Pagini

marți, 27 septembrie 2011

Cambula (Pleuronectes flesus) este un peste marin de fund din familia pleuronectidelor.
Corpul este asimetric si turtit lateral si are o lungime de pana la 48 cm. Partea dreapta, acoperita cu solzi cicloizi si placi osoase, are o culoare verzuie sau bruna cu pete stelate. Pe ea sunt situati ochii. Cealalta parte este aproape goala, de culoare deschisa. Capul este mic, dintii sunt asezati pe ambele falci. Cambula se hraneşte cu nevertebrate de fund si pestisori.
Femela depune 0,4-2 milioane icre care se dezvolta plutind in grosul apei.
Exista mai multe subspecii de cambula care vietuiesc, de obicei, in zona litorala a marilor europene, intrand adesea in rauri.
Cambula populeaza in special marile Neagra, Azov, Alba, Barents etc. Are o mare importanta economica.
Corpul pestelui este de forma ovala, acoperit pe ambele parti cu solzi cicloizi. Dorsala si anala sunt lungi, terminate la o anumita distanta de caudala, alcatuind astfel un peduncul caudal relativ lung. Pe corp, pe langa solzi, se mai gasesc si placute osoase ascutite. Partea nadirala (de jos) a pestelui este neteda. Ochii sunt mari, apropiati, asezati pe partea zenitala (de sus) a capului. Gura este mica, oblica, cu dinti dispusi pe un singur rand. Linia laterala este dreapta, continua.
Pe partea zenitala, cambula are o culoare cafenie sau verde murdar, uneori verzui-galbuie sau chiar bruna, in functie de coloritul mediului ambiant. Partea nadirala este galbui-albicioasa. Inotatoarele neperechi au pete mici, rotunde, brune. Irisul albastru al ochilor este inconjurat de un inel auriu.
Lungimea frecventa este de 22-25 cm, rar 30 cm, iar greutatea obisnuita este de 300-350 g.
Este o specie marina care s-a adaptat de-a lungul timpului atat la apele salmastre, cat si la cele dulci, statatoare sau chiar curgatoare. Uneori urca chiar pe Don, Nipru sau pe alte rauri. Pe Dunare nu urca, ci se opreste doar la gurile ei. Atat in apele dulci, cat si in cele marine, traieste numai pe fundurile nisipoase. Exemplarele din apele dulci se retrag pentru reproducere in mare, dar se reproduc si in lacurile sarate. Atinge maturitatea sexuala la varsta de 3 ani. Perioada reproducerii corespunde lunilor septembrie-iunie, cu maximum de intensitate in ianuarie-martie. O femela depune intre 600000 si 2 milioane de icre pelagice, cu diametrul de 1,1-1,2 mm.
Cambula se hraneste cu crustacee bentonice, viermi si moluste (pe faciesul nisipos, in special cu moluste Corbulomya). In Razelm-Sinoe se pescuieste cu setcile de cambula asezate pe fundul apei, iar in mare cu talieno.
Are carnea gustoasa si de aceea este foarte apreciata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu