Pagini

marți, 3 octombrie 2017

Tehnica "Dinti de Fierastrau" in Pescuitul Bibanului

Tehnica recuperarii monturii este urmatoarea: lasam sa cada plumbul pe fund, aducem varful lansetei din plumb, cam 30 - 40 de cm, bratul ramand fix, dupa il coboram la orizontala fara sa ne oprim din mulinat. vom continua aceasta miscare a monturii in dinti de fierastrau, mulinand din ce in ce mai repede pana ridicam primul carlig la suprafata, dupa care vom continua miscarea in dinti de fierastrau tinand montura pe oglinda apei. Vom da impresia unor pestisori speriati, atatand astfel lacomia bibanului. In locul twisterelor putem folosii bucati mici de tabla de marimea unghiei, de culoare rosie, prinse deasupra paletei carligului, introducand firul printr-o gaura (in special in zonele unde agatam si pierdem monturile).
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001, Sorin Creteanu.

Cascaval - Momeala

Cascavalul - momeala este folosita la pescuitul mrenei sau a crapului. Pentru a pescui cu cascaval trebuie sa il taiati bucatele mici la dimensiunea dorita dupa care il puteti agata pe carlig. Cascavalul folosit la pescuit il puteti cumpara de la orice magazin de profil sau il puteti face chiar voi acasa. Se pare ca cascavalul facut acasa este mai preferat de pesti decat cel gata cumparat. Am sa va prezint cateva metode de a face cascavalul chiar acasa la voi.

1. Reteta cascaval momeala
Se fierb doi litri de lapte in care se adauga doua kilograme de branza de vaci si se amesteca pana se ridica zerul la suprafata.
Se scurge bine intr-un tifon apoi se pune iar pe foc impreuna cu un pachet de margarina, doua oua batute si ceva sare.
Se fierbe pana se omogenizeaza, iar la final se adauga o lingurita de bicarbonat, apoi se rastoara cascavalul intr-un recipient uns cu unt sa se raceasca.

2. Reteta cascaval momeala
1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional), 1-1 1/2 l lapte, 1 pachet margarina/unt (250 g), 2 oua, 1 lg sare, 1 vf cutit bicarbonat.
Branza de vaci faramitata se "scapa" in lapte clocotit. Se va alege rapid branza de zar si imediat (daca o lasi pe foc se reamesteca) se pune la scurs (intr-un tifon dublu). Se lasa la scurs cam 12h (peste noapte).
Branza astfel obtinuta (este foarte tare) se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (rabdare sa devina cu adevarat cleios, nu luati de pe foc imediat ce par a se fi amestecat, chiar daca se prinde de cratita). Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.

3. Reteta cascaval momeala
1 kg branza de vaci , 2 oua batute bine , 1 litru lapte fiert (fierbinte) , 1 lingurita amoniac , 1 pachet margarina (250 g) , 1 felie branza de oi sarata
Se pune laptele clocotit peste branza de vaci si se lasa 15 minute, apoi se scurge, se amesteca cu branza de oi rasa, amoniac, sare si ouale batute. Totul se pune peste margarina topita, se pun la foc si se amesteca continu sa nu se prinda.
Se toarna intro cratita in care s-a pus un celofan uns si se lasa la rece.

Omida - Momeala

Omida este una dintre momelile mai rar folosite si totusi cu efect la pescuitul pastravului, bibanului, cleanului. O gasim pe frunzele copacilor fiind considerata o insecta daunatoare. In acest grup de daunatori se inscriu: omida paroasa a dudului, nalbarul (fluturele alb) si fluturele auriu. Omida paroasa a dudului: ataca pe langa mar, par, dud si alte specii cum sunt ciresul, visinul, prunul, nucul si vita de vie. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor, suni acoperite cu perisori albi.
Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din 2-3 frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. in ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. Cand atacul acestui daunator este foarte puternic, toata coroana pomului isi pierde frunzele. Omizile pot roade coaja fructelor.
Nalbarul produce, de asemenea, pierderea frunzelor pomilor fructiferi. Larva acestui daunator ierneaza in cuiburi formale din frunze legate cu fire de matase si agatate de ramurile pomilor. Primavara, rod mugurii si apoi frunzele pe fata inferioara a frunzelor.

