Pagini

duminică, 27 decembrie 2015

Mamaliga pentru patratica

Ingrediente:
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …

Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro

Delta Dunării – Curiozități – episodul V

Sulina este una dintre localitățile importante ale Deltei, fiind așezată la vărsarea canalului cu același nume în mare (Mila 0). Sulina are o existență de peste o mie de ani. În anul 956 după Hristos, un detașament militar rus în drum spre Constantinopol trece pe aici. Mai tarziu în sec. al XIV – lea, o găsim menționață pe una din hărțile genovezului Vesconte. Ea reprezintă punctul terminus al călătoriei pe fluviu cu vaporul. Drumul de la Tulcea la Sulina durează astăzi 5 ore, dar întorcandu-ne cu cateva secole în urmă, distanța dintre cele două localități dura zile sau chiar săptămani. Agronomul roman Ion Ionescu de la Brad a efectuat o călătorie în imperiul otoman în 1850. El a urmat drumul cotit al brațului Sulina, prin locurile primejdioase pentru navigație și scrie ca "acestea îi făceau să tremure pe călători". Dr. Wallace în cartea sa apărută în anul 1864 consemnează preparativele care se făceau pentru construirea canalului, iar Sulina îi pare "un oraș mic și mizerabil," format în cea mai mare parte din barăci. Importanța Sulinei va crește o dată cu proiectele de sistematizare a canalului. Amenajarea acestuia și transformarea lui într-un canal cu mare circulație a deschis noi perspective orașului Sulina. Multe consemnări ale unor călători ai începutului de secol XX, arată un port  cu țărmul bine pietruit, iluminat, bărbați și femei purtand toalete aduse direct de la Paris. Imaginea Sulinei a fost zugrăvită și de scriitorul Alexandru Vlahuță în lucrarea "Romania Pitorească" dar și de Jean Bart (Eugen Botez) în cartea sa Europolis. Cantitățile impresionante de mîl pe care Dunărea le-a adus pană la vărsarea ei în mare la Sulina, au făcut ca farul clădit încă din anul 1802 și reclădit în 1842, să rămană astăzi la o depărtare de 7 km de la vărsarea fluviului în mare.
                                                                                                                     Șerban Constantin Băleanu

Bibliografie : Delta Dunării – E. Panighianț

Bratul Sulina - Delta Dunarii

Brațul Sulina (numit și Canalul Sulina) este cel mai scurt și mai drept braț al Deltei Dunării, format prin ramificarea brațului Tulcea, la est de orașul Tulcea, în două brațe: brațul Sulina (la nord) și brațul Sfântu Gheorghe (la sud). Se varsă în Marea Neagră în dreptul orașului Sulina. Este regularizat și canalizat, permițând navigația vaselor maritime cu un pescaj de până la 7 m.
In urma adancirilor si corectarilor unor meandre, ca si amplasament in mijlocul Deltei si in urma acestor lucrari care au avut loc intre anii 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 km la 70 km, iar volumul de apa s-a dublat la aproximativ 19 %.
In prezent, adancimea minima este de aproximativ 6 m, iar cea maxima de 17 m. La varsarea in mare are loc o depunere a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare.
Pentru diminuarea acestui efect, a fost construit un dig de protectie de aproximativ 9 km lungime, avand rolul de a indeparta spre larg aluviunile aduse de curentul circular, al marii.
Acest brat al Dunarii este dragat continuu, pentru asigurarea in cele mai bune conditii a  navigatiei maritime.
De-a lungul Bratului Sulina se gasesc: Localitatea Maliuc, Localitatea Ilganii de Sus, Localitatea Crisan, Localitatea Vulturu, Localitatea Partizani, Localitatea Gorgova, Localitatea Sulina.
Sursa: ro.wikipedia.org si www.turismland.ro

marți, 22 decembrie 2015

Painea - momeala

Cu totii ne amintim, ca atunci cand eram copii, pescuiam cu un cocolos de paine si prindeam niste carasei foarte frumosi. In ziua de astazi ne-am lasat acaparati de momeli sofisticate si preparate din ce in ce mai complex, dar totusi uneori am putea sa ne mai intoarcem in copilarie si sa incercam pescuitul cu momeli traditionale - painea.
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro

luni, 21 decembrie 2015

Despre Montura "Fir de Par" pentru Pescuitul Crapului

Forfacurile destinate pescuitului la crap cu tehnici moderne, sunt, in marea lor majoritate, echipate cu un montaj cu "fir de par". Este vorba despre un mic fir care este atasat la cralig si pe care se insira momelile alese (boilies, boabe de porumb, pelete etc). Montura "fir de par" lasa carligul liber acesta agatandu-se mai usor in gura crapului. Un forfac tip "fir de par" se compune, un general, din 5 elemente distinctive: vartejul, firul textil, carligul, firul de par si momeala.
Vartejul face legatura intre firul principal si forfacul din fir textil. Firul textil nu este indispensabil dar ofera mai multa rezistenta la frecarea cu spinul ascutital dorsalei crapului. Carligul trebuie sa aiba 3 calitati: sa fie cat mai usor (pentru a nu ingreuna momeala si pentru a nu trezi suspicinea crapului), cat mai ascutit (pentru a permite o preintepare sau chiar o autointepare rapida) si cat mai rezistent (pentru drill-urile prelungite cu pestii vigurosi).
Nu sunteti obligati sa faceti un montaj cu "fir de par" dar va veti da rapid seama ca acest montaj va va aduce numai satisfactii. Controlati toate nodurile, caci orice nod este prin definitie un punct sensibil iar realizarea lui va trebui deci sa se efectueze cu cea mai mare grija.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001.

