Pagini

luni, 25 august 2014

Judetul Tulcea

Judetul Tulcea, se situeaza in extremitatea sud-estica a Romaniei, in Dobrogea, fiind traversat de paralela 45, la vest, la nord fiind marginit de Dunare si la est de Marea Neagra. Suprafata judetului este de 8499 kmp, reprezentand 3,5% din suprafata totala a Romaniei.
Judetul Tulcea are aproape toate formele de relief din Romania. Aici se disting doua grupe geografice: Horstul Dobrogean, care se prezinta ca un platou tipic, ce determina existenta a 3 zone biogeografice (stepa, silvostepa si padurea) si zona umeda formata din Delta Dunarii si Complexul Lagunar Razim-Sinoe, teren inca in formare.
Clima este temperat continentala cu veri calde si ierni reci, cu precipitatii reduse cantitativ, cu vanturi dominante din nord si nord-est.
Reteaua hidrogafica este dominata de Fluviul Dunarea, rauri mici ( Telita, Taita, Slava) ce se varsa fie in Dunare, fie in numeroasele lacuri de pe teritoriul judetului.
Arheologic, se constata locuirea acestui teritoriu de peste 110.000 ani, prin vestigiile culturilor Hamangia, Gumelnita si traco-dacica, ale cetatilor geto-dacice si marilor constructii edilitare romane.
Administrativ, judetul cuprinde 51 unitati administrativ-teritoriale , din care: Tulcea , resedinta de judet – cu o treime din populatia judetului, 4 orase si 46 de comune.
Din punct de vedere al populatiei, conform datelor recensamantului din anul 2002, pe teritoriul judetului Tulcea convietuiesc circa 17 etnii din care 90% persone de etnie romana si 10% de alta etnie, cele mai reprezentative grupuri etnice fiind de rusi si lipoveni – 6,3% din populatia stabila, turci si tatari – 1,4%, rromi – 0,9%, greci – 0,7%. Densitatea locuitorilor /kmp este cea mai mica din tara, 30,4 locuitori/kmp, fata de media pe tara de 91 locuitori/kmp, fapt datorat suprefetei mari de apa (Delta Dunarii si Complexul Lagunar Razim-Sinoe) ce se desfasoara in judet, 3446 kmp dintr-un total de 8499 kmp. Sursa: www.info-delta.ro

Modul de viata al Crapului

Primavara cand apele incep sa se incalzeasca crapul incepe sa misune in cautarea hranei. In apele mari, cu inertie termica mare crapii se aduna in golfuri sau alte zone cu apa mai mica ce se incalzeste mai usor.
Vara pe canicula si pe o apa calda crapul se retrage la apa adinca sau in cazul apelor curgatoare pe albia apei cautand ape mai oxigenate. In cazul baltilor cu izvoare in mod sigur ii veti gasi in apropierea acestora. Nu refuza nici umbra unui cocioc plutitor cu apa de 2-3 m sub el.
Toamna cand incepe sa se raceasca apa crapul da intr-o foame ceva de speriat, mananca tot ce prinde sa adune grasimea necesara trecerii iernii. Unii spun ca e cea mai buna perioada septembrie-noiembrie pentru pescuitul crapilor capitali. Cu cat inainteaza mai mult spre iarna crapul aduna mai multa grasime deci si mai multe kilograme.
Iarna odata cu inversarea straturilor de apa crapul se retrage la locurile de iernare, in general gropi cu fund malos si isi reduc activitatea si hranirea la limita supravietuirii.
Crapul se hraneste scurmand fundul apei pana la o adancime de 20 de centimetri. Meniul de baza este format din larve, viermi, scoici, plante etc. dar exemplarele mari, probabil din cauza necesarului mare de proteine, mai degusta si pestisori, broaste acestea sunt particularitati sau raci. In mod normal un crap consuma zilnic o cantitate de hrana egala cu dublul greutatii sale. Incercati sa va inchipuiti cate larve trebuie sa manance un crap de 20-25 de kg intr-o zi si ce efort trebuie sa depuna pt a aduna aceste larve, nu mai bine prinde el doi-trei baboi ca palma si gata masa? Asta se intampla in general in apela fara scoici. Tenul se hraneste in primul an de viata cu plancton vegetal apoi trece la treburi mai consistente cum ar fi diferite ierburi, tulpini si rizomi de papura, castane de apa etc apoi mai spre batranete la chestii si mai consistente: pestisori, scoici, broaste.
In aprilie – mai are loc reproducerea crapului. In acest timp, crapii se aduna in cirduri mari, se apropie de maluri si isi depun icrele, lipindu-le de ierburi. In timpul pontei se lovesc intre ei cu burta spre a usura eliberarea produselor genitale, fapt care a atras momentului pontei si numele popular de “bataie”. O femela depune cam 140000 de icre pe fiecare KG din greutatea ei; icrele masoara 1,3-1,5 mm diametru. Depunerea are loc in mai multe rastimpuri, dar in mod obisnuit in orele diminetii, pe vegetatia submersa. Durata incubatiei este de 4-6 zile la o temperatura de 20 GRD; larvele ce eclozeaza au o lingime de 4,5-5,5 mm. Dupa ecloziune aceste larve stau imobile pe vegetatie; dupa resorbtia sacului vitelin, ele incep sa inoate activ, hranindu-se cu zooplancton.

Montura Elicopter

Montura Elicopter - Montura elicopter se foloseste la pescuitul crapului, fiind una dintre cele mai prinzatoare monturi. Aceasta se datoreaza faptului ca firul cu carligul se roteste liber in jurul axei antirasucitorului si ajunge pe fundul apei intr-o pozitie naturala, care nu-l face pe crap sa fie suspicios.
Montura elicopter, poate fi lansata foarte departe, daca este realizata cu un plumb de forma aerodinamica. Poare fi folosita pe orice fel de substrat, dar cele mai bune rezultate cu acest tip de montura se obtin pe un substrat moale. Plumbul va intra partial sau total in substrat si va asigura o preintepare optima, la cea mai mica miscare a crapului.

Gandacul de Colorado, momeala pentru clean

Gandacul de colorado poate fi folosit cu succes la pescuitul cleanului. Culoarea rosie a aripilor membranoase, la exemplarele adulte este extrem de incitanta pentru cleni . Micul secret al pescuitul cleanului cu gandac de Colorado este indepartarea primelor aripi (aripile chitinoase-elitrele) inainte de a-l pune in carlig. Se pescuieste la suprafata apei, fãrã plutã sau plumb. Acest stil de pescuit poate da rezultate foarte bune in special pe portiunile de rau aflate in apropierea culturilor de cartofi, in perioada in care agricultorii sau vantul duc insectele pe apa.
Gandacul de Colorado este unul dintre cei mai prezenti daunatori ai agriculturii in perioada de vara. Are talia de aproximativ 10 mm si se recunoaste usor dupa cele 10 dungi negre, in lungul elitrelor care sunt de culoare galbena. Atat adultul cat si larva (de culoare rosie, fara aripi chitinoase si mai vulnerabil in fata atacului pestilor) distrug frunzele culturilor de cartofi, de asemenea ataca si frunzele de patlagele, rosii, vinete, etc. (solanaceele). Acestia se culeg de pe frunzele acestor plante si se pastreaza in cutii perforate pentru aerisire.

Balta Sapunari

Balta Sapunari are aprox. 12 h, reamenajata recent: lucrari de dragare, dig refacut, taluzarea malurilor. Lacul Sapunari se afla intr-un proces continu de imbunatatire a facilitatilor oferite pescarilor, asa ca lucrarile de amenajare vor continua cu pietruirea drumurilor, plantarea de copaci, umbrare, etc. Populari recente (2011) cu 6 tone de crap diverse generatii (intre 500 gr si 6 kg) si peste 5000 de alevini de stiuca.
Taxe: 60 ron 12 ore cu retinerea a 4 kg de crap si fara limita la caras, 35 ron 12 ore catch & release. Este permis pescuitul noaptea cu conditia parcarii masinii la sediul administratiei. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, stiuca. Telefon contact: 0727.09.8888.
Cale de acces. Se iese de pe A2 la Lehliu, stanga pe traseul Lehliu Gara -Lehliu Sat. Dupa intrarea in Lehliu Sat se urmeaza indicatorul dreapta catre Urziceni, se iese din Lehliu Sat si dupa aprox. 1 km, se face un drum in dreapta de 500 m catre balta Sapunari. Se ajunde foarte usor, traseul este foarte bine marcat. Localitatea Sapunari din judetul Calarasi la 77 km de Bucuresti

marți, 19 august 2014

Montura cu pluta pentru Caras si Crap

Ideala pentru pescuitul pestilor de talie medie-mare in lacuri si in prezenta vantului. Este necesara folosirea unei rubeziene sau a unei boloneze de 6-8m, echipata cu o mulineta cu tambur fix si monofilament 0,18-020mm. Pluta cu fir interior pastreaza sensibilitatea ansamblului si ofera un control sporit prin reducerea, pana la eliminare, a “burtii” firului.