Nada pentru Pescuitul Crapului

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Competition 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Method Feeder 1kg
  • TTX 800 gr
  • Aditiv Lichid Benzar Mix Baza-Crap 1 flacon
Mod de preparare: 
Pentru a realiza aceasta nada avem nevoie de 2 vase. In unul punem ttx-ul, aditivul baza-crap impreuna cu 1kg de apa si lasam sa traga, iar in al doilea amestecam bine de tot restul componentelor. Dupa ce ttx-ul s-a umectat corespunzator si a ajuns la consistenta unui terci moale, se va pune putin cate putin peste restul nadei din al doilea vas, pana ajungem la consistenta dorita. Poate fi folosita atat la nadirea cu bulgari cat si pe naditor. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Mici secrete in Pescuitul Stiucii.

Stiuca este unul dintre cei mai "smecheri" pesti pentru ca se stie ca este capabila de orice smecherie pentru a prinde prada sa si apoi daca a muscat momeala, sa scape din prinsoarea pescarului. Stiuca nu este un peste foarte puternic si viguros, dar pentru a suplinii aceste lipsuri compenseaza cu o tenacitate iesita din comun.
Dupa ce a muscat momeala cauta sa se ascunda cat mai repede in stuful si vegetatia care se gaseste in apropiere.
Numai cu o lanseta puternica si frana reglata astfel incat sa cedeze doar la solicitari ce se apropie de limita rezistentei firului.
Lanseta va fi indreptata intotdeauna in directia opusa celei in care trage stiuca.
Surprinsa de forta cu care este trasa, stiuca ramane nemiscata, lasandu-se purtata prin apa parca fara vlaga dar in acest timp ea isi aduna fortele pentru a riposta.
Scufundarile bruste, schimbarile de directie, deplasarile fulgeratoare,direct spre pescar,caruia ii piere elanul crezand ca sa dus vazand firul slabit, saritul deasupra apei scuturandu-si capul pentru a scapa din carlig fac parte din tehnica de lupta a stiucii.
Pericolul maxim, in cazul stiucii, este slabirea firului si saltul in aer. Sunt de folosit strune nu prea scurte, din cauza ca prin rostogolirea firul poate sa ajunga in gura si inevitabil se va rupe. Pescarul intotdeauna trebuie sa tine firul cat mai intins pentru ca pana la mal  stiuca sa oboseasca si sa intre singura in minciog.
Pescarii care indragesc stiuca, si nu sunt putini, spun ca pescuitul la stiuca este fara egal pentru ca ofera senzatii unice. Sigur ca secretele in pescuitul stiucii sunt multe si mult mai complexe.

Nada pentru Pescuitul la Platica.

Ingrediente:
  • TTX 700 gr
  • Nada Sensas Carp Fine Monture 2 kg
  • Nada Maros XXL Platica (dever) 1 kg
  • Aditiv Sensas Bremes 250 ml
  • Nada Sensas Super Epiceine 350 gr
  • Argila umeda Benzar mix 1 kg
Mod de preparare:
Peste ttx adaugati flaconul de aditiv lichid si completati cu cca 1l de apa. Dupa circa 20 de minute adaugati treptat ttx-ul umectat peste nada pana reusiti sa-l inglobati pe tot in nada. In continuare sitati amestecul rezultat si adaugati pamantul umezit. In cazul in care doriti sa pescuiti pe ape adanci sau pe rauri, nada se mai poate umecta cu apa pentru a deveni mai colanta. Mai puteti adauga in nada rame tocate, seminte marunte fierte si viermi opariti pudrati cu aditiv Sensas Super Bremix, pentru a o face mai atractiva. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

miercuri, 27 septembrie 2017

Nada pentru Caras

Ingrediente:
  • TTX 1,5 kg
  • orice nada crap/caras 1 kg
  • srot floarea soarelui 500gr
  • usturoi granulat cca 20 gr
  • sare cca 10 gr
  • piper negru macinat cca 20 gr
Mod de preparare:
Srotul se pune intr-un vas si apoi peste el se toarna apa cat sa-l acopere. Faceti aceasta operatie cu cateva ore inainte de a pleca la pescuit, pentru a-i da timp sa absoarba apa. Odata ajunsi pe balta umectam ttx-ul, asa cum ati vazut ca se procedeaza la retetele anterioare, apoi in alt vas ,srotul scurs bine de apa se amesteca cu toate ingredientele mai putin ttx - ul, care va fi adaugat la final in cantitati mici pana ajungem la consistenta dorita. Se poate folosi oricare nada de crap sau caras, tocmai pentru ca usturoiul va acoperi orice alta aroma anterioara.
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Painea - momeala

Cu totii ne amintim, ca atunci cand eram copii, pescuiam cu un cocolos de paine si prindeam niste carasei foarte frumosi. In ziua de astazi ne-am lasat acaparati de momeli sofisticate si preparate din ce in ce mai complex, dar totusi uneori am putea sa ne mai intoarcem in copilarie si sa incercam pescuitul cu momeli traditionale - painea.
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro

Despre Montura "Fir de Par" pentru Pescuitul Crapului

Forfacurile destinate pescuitului la crap cu tehnici moderne, sunt, in marea lor majoritate, echipate cu un montaj cu "fir de par". Este vorba despre un mic fir care este atasat la cralig si pe care se insira momelile alese (boilies, boabe de porumb, pelete etc). Montura "fir de par" lasa carligul liber acesta agatandu-se mai usor in gura crapului. Un forfac tip "fir de par" se compune, un general, din 5 elemente distinctive: vartejul, firul textil, carligul, firul de par si momeala.
Vartejul face legatura intre firul principal si forfacul din fir textil. Firul textil nu este indispensabil dar ofera mai multa rezistenta la frecarea cu spinul ascutital dorsalei crapului. Carligul trebuie sa aiba 3 calitati: sa fie cat mai usor (pentru a nu ingreuna momeala si pentru a nu trezi suspicinea crapului), cat mai ascutit (pentru a permite o preintepare sau chiar o autointepare rapida) si cat mai rezistent (pentru drill-urile prelungite cu pestii vigurosi).
Nu sunteti obligati sa faceti un montaj cu "fir de par" dar va veti da rapid seama ca acest montaj va va aduce numai satisfactii. Controlati toate nodurile, caci orice nod este prin definitie un punct sensibil iar realizarea lui va trebui deci sa se efectueze cu cea mai mare grija.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001.

Drillul. Finete, farmec, reusita! Totul despre Drill!

Se identifica cu insasi sensul pescuitului sportiv. Este punctul culminant, partea plina de emotii si uneori  da mari satisfactii. Pentru pescar acest moment incepe din clipa in care, odata pestele intepat, opune rezistenta. Pescarul simte, in manerul unditei sau lansetei, forta vie a unui peste mare ce se zbate incarcand sa scape din carlig. Este lupta cu pestele pe care este de dorit ca pescarul s-o poarte in deplina sportivitate. Asta inseamna a-i acorda si pestelui o sansa, prin utilizarea unor scule fine. In esenta  aceasta este adevarata arta, cea care deosebeste adevaratul pescar de “traistar”, pe talentat de cel “nechemat”.
Lupta cu pestele necesita scule adecvate, tehnica, o larga paleta de cunostinte, experienta, judecata limpede, rabdare. Toate acestea, odata dobandite, vor mari sansa pescarului de a rezolva multe din problemele aparute pe durata drillului si de a iesi invingator. Probabil ca nu exista pescar care sa nu fi patit necazul pierderii unui peste “capital”, sau macar al unuia mai insemnat, ce urma sa devina “trofeul” mult visat!
Pescarul stie ca pentru a aduce la mal un peste mare, acesta trebuie mai intai “obosit”. Pentru a-l obosi, pestele trebuie “plimbat”, fara repaos si fara a slabi tensiunea din fir. O frana perfect reglata, o varga de calitate, care impreuna cu firul sa poata prelua efortul pestelui, maresc sansele de a iesi invingator. Din contra, o mulineta cu frana stransa la maxim, un fir uzat, imbatranit sau neadecvat, un carlig tocit sau supradimensionat, toate duc la sporirea sanselor ca pestele sa rupa sau sa scape. Si nu trebuie uitat ca orice slabire a firului, o pauza ce io acordam duce la o revigorare a pestelui, cu urmari neplacute pentru pescar. La inceputul luptei pestele se opune viguros. Combativitatea lui depinde de marime, specie, de apa in care pescuim (curgatoare sau statatoare) si nu in ultimul rand de anotimp. De regula, cu cat pestele este mai mare, cu atat mai greu se lasa adus la mal. De asemenea sunt pesti recunoscuti pentru indarjirea cu care lupta: crapul, somnul, stiuca si cleanul (in primele minute). Un crap de 10 kg din Dunare va fi cu mult mai greu de stapanit fata de un crap de crescatorie, de aceiasi talie. Mult mai indarjit va lupta un crap in luna august decat in martie, cand apa este foarte rece, iar pestele amortit.
Trebuie reamintit ca in apa, pestele practic nu are greutate. Densitatea corpului pestilor este aproximativ identica cu cea a apei. Deci greutatea pestelui agatat nu intervine “in lupta”, doar tenacitatea, robustetea si elementele de mediu in care acesta isi poate gasi sprijin (vegetatie, craci, bolovani, bancuri, nisip etc). Pestele intepat are tendinta de a se refugia in orice loc care sa-i confere o posibiliatate de a scapa. Si nu de putine ori chiar reuseste.
Dar cum se produce “obosirea” pestelui? Prin coborarea vergii insotita de mulinat rapid, urmata de ridicarea vergii tragand (la limita) in forta (pompaj), pestele este ridicat la suprafata si adus spre mal. Eforturile prelungite ale acestuia in timpul luptei duc la o dereglare a respiratiei. Pe masura ce efortul muscular creste, in organismul pestelui apare un excedent de bioxid de carbon care intra in sange. Deoarece sangele nu mai poate elimina intr-un anumit ritm acest gaz toxic, incepe sa se produca fenomenul de asfixiere. Pestele se ridica la suprafata apei in cautare de oxigen, iar rezistenta sa in fata pescarului scade, se culca alternativ pe o parte si pe celanta, cu gura deschizanduse ritmic. Pescarul trebuie sa il tina suficient de mult la suprafata, pana cand pestele se “ineaca” si poate fi adus, fara probleme, in minciog, pe mal, sau apucat cu gafa si tras in barca.
Ustensilele performante, perfect adaptate luptei cu pestele ii acorda acestuia putine sanse de scapare.  Carligele din oteluri aliate, special proiectate pentru a intepa fulgerator, lansetele realizate din materiale compozite folosite in industria aero-spatiala sau de armament, mulinetele pe mai multi rulmenti, ergonimice, cu design…SF, sonare si avertizoare electronice, iata numai cateva articole din arsenalul pescarului modern. Lupta cu pestele pare inegala.
Se spune ca nu conteaza rezultatul luptei, daca aceasta nu a fost frumoasa. Un pescar cu adevarat sportiv va simti in cazul unui esec, pe langa amaraciunea inevitabila a infrangerii, o unda de bucurie. In fond are si pestele sansa lui!

Montura cu Vobler si Streamer pentru Clean

Cleanul este unul dintre pestii rapitori din familia ciprinidelor. Are talie relativ mare, in carlig lupta remarcabil fiind un peste cu adevarat sportiv. Spre deosebire de ceilalti rapitori cleanul isi ataca prada direct, tradandu-si prezenta prin brazdarea luciului apei cu inatatoarea dorsala. Perioada cea mai buna pentru pescuitul creanului la vobler este in lunile mai si octombrie, cand vaneaza straturile superioare ale apei. In rauri cleanul prefera vecinatatea pragurilor, bulboanele de sub baraje, zona malurilor rupte si sapate de curent, vartejurilor formate in jurul picioarelor de pod sau in aproprierea copacilor cazuti in apa.
In montura prezentata in acest articol este folosit un mic truc. Voblerul devine mai prinzator daca la 70 - 80 de cm, inaintea sa, atasam pe firul principal un streamer cu fulg alb.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 51 din 2001.

Nada pentru Pescuitul Crapului

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Competition 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Method Feeder 1kg
  • TTX 800 gr
  • Aditiv Lichid Benzar Mix Baza-Crap 1 flacon
Mod de preparare: 
Pentru a realiza aceasta nada avem nevoie de 2 vase. In unul punem ttx-ul, aditivul baza-crap impreuna cu 1kg de apa si lasam sa traga, iar in al doilea amestecam bine de tot restul componentelor. Dupa ce ttx-ul s-a umectat corespunzator si a ajuns la consistenta unui terci moale, se va pune putin cate putin peste restul nadei din al doilea vas, pana ajungem la consistenta dorita. Poate fi folosita atat la nadirea cu bulgari cat si pe naditor. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

sâmbătă, 24 iunie 2017

Tehnica Feeder

Aceasta tehnica a fost inventata de englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care inseamna a manca, a se hrani.
Printre pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8, iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj, iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca. Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede, in cateva secunde.
• forfacul, fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.

