Pagini

miercuri, 9 martie 2011

Mulineta

Mulinetele sunt de 2 tipuri: mulinete cu tambur rotativ si mulinete cu tambur fix. Mai intalnim si mulinete cu bucse, mulinete cu rulmenti si mulinete fixe. Cele mai raspandite si utilizate mulinete sunt cele cu tambur fix.
Pentru pescuitul rapitorilor sunt recomandate mulinetele cu tambur mic, usoare, cu cat mai multi rulmenti. Pentru pescuitul stationar sunt recomandate atat mulinetele cu bucsa cat si cele mixte. Pentru acest tip de pescuit se aleg modele de mulinete cu marimea tamburului 40-50 ce pot fi incarcate cu circa 100-150 m fir 0.3-0.35 mm.
Angrenajele mulinetelor trebuie anual unse cu ulei sau veselina in functie de recomandarile producatorului, altfel acestea se pot deteriora grav. La pescuitul pestilor mari sunt recomandate mulinetele cu frana pe fir.
Marimea mulinetei este reprezentata in multiplu de 100 sau 1000. Cu cat marimea mulinetei este mai mare, cu atat destinatia mulinetei este pentru un pescuit mai greu. Astfel, pentru spinningul usor, vom opta pentru o mulineta marimea 1000 sau 1500 iar pentru pescuit la crap, este recomandat sa folosim marimi incepand cu 4000.
Tamburul mulinetei este una din cele mai importante piese ale mulinetei. Fiind o componenta voluminoasa, calitatea materialului din care este realizat va concura la greutatea totala. Un tambur din grafit va fi foarte usor. O adancime mai mare a tamburului va permite inmagazinarea unei cantitati mai mari de fir pe cand forma prelungita acestora este caracteristica pentru lansari la distanta (long-cast).
Raportul de recuperare, este reprezentat de numarul rotatii ale tamburului obtinute prin rotirea la 180 de grade a manivelei. Daca dorim sa beneficiem de multiplicarea fortei in timpul recuperarii (, vom opta pentru o mulineta cu raport mic de recuperare si in contrast, daca avem nevoie de viteza vom alege un raport mare.
Spre exemplu, un raport de recuperare de 5:1 reprezinta faptul ca la o rotire completa a manivelei taburul va realiza cinci rotatii complete.
Materialele folosite la fabricarea mulinetelor a evoluat in timp. In prezent sunt utilizate diferite tipuri de carbon, aluminiu, grafit sau plastic. Bineinteles, alegerea unui tip de material mai usor si mai rezistent se va reflecta in pret. Astfel un corp din aluminiu va fi mai rezistent decat unul realizat din grafit in schimb cel din urma este cu mult mai usor.
Franarea este o caracteristica importanta a mulinetelor. Elementele de comanda pot fi situate in fata mulinetei (pe tambur) sau in spatele acesteia. In functie de tipul de pescuit in momentul drillului vom avea nevoie de o eliberare in mod controlat mai greoaie sau mai usoara a firului. Daca pescuim de exemplu la crap, vom avea nevoie de o frana micrometrica de putere mare, situata de obicei pe tambur. Pentru lejeritate se poate folosi frana din spate dar puterea acesteia este mai mica.
Rola de ghidare sau galetul este componenta ce directioneaza desfasurarea firului de pe tambur. La modelele mai noi de mulinete, galetul are un rulment propriu.
Blocarea rotirii invers sensului recuperare a mulinetei se face utilizand manivela antiretur. Un antiretur deblocat va anula functiile de franare.
Numarul de rulmenti sau existenta acestora este cel care de multe ori dicteaza pretul unei mulinete. Functionarea mulinetelor cu rulmenti este mult mai lina si mai echilibrata decat a celor care contin lagare. De asemenea, materialul din care sunt realizati pot face diferenta in perioada de utilizarea unei mulinete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu