Pagini
▼
joi, 31 decembrie 2015
duminică, 27 decembrie 2015
Mamaliga pentru patratica
Ingrediente:
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …
Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …
Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro
Delta Dunării – Curiozități – episodul V
Sulina este una dintre localitățile importante ale Deltei, fiind așezată
la vărsarea canalului cu același nume în mare (Mila 0). Sulina are o
existență de peste o mie de ani. În anul 956 după Hristos, un detașament
militar rus în drum spre Constantinopol trece pe aici. Mai tarziu în
sec. al XIV – lea, o găsim menționață pe una din hărțile genovezului
Vesconte. Ea reprezintă punctul terminus al călătoriei pe fluviu cu
vaporul. Drumul de la Tulcea la Sulina durează astăzi 5 ore, dar
întorcandu-ne cu cateva secole în urmă, distanța dintre cele două
localități dura zile sau chiar săptămani. Agronomul roman Ion Ionescu de
la Brad a efectuat o călătorie în imperiul otoman în 1850. El a urmat
drumul cotit al brațului Sulina, prin locurile primejdioase pentru
navigație și scrie ca "acestea îi făceau să tremure pe călători". Dr.
Wallace în cartea sa apărută în anul 1864 consemnează preparativele care
se făceau pentru construirea canalului, iar Sulina îi pare "un oraș mic
și mizerabil," format în cea mai mare parte din barăci. Importanța
Sulinei va crește o dată cu proiectele de sistematizare a canalului.
Amenajarea acestuia și transformarea lui într-un canal cu mare
circulație a deschis noi perspective orașului Sulina. Multe consemnări
ale unor călători ai începutului de secol XX, arată un port cu țărmul
bine pietruit, iluminat, bărbați și femei purtand toalete aduse direct
de la Paris. Imaginea Sulinei a fost zugrăvită și de scriitorul
Alexandru Vlahuță în lucrarea "Romania Pitorească" dar și de Jean Bart
(Eugen Botez) în cartea sa Europolis. Cantitățile impresionante de mîl
pe care Dunărea le-a adus pană la vărsarea ei în mare la Sulina, au
făcut ca farul clădit încă din anul 1802 și reclădit în 1842, să rămană
astăzi la o depărtare de 7 km de la vărsarea fluviului în mare.
Șerban Constantin Băleanu
Bibliografie : Delta Dunării – E. Panighianț
Bratul Sulina - Delta Dunarii
Brațul Sulina (numit și Canalul Sulina) este cel mai scurt și mai drept
braț al Deltei Dunării, format prin ramificarea brațului Tulcea, la est
de orașul Tulcea, în două brațe: brațul Sulina (la nord) și brațul
Sfântu Gheorghe (la sud). Se varsă în Marea Neagră în dreptul orașului
Sulina. Este regularizat și canalizat, permițând navigația vaselor
maritime cu un pescaj de până la 7 m.
In urma adancirilor si corectarilor unor meandre, ca si amplasament in mijlocul Deltei si in urma acestor lucrari care au avut loc intre anii 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 km la 70 km, iar volumul de apa s-a dublat la aproximativ 19 %.
In prezent, adancimea minima este de aproximativ 6 m, iar cea maxima de 17 m. La varsarea in mare are loc o depunere a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare.
Pentru diminuarea acestui efect, a fost construit un dig de protectie de aproximativ 9 km lungime, avand rolul de a indeparta spre larg aluviunile aduse de curentul circular, al marii.
Acest brat al Dunarii este dragat continuu, pentru asigurarea in cele mai bune conditii a navigatiei maritime.
De-a lungul Bratului Sulina se gasesc: Localitatea Maliuc, Localitatea Ilganii de Sus, Localitatea Crisan, Localitatea Vulturu, Localitatea Partizani, Localitatea Gorgova, Localitatea Sulina.
Sursa: ro.wikipedia.org si www.turismland.ro
In urma adancirilor si corectarilor unor meandre, ca si amplasament in mijlocul Deltei si in urma acestor lucrari care au avut loc intre anii 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 km la 70 km, iar volumul de apa s-a dublat la aproximativ 19 %.
In prezent, adancimea minima este de aproximativ 6 m, iar cea maxima de 17 m. La varsarea in mare are loc o depunere a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare.
Pentru diminuarea acestui efect, a fost construit un dig de protectie de aproximativ 9 km lungime, avand rolul de a indeparta spre larg aluviunile aduse de curentul circular, al marii.
Acest brat al Dunarii este dragat continuu, pentru asigurarea in cele mai bune conditii a navigatiei maritime.
De-a lungul Bratului Sulina se gasesc: Localitatea Maliuc, Localitatea Ilganii de Sus, Localitatea Crisan, Localitatea Vulturu, Localitatea Partizani, Localitatea Gorgova, Localitatea Sulina.
joi, 24 decembrie 2015
marți, 22 decembrie 2015
Painea - momeala
Cu totii ne amintim, ca atunci cand eram copii, pescuiam cu un cocolos
de paine si prindeam niste carasei foarte frumosi. In ziua de astazi
ne-am lasat acaparati de momeli sofisticate si preparate din ce in ce
mai complex, dar totusi uneori am putea sa ne mai intoarcem in copilarie
si sa incercam pescuitul cu momeli traditionale - painea.
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro
luni, 21 decembrie 2015
Despre Montura "Fir de Par" pentru Pescuitul Crapului
Forfacurile destinate pescuitului la crap cu tehnici moderne, sunt, in
marea lor majoritate, echipate cu un montaj cu "fir de par". Este vorba
despre un mic fir care este atasat la cralig si pe care se insira
momelile alese (boilies, boabe de porumb, pelete etc). Montura "fir de
par" lasa carligul liber acesta agatandu-se mai usor in gura crapului.
Un forfac tip "fir de par" se compune, un general, din 5 elemente
distinctive: vartejul, firul textil, carligul, firul de par si momeala.
Vartejul face legatura intre firul principal si forfacul din fir textil.
Firul textil nu este indispensabil dar ofera mai multa rezistenta la
frecarea cu spinul ascutital dorsalei crapului. Carligul trebuie sa aiba
3 calitati: sa fie cat mai usor (pentru a nu ingreuna momeala si pentru
a nu trezi suspicinea crapului), cat mai ascutit (pentru a permite o
preintepare sau chiar o autointepare rapida) si cat mai rezistent
(pentru drill-urile prelungite cu pestii vigurosi).
Nu sunteti obligati sa faceti un montaj cu "fir de par" dar va veti da
rapid seama ca acest montaj va va aduce numai satisfactii. Controlati
toate nodurile, caci orice nod este prin definitie un punct sensibil iar
realizarea lui va trebui deci sa se efectueze cu cea mai mare grija.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001.
Etapele prepararii Nadei
Daca doriti ca nada dvs. sa iasa pufoasa si atragatoare, atunci in mod
obligatoriu trebuie sa respectati, mai abitir decat pe cele zece
porunci, succesiunea de operatii descrisa mai jos :
- Amestecarea componentelor - se va face intotdeauna cu componentele in stare uscata. (evident cele aflate in aceasta stare - nada, aditivi uscati)
- Adaugarea aditivilor lichizi si umectarea - daca aveti aditivi lichizi sau alte componente in aceasta stare, trebuie sa-i dizolvati in apa inainte de umectarea nadei. Atentie! Apa se va adauga treptat pentru a nu suprainmuia nada.
- Adaugare pamant - se va face doar daca e cazul, pentru a saraci nutritiv nada sau pentru a crea efectul de nor
- Amestecarea - se face pentru a omogeniza nada cu toate componentele in ea.
- Reumectarea - de obicei nada absoarbe apa in timp asa ca la 10 - 15 minute de la prima umectare poate fi necesar sa repetam aceasta operatie. Daca e cazul, se va adauga foarte putina apa, nada fiind deja partial umectata.
- Sitarea - aceasta operatie se face pentru inlaturarea eventualelor cocoloase aparute dupa umectare
- Adaugarea diferitelor momeli - la finalul prepararii nadei se vor adauga diferitele momeli de natura vegetala sau animala.
duminică, 20 decembrie 2015
Pescuit Stationar - Sfaturi in Pescuitul la Pluta
In apele cu multa vegetatie, locurile cercetate frecvent
sunt pe langa fultanele de stuf sau cararile din bradis.
Daca suntem deranjati de curenti sau vant, vom efectua
aruncari repetate – sursa de zgomot suficienta pentru alungarea pestilor din
apropriere, fie pasnici sau rapitori. Pentru pestii pasnici o solutie ar fi
metoda “cu trena” precum in Figura 1, in cazul fundului tare, nisipos.
Pentru rapitori metoda cu plumbul in fata, direct pe firul
principal precum in Figura 2, montura Pater – Noster sau cea cu plumbul inapoia
plutei precum in Figura 3. Sunt recomadate aceste metode care au insa o
sensibilitate scazuta, lucru nepermis la pescuitul crapului sau salaului.
Linia propusa trebuie sa combine partile pozitive ale
acestor monturi pentru a crea o montura cu randament superior. Linia va
avea
aceeasi grosime pe toata lungimea ei. Diametrul firului se alege in
functie de
talia si specia pestilor. Plumbul va fi legat cu fir mai subtire, pentru
ca, in
lupta cu un peste mare, acesta sa cedeze primul in eventualitatea
agatarii.
Lungimea forfacului se alege in functie de adancimea apei. Fixarea
strunei pe
firul principal se realizeaza cu ajutorul unui varnish culisant sau al
unui
vartej. Acestea vor culisa intre pluta si un stoper fixat la lungimea
dorita
precum in Figura 4. Lestarea va fi dubla. Plumbul de fund va fi prevazut
cu un
mic inel de prindere precum in Figura 5. A doua lestare va fi pe firul
principal, deasupra carligului si consta intr-o alica, in scopul
mentinerii
verticalitatii acestuia. Pluta va fi cat mai sensibila iar carligul in
functie
de marimea si specia pestilor vizati. Linia in ansamblul ei difera dupa
pestii
cautati: pasnici sau rapitori. Aceasat linie este recomandata a fi
utilizata in
ape statatoare sau cu un curent foarte slab, iar adancimea apei sa fie
medie
sau mica. Nu se preteaza la aruncari lungi, existand pericolul
incurcarii
firelor, in schimb ea este sensibila si permite prospectarea apei,
modificarea
adancimii facandu-se prin deplasarea strunei pe firul principal prin
schimbarea pozitiei stoperului. Acest montaj da rezultate bune cand
muscaturile pestelui
nu sunt prompte.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 42 din 2000, Doru Filipas
Montura pentru Somn
Pescuitul somnului presupune si
folosirea unor monturi specializate. Dat fiind dimensiunile apreciabile
la care poate ajunge somnul , montura folosita trebuie sa fie robusta si
capabila de a aduce pestele pe mal.
Plumbul
este culisant, tip para, dar poate fi folosit si unul plat(ca cel din a
doua poza). Marimea plumbului se stabileste in functie de tipul de apa
pe care pescuim, curgatoare sau statatoare etc. Firul principal este un
monofilament, extrem de rezistent , nu mai subtire de 0,35-0,40.
Se
alege un forfac scurt de aproximativ 10-15cm , deasemeni extrem de
rezistent la abraziune, indicat fir textil. Intre firul principal si
forfac se monteaza un antirasucitor nr. 10-12, iar intre plumb si
antirasucitor un stoper(bila) de cauciuc.
Carligul de regula cu
ochet, marimea acestuia se stabileste in functie de momeala. Oricum
carligele pentru pescuitul la somn sunt mari, nr 1,2 si foarte ascutite.