Tehnica "Dinti de Fierastrau" in Pescuitul Bibanului

Tehnica recuperarii monturii este urmatoarea: lasam sa cada plumbul pe fund, aducem varful lansetei din plumb, cam 30 - 40 de cm, bratul ramand fix, dupa il coboram la orizontala fara sa ne oprim din mulinat. vom continua aceasta miscare a monturii in dinti de fierastrau, mulinand din ce in ce mai repede pana ridicam primul carlig la suprafata, dupa care vom continua miscarea in dinti de fierastrau tinand montura pe oglinda apei. Vom da impresia unor pestisori speriati, atatand astfel lacomia bibanului. In locul twisterelor putem folosii bucati mici de tabla de marimea unghiei, de culoare rosie, prinse deasupra paletei carligului, introducand firul printr-o gaura (in special in zonele unde agatam si pierdem monturile).
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001, Sorin Creteanu.

joi, 16 martie 2017

Mazarea - Momeala si Nada

Mazarea este folosita la pescuit mai ales in balti si lacuri si in combinatie cu porumbul. Este hranitoare, sta bine in carlig si are densitate mare, lucru care permite lansarea usoara din mana sau cu ajutorul prastiei de nadire. Se poate folosi mazare fie din conserva, caz in care nu mai necesita nici un fel de preparare, fie mazare proaspăta, care necesita fierbere, sau mazare deshidratata, care necesita inmuiere si fierbere. Aceasta din urma se prepara in felul urmator: dupa ce a stat in apa rece cateva ore , punem boabele de mazare intr-o punga de panza, pe care o introducem apoi intr-o cratita si turnam apa calduta astfel ca mazarea sa fie acoperita. O fierbem incet pe foc pana se inmoaie , fara insa ca boabele sa-si piarda forma sau sa fie prea faramiciose .Le lasam apoi sa se raceasca in aceiasi apa. Nu preparam decat cantitatea pe care o socotim necesara la pescuitul in ziua aceea. La fel se prepara ca momeala, boabele de grau si cele de porumb. Astfel preparate boabele se infig cate trei-patru in carlig, intepandu-le prin locul unde sunt crapate.Va ramane liber numai varful carligului. Este folosita pentru pescuitul ciprinidelor (crap, caras, mreana, platica, etc). Pot fi folosite fie ca nada, fie ca momeala.

miercuri, 15 martie 2017

Alunele Tigrate

Alunele tigrate sau tiger nuts nu sunt, defapt, alune, ci sunt niste tuberculi. Alunele tigrate sun un produs de origine spaniola care a facuit furori in lumea pescuitului de crap. Calitatile nutritive ale alunelor tigrate sunt exceptionale, pentru mult timp folosirea acestora facandu-se prin nadire bruta, fara aditivare suplimentara.
Avantajul consta in faptul ca pestele se obisnuieste sa se hraneasca pe patul de nada, fara sa fie deranjat de ciprinidele de mici dimensiuni sau de raci. Acest lucru face ca alunele tigrate sa devina momeala principala pe unele lacuri, unde pescuitul cu momeli clasice este compromis. Proprietatile extraordinare si puterea lor de a atrage crapul, ca un magnet, si neatragatoare pentru alte specii, fac din alunele tigrate, nada perfecta.

Mamaliga pentru Carlig

Ingrediente:
  • oua - 2 buc, 
  • faina de malai 300 g, 
  • zahar vanilat 10 g, 
  • ulei 10 ml.
Realizare.
Acest tip de mamaliga se prepara fara fierbere. Se bat ouale intr-un vas. Se adauga faina de malai, si se amesteca bine pana ajunge o pasta consistenta. Se pun 1-2 plicuri de zahar vanilat. Este recomandat si putin ulei de floarea-soarelui pentru ca mamaliga sa nu fie lipicioasa si sa fie mai atractiva.

marți, 14 martie 2017

Montura "Cosulet de Nadire" pentru Caras si Platica.

