Pagini

vineri, 20 noiembrie 2015

Pescuitul cu pluta pe rau

Pescuitul cu pluta pe rau se face in trei moduri: pescuitul cu pluta fixa, pescuitul cu pluta baston si pescuitul cu brat fix. Si pescuitul cu pluta fixa si cel cu pluta culisanta se desfasoara cu asa numitul fir inaintas. Vom urmarii pluta dusa de curenti si nicidecum miscarea firului. Pluta fixa se trece pe fir la un singur capat, ca in Figura 1 iar pluta baston in doua locuri, in partea de jos si la varf ca in Figura 2.
Este recomandata folosirea plutelor fixe in primul rand pe raurile cu scurgere lenta. In aceste cazuri, pluta si momeala curg lin in jos, ca pestii care inoana in aproprierea fundului sa o poata prinde usor. Cu pluta fixa putem aseza carligul exact pe adancimea de fund sau putem folosii o adancime mai mare. In cazul pescuitului sub adancimea de fund, pluta curge mai incet, pentru ca taraste momeala pe fundul apei, deci este destul de periculos din cauza posibilelor obstacole existente. Din aceasta cauza este necesar sa folosim un plutitor drept, asa numitul “paun”, la pescuitul sub adancimea fundului apei. Varful plutitorului “paun” este gros, astfel incat puterea sa de ascensiune scoate carligul de dedesubtul obstacolelor mai mici. Pentru pescuitul deasupra fundului este convenabil plutitorul mai sensibil, drept sau cel fixat. Plutorul fixat il echilibram in asa fel incat doua treimi din intreaga sa greutate se fixeaza la baza plutotorului, iar partea ramasa o impartim pe firul de sub plutitor. Folosim plumb de marimea 8. Cu aceasta momeala se scufunda incet, uniform, ceea ce este important, pentru ca astfel se va comporta exact ca aluatul de nadire imprastiat in apa – putem avea astfel muscatura in orice strat al apei. Una din tehnicile cele mai importante ale pescuitului cu plutitorul fix s-ar putea numii si “asezare”. Asezarea inseamna ca din cand in cand ridicam fin partea de fir aflat deasupra plutei si apoi o repunem pe apa. Aceasta operatie este necesara pentru ca cel mai inalt strat al apei curge mai repede decat cele mai joase, astfel ca firul de mai sus repede ar trage cu sine momeala de jos, ceea ce nu este o viziune apetisanta, mai de graba este infioratoare pentru un peste. Asadar odata cu asezarea facem ca momeala sa capete o infatisare naturala.
Pescuitul cu baston. Pescuitul cu baston este o metoda foarte placuta, este eficienta si pe apele line, si pe cele rapide. Pentru ca pluta baston este fixata si jos si sus este mai usor de dirijat decat pluta fixa. Cu pluta baston chiar putem sa miscam momeala ca pestii sa muste mai bine, iar cu undita putem incetinii, accelera sau chiar oprii pluta si deci momeala. Daca am incerca acest lucru cu o pluta fixa, s-ar scufunda imediat. Singurul dezavantaj al metodei este ca departe de mal nu se poate aplica, fata de pluta fixa care poate fi aruncata si destul de departe. Greutatile dispuse ca nasturii pe camasa, trebuiesc aranjate pe orice apa cu exceptia raurilor cele mai rapide. Pe apele cu current foarte puternic punem toate greutatile intr-un loc la circa 90 de cm. Sub pluta doar doua de 8 punem mai jos, pentru scufundarea carligului. Inaintasul folosit cu pluta baston se scufunda mai repede. Cand lansam, acesta cade cu precizie in locul dorit. Multi deprind intr-o viata arta pescuitului cu pluta baston dar este una din cele mai gustate metode pescaresti, pentru ca pescarul este mereu activ, urmarind si miscand pluta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu