezentarea avand de suferit major. Cea mai buna alegere in astfel de cazuri este Chod Rig, montura fiind dezvoltata special pentru astfel de cazuri. Inventata acum cativa ani buni de catre Franck Warwick, si responsabila pentru multe din capturile notabile, Chod Rig se foloseste in special cu momeli cu flotabilitate crescuta, popup sau snowman.
Principiul de functionare este relativ simplu, marele atu constand in ajustarea pozitiei forfacului de-a lungul leadcore-ului. Altfel spus, indiferent cat de mult plumbul se va scufunda in namol, momeala va fi prezentata in cel mai bun mod posibil.
Montura incorporeaza o bucata leadcore de lungime medie 60-100cm, doua bilute de cauciuc ce fixeaza distanta pe care va culisa forfacul si un vartej flexibil.
A - Foloseste un plumb cu vartej de greutate medie, 30-70g. Incearca sa-l pastrezi cat mai usor, intrucat in drill forfacul va aluneca spre plumb si pestele poate scuipa acul in urma loviturilor primite. Un con siliconic care sa acopere vartejul plumbului va micsora posibilitatea agatarii.
B - Inaintas de leadcore, de lungime medie 60-100cm. Firul de plumb din interior va tintui montura pe substrat.
C & E - Bilute de cauciuc semi-fixe. Diametrul gaurii trebuie sa fie relativ mic pentru a permite totusi o oarecare alunecare in momentul in care doriti sa modificati inaltimea la care prezentati momeala.
D - Vartej flexibil de marime 8-11. Permite o rotatie de 360 de grade a forfacului, facilitate ideala atunci cand crapii sunt mofturosi, momeala putand fi aspirata din absolut orice pozitie.
F - Fluorocarbon. Intr-o astfel de prezentare firul cu care legati carligul trebuie sa fie cat mai rigid, o rezistenta de 15-20lb fiind mai mult decat ideala.
G - Carlig legat in stil D-Rig cu nod fara nod - este perfect pentru un popup de 14 sau 16mm prezentat deasupra namolului.

marți, 8 mai 2012

Lacul Trei Ape

Lacul Trei Ape (lac de acumulare, lac antropic), se afla la 37 KM de Resita, in depresiunea Garana, la o altitudine de aproximativ 835m, pe o intindere 53 de hectare. Zona este ideala pentru popasuri, drumetii, de cateva ore, pe trasee bine marcate si sigure. Pe perioada verii se poate sta cu cortul, fiind zone special amenajate pentru campare, iar in perioada iernii, datorita climatului montan, se poate schia.
Lacul de acumulare Trei Ape are o suprafaţa de 45 ha şi se află la confluenţa a trei pâraie, iar aici se poate practica înotul, pescuitul. Pentru cazare la Lacul Trei Ape, exista cateva cabane, casute, pensiuni si un hotel, in statiunea turistica cu acelasi nume. Drumul este relativ bun pana la lac, cu mici serpentine. Zona nu este foarte aglomerata, astfel va puteti bucura de liniste. Pentru pescuitul recreativ sportiv se gasesc urmatoarele specii de pesti: salau, caras, pastrav, create, clean. Pescuitul se poate desfasura pe baza de permis de pescuit. Din orasul Resita se merge cu masina pe un drum asfaltat (destul de bun), 37 km, trecand prin localitatile Secu, Valiug, Brebu Nou si Garana. Lacul Trei Ape se afla in arealul comunei Brebu Nou, fiind foarte usor de zarit din drum. Lacul Trei Ape s-a format prin construirea barajului care a fost asezat in calea a trei pâraie: Brebu, Grădiştea şi Semenic.
Acest lac este considerat izvorul raului Timis, care incepe sa curga de la deversorul barajului. Pe malul lacului Trei Ape a fost construit complexul turistic Statiunea Trei Ape unde se gasesc un hotel de 3 stele, unul de 2 stele, mai multe bungalow-uri, un restaurant cu terasa, un bar in aer liber, parcare, pontoane, debarcader si locuri de plaja. Lacul de acumulare ofera conditii excelente pentru sporturile nautice. Daca nu veniti cu ambarcatiulnile proprii puteti inchiria hidrobiciclete sau barci. In perioadele mai reci se pot face drumetii pe trasee bine marcate sau se pot vizita localitatile Garana si Brebu Nou locuite candva de etnici germani. In prezent majoritatea caselor au fost cumparate si transformate in case de vacanta sau pensiuni, dar aspectul si specificul caselor nemtesti s-a pastrat. In apropiere se gaseste si tabara de sculptura de la Garana, iar la 10 km se afla Statiunea Semenic.
Cale de acces. Resita – Slatina Tmis (DJ 582). Din Resita se merge spre Semenic. Se trece prin localitatile Valiug, Garana. Dupa aproximativ 2 km de la iesirea din Garana se ajunge la coada lacului.