La pescuitul carasului si platicii folosirea monturilor de finete (carlig 12-16, forfac 0,12-0,10) si nadirea cu amestecuri speciale ce contin si momeala din carlig, constituie cheia sucesului. Metodele Sheffield si Bolognese au tot mai multi adepti, dar o mare parte a pescarilor nu agreeaza semnalizatorii flotanti- wagglere, antene lungi la mare distanta.
Pe vreme rea (vant, ploaie) “plutele” creeaza probleme si sunt chiar ineficiente.
Pescarii englezi au pus la punct metode noi in pescuitul de finte pe fundul apei. Utilizand aceste monturi, cu un minim de investitie, putem lansa momeala mai departe decat vecinul de balta, vom nadi exact si vom sesiza mai usor ca oricand trasatura pestelui, oricat de fin ar trage acesta.
Pentru nadire folosim “cosuletul de nadire”pe care il umplem cu un amestec de nada si rame sau viermusi (momeala de carlig).
Ce mai simpla este “bucla”. In capatul firului principal formam o bucla in care va culisa cosuletul de nadire. Formam apoi inca o bucla la cca.o treime pe un brat al buclei principale. Legam de bucla mica un forfac de 30 cm lungime, din fir textil de 0,06 mm. Acelasi sistem il putem executa folosind bucla simpla, montand insa o bila din material plastic (stoper) pe bratul de culisare, pentru a impiedica ruperea buclei in timpul aruncarii. Distanta scurta de culisare permite pestelui sa ia momeala din carlig iar noua sa intepam.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001.

duminică, 12 martie 2017

Nada pentru Pescuitul la Platica.

Ingrediente:
  • TTX 700 gr
  • Nada Sensas Carp Fine Monture 2 kg
  • Nada Maros XXL Platica (dever) 1 kg
  • Aditiv Sensas Bremes 250 ml
  • Nada Sensas Super Epiceine 350 gr
  • Argila umeda Benzar mix 1 kg
Mod de preparare:
Peste ttx adaugati flaconul de aditiv lichid si completati cu cca 1l de apa. Dupa circa 20 de minute adaugati treptat ttx-ul umectat peste nada pana reusiti sa-l inglobati pe tot in nada. In continuare sitati amestecul rezultat si adaugati pamantul umezit. In cazul in care doriti sa pescuiti pe ape adanci sau pe rauri, nada se mai poate umecta cu apa pentru a deveni mai colanta. Mai puteti adauga in nada rame tocate, seminte marunte fierte si viermi opariti pudrati cu aditiv Sensas Super Bremix, pentru a o face mai atractiva. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Saci solubili

Cunoscuti sub denumirea de PVA(polly vinyl alcohool), sacii solubili au devenit aproape nelipsiti din cutia cu accesorii a pescarului de crap. Proprietatea acestor pungi este ca odata ajunsi in apa dureaza cateva minute pana se vor dizolva complet depunand un pat de particule in imediata apropiere a carligului cu momeala atasata.
Utilizarea acestora este relativ simpla. Carligul cu momeala atasata se introduce intr-un asemanea saculet, dupa care se incarca saculetul cu particule(boabe porumb, boabe canepa, pelete, boilessuri sfaramate, etc) dupa care se leaga gura saculetului executand un nod simplu sau se utilizeaza un snur confectionat tot din pva si se lanseaza.
Unii pescari prefera sa introduca plumbul in saculet si sa ataseze carligul superficial, intepand usor sacul solubil, asta dupa ce a fost incarcat cu particule fireste. Cei de la Korda vand saci solubili din plasa de PVA, foarte elastica si ai avantajul ca poti sa-ti faci sculetul cat de mare vrei in functie de actiunea lansetei si particulele incarcate. Personal sugerez folosirea a patru cinci particule diferite in acelasi saculet.

sâmbătă, 11 martie 2017

Montura de pescuit caras la match

Monturile de pescuit caras cu plumb etalat se folosesc primavara, pe lacurile mari si adanci, unde carasii stau la o adancime de 2-3 m pentru a capta mai bine caldura soarelui.
Se recomanda folosirea antenelor cu tija de carbon (se potrivesc foarte bine in cazul folosirii alicelor de contact si semnalizeaza mai bine trasaturile pe „ridicare”, specifice pescuitului la caras).
Un exemplu de montura pentru pescuit caras:
  • firul principal de 0,14 mm, fir scufundator
  • waggler de 10 g lestat cu 1,75 g de plumb (impartit in grupajul principal de 1,5 g situat la 30 cm de microvartej si o alica de contact de 0,25 g situata chiar dedeasupra microvartejului
  • Struna are o lungime de 30 cm.
Sursa: www.pescuitpursisimplu.ro