Carlige speciale pentru somn sunt fabricate de firme ca Maruto, Esp,
Fox, Pallatrax etc. Nodul indicat este knotless knot. Momeli, la
alegere, rame negre, lipitori, coropisnite, broscute, pestisori.
sâmbătă, 19 decembrie 2015
Montura pestisor mort
Fara
nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte (peste mort)
exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca
mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui
'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind
o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca
aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa
apara.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.
Nada pentru Crap. Nada pentru Apele Curgatoare.
Ingrediente:
- Faina de malai 500 gr
- Faina alba 250 gr
- Zahar 100 gr
- Apa 750 ml
- Sofran 5 gr
- Vanilie sau anason 10 ml
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care malaiul, faina si
zaharul trebuiesc amestecate foarte bine. Cand apa incepe sa fiarba se
va turna toata compozitia amestecata anterior si se va lasa sa
clocoteasca timp de 10 secunde. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte
bine, cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lemn si se
lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se va framanta foarte bine
si daca dorim putem adauga arome sau/si atractanti. Se poate folosi pe
momitor in amestec cu srot de floarea soarelui, uruiala de porumb,
seminte de canepa, etc.. Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos,
se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se
din cand in cand, pana cand o aducem la forma care ne convine. Para se
poate introduce in miere diluata sau alti atractanti. Este foarte buna
la pescuitul in curent deoarece este lipicioasa.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
Mamaliga cu Usturoi. Momeala si Nada pentru Crap si Caras.
Ingrediente:
- 2 litri de apa,
- 1kg de malai,
- 600 gr faina alba,
- 200 gr de gris,
- 3 - 4 catei de usturoi,
- optional 1 - 2 plicuri de concentrat pentru suc (cu aroma de zmeura sau capsuni)
Dupa ce ajungeti pe balta va
mai trebuie doua
paini albe de 500 gr. Recomandata atat la pescuitul craputului cat si la
pescuitul carasului. Aceasta mamaliga poate fi utilizata atat pe
naditor (arici) cat si pe
carlig, iar daca este bine facuta poate rezista in curent circa 2 - 3
ore. Pentru realizarea ei aveti nevoie de un vas de 5 litri.
Mod de preparare:
In vasul de 5 litri punem 2 litri de apa si lasam la fiert. Intre timp
intr-un alt vas amestecam in stare uscata malaiul cu faina alba si cu
grisul. Cand apa incepe sa fiarba turnam (putin cate putin) mixul de
fainuri, amestecand continuu pentru a evita formarea
cocoloaselor. Realizarea acestei operatii poate sa dureze chiar si 15 -
20 de minute. Dupa ce am turnat toata cantitatea de faina continuam sa
amestecam inca 5 - 10 minute,iar la final punem cateii de usturoi pisati
(pentru aroma) si (optional) pliculetele de concentrat pentru o culoare
deosebita. Dupa racire mamaliga rezultata se va imparti in 4 parti
(sferturi) care vor fi invelite in carpe umede. Odata ajunsi pe malul
apei vom framanta pe o folie de plastic o bucata de mamaliga (sfert) cu
miezul (inmuiat in apa) de la o jumatate de paine, pana va deveni ca o
plastilina si nu se va mai lipi de maini. Poate fi utilizata atat pe
momitor cat si pe carlig, cu rezultate deosebite primavara si in sezonul
rece sau/si in perioadele in care pestele trage foarte slab.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
vineri, 18 decembrie 2015
Nada pentru pescuitul Carasului in perioada rece.
Ingrediente:
- nada Ice Mix 1 kg
- TTX 1 kg
- aditiv Caramel cca 200 ml
- rame de balegar cca 150 gr
Mod de preparare:
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil.
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
Tehnica Feeder
Aceasta tehnica a fost inventata de
englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care
inseamna a manca, a se hrani.
Printre
pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a
devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai
toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu
curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta
cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si
in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori
si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale
diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit
sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de
tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai
mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8,
iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac
de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau
momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj,
iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in
functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme
si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada
folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in
timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca.
Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba
destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea
se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri
inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu
lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede,
in cateva secunde.
• forfacul,
fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de
o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora
sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un
lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru
intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei
astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem
surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si
nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta
tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce
face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.
joi, 17 decembrie 2015
Montura "La viu" pentru Stiuca si Somn
Aceasta montura se adreseaza pescarilor sportivi ce cauta cu predilectie
exemplarele mari de stiuca si somn, folosind ca momeala pestisorul viu.
Pluta utilizata ofera avantajul de a tine intreaga linie intr-o pozitie
fixa, momeala fiind astfel prezentata rapitorului intr-un mod atractiv
si cat mai natural.
1. Monofilament 0,25 - 0,30 cm.
2. Stoper cauciuc.
3. Pluta culisanta 5 - 30 grame.
4. Plumb - oliva echilibrat cu portanta plutei.
5. Stoper cauciuc pentru a proteja nodul.
6. Vartej.
7. Struna flexibila metalica.
8. Carlig simplu cu ochet nr. 6 - 1 sau triplu nr. 6 - 2.
Pentru lansarea intregii monturi cu baboiul in carlig avem nevoie de o lanseta de 3 - 3,30 m si de putere 100 grame.