vineri, 4 mai 2012

Nodul Clinched Half Blood

Nodul pescaresc Clinched Half Blood este un nod aproape identic cu nodul Half Blood, singura diferenta dintre cele doua noduri fiind faptul ca la acest nod se fac doua bucle in ochet. Dupa cum spuneam si la nodul Half Blood se poate utiliza la legarea voblerelor, carligelor, agrafelor, linguritelor etc. Sursa: www.pescuit-sportiv.ro

Balta Brebu

Balta Brebu se afla in centrul comunei Brebu, judetul Prahova (aproximativ 11 km distanta de municipiul Campina), drumul de acces excelent cu masina pana la marginea lacului, sosea asfaltata. Speciile de pesti: caras, crap, rosioara, biban si mult rac. Momeli: mamaliga, rama si iarna larva.
Balta este mica si are o adancime maxima de aproximativ 20 m si are multa agatatura pe fund in special la coada lacului intre nuc si zona cu stuf.
Pe balta Brebu se poate pescui numai cu permis AJVPS. Pentru cei interesati, in localitatea Brebu, pescarii se pot caza la diversele pensiuni din localitate.
Din Bucuresti se ajunge pe DN1 pana in Campina, iar din Campina se merge pe DJ 214 pana in localitatea Brebu.

Ton de 197 Kg

Un ton cu o greutate de 197 de kilograme a fost capturat de un mexican care se afla la pescuit pe un vas in afara Puerto Vallarta, o localitate din Mexic.
Pescarul a crezut ca a dat lovitura dupa ce a pescuit tonul urias cu aripioare galbene, insa prada sa nu constituie un record mondial, deoarece nu a capturat singur tonul. Ar fi fost un nou record la ton cu aripioare galbene pescuit la lanseta cu mulineta daca barbatul nu ar fi fost ajutat de catre alti pescari aflati pe vas.
Mai exact, unul dintre membrii echipajului a tinut de lanseta in timpul dril-ului, motiv pentru care IGFA nu a omologat acest rezultat.
Actualul record la ton cu aripioare galbene este de 183,7 de kilograme si dateaza din luna noiembrie a anului 2011.
Sursa: www.aventurilapescuit.ro

joi, 3 mai 2012

Montura pentru stiuca cu pluta fixa

In cazul pescuirii stiucii in ape putin adanci cu momeli vii, se recomanda folosirea plutelor fixe. O astfel de montura se comporta excelent atat in cazul in care pescuim in imediata apropiere a perdelelor de papura si stuf, cat si printre plauri sau in ochiuri de apa inconjurate de vegetatie abundenta. De asemenea, in cazul pescuirii cu pestisori vii va trebui sa verificam atent starea intregului ansamblu (pestisorul trebuie sa fie bine intepat/agatat, firul nu trebuie sa fie infasurat in jurul inelului de varf al lansetei sau intrat sub tamburul mulinetei, etc.) inainte de fiecare lansare, pentru a reduce riscul pierderii momelii sau chiar a intregii monturi. Cea mai mica si aparent neinsemnata neregula observata trebuie remediata in cel mai scurt timp. De asemenea este foarte important sa folosim o struna rezista, si fir metalic (nu textil, va spun din propria experinta) in partea finala a monturi in continuarea acului, pentru ca stiuca este un peste foarte nervos cu o dentitie extraordinara. Fir intins!

