Pagini

marți, 31 mai 2016

Pescuitul Salaului la jig si twister

Lunile mai, iunie si octombrie sunt favorabile pescuitului la salau, acesta putand fi gasit in aproprierea malurilor, cu ape mai mici. In restul anului este bine sa cautam salaul in ape mai adanci.
La pescuitul din barca se poate folosi toata gama de artificiale pentru ca scade riscul de a le pierde prin agataturi. Putem folosi si voblere mai scumpe, daca apa este mai adanca, sau lingurite rotative daca apa este mai putin adanca (2m).
La pescuitul de pe mal, totul se complica. Riscul agataturilor creste si trebuie gasita o modalitate de a elimina pierderile banesti, stiind faptul ca un vobler performant este destul de scump. Solutia poate fi folosirea unui ansamblu jig; si twister, foarte eficient la salau.
Jigul, peste care se trage un twister de silicon este o solutie mult mai putin costisitoare. Twisterele prinzatoare la salau se gasesc intr-o gama mare de dimensiuni si culori, si nu voi insista asupra lor.
Jigurile, pot fi si ele de diferite greutati, cu capul de plumb colorat sau nu, cu acul mai mare sau mai mic. Daca dorim sa avem lanseuri mai lungi, vom alege un jig mai greu. Bila de plumb poate fi sferica, semisferica sau cu forme speciale. Mai uzuale sunt cele cu plumbul sferic.
Ce se intampla cand un jig cu capul sferic cade pe fund? Practic acesta se aseaza pe o parte si carligul cu twisterul ating fundul. Prezentarea artificialei pentru salau nu este atractiva. Plus de asta riscul de agatatura creste si in acest caz.
Pentru a elimina si aceste imperfectiuni, vom folosi asa numitul jig stand-up. Este vorba de un jig care are capul de plumb, cu o parte plata.
Cand jigul stand-up, atinge fundul, lasa carligul si implicit twisterul indreptat in sus. Pe langa faptul ca riscul de agatatura scade, in momentul cand salaul ataca, este deja ca si intepat.
Dupa lanseu, in momentul cand jigul & twisterul ating apa nu inchidem pick-up-ul mulinetei imediat, pentru ca ansamblul sa poata cobora la verticala. Totodata varga se tine cu varful in jos. Scufundarea artificialei se controleaza tinand un deget pe fir.
Recuperarea in ape adanci se face lent. Din cand in cand facem o pauza in recuperare, dand ragaz salaului sa muste, chiar daca naluca ajunge pe fund. In apele mai putin adanci se poate folosi un ansamblu jig & twister mai usor, jucand cu mici salturi deasupra fundului.
La acest mod de a pescui, utilizarea unei vergi mai lungi (2,5 - 3 m) este recomandata.

luni, 30 mai 2016

Nada pentru Crap

Ingrediente:
  • pesmet alb 1000 g
  • pesmet galben 1000 g
  • alune macinate 700 g
  • gluten de porumb 15 ml
  • seminte de canepa 350 g
  • mix special crap 3000 g
  • turta germeni de porumb 250 g

Mod de preparare:

Se amesteca pesmetul alb, cel galben cu germenii de porumb si cu alunele macinate timp de 2 minute uscate apoi se toarna mixul de crap impreuna cu canepa si glutenul de porumb impreuna cu un aditiv de capsuna de preferat. Se amesteca timp de 5-10 minute (adaugand si apa treptat) apoi sunt gata de aruncat formandu-se bulgari.
Este o nada foarte buna pentru pescuitul crapului si ciortanului, dar care atrage si o multime de pesti mai mici, pentru pescuitul de stationar fiind excelenta.

duminică, 29 mai 2016

Montura pestisor mort

Fara nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte (peste mort) exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui 'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa apara.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.

Coropisnita - Momeala

Descrierea coropisnitelor. Au o lungime de 3-5 cm, corpul catifelat, galben-maroniu , butucanos, cu picioarele ca niste lopeti, potrivite pentru a sãpa galerii pe sub plantele pe care le rod cu falcile lor groase. Aceste picioruse care le foloseste la sapat, pot fi considerate adevarate arme cu care se apara dar si sapa dupa hrana.
Aceasta insecta este ruda cu greierele si cosasul,fiind una dintre cele mai cautate insecte de catre cei din tagma pescareasca.Are o insemnatate cu atat mai mare,cu cat, odata pusa in carlig reprezinta deliciul celui mai mare peste al apelor noastre, somnul.
Face parte din insectele daunatoare deoarece se hraneste cu tulpinile plantelor
tinere,spre disperarea agricultorilor.
Ne dam seama usor de prezenta coropisnitelor,prin simplul fapt ca rasadurile sunt ofilite pe suprafete mai intinse.In terenurile pe care sunt imprastiate ingrasamante naturale , aceste insecte i-si fac simtita prezenta mai ales primavara,fiind foarte usor de gasit. Tocmai de aceea le gasim in mediul lor propice, adica in mormanele de ingrasamant vechi de cel putin 2-3 ani, deoarece aciditatea solului aici nu mai este atat de ridicata.
Este bine de stiut atat de catre pescari dar mai ales de catre agricultori,ca aceste insecte daunatoare nu agreeaza pamantul cu ingrasamant de bovine, pe cand in cel de porcine sau cabaline este omniprezenta.
Procurarea coropisnitelor este destul de grea, mai ales pe seceta. Daca gasesti insa locul potrivit sau il afli de la altii, e bine sa-ti faci provizii.
Se recolteaza cel mai bine primavara in lunile aprilie-mai si toamna in lunile septembrie-octombrie. Multi pescari le cresc pana toamna tarziu in cutii speciale.
O posibilitate de recoltare ar fi sa va inarmati cu o furca zdravana si dispusi a face putin efort, incepeti sa cautati aceasta insecta mult ravnita sapand in mormanele de balegar vechi
Exista si o capcana pentru coropisnite, care se confectioneaza dintr-un pet: se taie partea superioara a recipientului cam la o treime din inaltime, se intoarce invers ca o palnie si se introduce in corpul ramas. Ansamblul “capcana” se ingroapa in gradina la nivelul solului, acolo unde ai vazut gauri…cel mai probabil de coropisnite. Se pune in capcana o lingura de bere, apoi se verifica capcana dimineata. Se fac astfel de capcane cat mai multe, pentru a mari sansele de a captura cateva coropisnite. Trebuie avuta grija ca pamantul sa nu depaseasca buza sticlei,si sa nu intre pamant in interiorulsticlei
Pastrare. Un recipient de 20-30 l este bine sa il folosesti pentru cel mult 20 de exemplare. Pui in el gunoi de grajd vechi(paie cat mai multe), eventual ceva frunze uscate (de prin livada si sa nu fie de nuc) si doi-trei cartofi. Nu exagera cu umiditatea. Peste recipient se pune o plasa care sa permita aerisirea. Recipientul trebuie acoperit neaparat, deoarece coropisnitele zboara. Coropisnitele trebuie pastrate independent deoarece se omoara intre ele sau se rup clestii cu care sunt dotate. Pentru a le pastra o perioada mai mare de timp ,pescarul trebuie sa le hraneasca cu coji de cartofi.
Utilizarea. Poate fi prinsa in carlig in doua moduri: 1. Se trece carligul prin platosa superioara situata deasupra capului; 2. Se poate lega de tija carligului, varful ramane liber.
Poate fi folosita si in combinetie cu rama neagra de mal.
Este cea mai buna momeala pentru pescuitul nocturn la somn. Are proprietati fluorescente si elimina un suc foarte aromat. Mreana prefera si ea o astfel de momeala.
O alta victima a acestei insecte mai este si cleanul,care prefera coropisnitele de dimensiuni mai mici,plesnite pe suprafata apei. Nici crapul pare sa nu fie indiferent la aceasta momeala atat de ispititoare.

Lacul Surduc

Lacul Surduc este un lac de acumulare situat in vestul tarii, in judetul Timis, (in partea de sud-est a muntilor Poiana Rusca), la o distanta de aproximativ 100 de km de Timisoara si la 30 km de Lugoj. Barajul si Lacul Surduc alimenteaza cu apa potabila si industriala municipiul Timisoara si pune in miscare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.
Lacul de acumulare Surduc are ca scop principal asigurarea cu apa potabila a zonei Timisoara, apararea impotriva inundatiilor si bineinteles, un scop turistic, unde iubitorii de pescuit si de agrement se pot bucura in voie. Avand o suprafata de 460 ha, el este cel mai mare lac din judetul Timis. Constructia barajului a inceput in 1972, iar acumularea in 1976, atingand in 1977 aproape 25 milioane mc. Etapa a doua a inceput in 1981, fiind proiectata pentru acumularea unui volum de apa de 51 milioane mc.
Lacul Surduc este unul dintre principalele puncte de atractie turistice, pentru cei ce doresc o relaxare, o delectare, pentru cei care doresc sa inoate, pentru sporturi nautice, pentru pescuit sau pentru plaja in timpul verii. Cazarea este usoara, ori la cabane, ori cu cortul. Judetul Timis se poate mandri cu acest minunat lac de acumulare, atat pentru turism, cat si pentru asigurarea apei potabile in Timisoara.

sâmbătă, 28 mai 2016

Lacul Cincis

Lacul de acumulare Cincis se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, in anul 1962, cand au fost stramutate peste 800 de familii. Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici, atestata documentar in 1360, care a fost inghitita de ape.
Lacul Cincis este o amenajare cu suprafata de 867 ha. Este gazduit de un pitoresc deosebit si atrage multi turisti. Pe malurile lui, au aparut numeroase cabane si hoteluri particulare existand conditii de cazare si distractie pentru dorinta fiecaruia. Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde legende si povesti spuse de localnici cu patima. Misterios si pitoresc, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti sau pur si simplu sa lenevesti in natura, Lacul Cincis este un loc ideal. Se gaseste la vreo 10 kilometri de Hunedoara, pitit in Muntii Poiana Rusca, fiind inconjurat de o sumedenie de case de vacanta si pensiuni. In apropierea lacului se afla orasul Teliuc si satul Cincis-Cerna.
In zona actualului lac de acumulare a existat (pana in 1954) o valoroasa biserica, monument deosebit de important pentru arta medievala romaneasca. Construita in sec. XV, ea prezenta un plan dreptunghiular, cu absida decrosata poligonala, cu unghi in ax. Satul Cincis dateaza din jurul anului 1300, numele asezarii fiind, se pare, dat de cei cinci insi care au intemeiat satul, facandu-si aici cinci case. Exista o istorioara care spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la locul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis. Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici – dintre care una atestata documentar in 1360 – si cimitirele asezamantului au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste istorioare spuse de localnici au facut ca Lacul Cincis sa capete si supranumele de “Lacul blestemat“. Ziarele au vorbit in mai multe randuri despre aceste legende. Cotidianul “Libertatea” a publicat un amplu reportaj despre “Lacul blestemat“, aducand in prim plan istorisirile localnicilor. Drumul de acces: la aproximativ 13 km de municipiul Hunedoara. Soseaua porneste din Hunedoara si inconjoara aproape tot lacul. Dinspre statia de cale ferata: gara Hunedoara iar de aici cu microbuze/autobuze regulate inspre localitatea Toplita.
Pescuit.
Pescuitul in Lacul Cincis se poate efectua cu achitarea unei taxe la Asociaţia Pescarilor Sportivi Hunedoara - concesionarul lacului (Presedinte Dl. Benko Josif, tel.: 0721/686.808). Tarife: taxa/an = 70lei; taxa/zi = 10lei.
In ultimii 5 ani Asociaţia Pescarilor Sportivi Hunedoara a populat Lacul Cincis cu aproximativ 25 tone de peste din urmatoarele specii: caras, intre 100 - 400g, crap, intre 1- 5 kg, amur, intre 2 - 6 kg. In Lacul Cincis se pescuiesc cel mai frecvent urmatoarele specii: obletet, babusca, salau, stiuca, platica, biban, clean, caras, crap.
Cale de acces.
DJ 687 D, ce leaga minicipiul Hunedoara de Comuna Toplita si Lunca Cernii de Jos, trecand pe malul drept (in directia de curgere a raului Cerna) al lacului de acumulare Cincis - Cerna, de-a lungul zonei de agrement .
Distante fata de municipiile judetelor invecinate : Teliucu Inferior - Tg.-Jiu:171 km, Teliucu Inferior - Drobeta-Turnu Severin: 254 km, Teliucu Inferior - Timisoara : 181 km, Teliucu Inferior - Arad :197 km, Teliucu Inferior - Alba Iulia : km ;