duminică, 17 august 2014

Balta Bunget Unu

In luna mai a acestui an s-a deschis o noua balta pentru prietenii pescuitului sportiv. Este vorba de balta Bunget Unu, care se afla la doar 70 de km de Bucuresti. Balta se afla intr-un ambient foarte placut si relaxant. Balta este foarte curata si aranjata de catre gazdele prietenoase, apa este foarte curata, malurile sunt amenajate cu locuri pentru pescuit.
Gazdele ofera prietenilor pescari posibilitatea de a folosii gratare gratis, de asemenea acestia au posibilitatea sa isi procure pe balta sucuri sau apa. Gazdele baltii au amenajat si o cabanuta care permite inoptarea pe malul baltii.
Balta Bunget Unu este o balta speciala pentru ca a fost populata cu multe exemplare de sturion, un peste fermecator. Astfel gazdele ofera pescarilor sportivi bucuria capturarii acestui minunat peste, aflat pe cale de disparitie si a carui pescuit in apele din Romania este interzis. De asemenea balta a fost populata recent cu multe exemplare de caras, crap, ten si fitofag, de la puiet la exemplare foarte mari care ajung si la 30 de kg.
Regulament Balta Bunget 1:
- Taxa este de 50 de lei pentru 4 lansete
- Taxa este de 12, 5 lei pentru pescuitul cu o varga
- Pescarii pot retine 5 kg de peste sau un exemplar de 5 kg
- Daca se captureaza exemplare peste 5 kg, se elibereaza in apa iar pescarul primeste un tichet de pescuit gratis
In balta Bunget Unu se gasesc ca specii de peste: caras, crap, ten, fitofag dar si sturion.
Cale de acces:
Balta Bunget 1 se afla la 70 de km de Bucuresti, in drumul spre Targoviste, intre comuna Bratesti si Ulmi. Drumul pana la balta este asfaltat.
Date contact:
Andrei Suciu: 0733749868
Email: office.indcom@gmail.com

click pe imagine pentru a o mari

joi, 14 august 2014

Pescuitul Crapului in Apele Curgatoare

In aceste ape vom sti ca pestele este sanatos, hranindu-se numai cu hrana naturala, fara a cunoaste furajele din crescatorii.
In apele curgatoare agataturile sunt mai dese, la fel si ratarile, datorita copacilor si pragurilor incarcate cu scoici.
In desenele alaturale va prezentam, o montura pentru pescuitul crapului in ape curagatoare dar si doua scheme cu amplasarea pescarului si lansarilor sale in aceste ape.
Alegerea locului este foarte importanta. Un loc ideal este un sector ce nu a mai fost pescuit, expus vantului, de preferat un golfulet sau langa arbori scufundati.
Apele curagtoare difera, in fuctie de natura lor (naturale sau artificiale) de fund, curent si latime. Raurile naturale au fundul in forma de semiluna, cu maluri mai mult sau mai putin inalte, pline cu aluviuni (mal, nisip, pietris, argila) curent si latime variabile. Canalele artificiale sunt in forma de trapez isoscel, cu adancime constanta dar curent variabil (de ex. Canalul Dunare - Marea Neagra).
Cele mai bune ape sunt cele cu o latime de pana la 150 m, pentru a putea explora si locurile vecine malului din fata ta, cu adancime variabila (apa mica dar si gropane), cu fund malos si curent slab.
Desi este mai greu si ceva mai costisitor, pescuitul crapului in rauri are un farmec aparte, de neuitat.

Solunar Pescar August 2014

Solunar Pescar August 2014
Du
Lu
Ma
Mi
Jo
Vi
Sa
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Sanse foarte bune
Sanse bune 
Sanse slabe