Cteno

  • CTENO
Cteno (Ctenopharyngodon idella), face parte din familia Ciprinidelor. Se gaseste in Moldova, Suceava, Bistrita, Bicaz, Tarcau, Tortus, Arges, Olt, Jiu, Timis, Bega, Mures, Cris, Somes, Tarnave, etc. Lungime 35 – 90 cm, poate ajunge si pana la 130 cm. Greutatea 4 – 9 kg, poate ajunge si la 30 kg. Are corpul sau zvelt si fusiform este acoperit in intregime de solzi mari, de culoare gri-argintie, cu nuante iinchise pe spate. Se hraneste cu ierburi si plante acvatice. Se pescuieste la cubulet de mamaliga, boabe de porumb in lapte, boiliesuri, pufarin.

Rata Salbatica

Rata mare este cea mai cunoscuta si raspandita specie de rata de la noi. Din ea se trage si rata domestica. Pentru ca este o specie cu un interes vanatoresc ridicat si pentru ca are si multi pradatori naturali se observa o scadere a populatiei de rata salbatica mare de la noi. Intr-o descriere veche se spunea ca"nu exista luciu de apa cu ceva stuf sau papurta sa nu vedem si un palc de rate". Oare cum va fi scrisa aceasta remarca peste 50 de ani?
Rata salbatica mare este o pasare draguta la infatisare, cu un aspect dolofan si cu un mers stangaci pe uscat. Are o lungime de pana la 65 cm, poate ajunge la o greutate de 1,5kg iar anvergura aripilor este de 80-95cm. Masculul este mult diferentiat de femela prin coloritul vioi al penajului. Ratoiul are capul si gatul de un verde inchis cu luciri albastrui-metalice. Tot pe gat gasim un guler de culoare alba. Pe spate si abdomen este de culoare bruna-cenusie cu o coada de culoare neagra si cateva pene albe in lateral. Gusa este de un brun cenusiu.Picioarele sunt palmate de culoare portocalie iar ciocul este lat de culoare galbena. Ca semn distinctiv masculul are cateva pene rasucite la coada si atat femela cat si masculul au asa numita "oglinda" de pe aripi, de culoare albastru metalizat. Rata este de culoare bruna, pestrita cu ceva alb la coada si aripi.
Rata salbatica mare in general se hraneste in apa, cu diverse plante acvatice de la suprafata, melci, insecte si viermi. Cand are ocazia se hraneste si pe uscat cu seminte, cereale, diferite plante.
Rata mare traieste in perechi. Cuibul il construieste cu mare grija pe sol in locuri cat mai ferite de pradatori. Cuibul este bine captusit cu pene si puf iar femela depune in el pana la 12 oua de culoare albastru-verzui. Clocitul este asigurat numai de femela timp de 22-28 de zile, ratoiul fiind responsabil cu paza si protectia familiei. Puii sunt foarte repede dusi la apa unde se hranesc singuri si dupa 8 saptamani sunt gata de zbor.
Rata salbatica mare este o pasare migratoare dar se intampla destul de des sa ramana la noi si peste iarna cand se aduna in grupuri pe luciul apelor neinghetate.

miercuri, 2 mai 2012

Migrarea pestilor in apele de ses

Fenomenul migrarii pestilor in lacuri este foarte putin studiat si aproape necunoscut in randul pescarilor sportivi, fiind cel mai adesea cauza principala a compromiterii unor partide de pescuit in majoritatea baltilor de ses.
Asemenea migrarii pasarilor calatoare, care parcurg primavara si toamna mii de km pentru a-si gasi un loc prielnic de supravietuire si reproducere, cu temperaturi blande si hrana din belsug, asa si pestii cauta acele zone propice supravietuirii. Migrarea pestilor este determinata de instinctul lor de a sta intr-un loc unde va fi permanent apa in cantitati suficiente, cu temperaturi optime si hrana din belsug. La cel mai mic semn ca apa are tendinta sa paraseasca albia lacului, pestii cauta imediat o sursa stabila de apa. Pestii percep modificarea nivelului apei ca o variatie a presiunii, cu deplasarea masei de apa. La scaderea apei, instinctiv, acestia parasesc zona migrand spre apele mai adanci si mai sigure. Paradoxal, comportamentul este similar si in cazul scaderii presiunii atmosferice; pestii sunt debusolati si vor inceta la un moment dat sa mai manance, aparand un fenomen de migrare a acestora spre larg.
Pentru a studia migrarea pestilor trebuie sa identificam corect cauzele. Pestele migreaza cand temperatura apei iese din limitele normalului, cand este hartuit (de rapitori, braconieri sau de navodul pescarilor), cand cauta hrana sau cand se modifica nivelul apei, presiunea atmosferica.
Pe scurt, temperatura apei impinge primavara pestele spre apele mici, incalzite de soare; in zilele fierbinti de vara vom cauta pestele in apele adanci si racoroase. Iarna vom pescui tot in apele adanci unde apa are temperaturi mai ridicate, ajungand pana la +4 C in zonele de fund.
Tot pe scurt, amintim ca hrana atrage in mod constant pestele. Se recomanda sa frecventati zonele nadite constant de alti pescari; pe timp de vant, malul lovit de valuri este mult mai productiv, valurile aducand cantitati importante de hrana (insecte, seminte, larve etc).