Etapele prepararii Nadei

Daca doriti ca nada dvs. sa iasa pufoasa si atragatoare, atunci in mod obligatoriu trebuie sa respectati, mai abitir decat pe cele zece porunci, succesiunea de operatii descrisa mai jos :
  • Amestecarea componentelor - se va face intotdeauna cu componentele in stare uscata. (evident cele aflate in aceasta stare - nada, aditivi uscati)
  • Adaugarea aditivilor lichizi si umectarea - daca aveti aditivi lichizi sau alte componente in aceasta stare, trebuie sa-i dizolvati in apa inainte de umectarea nadei. Atentie! Apa se va adauga treptat pentru a nu suprainmuia nada.
  • Adaugare pamant - se va face doar daca e cazul, pentru a saraci nutritiv nada sau pentru a crea efectul de nor
  • Amestecarea - se face pentru a omogeniza nada cu toate componentele in ea.
  • Reumectarea - de obicei nada absoarbe apa in timp asa ca la 10 - 15 minute de la prima umectare poate fi necesar sa repetam aceasta operatie. Daca e cazul, se va adauga foarte putina apa, nada fiind deja partial umectata.
  • Sitarea - aceasta operatie se face pentru inlaturarea eventualelor cocoloase aparute dupa umectare
  • Adaugarea diferitelor momeli - la finalul prepararii nadei se vor adauga diferitele momeli de natura vegetala sau animala.

duminică, 20 decembrie 2015

Pescuit Stationar - Sfaturi in Pescuitul la Pluta

In apele cu multa vegetatie, locurile cercetate frecvent sunt pe langa fultanele de stuf sau cararile din bradis.
Daca suntem deranjati de curenti sau vant, vom efectua aruncari repetate – sursa de zgomot suficienta pentru alungarea pestilor din apropriere, fie pasnici sau rapitori. Pentru pestii pasnici o solutie ar fi metoda “cu trena” precum in Figura 1, in cazul fundului tare, nisipos.
Pentru rapitori metoda cu plumbul in fata, direct pe firul principal precum in Figura 2, montura Pater – Noster sau cea cu plumbul inapoia plutei precum in Figura 3. Sunt recomadate aceste metode care au insa o sensibilitate scazuta, lucru nepermis la pescuitul crapului sau salaului.
Linia propusa trebuie sa combine partile pozitive ale acestor monturi pentru a crea o montura cu randament superior. Linia va avea aceeasi grosime pe toata lungimea ei. Diametrul firului se alege in functie de talia si specia pestilor. Plumbul va fi legat cu fir mai subtire, pentru ca, in lupta cu un peste mare, acesta sa cedeze primul in eventualitatea agatarii. Lungimea forfacului se alege in functie de adancimea apei. Fixarea strunei pe firul principal se realizeaza cu ajutorul unui varnish culisant sau al unui vartej. Acestea vor culisa intre pluta si un stoper fixat la lungimea dorita precum in Figura 4. Lestarea va fi dubla. Plumbul de fund va fi prevazut cu un mic inel de prindere precum in Figura 5. A doua lestare va fi pe firul principal, deasupra carligului si consta intr-o alica, in scopul mentinerii verticalitatii acestuia. Pluta va fi cat mai sensibila iar carligul in functie de marimea si specia pestilor vizati. Linia in ansamblul ei difera dupa pestii cautati: pasnici sau rapitori. Aceasat linie este recomandata a fi utilizata in ape statatoare sau cu un curent foarte slab, iar adancimea apei sa fie medie sau mica. Nu se preteaza la aruncari lungi, existand pericolul incurcarii firelor, in schimb ea este sensibila si permite prospectarea apei, modificarea adancimii facandu-se prin deplasarea strunei pe firul principal prin schimbarea pozitiei stoperului. Acest montaj da rezultate bune cand muscaturile pestelui nu sunt prompte.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 42 din 2000, Doru Filipas

Montura pentru Somn

Pescuitul somnului presupune si folosirea unor monturi specializate. Dat fiind dimensiunile apreciabile la care poate ajunge somnul , montura folosita trebuie sa fie robusta si capabila de a aduce pestele pe mal.
Plumbul este culisant, tip para, dar poate fi folosit si unul plat(ca cel din a doua poza). Marimea plumbului se stabileste in functie de tipul de apa pe care pescuim, curgatoare sau statatoare etc. Firul principal este un monofilament, extrem de rezistent , nu mai subtire de 0,35-0,40.
Se alege un forfac scurt de aproximativ 10-15cm , deasemeni extrem de rezistent la abraziune, indicat fir textil. Intre firul principal si forfac se monteaza un antirasucitor nr. 10-12, iar intre plumb si antirasucitor un stoper(bila) de cauciuc.
Carligul de regula cu ochet, marimea acestuia se stabileste in functie de momeala. Oricum carligele pentru pescuitul la somn sunt mari, nr 1,2 si foarte ascutite. Carlige speciale pentru somn sunt fabricate de firme ca Maruto, Esp, Fox, Pallatrax etc. Nodul indicat este knotless knot. Momeli, la alegere, rame negre, lipitori, coropisnite, broscute, pestisori.

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Montura pestisor mort

Fara nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte (peste mort) exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui 'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa apara.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.

Nada pentru Crap. Nada pentru Apele Curgatoare.

Ingrediente:
  • Faina de malai 500 gr
  • Faina alba 250 gr
  • Zahar 100 gr
  • Apa 750 ml
  • Sofran 5 gr
  • Vanilie sau anason 10 ml

Mod de preparare:  
Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care malaiul, faina si zaharul trebuiesc amestecate foarte bine. Cand apa incepe sa fiarba se va turna toata compozitia amestecata anterior si se va lasa sa clocoteasca timp de 10 secunde. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte bine, cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lemn si se lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se va framanta foarte bine si daca dorim putem adauga arome sau/si atractanti. Se poate folosi pe momitor in amestec cu srot de floarea soarelui, uruiala de porumb, seminte de canepa, etc.. Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos, se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se din cand in cand, pana cand o aducem la forma care ne convine. Para se poate introduce in miere diluata sau alti atractanti. Este foarte buna la pescuitul in curent deoarece este lipicioasa. 