Painea - momeala

Cu totii ne amintim, ca atunci cand eram copii, pescuiam cu un cocolos de paine si prindeam niste carasei foarte frumosi. In ziua de astazi ne-am lasat acaparati de momeli sofisticate si preparate din ce in ce mai complex, dar totusi uneori am putea sa ne mai intoarcem in copilarie si sa incercam pescuitul cu momeli traditionale - painea.
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro

vineri, 10 martie 2017

Nada pentru Pescuitul Crapului

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Competition 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Method Feeder 1kg
  • TTX 800 gr
  • Aditiv Lichid Benzar Mix Baza-Crap 1 flacon
Mod de preparare: 
Pentru a realiza aceasta nada avem nevoie de 2 vase. In unul punem ttx-ul, aditivul baza-crap impreuna cu 1kg de apa si lasam sa traga, iar in al doilea amestecam bine de tot restul componentelor. Dupa ce ttx-ul s-a umectat corespunzator si a ajuns la consistenta unui terci moale, se va pune putin cate putin peste restul nadei din al doilea vas, pana ajungem la consistenta dorita. Poate fi folosita atat la nadirea cu bulgari cat si pe naditor. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Nada pentru pescuitul Carasului in perioada rece.

Ingrediente:
  • nada Ice Mix 1 kg
  • TTX 1 kg
  • aditiv Caramel cca 200 ml
  • rame de balegar cca 150 gr
Mod de preparare:
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Momelile Pop-Up pentru Pescuitul Crapului.

Este un stil destul de raspandit in randul pescarilor de crap. Acest tip de momeala se poate utiliza cu succes pe acele substraturi cu multa vegetatie, ori in locurile cu mal, pentru ca aici momeala va sta la cativa centimetri de fundul apei. De asemenea, pop-urile sunt foarte bune in timpul anotimpurilor racoroase, cu precadere incepand cu sfarsitul toamnei sau la inceputul primaverii.
Unii pescari opteaza pentru folosirea pop-upurilor alaturi de boilies-urile de fund, insa, ce-i drept, numarul acestora nu este foarte ridicat.
In primul rand, ele stau mereu deasupra substratului malos si devin astfel foarte vizibile pentru crapi.
Apoi, momelile pop-up sunt absorbite mai usor, intrucat ele elimina greutatea carligului ce este folosit la pescuit.
Nu in ultimul rand, alaturi de momelile scufundatoare, ele confera un aspect deosebit pescuitului la crap.
Boilies-urile scufundatoare se folosesc ca monturi destul de mult, asta deoarece se poate realiza cu usurinta si nici nu necesita un numar foarte mare de materiale. De aceea, tot mai multi pescari o prefera, in detrimentul altor monturi utilizate pentru crap.
Boilies-urile scufundatoare se pot folosi si in nadire, dar si ca o momeala pentru carlig. Ele se impart in boilies-uri solubile si boilies-uri tari.
Ca si materiale necesare unei astfel de monturi, trebuie mentionate firele textile de circa 20 lb, carligele, care nu trebuie sa fie mai mari de numarul patru, un vartej si un tub siliconic ce poate culisa si poate crea efectul de autointepare.
In ceea ce priveste dimensiunea unei asemenea monturi, in general ea ajunge pana la 12-15 centimetri.

joi, 9 martie 2017

Nucile - Momeala

Daca vrei ceva diferit pentru a creste numarul capturilor trebuie sa stii ca exista solutii, unele foarte eficiente. Fructele nucifere sunt un ingredient foarte special si nada de nadejde care a prins peste din totdeauna. Exista multe motive pentru care astfel de produse ‘’straine” dau randament la pescuit.
O mentiune importanta este pentru nucile preparate. In afara de cazul în care nucile sunt strivite sau sub forma de faina, ele au nevoie de înmuiere pentru cel puţin 12 la 24 de ore pentru a se asigura ca au absorbit complet apa.
Pescarii utilizeaza frecvent nuci, porumb dulce, arahide, pelete sau boilies pentru momeala. Unii utilizeaza momeli vii, vermusi sau rame.
Uleiurile de nuci tigrate si arahide precum si cele de peste sunt folosite cu mare efect pentru a intensifica momelile

Bibanul - Tehnica la Musca

Bibanul este prezent in mai toate apele coliniare si de ses din Romania. Foarte rar il vom gasi in ape putin adanci, el preferand apele adanci de pe langa malurile abrupte, plajele fiind mai rar cautate de "cocosati". Prezenta bibanului la vanatoare este semnalata de numarul mare de alevini care sar in toate directiile, chiar si pe uscat, pentru a scapa de haita de bibani flamanzi. Nu vom trece cu vederea aceste indicii si vom lansa mustele ceva mai departe de zona de vanatoare, pentru ca atunci cand mustele vor ajunge la o adancime de circa 0,5 - 1 metru sa se afle intre alevinii inebuniti. Bibanul vaneaza mai rar la suprafata apei. Tehnica manevrarii mustelor este redata in desen. Dupa ce mustele au ajuns la adancime vom incepe recuperarea firului prin miscari ritmice, in timp ce cu mana care tien varga vom executa miscari de ridicare si coborare. Muscatura bibanului este destul de violenta. El lupta pana la capat pentru a scapa din carlig. Avand in vedere ca bibanul are buzele slabe, drilul va fi scurt, avand grija ca firul sa fie intins in permanenta. Dupa capturarea catorva exemplare sau dupa rateuri, vom cauta un nou loc de vanatoare, deoarece haita de bibani va intra in alerta. Vom reveni putin mai tarziu, lasand timp bibanilor sa se linisteasca. Observati deci ca este un pescuit dinamic si daca "are balta peste" satisfactia este deplina. Dar nu uitati sa redati libertatea exemplarelor mai mici de 20 de cm. iar daca vreti ca si la anul sa mai aveti ce prinde, atunci eliberati tot ce prindeti.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 40 din 2000.

Montura cu Vobler si Streamer pentru Clean

Cleanul este unul dintre pestii rapitori din familia ciprinidelor. Are talie relativ mare, in carlig lupta remarcabil fiind un peste cu adevarat sportiv. Spre deosebire de ceilalti rapitori cleanul isi ataca prada direct, tradandu-si prezenta prin brazdarea luciului apei cu inatatoarea dorsala. Perioada cea mai buna pentru pescuitul creanului la vobler este in lunile mai si octombrie, cand vaneaza straturile superioare ale apei. In rauri cleanul prefera vecinatatea pragurilor, bulboanele de sub baraje, zona malurilor rupte si sapate de curent, vartejurilor formate in jurul picioarelor de pod sau in aproprierea copacilor cazuti in apa.
In montura prezentata in acest articol este folosit un mic truc. Voblerul devine mai prinzator daca la 70 - 80 de cm, inaintea sa, atasam pe firul principal un streamer cu fulg alb.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 51 din 2001.

marți, 31 ianuarie 2017

Montura Caras pentru copca

Pentru a nu da gresi in pescuitul la copca si tot odata a compromite partida , trebuie sa tineti cont de cateva reguli. Gheata sa transparenta si cel putin 10 CM. Gheata trebuie sa fie formata prin inghetarea apei ci nu prin acumularea zapezii si inghetul acesteia. Daca grosimea ghetii este la limita, va recomandam folosirea talpicilor pentru distribuirea greutatii pe o suprafata mai mare. Daca gheata este mai subtire la mal incercati sa intrati pe o bucata de “blana”(scandura).
Varga scurta, intre 1,5-2m cu o linie fixa a carei lungime sa fie in functie de locul unde pescuim, echipata cu un fir de 0.10-0.12.
Pluta trebuie sa fie una sensibila , scurta si fara antena. Majoritatea pescarilor folosesc plutele para, cu coada in jos care raman la suprafata apei iar posibilitatea inghetului fiind redusa. Apa se scruge pe langa pluta iar crusta de gheata care s-ar forma ar ingreuna-o. Pentru a nu ingheta apa din copca si a sesiza mai bine miscarea fina a plutei puneti putin ulei in apa.
Carligul trebuie sa fie unul de marime mica 16-18, nichelat, subtire, de culoare rosie sau aurie.
Momeala libelule, virmusi, rame subtiri dar acestea trebuie tinute in buzunar la cald pentru a nu ingheta si implucit murii. Pestii iarna sunt foarte lenesi si de acea ne trebuie acest tip de momeala care sa faca senzatie in apa. Aceasta momeala poate fi amestecata cu nada care ar trebuii sa fie bogata in faina de carne si alte proteine.