Sursa: revista Pescar Modern, Nr. 49 din 2001, Eusebio Moise.
marți, 1 decembrie 2015
Solunar Decembrie 2015
SOLUNAR DECEMBRIE 2015
Lu
|
Ma
|
Mi
|
Jo
|
Vi
|
Sa
|
Du
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
|
|
|
FB - foarte buna
|
B - buna
|
S - slaba
|
marți, 24 noiembrie 2015
Nada pentru Crap
Ingrediente:
- Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1 kg
- Nada Benzar Ice Mix 500 gr
- Boilies spart sau pelete 200 gr
- Canepa fiarta 250 gr
- TTX 500 gr
- aditiv 100 ml
Ca si la alte retete care folosesc ttx, acesta se va umecta separat si
abia dupa aceea se va amesteca cu restul compozitiei. Boiliesurile
(peletele) pot avea aroma pe care o doriti, iar canepa putem s-o
preparam noi sau s-o cumparam gata preparata la cutie. Este indicat sa
folositi canepa fiarta si nu prajita, pentru ca aceasta din urma are
tendinta sa pluteasca si poate atrage maruntisul pe patul nostru de
nada. Aditivul e bine sa aiba aceiasi aroma ca si boiliesurile sau
peletele folosite.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
luni, 23 noiembrie 2015
"Vaca Domnului" momeala pentru clean
Vaca Domnului cunoscuta si ca Ochiul Domnului, este o insecta
din familia Pyrrhocoridae. Aceste insecte se reproduc de obicei in lunile aprilie
si mai. Hrana lor este formata din seminte, de obicei de tei. Odata ce vine primavara si caldura ele ies din gauri si incep
sa misune. Se hranesc cu resturi de mancare si cu frunze.
Este folosita la pescuitul cleanului, este adevarat in mod nu foarte
frecvent, putini pescari au incercat aceasta momeala, dar cei care au
incercat-o au sustinut ca au avut atacuri si chiar capturi de clean.
Se foloseste un carlig nr. 10 pe care se pun 2 sau 3 insecte. Se
pescuieste "la mers" in special in aproprierea suvoaielor cu margini
umbrite.
Modalitati de fixare ale Viermusilor in Carlig
Viermusul se strange incet de partea mai subtire (fara sa-l striviti),
astfel ca partea mai groasa sa se umfle usor. Treceti apoi superficial
varful acului prin excrescenta aparuta, agatand doar putin pielea. E
nevoie de putina rabdare si oarecare finete pentru a face acest lucru
asa cum trebuie. In cazul ca doriti sa puneti mai multi viermusi pe
acelasi carlig, e suficient sa-i insirati unul cate unul aplicand
aceiasi metoda.
duminică, 22 noiembrie 2015
Balta Solacolu
Balta Solacolu se afla in judetul Calarasi in aproprierea localitatii Solacolu.
RegulamentBalta Solacolu:
RegulamentBalta Solacolu:
Fiecare pescar poate fi insotit de o persoana cu drepturi si obligatii
egale in ceea ce priveste pescuitul (se poate pescui in echipa de 2 dar
nu mai mult de 4 scule si intr-un singur stand). Pe toata durata
partidei de pescuit personalul amenajarii piscicole are dreptul sa
controleze si sa cantareasca pestele capturat de pescari. La incheierea
partidei de pescuit se va cantari pestele capturat. in cazul in care
cantitatea capturata depaseste cantitatea prevazuta in regulament pentru
taxa platita, pestele retinut in plus se va elibera sau se va pastra
contra unei taxe de 15 lei/kg, pret fara TVA pentru crap (ATENŢIE: se
pot retine doar exemplare cu greutati intre 1 si 4 kg). Nu exista limita
pentru cantitatea de peste specia Caras, acesta se poate retine in
orice cantitate.inainte de instalarea pe locul de pescuit se va consulta
prezentul regulament si se va achita taxa corespunzatoare dupa ce
pescarul este de acord cu aceste reguli.Chitanta eliberata se va pastra
pe toata durata partidei de pescuit. Pescuitul de zi incepe la ora 06.00
si se termina la ora 18.00. Pescuitul de noapte incepe la ora 18.00 si
se termina la ora 06.00.Din momentul intrarii pe teritoriul amenajarii
piscicole circulatia cu autovehicule se face cu viteza redusa (max. 5
km/h). Toate autovehiculele, fara exceptie, se parcheaza pe drumul
pietruit in dreptul locului de pescuit. Fiecare pescar se va aseza numai
in dreptul locului marcat pentru pescuit, acest lucru fiind indicat
prin doua borne de culoare verde si va pescui numai pe directia INAINTE.
Este interzis pescuitul pe poduri sau in afara standurilor special
amenajate.Se poate pescui cu maxim 4 scule (lansete sau undite)
obligatoriu dotate cu un singur carlig si plumb sau momitor
pierdut.Pescarii vor trebui sa fie dotati cu saltea de primire si spray
dezinfectant (se poate inchiria de la personalul care incaseaza taxa,
contra sumei de 5 lei). Este strict interzis pescuitul la BOMBA. Este
interzis sa puna pestele in acelasi juvelnic 2 sau mai multi
pescari.Capturile de CRAP care au greutatea sub 1000 gr. vor fi
eliberate imediat ce au fost prinse, in stare vie si fara a fi ranite.
Exemplarele de CRAP ce depasesc 4 KG se fotografiaza si SE ELIBEREAZA in
stare vie si fara a fi ranite. Pestele ranit sau mort din vina
pescarului se va plati de catre acesta cu pretul de 30 lei/KG fara TVA.
Capturile accidentale de salau, somn sau sturion se elibereaza
neconditionat.
Date contact: telefon 0756 290 471, www.baltasalacolu.ro
Tarife Pescuit:
- catch & release 12h – 50 lei
- catch & release 24h – 100 lei
- retinere 5 kg crap 12h (ce depaseste 5kg se plateste 18,60 lei kg)
Tarife Cazare:
- Casute mici 24h – 110 lei
- Casute medii 24h – 130 lei
- Casute mari 24h – 150 lei
Sursa: www.baltasalacolu.ro
vineri, 20 noiembrie 2015
Lacul Snagov
Lacul
Snagov se situeaza la 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national
DN1 ce leaga capitala de orasul Ploiesti, se intinde pe o suprafata de
5,75 km² si are o adancime maxima de 9 m.
Este locul preferat atat de cei care vor sa petreaca o zi relaxata, cat si de cei care au la dispozitie un week-end in care vor sa se recreeze, datorita vegetatiei generoase si lipsa agitatiei oraselor.
Lacul Snagov este un liman fluviatil de pe cursul Ialomitei. Face parte din Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov”, cuprinzand peste 120 de specii rare protejate. Ihtiofauna cuprinde exemplare de somn, crap, platica, biban. Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei atingand grosimi de 1,5 m.
Pe malurile lacului sunt amplasate urmatoarele localitatile componente ale comunei Snagov: pe malul nordic Tancabesti, Izvorani si Silistea Snagovului (in NE), iar pe malul sudic Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti, Snagov si Santu-Floresti.
In mijlocul lacului se afla o insula unde este construita Manastirea Snagov, ctitorita in secolul al XV-lea, manastire ce adaposteste mormantul domnitorului Vlad Dracula Tepes.
Este locul preferat atat de cei care vor sa petreaca o zi relaxata, cat si de cei care au la dispozitie un week-end in care vor sa se recreeze, datorita vegetatiei generoase si lipsa agitatiei oraselor.
Lacul Snagov este un liman fluviatil de pe cursul Ialomitei. Face parte din Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov”, cuprinzand peste 120 de specii rare protejate. Ihtiofauna cuprinde exemplare de somn, crap, platica, biban. Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei atingand grosimi de 1,5 m.
Pe malurile lacului sunt amplasate urmatoarele localitatile componente ale comunei Snagov: pe malul nordic Tancabesti, Izvorani si Silistea Snagovului (in NE), iar pe malul sudic Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti, Snagov si Santu-Floresti.
In mijlocul lacului se afla o insula unde este construita Manastirea Snagov, ctitorita in secolul al XV-lea, manastire ce adaposteste mormantul domnitorului Vlad Dracula Tepes.
Pescuitul cu pluta pe rau
Pescuitul cu pluta pe rau se face in trei moduri: pescuitul
cu pluta fixa, pescuitul cu pluta baston si pescuitul cu brat fix. Si pescuitul
cu pluta fixa si cel cu pluta culisanta se desfasoara cu asa numitul fir
inaintas. Vom urmarii pluta dusa de curenti si nicidecum miscarea firului. Pluta
fixa se trece pe fir la un singur capat, ca in Figura 1 iar pluta baston in
doua locuri, in partea de jos si la varf ca in Figura 2.
Este recomandata folosirea plutelor fixe in primul rand pe
raurile cu scurgere lenta. In aceste cazuri, pluta si momeala curg lin
in jos,
ca pestii care inoana in aproprierea fundului sa o poata prinde usor. Cu
pluta
fixa putem aseza carligul exact pe adancimea de fund sau putem folosii o
adancime mai mare. In cazul pescuitului sub adancimea de fund, pluta
curge mai
incet, pentru ca taraste momeala pe fundul apei, deci este destul de
periculos
din cauza posibilelor obstacole existente. Din aceasta cauza este
necesar sa
folosim un plutitor drept, asa numitul “paun”, la pescuitul sub
adancimea
fundului apei. Varful plutitorului “paun” este gros, astfel incat
puterea sa de
ascensiune scoate carligul de dedesubtul obstacolelor mai mici. Pentru
pescuitul deasupra fundului este convenabil plutitorul mai sensibil,
drept sau
cel fixat. Plutorul fixat il echilibram in asa fel incat doua treimi din
intreaga sa greutate se fixeaza la baza plutotorului, iar partea ramasa o
impartim pe firul de sub plutitor. Folosim plumb de marimea 8. Cu
aceasta
momeala se scufunda incet, uniform, ceea ce este important, pentru ca
astfel se
va comporta exact ca aluatul de nadire imprastiat in apa – putem avea
astfel
muscatura in orice strat al apei. Una din tehnicile cele mai importante
ale
pescuitului cu plutitorul fix s-ar putea numii si “asezare”. Asezarea
inseamna
ca din cand in cand ridicam fin partea de fir aflat deasupra plutei si
apoi o
repunem pe apa. Aceasta operatie este necesara pentru ca cel mai inalt
strat al
apei curge mai repede decat cele mai joase, astfel ca firul de mai sus
repede ar trage cu sine momeala de jos, ceea ce nu este o viziune
apetisanta, mai de graba
este infioratoare pentru un peste. Asadar odata cu asezarea facem ca
momeala sa
capete o infatisare naturala.
Pescuitul cu baston. Pescuitul cu baston este o metoda
foarte placuta, este eficienta si pe apele line, si pe cele rapide. Pentru ca
pluta baston este fixata si jos si sus este mai usor de dirijat decat pluta
fixa. Cu pluta baston chiar putem sa miscam momeala ca pestii sa muste mai
bine, iar cu undita putem incetinii, accelera sau chiar oprii pluta si deci
momeala. Daca am incerca acest lucru cu o pluta fixa, s-ar scufunda imediat.
Singurul dezavantaj al metodei este ca departe de mal nu se poate aplica, fata
de pluta fixa care poate fi aruncata si destul de departe. Greutatile dispuse
ca nasturii pe camasa, trebuiesc aranjate pe orice apa cu exceptia raurilor
cele mai rapide. Pe apele cu current foarte puternic punem toate greutatile
intr-un loc la circa 90 de cm. Sub pluta doar doua de 8 punem mai jos, pentru
scufundarea carligului. Inaintasul folosit cu pluta baston se scufunda mai
repede. Cand lansam, acesta cade cu precizie in locul dorit. Multi deprind
intr-o viata arta pescuitului cu pluta baston dar este una din cele mai gustate
metode pescaresti, pentru ca pescarul este mereu activ, urmarind si miscand
pluta.
joi, 19 noiembrie 2015
Montura "Pop-Up" si Pasta de Pelleta
Pasta de pelleta poate fi utilizata pentru a da
o atractie in plus boiliesului montat pe carlig, mai ales daca este un boilies
flotant-pop-up.