Mamaliga cu Usturoi. Momeala si Nada pentru Crap si Caras.

Ingrediente:
  • 2 litri de apa,
  • 1kg de malai, 
  • 600 gr faina alba,
  • 200 gr de gris, 
  • 3 - 4 catei de usturoi, 
  • optional 1 - 2 plicuri de concentrat pentru suc (cu aroma de zmeura sau capsuni) 
Dupa ce ajungeti pe balta va mai trebuie doua paini albe de 500 gr. Recomandata atat la pescuitul craputului cat si la pescuitul carasului. Aceasta mamaliga poate fi utilizata atat pe naditor (arici) cat si pe carlig, iar daca este bine facuta poate rezista in curent circa 2 - 3 ore. Pentru realizarea ei aveti nevoie de un vas de 5 litri.
Mod de preparare:
In vasul de 5 litri punem 2 litri de apa si lasam la fiert. Intre timp intr-un alt vas amestecam in stare uscata malaiul cu faina alba si cu grisul. Cand apa incepe sa fiarba turnam (putin cate putin) mixul de fainuri, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Realizarea acestei operatii poate sa dureze chiar si 15 - 20 de minute. Dupa ce am turnat toata cantitatea de faina continuam sa amestecam inca 5 - 10 minute,iar la final punem cateii de usturoi pisati (pentru aroma) si (optional) pliculetele de concentrat pentru o culoare deosebita. Dupa racire mamaliga rezultata se va imparti in 4 parti (sferturi) care vor fi invelite in carpe umede. Odata ajunsi pe malul apei vom framanta pe o folie de plastic o bucata de mamaliga (sfert) cu miezul (inmuiat in apa) de la o jumatate de paine, pana va deveni ca o plastilina si nu se va mai lipi de maini. Poate fi utilizata atat pe momitor cat si pe carlig, cu rezultate deosebite primavara si in sezonul rece sau/si in perioadele in care pestele trage foarte slab.

vineri, 18 decembrie 2015

Nada pentru pescuitul Carasului in perioada rece.

Ingrediente:
  • nada Ice Mix 1 kg
  • TTX 1 kg
  • aditiv Caramel cca 200 ml
  • rame de balegar cca 150 gr
Mod de preparare:
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Tehnica Feeder

Aceasta tehnica a fost inventata de englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care inseamna a manca, a se hrani.
Printre pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8, iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj, iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca. Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede, in cateva secunde.
• forfacul, fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.

joi, 17 decembrie 2015

Montura "La viu" pentru Stiuca si Somn

Aceasta montura se adreseaza pescarilor sportivi ce cauta cu predilectie exemplarele mari de stiuca si somn, folosind ca momeala pestisorul viu. Pluta utilizata ofera avantajul de a tine intreaga linie intr-o pozitie fixa, momeala fiind astfel prezentata rapitorului intr-un mod atractiv si cat mai natural.
1. Monofilament 0,25 - 0,30 cm.
2. Stoper cauciuc.
3. Pluta culisanta 5 - 30 grame.
4. Plumb - oliva echilibrat cu portanta plutei.
5. Stoper cauciuc pentru a proteja nodul.
6. Vartej.
7. Struna flexibila metalica.
8. Carlig simplu cu ochet nr. 6 - 1 sau triplu nr. 6 - 2.
Pentru lansarea intregii monturi cu baboiul in carlig avem nevoie de o lanseta de 3 - 3,30 m si de putere 100 grame.
Sursa: revista Pescar Modern, Nr. 49 din 2001, Eusebio Moise.

marți, 1 decembrie 2015

Solunar Decembrie 2015

SOLUNAR DECEMBRIE 2015
Lu
Ma
Mi
Jo
Vi
Sa
Du
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
FB - foarte buna
B - buna
S - slaba

marți, 24 noiembrie 2015

Nada pentru Crap

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1 kg
  • Nada Benzar Ice Mix 500 gr
  • Boilies spart sau pelete 200 gr
  • Canepa fiarta 250 gr
  • TTX 500 gr
  • aditiv 100 ml
Mod de preparare:  
Ca si la alte retete care folosesc ttx, acesta se va umecta separat si abia dupa aceea se va amesteca cu restul compozitiei. Boiliesurile (peletele) pot avea aroma pe care o doriti, iar canepa putem s-o preparam noi sau s-o cumparam gata preparata la cutie. Este indicat sa folositi canepa fiarta si nu prajita, pentru ca aceasta din urma are tendinta sa pluteasca si poate atrage maruntisul pe patul nostru de nada. Aditivul e bine sa aiba aceiasi aroma ca si boiliesurile sau peletele folosite.
Sursa:  www.pescar.urldocs.com

luni, 23 noiembrie 2015

"Vaca Domnului" momeala pentru clean

Vaca Domnului cunoscuta si ca Ochiul Domnului, este o insecta din familia Pyrrhocoridae. Aceste insecte se reproduc de obicei in lunile aprilie si mai. Hrana lor este formata din seminte, de obicei de tei. Odata ce vine primavara si caldura ele ies din gauri si incep sa misune. Se hranesc cu resturi de mancare si cu frunze.
Este folosita la pescuitul cleanului, este adevarat in mod nu foarte frecvent, putini pescari au incercat aceasta momeala, dar cei care au incercat-o au sustinut ca au avut atacuri si chiar capturi de clean.
Se foloseste un carlig nr. 10 pe care se pun 2 sau 3 insecte. Se pescuieste "la mers" in special in aproprierea suvoaielor cu margini umbrite.

