Pagini

vineri, 6 martie 2015

Pescuitul Salaului la jig si twister

Lunile mai, iunie si octombrie sunt favorabile pescuitului la salau, acesta putand fi gasit in aproprierea malurilor, cu ape mai mici. In restul anului este bine sa cautam salaul in ape mai adanci.
La pescuitul din barca se poate folosi toata gama de artificiale pentru ca scade riscul de a le pierde prin agataturi. Putem folosi si voblere mai scumpe, daca apa este mai adanca, sau lingurite rotative daca apa este mai putin adanca (2m).
La pescuitul de pe mal, totul se complica. Riscul agataturilor creste si trebuie gasita o modalitate de a elimina pierderile banesti, stiind faptul ca un vobler performant este destul de scump. Solutia poate fi folosirea unui ansamblu jig & twister, foarte eficient la salau.
Jigul, peste care se trage un twister de silicon este o solutie mult mai putin costisitoare. Twisterele prinzatoare la salau se gasesc intr-o gama mare de dimensiuni si culori, si nu voi insista asupra lor.
Jigurile, pot fi si ele de diferite greutati, cu capul de plumb colorat sau nu, cu acul mai mare sau mai mic. Daca dorim sa avem lanseuri mai lungi, vom alege un jig mai greu. Bila de plumb poate fi sferica, semisferica sau cu forme speciale. Mai uzuale sunt cele cu plumbul sferic.
Ce se intampla cand un jig cu capul sferic cade pe fund? Practic acesta se aseaza pe o parte si carligul cu twisterul ating fundul. Prezentarea artificialei pentru salau nu este atractiva. Plus de asta riscul de agatatura creste si in acest caz.
Pentru a elimina si aceste imperfectiuni, vom folosi asa numitul jig stand-up. Este vorba de un jig care are capul de plumb, cu o parte plata.
Cand jigul stand-up, atinge fundul, lasa carligul si implicit twisterul indreptat in sus. Pe langa faptul ca riscul de agatatura scade, in momentul cand salaul ataca, este deja ca si intepat.
Dupa lanseu, in momentul cand jigul & twisterul ating apa nu inchidem pick-up-ul mulinetei imediat, pentru ca ansamblul sa poata cobora la verticala. Totodata varga se tine cu varful in jos. Scufundarea artificialei se controleaza tinand un deget pe fir.
Recuperarea in ape adanci se face lent. Din cand in cand facem o pauza in recuperare, dand ragaz salaului sa muste, chiar daca naluca ajunge pe fund. In apele mai putin adanci se poate folosi un ansamblu jig & twister mai usor, jucand cu mici salturi deasupra fundului.
La acest mod de a pescui, utilizarea unei vergi mai lungi (2,5 - 3 m) este recomandata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu