Pagini

vineri, 17 aprilie 2015

Surf Casting - Pescuitul marin de pe plaja!

Pentru ca ne apropriem din ce in ce mai mult de sezonul cald, cand pescuitul la Marea Neagra devine frecventat de pescarii sportivi, este foarte potrivit sa vorbim un pic despre pescuitul marin, in acest caz surf casting, despre echipament, tehnica si monturi.
Surf casting se traduce prin "pescuit in val" o tehnica aparte in pescuitul marin. Se practica de pe plaja sau de pe diguri. Lansand la mare distanta cautam pestii care se aproprie de mal: chefal, limba de mare, cambula si calcan.
Locurile cele mai bune sunt pe plajele din statiunile Mamaia, Eforie, Mangalia, Tuzla si 2 Mai unde cardurile de chefali se aproprie pana in buza valurilor. Nu toate plajele sunt la fel, cele din Mamaia, Navodari si Constanta au fundul de nisip. La Tuzla fundul este o platforma de piatra acoperita cu un strat subtire de namol, in care se ascund virmi marini, scoici si melci. La Eforie si Mangalia fundul este pietros, bolovanos, ideal pentru midii, atractia principala a chefalilor.
Echipamentul de care avem nevoie este compus din lansete lungi de 4,5 m speciale din 3 bucati, pentru surf casting. Au manerele lungi, iar distanta mare intre inel si mulineta este caracteristica. Se fixeaza pe un suport special infipt in nisip. Puterea lor variaza intre 100 - 200 g, chiar 300 g forta. Mulinetele trebuie sa traga pe tambur 200 m de fir 0,30 - 0,35 mm "matasos". Firul principal este urmat de un fir alb gros de 0,40 - 0,45 mm lung de 10 - 12 m numit "bici" care ne va ajuta sa lansam la distante de peste 100 m, un plumb greu de 100 - 200 g cu spini rabatabili. Cu aceste lanseuri lungi cautam pragurile sau micile platouri pietroase, acolo unde mananca chefalii dupa viermii sau scoici. 
Primul montaj (1) este unul pentru lanseuri lungi. Firul gros de 0,45 - 0,50 mm este necesar pentru a lansa un plumb de 150 g. Noutatea o reprezinta eliberatorul, care in momentul contactului cu apa se retrage pe fir, eliberand carligul care nu se mai infasoara pe firul principal. Atentie la lungimea chiostecului de care este legat carligul, care este mai mica decat lungimea firului de legatura de la eliberator.
Al doilea montaj (2) are avantajul de a lasa carligul sa culiseze pe fir si se poate roti datorita vartejului dintre cele doua margele. Cele doua bobite de silicon ajuta carligul sa stea fix in eliberator pe parcursul zborului iar in momentul inteparii vartejul sa coboare langa eliberator, ridicand plumbul de pe fund si micsorand riscul agatarilor.
Daca fundul este pietros si riscul agatarilor este mare vom folosi montajul din figura 3. In caz de agatare a plumbului firul de otel se elibereaza din nasture si elibereaza la randul sau plumbul. 
In momentul aruncarii socul poate respinge momeala din carlig. De acea momeala trebuie asigurata pe carlig, fie legand-o cu o ata, fie facand o bucla ca in figura 4.
Midiile le fierbem in apa de mare pana se deschid devenind mai tari dupa fierbere datorita sarii. Asa tin mai bine in carlig.
Litoralul romanesc ofera zone bune pentru pescuitul marin - surf casting, de-a lungul a peste 250 km de tarm.

2 comentarii:

  1. Imi pare rau sa vad ca sufrcastingul nu este practicat la noi...dar Explicațiile sunt greu de înțeles având in vedere ca montajul este foarte ușor.... E de ajuns un fir conic pt a face un Shock leader ( bici,asa cum il numești tu ) si niște brațe cu agrafe de care sa legi plumbu si terminalele cu fir 0,25 si chefal e un peste foarte suspicios si greu de capturat cel mai simplu sunt doradele !

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau sa vad ca sufrcastingul nu este practicat la noi...dar Explicațiile sunt greu de înțeles având in vedere ca montajul este foarte ușor.... E de ajuns un fir conic pt a face un Shock leader ( bici,asa cum il numești tu ) si niște brațe cu agrafe de care sa legi plumbu si terminalele cu fir 0,25 si chefal e un peste foarte suspicios si greu de capturat cel mai simplu sunt doradele !

    RăspundețiȘtergere