Modalitati de fixare ale Viermusilor in Carlig

Viermusul se strange incet de partea mai subtire (fara sa-l striviti), astfel ca partea mai groasa sa se umfle usor. Treceti apoi superficial varful acului prin excrescenta aparuta, agatand doar putin pielea. E nevoie de putina rabdare si oarecare finete pentru a face acest lucru asa cum trebuie. In cazul ca doriti sa puneti mai multi viermusi pe acelasi carlig, e suficient sa-i insirati unul cate unul aplicand aceiasi metoda.

duminică, 22 noiembrie 2015

Balta Solacolu

Balta Solacolu se afla in judetul Calarasi in aproprierea localitatii Solacolu.
RegulamentBalta Solacolu:
Fiecare pescar poate fi insotit de o persoana cu drepturi si obligatii egale in ceea ce priveste pescuitul (se poate pescui in echipa de 2 dar nu mai mult de 4 scule si intr-un singur stand). Pe toata durata partidei de pescuit personalul amenajarii piscicole are dreptul sa controleze si sa cantareasca pestele capturat de pescari. La incheierea partidei de pescuit se va cantari pestele capturat. in cazul in care cantitatea capturata depaseste cantitatea prevazuta in regulament pentru taxa platita, pestele retinut in plus se va elibera sau se va pastra contra unei taxe de 15 lei/kg, pret fara TVA pentru crap (ATENŢIE: se pot retine doar exemplare cu greutati intre 1 si 4 kg). Nu exista limita pentru cantitatea de peste specia Caras, acesta se poate retine in orice cantitate.inainte de instalarea pe locul de pescuit se va consulta prezentul regulament si se va achita taxa corespunzatoare dupa ce pescarul este de acord cu aceste reguli.Chitanta eliberata se va pastra pe toata durata partidei de pescuit. Pescuitul de zi incepe la ora 06.00 si se termina la ora 18.00. Pescuitul de noapte incepe la ora 18.00 si se termina la ora 06.00.Din momentul intrarii pe teritoriul amenajarii piscicole circulatia cu autovehicule se face cu viteza redusa (max. 5 km/h). Toate autovehiculele, fara exceptie, se parcheaza pe drumul pietruit in dreptul locului de pescuit. Fiecare pescar se va aseza numai in dreptul locului marcat pentru pescuit, acest lucru fiind indicat prin doua borne de culoare verde si va pescui numai pe directia INAINTE. Este interzis pescuitul pe poduri sau in afara standurilor special amenajate.Se poate pescui cu maxim 4 scule (lansete sau undite) obligatoriu dotate cu un singur carlig si plumb sau momitor pierdut.Pescarii vor trebui sa fie dotati cu saltea de primire si spray dezinfectant (se poate inchiria de la personalul care incaseaza taxa, contra sumei de 5 lei). Este strict interzis pescuitul la BOMBA. Este interzis sa puna pestele in acelasi juvelnic 2 sau mai multi pescari.Capturile de CRAP care au greutatea sub 1000 gr. vor fi eliberate imediat ce au fost prinse, in stare vie si fara a fi ranite. Exemplarele de CRAP ce depasesc 4 KG se fotografiaza si SE ELIBEREAZA in stare vie si fara a fi ranite. Pestele ranit sau mort din vina pescarului se va plati de catre acesta cu pretul de 30 lei/KG fara TVA. Capturile accidentale de salau, somn sau sturion se elibereaza neconditionat. 
Date contact: telefon 0756 290 471, www.baltasalacolu.ro
Tarife Pescuit: 
- catch & release 12h – 50 lei 
- catch & release 24h – 100 lei
- retinere 5 kg crap 12h (ce depaseste 5kg se plateste 18,60 lei kg) 
Tarife Cazare: 
- Casute mici 24h – 110 lei 
- Casute medii 24h – 130 lei 
- Casute mari 24h – 150 lei 

vineri, 20 noiembrie 2015

Lacul Snagov

Lacul Snagov se situeaza la 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national DN1 ce leaga capitala de orasul Ploiesti, se intinde pe o suprafata de 5,75 km² si are o adancime maxima de 9 m.
Este locul preferat atat de cei care vor sa petreaca o zi relaxata, cat si de cei care au la dispozitie un week-end in care vor sa se recreeze, datorita vegetatiei generoase si lipsa agitatiei oraselor.
Lacul Snagov este un liman fluviatil de pe cursul Ialomitei. Face parte din Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov”, cuprinzand peste 120 de specii rare protejate. Ihtiofauna cuprinde exemplare de somn, crap, platica, biban. Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei atingand grosimi de 1,5 m.
Pe malurile lacului sunt amplasate urmatoarele localitatile componente ale comunei Snagov: pe malul nordic Tancabesti, Izvorani si Silistea Snagovului (in NE), iar pe malul sudic Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti, Snagov si Santu-Floresti.
In mijlocul lacului se afla o insula unde este construita Manastirea Snagov, ctitorita in secolul al XV-lea, manastire ce adaposteste mormantul domnitorului Vlad Dracula Tepes.

Pescuitul cu pluta pe rau

Pescuitul cu pluta pe rau se face in trei moduri: pescuitul cu pluta fixa, pescuitul cu pluta baston si pescuitul cu brat fix. Si pescuitul cu pluta fixa si cel cu pluta culisanta se desfasoara cu asa numitul fir inaintas. Vom urmarii pluta dusa de curenti si nicidecum miscarea firului. Pluta fixa se trece pe fir la un singur capat, ca in Figura 1 iar pluta baston in doua locuri, in partea de jos si la varf ca in Figura 2.
Este recomandata folosirea plutelor fixe in primul rand pe raurile cu scurgere lenta. In aceste cazuri, pluta si momeala curg lin in jos, ca pestii care inoana in aproprierea fundului sa o poata prinde usor. Cu pluta fixa putem aseza carligul exact pe adancimea de fund sau putem folosii o adancime mai mare. In cazul pescuitului sub adancimea de fund, pluta curge mai incet, pentru ca taraste momeala pe fundul apei, deci este destul de periculos din cauza posibilelor obstacole existente. Din aceasta cauza este necesar sa folosim un plutitor drept, asa numitul “paun”, la pescuitul sub adancimea fundului apei. Varful plutitorului “paun” este gros, astfel incat puterea sa de ascensiune scoate carligul de dedesubtul obstacolelor mai mici. Pentru pescuitul deasupra fundului este convenabil plutitorul mai sensibil, drept sau cel fixat. Plutorul fixat il echilibram in asa fel incat doua treimi din intreaga sa greutate se fixeaza la baza plutotorului, iar partea ramasa o impartim pe firul de sub plutitor. Folosim plumb de marimea 8. Cu aceasta momeala se scufunda incet, uniform, ceea ce este important, pentru ca astfel se va comporta exact ca aluatul de nadire imprastiat in apa – putem avea astfel muscatura in orice strat al apei. Una din tehnicile cele mai importante ale pescuitului cu plutitorul fix s-ar putea numii si “asezare”. Asezarea inseamna ca din cand in cand ridicam fin partea de fir aflat deasupra plutei si apoi o repunem pe apa. Aceasta operatie este necesara pentru ca cel mai inalt strat al apei curge mai repede decat cele mai joase, astfel ca firul de mai sus repede ar trage cu sine momeala de jos, ceea ce nu este o viziune apetisanta, mai de graba este infioratoare pentru un peste. Asadar odata cu asezarea facem ca momeala sa capete o infatisare naturala.
Pescuitul cu baston. Pescuitul cu baston este o metoda foarte placuta, este eficienta si pe apele line, si pe cele rapide. Pentru ca pluta baston este fixata si jos si sus este mai usor de dirijat decat pluta fixa. Cu pluta baston chiar putem sa miscam momeala ca pestii sa muste mai bine, iar cu undita putem incetinii, accelera sau chiar oprii pluta si deci momeala. Daca am incerca acest lucru cu o pluta fixa, s-ar scufunda imediat. Singurul dezavantaj al metodei este ca departe de mal nu se poate aplica, fata de pluta fixa care poate fi aruncata si destul de departe. Greutatile dispuse ca nasturii pe camasa, trebuiesc aranjate pe orice apa cu exceptia raurilor cele mai rapide. Pe apele cu current foarte puternic punem toate greutatile intr-un loc la circa 90 de cm. Sub pluta doar doua de 8 punem mai jos, pentru scufundarea carligului. Inaintasul folosit cu pluta baston se scufunda mai repede. Cand lansam, acesta cade cu precizie in locul dorit. Multi deprind intr-o viata arta pescuitului cu pluta baston dar este una din cele mai gustate metode pescaresti, pentru ca pescarul este mereu activ, urmarind si miscand pluta.

joi, 19 noiembrie 2015

Montura "Pop-Up" si Pasta de Pelleta


Pasta de pelleta poate fi utilizata pentru a da o atractie in plus boiliesului montat pe carlig, mai ales daca este un boilies flotant-pop-up.
Doar modelati (mulati) pasta in jurul unui boilies flotant sau scufundator. Pasta de pelleta este usor de modelat.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001, Cosmin Gheorghe.

joi, 12 noiembrie 2015

Pescuitul la rapitor printre obstacole

Cele mai bune locuri de panda pentru orice peste rapitor sunt diferitele obstacole din apa (copaci cazuti, radacini, stanci, epave etc).
Vom incepe cu cercetarea foarte atenta si amanuntita a zonei. La capatul liniei, in loc de carlig vom lega un “betisor din plumb” caruia prin curbare ii dam forma unui carlig.
Pentru a depista “gaurile” dintre crengi (lipsite de agataturi) vom scufunda ”sonda” succesiv, din aproape in aproape, renuntand la acele locuri unde am avut agatari, vom contura imaginea celor cateva “gauri” unde vom putea pescui in siguranta.
Folosim un montaj clasic, cu plumbul (picatura sau sferic) in capat. De pe mulineta eliberam fir cam ¾ din lungimea vergii. Scufundam montura cu carligul momit conrespunzator speciei vizate. Daca varful unditei a ajuns in apropierea luciului apei fara ca plumbul sa atinga fundul, eliberam putin fir. Nu vom lasa montura in cadere libera pana la fund.
Muscatura va avea loc in timpul scufundarii momelii, caz in care vom raspunde printr-o intepare scurta dar energica, din incheietura mainii, urmata de ridicarea progresiva a varfului unditei, simultan cu mulinarea, fara miscari bruste.
Despre obosirea capturii printre crengi, nici nu poate fi vorba, eventual doar in straturile superficiale unde putem conduce mai usor spre minciog.
Daca momeala nu a afost atacata in timpul scufundarii, dupa atingerea fundului urmeaza ridicarea in aceiasi nota de finite, fara manevre laterale. Din cand in cand ne putem opri avand sansa unei muscaturi.
Dupa mai multe incercari ne putem imagina ”conturul” gaurii, fapt ce ne va permite manevre laterale, care pot aduce momeala si mai aproape de pestele camuflat sub crengi.
Aceasta metoda este una dinamica, undita trebuie tinuta tot timpul in mana, cu un deget pe fir, pentru ca inteparea sa fie prompta.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001, Ostvan Uszkay

sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Tehnici de Nadire

Dupa localizare, nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa "miros".
Cel mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenea cantitatea de nada este foarte importanta, nu trebuie sa va zgarciti dar nici sa hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare, preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau vanilie).
Nadirea cu ajutorul lansetei este cea mai eficienta metoda de nadire pentru ca si momeala si nada ajung exact in acelasi loc. Problema este ca la un singur lanseu cu o lanseta de 3 lb nu poti arunca o cantitate suficienta de nada plus momeala asa ca neaparat este nevoie si de nadire suplimentara. Nadirea cu ajutorul lansetei se face cu momitorul (arc), cu firul solubil, cu saculetul PVA sau cu racheta.
Momitorul (arcul) - Este cel mai popular accesoriu de nadire. Acesta se umple cu nada pasta , simpla sau in amestec cu momeli. Va recomand momitoareele din plastic sau cele vopsite in culori inchise (verde inchis, negru) pentru ca dupa golirea de nada nu trebuie sa devina un semnal de alarma pentru pesti.
Firul solubil - este foarte potrivit pentru boiliesuri si boabe de porumb. Insirati boiliesuri sau boabe de porumb pe croseta, trageti-le pe firul solubil, legati ambele capete ale firului de montura (forfac) si lansati . Dupa cateva secunde firul se dizolva si veti avea un pumn de boiliesuri sau de graunte pe o suprafata de o palma.
Saculetul solubil - este cel mai interesant mod de nadire deoarece impreuna cu nada (pasta, boiliesuri, boabe, momeli animale) se introduce in saculet si montura cu carlig reducand astfel riscul incurcarii cu linia sau plumbul. Atentie la greutatea la care ajungeti cu nada + montura!!!
Va recomand saculetul solubil (din plasa) de la Korda.
Racheta - Este o teava din plastic si are in capatul superior o camera cu aer (sau material plutitor) iar in capatul inferior un sistem de prindere. Necesita o alta lanseta decat cea cu care pescuim (de putere mare) si o buna precizie in lanseu dar are avantajul ca duce o cantitate destul de mare de nada (pana la 500g).
Barca - Este cea mai precisa forma de nadire si este foarte indicata pentru nadirea locului inaintea partidei de pescuit.
Vaporasul teleghidat - Ofera o nadire foarte precisa si poate fi folosit si in timpul pescuitului pentru ca prin dimensiunile sale reduse nu sperie (foarte tare) pestii.
Cobra - Este o teava din aluminiu sau PVC de pana la 1 metru lungime, de cele mai multe roi curbata. Cu aceasta teava si cu putin antrenament poti arunca boiliesuri la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de distanta la care doriti sa aruncati si de diametrul boillie-surilor.
Prastia - Daca pescuiti la distante mici fata de mal puteti folosi prastia de mana dar cum de cele mai multe ori se pescuieste la distante mari cea mai folosita este catapulta. Cel mai important lucru este sa va reglati tirul si sa naditi in aceasi zona in care v-ati lansat monturile.
Lopata - Nu este vorba de unealta agricola ci de o lopatica de forma unei linguri, cam de marimea a doua palme, cu o coada de 1,8 - 2 metri in care se pune un bulgare de nada sau seminte. Cu aceasta lopata se poate lansa pana pe la 80m.

vineri, 6 noiembrie 2015

Cobra - bastoanele pentru nadit

Bastoanele de nadit Cobra nu sunt inventia unui pescar. Nu sunt nici macar inventia unui barbat.
Sunt inventia unei britanice, Nina Sansome, care a preluat designul unui instrument de aruncare folosit in jocul de pelota, numit chistera, un soi de cos lung si curbat, cu care mingea e pusa in in joc.
Rolul chisterei este asemanator cu cel al rachetei in tenis, mingea (pelota) fiind sferica, tare ca piatra, avand un diametru de 65 mm si atingand viteze de pana la 250-300km/ora!
Cobrele doamnei Sansome se multumeau cu viteze ceva mai modeste, 130 km/ora la iesirea boiliesului din teava, suficient insa pentru a produce o revolutie pe piata britanica, inlocuind bastoanele de nadit drepte si mai putin performante de pana atunci - despre care se crede ca fusesera create dupa un proiect al lui Rod Hutchinson.
Succesul bastoanelor Cobra a fost atat de mare, incat termenul a intrat in limbajul comun.
De la versiunea Mini, pentru aruncari in margine, la cel mult 40 de metri, pana la ciudata
1. Top Banana MkII, capabila sa atinga 120 de metri cu o bila de 22 mm,
2. de la Queen Cobra, folosita cu boilies de 16 mm ,
3. si pana la Joker-ul care lucreaza si cu boiliesuri de 30 mm, exista cel putin un model pentru fiecare.
Pescarii mai putin experimentati pot incepe cu bastoane usoare, ca Jack sau Ace, iar profesionistii nadirii pot teroriza crapii si pescarii de pe malul opus cu incredibilul Jumbo!
Totusi, vestea cea mai buna ramane alta - Cobrele se raspandesc acum si in Romania, la preturi cu nimic mai mari decat cele de pe piata britanica.