Doar modelati (mulati) pasta in
jurul unui boilies flotant sau scufundator. Pasta de pelleta este usor de
modelat.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001, Cosmin Gheorghe.
joi, 12 noiembrie 2015
Pescuitul la rapitor printre obstacole
Cele mai bune locuri de panda pentru orice peste rapitor
sunt diferitele obstacole din apa (copaci cazuti, radacini, stanci, epave etc).
Vom incepe cu cercetarea foarte atenta si amanuntita a
zonei. La capatul liniei, in loc de carlig vom lega un “betisor din plumb”
caruia prin curbare ii dam forma unui carlig.
Pentru a depista “gaurile” dintre crengi (lipsite de
agataturi) vom scufunda ”sonda” succesiv, din aproape in aproape, renuntand la
acele locuri unde am avut agatari, vom contura imaginea celor cateva “gauri”
unde vom putea pescui in siguranta.
Folosim un montaj clasic, cu plumbul (picatura sau sferic)
in capat. De pe mulineta eliberam fir cam ¾ din lungimea vergii. Scufundam
montura cu carligul momit conrespunzator speciei vizate. Daca varful unditei a
ajuns in apropierea luciului apei fara ca plumbul sa atinga fundul, eliberam
putin fir. Nu vom lasa montura in cadere libera pana la fund.
Muscatura va avea loc in timpul scufundarii momelii, caz in
care vom raspunde printr-o intepare scurta dar energica, din incheietura
mainii, urmata de ridicarea progresiva a varfului unditei, simultan cu
mulinarea, fara miscari bruste.
Despre obosirea capturii printre crengi, nici nu poate fi
vorba, eventual doar in straturile superficiale unde putem conduce mai usor spre
minciog.
Daca momeala nu a afost atacata in timpul scufundarii, dupa
atingerea fundului urmeaza ridicarea in aceiasi nota de finite, fara manevre
laterale. Din cand in cand ne putem opri avand sansa unei muscaturi.
Dupa mai multe incercari ne putem imagina ”conturul” gaurii,
fapt ce ne va permite manevre laterale, care pot aduce momeala si mai aproape
de pestele camuflat sub crengi.
Aceasta metoda este una dinamica, undita trebuie tinuta tot
timpul in mana, cu un deget pe fir, pentru ca inteparea sa fie prompta.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 46 din 2001, Ostvan Uszkay
sâmbătă, 7 noiembrie 2015
Tehnici de Nadire
Dupa
localizare, nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul
unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa "miros".
Cel
mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde
trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenea cantitatea de
nada este foarte importanta, nu trebuie sa va zgarciti dar nici sa
hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din
jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri
inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In
mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz
irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare,
preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul
vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau
vanilie).
Nadirea cu ajutorul lansetei este cea mai eficienta
metoda de nadire pentru ca si momeala si nada ajung exact in acelasi
loc. Problema este ca la un singur lanseu cu o lanseta de 3 lb nu poti
arunca o cantitate suficienta de nada plus momeala asa ca neaparat este
nevoie si de nadire suplimentara. Nadirea cu ajutorul lansetei se face
cu momitorul (arc), cu firul solubil, cu saculetul PVA sau cu racheta.Momitorul (arcul) - Este cel mai popular accesoriu de nadire. Acesta se umple cu nada pasta , simpla sau in amestec cu momeli. Va recomand momitoareele din plastic sau cele vopsite in culori inchise (verde inchis, negru) pentru ca dupa golirea de nada nu trebuie sa devina un semnal de alarma pentru pesti.
Firul solubil - este foarte potrivit pentru boiliesuri si boabe de porumb. Insirati boiliesuri sau boabe de porumb pe croseta, trageti-le pe firul solubil, legati ambele capete ale firului de montura (forfac) si lansati . Dupa cateva secunde firul se dizolva si veti avea un pumn de boiliesuri sau de graunte pe o suprafata de o palma.
Saculetul solubil - este cel mai interesant mod de nadire deoarece impreuna cu nada (pasta, boiliesuri, boabe, momeli animale) se introduce in saculet si montura cu carlig reducand astfel riscul incurcarii cu linia sau plumbul. Atentie la greutatea la care ajungeti cu nada + montura!!!
Va recomand saculetul solubil (din plasa) de la Korda.
Racheta - Este o teava din plastic si are in capatul superior o camera cu aer (sau material plutitor) iar in capatul inferior un sistem de prindere. Necesita o alta lanseta decat cea cu care pescuim (de putere mare) si o buna precizie in lanseu dar are avantajul ca duce o cantitate destul de mare de nada (pana la 500g).
Barca - Este cea mai precisa forma de nadire si este foarte indicata pentru nadirea locului inaintea partidei de pescuit.
Vaporasul teleghidat - Ofera o nadire foarte precisa si poate fi folosit si in timpul pescuitului pentru ca prin dimensiunile sale reduse nu sperie (foarte tare) pestii.
Cobra - Este o teava din aluminiu sau PVC de pana la 1 metru lungime, de cele mai multe roi curbata. Cu aceasta teava si cu putin antrenament poti arunca boiliesuri la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de distanta la care doriti sa aruncati si de diametrul boillie-surilor.
Prastia - Daca pescuiti la distante mici fata de mal puteti folosi prastia de mana dar cum de cele mai multe ori se pescuieste la distante mari cea mai folosita este catapulta. Cel mai important lucru este sa va reglati tirul si sa naditi in aceasi zona in care v-ati lansat monturile.
Lopata - Nu este vorba de unealta agricola ci de o lopatica de forma unei linguri, cam de marimea a doua palme, cu o coada de 1,8 - 2 metri in care se pune un bulgare de nada sau seminte. Cu aceasta lopata se poate lansa pana pe la 80m.
vineri, 6 noiembrie 2015
Cobra - bastoanele pentru nadit
Sunt
inventia unei britanice, Nina Sansome, care a preluat designul unui
instrument de aruncare folosit in jocul de pelota, numit chistera, un
soi de cos lung si curbat, cu care mingea e pusa in in joc.
Rolul
chisterei este asemanator cu cel al rachetei in tenis, mingea (pelota)
fiind sferica, tare ca piatra, avand un diametru de 65 mm si atingand
viteze de pana la 250-300km/ora!
Cobrele doamnei Sansome se multumeau
cu viteze ceva mai modeste, 130 km/ora la iesirea boiliesului din
teava, suficient insa pentru a produce o revolutie pe piata britanica,
inlocuind bastoanele de nadit drepte si mai putin performante de pana
atunci - despre care se crede ca fusesera create dupa un proiect al lui
Rod Hutchinson.
Succesul bastoanelor Cobra a fost atat de mare, incat termenul a intrat in limbajul comun.
De la versiunea Mini, pentru aruncari in margine, la cel mult 40 de metri, pana la ciudata
1. Top Banana MkII, capabila sa atinga 120 de metri cu o bila de 22 mm,
2. de la Queen Cobra, folosita cu boilies de 16 mm ,
3. si pana la Joker-ul care lucreaza si cu boiliesuri de 30 mm, exista cel putin un model pentru fiecare.
Pescarii
mai putin experimentati pot incepe cu bastoane usoare, ca Jack sau Ace,
iar profesionistii nadirii pot teroriza crapii si pescarii de pe malul
opus cu incredibilul Jumbo!
Totusi, vestea cea mai buna ramane alta -
Cobrele se raspandesc acum si in Romania, la preturi cu nimic mai mari
decat cele de pe piata britanica.
Pescuitul cu Pestisor Viu
Montajele de baza. Exista
o multitudine de montaje, fiecare pescar adaptand unul deja existent la
preferintele sale, dar in principiu exista doua montaje de baza, care
se pot combina:
- Intre ape, la pluta. Montajul intre ape este cel mai simplu si raspandit. Se compune dintr-o pluta fixa sau culisanta, cu o portanta intre 3-20 grame, suficienta cat sa impiedice pestisorul momeala sa o scufunde, dintr-un plumb si un carlig (simplu, dublu sau triplu). Struna este de regula atasata de linie printr-un vartej, pentru ca evolutia pestisorului momeala sa nu rasuceasca firul. La pescuitul stiucii, salaului si somnului mare, struna va fi metalica, preferabil cat mai flexibila pentru ca evolutia pestisorului sa fie cat mai naturala.
- Pater Noster. In functie de pozitia plumbului fata de pestisorul momeala, exista doua variante ale monturii:
- cu pestisorul legat dupa plumb, care va fi culisant. In acest caz se va folosi un pestisor care inoată de preferinta la suprafata (oblete, carasel) pentru a nu se infunda in mal, caz in care montura devine ineficienta.
In functie de conditile de pescuit, fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Montajul intre ape este supus actiunii curentului de apa, vantului si tractiunii pestisorului momeala, in timp ce al montajul Pater Noster va ramane exact in locul lansarii.
joi, 5 noiembrie 2015
Pescuitul la Platica. Tehnica, Momirea si Nadirea Platicii!
Platica
se recunoaste usor dupa corpul sau latit ca o palma. Solzii care
acopera corpul sunt moi si lipsesc pe spinare in jumatatea dinspre cap,
lasand o carare libera. Aceasi carare se gaseste in regiunea anterioara a
corpului si pe muchia burtii. Capul este mic ,gura fara mustati si se
poate prelungi in afara cu o mica trompa ca si la crap. Botul este scurt
si ascutit. Aripioara anala este foarte lunga si puternic curbata
inauntru. Coada are cei doi lobi asimetrici, cel inferior fiind mai lung
decat cel superior. Culoarea platicii este alb-argintiu pe laturi si pe
burta si cenusiu-verzui maslinie pe spinare. Exemplarele batrane din
baltile cu vegetatie sunt galbene-ruginii.
Platica
populeaza majoritatea apelor dulci ale Europei, putand fi intalnita din
Irlanda pana in Muntii Urali si de la Cercul Polar pana in bazinul
Marii Mediterane.
In tara noastra, poate fi gasita in majoritatea
apelor colinare si de ses, in rauri cu curent lent si lacuri adanci. De
obicei se tine in imediata apropiere a albiei, unde scormoneste malul in
cautarea hranei.
In rauri vom cauta platica la apa adanca cu fund argilos si in gropile din avalul unor obstacole aflate in calea curentului.
In lacuri si balti o vom cauta langa perdele de stuf sau pe langa maluri abrupte,iar in apele invadate de vegetatie.
Pescuitul Platicii
Pescuitul
platicii incepe primavara, din luna martie,cand razele soarelui atrag
platicile in zonele de langa mal,cu ape putin adanci si caldute. Odata
cu sosirea zilelor toride de vara, platica se retrage catre zonele mai
adanci,de unde se ridica uneori, atunci cand vantul de vara provoaca
valuri la suprafata apei. O vom cauta in zonele ferite de vant si in
apropierea pragurilor, langa gropile adanci unde se refugiaza la nevoie.
Vara,
platica musca bine in cursul diminetii, dupa care ritmul muscaturilor
scade pentru ca ele sa reinceapa odata cu venirea serii.
Toamna,
stranse in grupuri numeroase, platicile cauta zonele mai adanci ale
apei, unde au asigurata cantitatea de oxigen necesara supravietuirii. La
inceputul acestei perioade, pe vreme linistita, musca constant in
apropierea perdelelor de stuf si in zonele ferite de vant si curenti.
Odata cu sosirea rimelor zile geroase inceteaza a se mai hrani pentru o
perioada. Iarna,chiar pe ger mare, cauta uneori libelule si alte larve
apucand si momeala din carlig, mai ales daca-i prinsa in
carlig-mormasca.
