Aceasta tehnica a fost inventata de
englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care
inseamna a manca, a se hrani.
Printre
pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a
devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai
toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu
curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta
cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si
in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori
si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale
diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit
sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de
tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai
mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8,
iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac
de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau
momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj,
iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in
functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme
si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada
folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in
timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca.
Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba
destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea
se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri
inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu
lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede,
in cateva secunde.
• forfacul,
fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de
o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora
sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un
lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru
intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei
astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem
surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si
nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta
tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce
face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.