Pescuitul cu Pestisor Viu

Montajele de baza. Exista o multitudine de montaje, fiecare pescar adaptand unul deja existent la preferintele sale, dar in principiu exista doua montaje de baza, care se pot combina:
  • Intre ape, la pluta. Montajul intre ape este cel mai simplu si raspandit. Se compune dintr-o pluta fixa sau culisanta, cu o portanta intre 3-20 grame, suficienta cat sa impiedice pestisorul momeala sa o scufunde, dintr-un plumb si un carlig (simplu, dublu sau triplu). Struna este de regula atasata de linie printr-un vartej, pentru ca evolutia pestisorului momeala sa nu rasuceasca firul. La pescuitul stiucii, salaului si somnului mare, struna va fi metalica, preferabil cat mai flexibila pentru ca evolutia pestisorului sa fie cat mai naturala.
  • Pater Noster. In functie de pozitia plumbului fata de pestisorul momeala, exista doua variante ale monturii:
- cu plumbul pe fundul apei si pestisorul deasupra;
- cu pestisorul legat dupa plumb, care va fi culisant. In acest caz se va folosi un pestisor care inoată de preferinta la suprafata (oblete, carasel) pentru a nu se infunda in mal, caz in care montura devine ineficienta.

In functie de conditile de pescuit, fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Montajul intre ape este supus actiunii curentului de apa, vantului si tractiunii pestisorului momeala, in timp ce al montajul Pater Noster va ramane exact in locul lansarii.

joi, 5 noiembrie 2015

Pescuitul la Platica. Tehnica, Momirea si Nadirea Platicii!

Platica se recunoaste usor dupa corpul sau latit ca o palma. Solzii care acopera corpul sunt moi si lipsesc pe spinare in jumatatea dinspre cap, lasand o carare libera. Aceasi carare se gaseste in regiunea anterioara a corpului si pe muchia burtii. Capul este mic ,gura fara mustati si se poate prelungi in afara cu o mica trompa ca si la crap. Botul este scurt si ascutit. Aripioara anala este foarte lunga si puternic curbata inauntru. Coada are cei doi lobi asimetrici, cel inferior fiind mai lung decat cel superior. Culoarea platicii este alb-argintiu pe laturi si pe burta si cenusiu-verzui maslinie pe spinare. Exemplarele batrane din baltile cu vegetatie sunt galbene-ruginii.
Platica populeaza majoritatea apelor dulci ale Europei, putand fi intalnita din Irlanda pana in Muntii Urali si de la Cercul Polar pana in bazinul Marii Mediterane.
In tara noastra, poate fi gasita in majoritatea apelor colinare si de ses, in rauri cu curent lent si lacuri adanci. De obicei se tine in imediata apropiere a albiei, unde scormoneste malul in cautarea hranei.
In rauri vom cauta platica la apa adanca cu fund argilos si in gropile din avalul unor obstacole aflate in calea curentului.
In lacuri si balti o vom cauta langa perdele de stuf sau pe langa maluri abrupte,iar in apele invadate de vegetatie.
Pescuitul Platicii
Pescuitul platicii incepe primavara, din luna martie,cand razele soarelui atrag platicile in zonele de langa mal,cu ape putin adanci si caldute. Odata cu sosirea zilelor toride de vara, platica se retrage catre zonele mai adanci,de unde se ridica uneori, atunci cand vantul de vara provoaca valuri la suprafata apei. O vom cauta in zonele ferite de vant si in apropierea pragurilor, langa gropile adanci unde se refugiaza la nevoie.
Vara, platica musca bine in cursul diminetii, dupa care ritmul muscaturilor scade pentru ca ele sa reinceapa odata cu venirea serii.
Toamna, stranse in grupuri numeroase, platicile cauta zonele mai adanci ale apei, unde au asigurata cantitatea de oxigen necesara supravietuirii. La inceputul acestei perioade, pe vreme linistita, musca constant in apropierea perdelelor de stuf si in zonele ferite de vant si curenti. Odata cu sosirea rimelor zile geroase inceteaza a se mai hrani pentru o perioada. Iarna,chiar pe ger mare, cauta uneori libelule si alte larve apucand si momeala din carlig, mai ales daca-i prinsa in carlig-mormasca.
Nadirea
Asemeni celorlalte specii din familia Cyprinidae si platica este sensibila la momeli ce-i incita simturile bazate pe chimioreceptie: gustul si mirosul. Si in cazul platicii este foarte eficienta nadirea prealabila a locului de pescuit, recomandandu-se continuarea nadirii in ratii mici de-a lungul partidei de pescuit. Pentru atragerea platicilor de la mare distanta pescarii vor folosi: amestecuri din malai cu granulatie mare, mazare fiarta, mamaliga, seminte de in fierte, boabe de porumb in lapte tocate marunt, grau fiert, cartofi fierti, srot de floarea soarelui, faina de canepa prajita, anason, seminte de floarea soarelui prajite si tocate, atractanti. Nada trebuie sa contina intotdeauna si momeala utilizata.
Fiind vorba de un peste sperios, pescuitul platicii are ca reguli generale prezenta cat mai discreta pe mal si lansarea fara zgomot a momelii.La o lansare in forta zgomotul produs de impactul plumbilor si momelii pe suprafata apei va speria pestii care se vor retrage in adancuri.
Momeala
Asemeni crapului, platica aspira hrana de pe fundurile maloase ale apelor, fapt de care pescarul va trebui sa tina seama la plasarea momelii. Momelile preferate de platica si utilizate de pescar sunt: larvele de libelule (Chironomus), viermii albi, ramele rosii, graul proaspat sau fiert, garizii (latausii), mazarea, porumbul, mamaliga, pastele fainoase, buletele (boilies)
Scule si ustensile pentru platica
Pentru pescuitul platicii pescarii folosesc:
- Vergi fine din carbon/rubeziune cu lungimea cuprinsa intre 8-13 m.
- Nailonul recomandat este de 0,12 cu 0,10 - pentru platici mai mici si fire de 0.14 - 0.16 pt cele ce depasesc 1-2 Kg.
- Forfacul poate fi cu fir de la 0.10-0.12.
- Carligele vor fi numerele 12-14 cu tije lunga, avand in vedere ca platica are gura mica si fragila.
Trasatura platicii este fina, reproducand felul ei natural de a scormoni in mal: se aseaza oblic cu capul in jos pentru a aspira larvele de mal, moment in care pluta tresare usor; pestele revine la pozitia orizontala, prinde momeala si se ridica spre suprafata; pluta se indreapta apoi se culca pe o parte. Fiind un peste care oboseste repede, scoaterea ei nu ridica probleme. De obicei in rauri,cand este prinsa in carlig platica incearca sa scape inotand impotriva curentului. In lacuri ea se indreapta intotdeauna spre locurile mai adanci sau spre zonele bogate in vegetatie submersa.
Lungimea minima admisa la pescuit: 20 cm.