Pescuitul Sportiv in luna Mai 2012

In apele naturale, coliniare si de ses, pescuitul este oprit la toate speciile de pesti (este perioada de depunere a icrelor). Ramane de vazut care va fi regimul de pescuit al stiucii dupa aparitia ordinului de prohibitie. In apele de munte, pescuitul la pastrav indigen, fantanel si coregon, se poate practica numai cu muste artificiale sau naluci. Continua prohibitia pentru lipan.
Luna mai este luna in care majoritatea pestilor depun si fertilizeaza icrele. Aceasta este si cauza pentru care autoritatile interzic pescuitul in sensul protejarii faunei acvatice.Cu toate acestea, sunt balti si lacuri particulare unde se poate pescui si in luna mai.
Atentie !!! Intrebati intotdeauna daca in locul unde mergeti se poate pescui in prohibitie pentru a evita problemele. Legea prevede sanctiuni aspre pentru pescuitul in perioada de prohibitie si va puteti trezi cu amenzi usturatoare si dosar penal.
- Avat - se obtin unele rezultate bune mai ales cu momeli vii dar si cu naluci artificiale oscilante si rotative mici, intre ape;
- Babusca si obletul continua sa prefere libelula, viermusul de carne. Fainurile devin una dintre momelile preferate(mamaliga, paine);
- Stiuca. Pestisorii vii sunt alegerea perfecta La lanseta se obtin rezultate de-a lungul perdelelor de stuf si in coada lacurilor si iazurilor;
- Carasul, crapul, linul si platica continua sa prefere momelile animale (rame, viermusi ...) si inghit orice contine faina (mamaliga, paine). Este buna si mamaliga facuta cu turta de floarea soarelui (turtoi)
- Cleanul, care pana acum a fost prea lenes pentru a se hrani, maninca acum vioi viermusi de carne, rama rosie, insecte si mai ales carabusi. Momelile pe baza de faina incep sa-i fie pe plac;
- Mreana - maninca la fundul apei cascaval, rame rosii, buchet de viermi de carne, insecte.
- Rosioara se prinde bine cu libelule, viermusi, momeli din faina de grau sau porumb (mamaliga, paine), rame rosii
- Scobarul - la fundul apei mai ales cu momeli din mamaliga sau paine, viermusi de carne, ficat si intestine de pui (gaina). In zilele cand se reproduce, nu mai poate fi prins la undita pentru ca se bate la marginea apei. In aceste zile puteti urmari cel mai frumos spectacol pe malul apei - scobarul sare la marginea apei ajungand de multe ori pe uscat.
- Somnul musca la rama groasa, broaste, broscute si aproape orice este de origine animala.
- Salau - rezultate foarte bune la peste viu (in special ghibort);
- Vaduvita - Mamaliga devine preferata dar continua sa muste inca la momeli animale. Exemplarele mari se prind cu naluci.
La mare se prind guvizi din ce in ce mai bine.

200.000 de vizualizari!

Blogul Pasiunea Pescuitului a depasit numarul de 200.000 de vizualizari! Multumim pentru interesul acordat acestui blog si va asteptam in continuare in frumoasa lume a pescuitului si a naturii. Suntem foarte deschisi la orice sugestie din partea voastra si va asteptam cu drag parerile.