Rama - tipuri

Traieste in spatii umede (sub frunze, paie, pietre etc.), se poate aduna aproape tot timpul anului. Iarna, cind este frig e mai greu de gasit de aceea recomandam pescarilor sa-si amenajeze o mica “crescatorie” de momeli.
Pentru cei care au curte este un pic mai usor, pot folosi 1 m2 de teren cu adancimea de 50-70 cm. Se sapa o mica groapa pe fundul careia se pune o folie de plastic peste care pamant uscat (se umezeste in timp). Este important sa fie tot timpul acoperite cu folie de plastic, cartoane etc.
Cei care vor sa le tina in apartament vor construi un ghiveci de preferat din lemn si vor folosi procedeul mentionat anterior.
Dintre momeli,rama rosie este o momeala comoda pentru pescarii sportivi deoarece este apreciata de majoritatea speciilor de pesti (crap, caras, somn, babusca, platica ).
De regula se foloseste pe carlige cu tija lunga, cu sau fara contre. In cazul pescuitului in apa tulbure este de preferat ca rama din carlig sa aiba ambele capete libere (se introduce rama in carlig de la 1/3 dinspre cap - zona mai groasa - si pana la 1/3 inspre coada).
Ca momeala sa poate folosi si in combinatii cu alte tipuri de momeli cum ar fi viermusul, pufuletii, porumbul moale.
Rama neagra de mal
Sint momeli preferate de somn si de crap. Sint folositoare in zonele cu mult maruntis deoarece este mai tare iar acesta o toaca mai greu. Se foloseste cu precadere la pescuitul in Dunare si in Delta Dunarii.
Se gaseste in zone mlastinoase cu radacini de iarba si stuf in mod special dupa retragerea apei. Pentru scoaterea acestora se folosesc cazmale foarte solide cu intaritura pe coada.
Se pastreaza in cuve mari cu pamant uscat (se subtiaza in timp) la intuneric si rece.
De regula aceste momeli se pun pe carlige mai mari de 1/0 cu tija lunga cu contre. Pentru pescuitul somnului se folosesc mai multe rame pe acelasi carlig ce formeaza un buchet. Prima rama se prinde de la mijloc, se trece prin ea carligul si o parte din fir, un capat ramane liber. A doua rama se prinde tot de la mijlos, se trece prin ea carligul, de data asta se lasa doua capete libere. A treia rama se prinde tot de la mijloc, cu un capat liber, varful carligului ramane in rama.
Rama verde de mal
Se gaseste cu precadere primavara si toamna in zonele cu mal si vegetatie abundenta (in mod special in Delta Dunarii). Se foloseste aceeasi metoda de scoatere ca la rama neagra de mal.
Este un deliciu pentru somn si acceptata de salau si stiuca.
Rama rosie serpeasca
Isi poarta numele datorita dimensiunilor sale (este mai lunga decat rama rosie). Are coloritul putin diferit, tinde spre maro. Este foarte vioaie, are acelasi habitat cu rama neagra de mal.
Este apreciata in mod special de speciile mici de Cyprinidae dar nu o refuza nici rapitorii.

vineri, 27 mai 2016

Cupa Arrow de pescuit pentru copii 2016

Acest eveniment anual este organizat de Arrow International încă din 2004 si se află la a XII-a editie, având înscrisi de fiecare dată copii în limita a 250 locuri, cu vârste cuprinse între 4-14 ani, pescari sau doritori să înceapă deslusirea tainelor acestui sport minunat.
Este considerată a fi cea mai amplă actiune de acest gen dedicată celor mici cu ocazia Zilei Copilului, având drept scop promovarea pescuitului în rândul copiilor, apropierea lor de natură si educarea lor în spirit ecologic.
Actiunea este non-profit, înscrierea în competitie fiind gratuită.
Toți participantii primesc echipament din partea Arrow International si sunt împărtiti pe două categorii de vârste, 4-10 ani si 11-14 ani. La final se acordă premii (echipamente de pescuit performante) celor care au fost mai răbdători sau norocosi.
Punctul de adunare si confirmare a înscrierilor este in Parcul Titan din Bucuresti, la baza podului dinspre Insula Pescarilor, sambata 29 mai. Ora de adunare si confirmare a înscrierilor este 7:30.
Mai multe detalii si înscrieri la telefon 021.221.06.90 între orele 9-17.

Antibraconaj! Percheziţii la domiciliile unor tulceni suspectaţi de braconaj

În urma cercetărilor efectuate într-o cauză penală complexă de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tulcea şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea, s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza judeţului Tulcea pescuiau ilegal în Amenajarea Piscicolă Dranov folosind unelte de pescuit interzise de lege, iar peştele capturat era comercializat fără documente legale către diferite persoane şi societăţi comerciale de profil.
Astfel, în data de 13.05.2016, în baza mandatelor de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria Tulcea, poliţiştii de frontieră au efectuat percheziţii la domiciliile a trei cetăţeni români, cu vârste cuprinse între  27 şi 38 de ani, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea, implicaţi în activitatea infracţională. De asemenea s-au efectuat percheziţii în clădirile şi canalele aferente Amenajării Piscicole Dranov.
În urma percheziţiilor au fost depistate 404 kg peşte fără documente legale şi au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sute de unelte de pescuit, însumând peste 20.000 de metri de plasă, 8 ambarcaţiuni, 10 motoare de ambarcaţiune cu accesoriile aferente, înscrisuri şi documente ce fac obiectul cauzei penale.
În cauză se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, respectiv ”producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate, a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. nr. 23 din 2008.
Cercetările vor fi continuate sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea.

Montura "La viu" pentru Stiuca si Somn

Aceasta montura se adreseaza pescarilor sportivi ce cauta cu predilectie exemplarele mari de stiuca si somn, folosind ca momeala pestisorul viu. Pluta utilizata ofera avantajul de a tine intreaga linie intr-o pozitie fixa, momeala fiind astfel prezentata rapitorului intr-un mod atractiv si cat mai natural.
1. Monofilament 0,25 - 0,30 cm.
2. Stoper cauciuc.
3. Pluta culisanta 5 - 30 grame.
4. Plumb - oliva echilibrat cu portanta plutei.
5. Stoper cauciuc pentru a proteja nodul.
6. Vartej.
7. Struna flexibila metalica.
8. Carlig simplu cu ochet nr. 6 - 1 sau triplu nr. 6 - 2.
Pentru lansarea intregii monturi cu baboiul in carlig avem nevoie de o lanseta de 3 - 3,30 m si de putere 100 grame.
Sursa: revista Pescar Modern, Nr. 49 din 2001, Eusebio Moise.

joi, 26 mai 2016

Montura Sinker Jig pentru Somn si Salau.

Deosebit de eficace in pescuitul somnului si salaului, in special primavara si toamna cand nivelul apei creste, montura Sinker Jig este simpla, si poate fi folosita atat cu naluci moi cat si cu momeli vii.
Manipularea ei este extrem facila urmand tiparul jocului aplicat in pescuitul la jig.
Sinker Jig este cunoscuta in special pentru rezultatele deosebite obtinute in pescuitul somnului pe ape curgatoare, in structuri sau pe substrat extrem de accidentat.

Rezervatia Rosca Buhaiova

Rezervatia Rosca Buhaiova este amplasata in zona de nord a Deltei Dunarii (fiind declarata zona protejata din anul 1940), mai exact in nordul depresiunii Matita – Merhei, avand o suprafata de aproximativ 9627 ha. Intalnim aici un complex de lacuri si balti, respectiv o mare diversitate de biotopi reprezentativi pentru delta fluviala, precum si numeroase mlastini stuficole, grinduri fluviale, garle naturale, terenuri inundabile, zavoaie de salcii formate din vegetatie acvatica, constituita ca urmare a unei acumulari semnificative de radacini, mlastini cu stuf, lacuri, grinduri fluvial, garle naturale, terenuri inundabile, zavoaie.
Zona a fost declarata ca facand parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, impreuna cu Padurea Letea din anul 1979. Lacurile de aici cuprind cele mai mari colonii de pelican comun din Europa. In prezent aici traiesc peste 3.500 de perechi de pelican comun care se aduna pentru a cuibari precum alte pasari precum egreta mare, egreta mica si lopatari, specii care se bucura de acelasi statut. In rezervatie intalnim de asemenea o mare varietate de mamifere precum vidra, nurca, hermelina, bizamul, enotul, vulpea, mistretul si altele.
Nucleul acestei zone de regim de protectie integrala il constituie Lacurile Rosca si Buhaiova. Fauna rezervatiei este reprezentata de vidra, nurca, hermelina, enotul, vulpea, mistretul si pasari. Lacurile sunt impodobite cu specii de nufar alb si galben sau piciorul cocosului.
De asemenea, precizam ca si puncte de atractie ale rezervatiei prezenta unor specii de nuferi albi si galbeni, care au marcat semnificativ suprafata apelor, alaturi de piciorul cocosului.

Nada pentru Caras

Ingrediente:
  • esenta de vanilie 25 g 
  • hurluiala 250 g 
  • boabe de grau 75 g 
  • boabe de porumb 75 g 
  • ulei 50 ml 
  • seminte de floarea soarelui 75 g
Mod de preparare:
Amestecati ingredientele pana se face o nada consistenta si inchegata iar daca este nevoie se mai adauga ulei pentru a creste consistenta.

miercuri, 25 mai 2016

Raurile si Lacurile Judetului Caras Severin

Reteaua hidrografica a judetului este dispusa in forma de raze, astfel ca Timisul si Poganisul se indreapta spre nord, Carasul si Nera spre est, iar Cerna spre sud.
In amonte de cheile Nerei, in Muntii Locvei se afla Lacul Dracului, lac carstic format prin prabusirea tavanului unei pesteri.
Lacul Buhui se afla la cumpana de ape dintre bazinul Minisului si ale Carasului, la o altitudine de 640 m. Este cel mai vechi lac de acumulare subteran, inconjurat de o frumoasa padure de brad in amestec cu fag.
La o mica distanta se afla izvoarele raului Caras ale carei ape se revarsa din cascada in cascada.
Reteaua hidrografica a judetului este dispusa in forma de raze, astfel ca Timisul si Poganisul se indreapta spre nord, Carasul si Nera spre est, iar Cerna spre sud.
Pe Valea Cernei, una dintre zonele cele mai pitoresti din tara noastra, intre Muntii Mehedinti si Muntii Cernei, la o altitudine de 160 m, este situata renumita statiune balneoclimaterica Baile Herculane.

Nada pentru Crap

Ingrediente:
  • 1 cutie de 450 grame cu grau in betaina
  • 1 punga 1 kg cu srot
  • 1 punga 500 grame canepa uscata
  • 1 punga 2 kg cu mixtura pt crap, in amestec cu capsuni sau vanilie
  • 50 grame anason
  • 100 grame sirop de porumb
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amesteca cu apa din balta in care pescuiti in urmatoarea formula. Folositi o galeata sau un vas cu capac. Prima data amestecati mixtura de crap cu anasonul si siropul de porumb, puneti apa cate putin pana se intareste nada, apoi adaugati canepa si srotul, amestecati bine pana pasta pana devide omogena. Dupa care turnati peste nada graul in betaina si amestecati bine. Puneti capacul si lasati cate minute pt ca betaina sa inte in nada. Dupa ce ati pus betaina nu mai puneti apa.
Ca momeli se recomanda folosirea porumbului expandat si pufarina alba sau galbena.
Rolul betainei este acela de a atrage pestele la o masa delicioasa. Betaina ii face pofta de mancare pestelui.
Betaina este foarte solubila in apa si mirosul ei atragand ca un magnet pestii.