miercuri, 4 noiembrie 2015

Balta Greaca

Balta Greaca este una din zecile de balti din judetul Giurgiu, diferenta fata de multe altele o fac concursurile la care participa un numar mare de pescari amatori si profesionisti de la noi din tara si nu numai.
Balta Greaca se mandreste cu o populatie piscicola numeroasa in exemplare mari de crap si caras.
La iesire din Bucuresti pe soseaua Oltenitei, treceti prin Popesti Leordeni si la km 21 faceti la dreapta. Treceti prin Heresti, Hotarele si dupa vreo 3 km dupa ce iesiti din Hotarele faceti la dreapta si ati ajuns in Greaca. Mai mergeti pana aproape de iesire din sat si se face o "ulita" la dreapta si va duce direct la balta. Este o balta super, se prinde foarte bine la undita caras. Taxa este de 30 ron. Specii: caras foarte mult, cam la 150-250 g, crap. Momeli: orice.

Momeala pentru Crap

O momeala foarte buna pentru crapi este urmatoarea: se da prin razatoare turta dulce, pe care o framantam cu miez de paine alba, inmuiat si stors. In acelas timp adaugam, dupa trebuinta, o cantitate din pezmetul de turta, sau din mezul de paine, pana obtinem un aluat care seamana cu chitul folosit de geamgii. O atare nada se tine bine pe carlig, constituind totodata cea mai atractiva momeala pentru crapi.

marți, 3 noiembrie 2015

Pescuitul Sportiv in luna Noiembrie 2015

In luna noiembrie avem cele mai slabe rezultate la pescuit comparate cu tot restul anului. Vegetatia "a cazut" si aproprierea iernii incepe sa se resimta. Este vremea traditionala pentru pescuitul stiucii si bibanului, dar si ceilalti rapitori raspund foarte bine la provocarile nalucilor. Crapii si somnii se grupeaza in zone cu radacini submerse, copaci scufundati sau alte structuri.
La pescuitul stationar se folosesc momelile animale ca libelule, viermusi, rame. La pescuitul lansat se folosesc naluci si ascilante recuperate incet. Babusca si obletul, in apa limpede, se prind cu libelule si viermusi; Bibanul - in apa tulbure cu rama mare, apoi cu peste viu, naluci rotative mici, dandinete; Cleanul si mreana - la fund cu rama alba; Scobarul - ca in octombrie; Stiuca se da bine la peste viu, mai ales in balti si cu lanseta la peste mort, in montura si naluci recuperate lent. Crap - foarte rar mai maninca ceva in luna noiembrie si daca o face, poate fi prins numai cu momeli cu valori energetice mari. Ramele de gunoi groase pot fi bune. La mare se pescuiesc: chefal mic, guvizi.

luni, 2 noiembrie 2015

Canepa, momeala si nada pentru crap

Probabil cea mai folosita samanta la pescuitul crapului, dupa porumb, canepa este folosita cu succes in boilies-uri, mixuri de seminte si ca nada.
Folosita atat in momeala cat si in nada pentru pestii de apa dulce, in special pentru crap, canepa mareste atractia datorita proprietatilor ei, actionand ca un semnal ce dezvolta nevoia crapului de a se hrani.
Reteta preparare a canepei.
Se ia un kilogram de seminte de canepa, se spala bine apoi se pun la inmuiat si de adauga o lingura de sare. Mare atentie! Sarea nu trebuie sa fie iodata!
Se amesteca si se lasa la inmuiat 24 de ore. In acest timp canepa absoarbe ata si isi pierde flotabilitatea.
Dupa ce s-a inmuiat, se toarna amestecul intr-o oale (eu personal o pun direct la inmuiat in oala) si se fierbe la foc mic. Perioada de fierbere este de aproximativ 20 de minute; mai exact pana ce se desfac boabele si se vede miezul. Fierbeti semintele pana ce majoritatea sunt desfacute apoi luati oale de pe foc.
Se lasa la racit si se strecoara printr-o sita.
Semintele de canepa obtinute le puteti folosi cu incredere ca adaos la nada. Rezultatele nu vor intarzia.
Nu aruncati apa in care ati fiert canepa deoarece are un continut bogat in uleiuri si este un atractant foarte eficient. Apa rezultata se poate folosi la umidificarea nadei.

duminică, 1 noiembrie 2015

Solunar Noiembrie 2015

SOLUNAR NOIEMBRIE 2015
Lu
Ma
Mi
Jo
Vi
Sa
Du
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
FB - foarte buna
B - buna
S - slaba

joi, 29 octombrie 2015

Montura pentru Somn

Aceasta montura pentru somn, este folosita cand pescuim in agatzatura. Carligul, monofilamentul pentru firul principal, forfacul, antirasucitorul, sunt identice cu cele din montura de mai sus. Diferenta este tipul de vartej T, cu agrafa care culiseaza pe fir. Plumbul plat este legat de agrafa cu monofilament subtire, care se va rupe in caz ca se va agata, lasand astfel montura libera cu pestele in dril.