Graul - Momeala pentru Crap

Graul este una din cele mai eficiente si usor de utilizat momeli pentru crap, desi este uitata de pescari de crap. Graul este foarte hranitor datorita conţinutului ridicat de amidon, aşa ca se va evita, cel puţin in apele unde nu cunoastem densitatea piscicola, nadirea cu cantitati mari, pentru a evita saturarea pestilor. Prin continutul sau ridicat de amidon, permite legarea unor nade alcatuite doar din boabe si seminte. Are avantajul ca poate fi pastrat timp indelungat fara a-si reduce calitatile. Graul este foarte eficient in special primavara, cand crapii prefera alimentele mici si moi, abia treziti din amorteala iernii. Nadirea cu grau fiert sau crud atrage si pestii mai marunti, dar si ei in unele cazuri sunt bine veniti mai ales daca sunt urmati la scurt timp de cei mari. Pentru o fierbere mai usoara, graul se pune la inmuiat cu a zi inainte in apa rece. In timpul fierberii se pot adauga diferite arome sau aditivi.

Crap cu piure de telina

Ingrediente:
- 1 file de crap 
- 20 ml ulei 
- sare si piper dupa gust 
- zeama de la 1/2 lamaie.
Piure de telina:
- 1 telina cca 700-800 gr
- 1 ceapa
- 50 gr unt
- sare si piper, dupa gust. 
Mod de preparare:
Fileul de crap se taie in bucati potrivite si se presara cu sare si piper. Telina se curata de coaja , se spala si se taie cuburi. Ceapa se curata, se spala si se taie in 4 parti. Telina si ceapa se pun la fiert in apa cu 1/2 lingurita de sare. Cand telina s-a fiert se pune impreuna cu ceapa intr-un bol , se adauga untul, sare si piper dupa gust. Se mixeaza cu un blender de mana, pana obtinem un piure pufos. Se pastreaza la loc cald. Cand piureul de telina este gata pregatim pestele. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins apoi se adauga pestele. Se frige cca 5 min pe fiecare parte. Spre sfarsit se adauga zeama de lamaie si se mai lasa 1-2 min. Se potriveste de sare si piper. Se serveste imediat cu piure de telina si lamaie. 

Nucile - Momeala

Daca vrei ceva diferit pentru a creste numarul capturilor trebuie sa stii ca exista solutii, unele foarte eficiente. Fructele nucifere sunt un ingredient foarte special si nada de nadejde care a prins peste din totdeauna. Exista multe motive pentru care astfel de produse ‘’straine” dau randament la pescuit.
O mentiune importanta este pentru nucile preparate. In afara de cazul în care nucile sunt strivite sau sub forma de faina, ele au nevoie de înmuiere pentru cel puţin 12 la 24 de ore pentru a se asigura ca au absorbit complet apa.
Pescarii utilizeaza frecvent nuci, porumb dulce, arahide, pelete sau boilies pentru momeala. Unii utilizeaza momeli vii, vermusi sau rame.
Uleiurile de nuci tigrate si arahide precum si cele de peste sunt folosite cu mare efect pentru a intensifica momelile

Lacul Matita - Delta Dunarii

Lacul Matita este un lac in Delta Dunarii, cu o suprafata de 652,5 ha si un volum de 9,8 mil. mc. Reprezinta unul dintre locurile de pescuit frecventate de pescarii cazati la Mila 23 si nu numai.
Lacul Matita este deja in topul lacurilor de pescuit la stiuca din Delta Dunarii. La cativa metri de latura vestica a lacului se afla lacul Babina iar daca gasiti in partea de nord un canal acesta va va duce catre lacul Merhei dupa aproximativ 2km de navigat pe acesta.
Pentru a ajunge la Lacul Matita, porniti din Tulcea spre Mila 23, apoi mergeti pe canalul Eracle spre cele mai cunoscute lacuri din zona, lacurile Trei Iezere si Bogdaproste. Se continua canalul Eracle lasand pe dreapta cele 2 lacuri si imediat urmeaza o intersectie cu Garla Lopatna, unde se merge inainte. Dupa ce canalul Eracle mai serpuieste cale de aproximativ 2 km, acesta se indreapta semn ca am ajuns in dreptul intrarii lacului Babina. In capatul canalului veti ajunge la o cherhana, situata la intrarea pe cele doua lacuri din zona, lacul Babina pe partea stanga si lacul Matita pe drapta.

luni, 23 mai 2016

Montura pentru Pescuitul Pastravului. Pescuit la Nimfa.

Pescuitul la pastrav este unul dintre cele mai grele metode de pescuit. Una dintre optiunile in pescuitul la pastrav este reprezentata de pescuitul la nimfa.
In montura de fata denumita "ureche de iepure" folosim un forfac lung de 2,5 m, terminat cu minimum 50 de cm de 0,14 sau 0,16 iar pe saltatoare o sa legam un emerger tot din par de iepure.
Montura trebuie lansata la circa 30 - 45 de grade inspre amonte si trebuie sa lasati nimfele sa curga pe apa pana ce firul este aproape intins.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 41 din 2000.

duminică, 22 mai 2016

Nada pentru Caras

Ingrediente:
  • TTX 1,5 kg
  • orice nada crap/caras 1 kg
  • srot floarea soarelui 500gr
  • usturoi granulat cca 20 gr
  • sare cca 10 gr
  • piper negru macinat cca 20 gr

Mod de preparare:
Srotul se pune intr-un vas si apoi peste el se toarna apa cat sa-l acopere. Faceti aceasta operatie cu cateva ore inainte de a pleca la pescuit, pentru a-i da timp sa absoarba apa. Odata ajunsi pe balta umectam ttx-ul, apoi in alt vas, srotul scurs bine de apa se amesteca cu toate ingredientele mai putin ttx - ul, care va fi adaugat la final in cantitati mici pana ajungem la consistenta dorita. Se poate folosi oricare nada de crap sau caras, tocmai pentru ca usturoiul va acoperi orice alta aroma anterioara.
Sursa: www.pescar.urldocs.com

Pescuit la Pluta

Pescuitul cu pluta este cel mai vechi pescuit stationar. Pescarul care foloseste aceasta metoda face popasuri lungi si numai rare ori se muta din loc in loc. In trecut , acest procedeu era aplicat doar in apele statatoare, azi se pescueste cu pluta si in apele curgatoare a caror curenti nu depasesc 3 m/s.
In acest caz, carligul este aruncat in susul apei printr-o miscare de pendulare, folosind aceasta metoda, pescarul sportiv poate sa-si aleaga locul preferat . Masurand adincimea apei cu ajutorul plumbului ,pescarul cufanda carligul la adancimea dorita.
Pe parcurs, el echilibreaza mereu pluta, schimba sau remediaza plumbaju, in timpul pescuitului, momeala trebuie agitata prin apa, fara a speria pestii. Daca undita este fina, putem sa declansam la pesti reflexe de atac. In caz contrar momeala devine suspecta si indeparteaza pestii, la acest procedeu, au rol de seama revine nu numai echilibrari plutei, ci si finetei strunei, care ne trazmite muscaturile la carlig .
Deosebirea muscaturi adevarate de muscaturile pe firul strunei sau de ciugulelile caracteristice,care le preced pe cele adevarate, este o chestiune de experienta.
La pescuit cu pluta se foloseste o varga de 3 - 4 m, de mentionat ca la acest procedeu se pot utiliza concomitent doua sau chiar mai multe undite de catre un singur pescar sportiv.
Varga trebuie sa fie usoara, iar mulineta extrem de simpla, nailonul folosit la asfel de pescuit variaza intre numerele 30 si 60, iar ca lungime e bine sa aiba 60 - 120 m in ce priveste plumbul, acesta trebuie sa aiba 8 - 10 g pentru apele statatoare si 12 - 15 g pentru cele curgatoare. Pluta trebuie sa fie cat mai putin vizibila, numarul carligelor variaza.