Nadirea
Asemeni
celorlalte specii din familia Cyprinidae si platica este sensibila la
momeli ce-i incita simturile bazate pe chimioreceptie: gustul si
mirosul. Si in cazul platicii este foarte eficienta nadirea prealabila a
locului de pescuit, recomandandu-se continuarea nadirii in ratii mici
de-a lungul partidei de pescuit. Pentru atragerea platicilor de la
mare distanta pescarii vor folosi: amestecuri din malai cu granulatie
mare, mazare fiarta, mamaliga, seminte de in fierte, boabe de porumb in
lapte tocate marunt, grau fiert, cartofi fierti, srot de floarea
soarelui, faina de canepa prajita, anason, seminte de floarea soarelui
prajite si tocate, atractanti. Nada trebuie sa contina intotdeauna si
momeala utilizata.
Fiind vorba de un peste sperios, pescuitul
platicii are ca reguli generale prezenta cat mai discreta pe mal si
lansarea fara zgomot a momelii.La o lansare in forta zgomotul produs de
impactul plumbilor si momelii pe suprafata apei va speria pestii care se
vor retrage in adancuri.
Momeala
Asemeni
crapului, platica aspira hrana de pe fundurile maloase ale apelor, fapt
de care pescarul va trebui sa tina seama la plasarea momelii. Momelile
preferate de platica si utilizate de pescar sunt: larvele de libelule
(Chironomus), viermii albi, ramele rosii, graul proaspat sau fiert,
garizii (latausii), mazarea, porumbul, mamaliga, pastele fainoase,
buletele (boilies)
Scule si ustensile pentru platica
Pentru pescuitul platicii pescarii folosesc:
- Vergi fine din carbon/rubeziune cu lungimea cuprinsa intre 8-13 m.
- Nailonul recomandat este de 0,12 cu 0,10 - pentru platici mai mici si fire de 0.14 - 0.16 pt cele ce depasesc 1-2 Kg.
- Forfacul poate fi cu fir de la 0.10-0.12.
- Carligele vor fi numerele 12-14 cu tije lunga, avand in vedere ca platica are gura mica si fragila.
Trasatura
platicii este fina, reproducand felul ei natural de a scormoni in mal:
se aseaza oblic cu capul in jos pentru a aspira larvele de mal, moment
in care
pluta tresare usor; pestele revine la pozitia orizontala, prinde
momeala si se ridica spre suprafata; pluta se indreapta apoi se culca pe
o parte. Fiind un peste care oboseste repede, scoaterea ei nu ridica
probleme. De obicei in rauri,cand este prinsa in carlig platica incearca
sa scape inotand impotriva curentului. In lacuri ea se indreapta
intotdeauna spre locurile mai adanci sau spre zonele bogate in vegetatie
submersa.
Lungimea minima admisa la pescuit: 20 cm.
miercuri, 4 noiembrie 2015
Balta Greaca
Balta
Greaca este una din zecile de balti din judetul Giurgiu, diferenta fata
de multe altele o fac concursurile la care participa un numar mare de
pescari amatori si profesionisti de la noi din tara si nu numai.
Balta Greaca se mandreste cu o populatie piscicola numeroasa in exemplare mari de crap si caras.
La
iesire din Bucuresti pe soseaua Oltenitei, treceti prin Popesti
Leordeni si la km 21 faceti la dreapta. Treceti prin Heresti, Hotarele
si dupa vreo 3 km dupa ce iesiti din Hotarele faceti la dreapta si ati
ajuns in Greaca. Mai mergeti pana aproape de iesire din sat si se face o
"ulita" la dreapta si va duce direct la balta. Este o balta super, se
prinde foarte bine la undita caras. Taxa este de 30 ron. Specii: caras
foarte mult, cam la 150-250 g, crap. Momeli: orice.
Momeala pentru Crap
O
momeala foarte buna pentru crapi este urmatoarea: se da prin razatoare
turta dulce, pe care o framantam cu miez de paine alba, inmuiat si
stors. In acelas timp adaugam, dupa trebuinta, o cantitate din pezmetul
de turta, sau din mezul de paine, pana obtinem un aluat care seamana cu
chitul folosit de geamgii. O atare nada se tine bine pe carlig,
constituind totodata cea mai atractiva momeala pentru crapi.
marți, 3 noiembrie 2015
Pescuitul Sportiv in luna Noiembrie 2015
In luna noiembrie avem cele mai slabe rezultate la pescuit comparate cu
tot restul anului. Vegetatia "a cazut" si aproprierea iernii incepe sa se resimta. Este vremea traditionala pentru pescuitul stiucii si bibanului, dar si ceilalti rapitori raspund foarte bine la provocarile nalucilor. Crapii si somnii se grupeaza in zone cu radacini submerse, copaci scufundati sau alte structuri.
La pescuitul stationar se folosesc momelile animale ca
libelule, viermusi, rame. La pescuitul lansat se folosesc naluci si
ascilante recuperate incet.
Babusca si obletul, in apa limpede, se prind cu libelule si viermusi;
Bibanul - in apa tulbure cu rama mare, apoi cu peste viu, naluci
rotative mici, dandinete;
Cleanul si mreana - la fund cu rama alba;
Scobarul - ca in octombrie;
Stiuca se da bine la peste viu, mai ales in balti si cu lanseta la peste
mort, in montura si naluci recuperate lent.
Crap - foarte rar mai maninca ceva in luna noiembrie si daca o face,
poate fi prins numai cu momeli cu valori energetice mari. Ramele de
gunoi groase pot fi bune.
La mare se pescuiesc: chefal mic, guvizi.
luni, 2 noiembrie 2015
Canepa, momeala si nada pentru crap
Probabil
cea mai folosita samanta la pescuitul crapului, dupa porumb, canepa
este folosita cu succes in boilies-uri, mixuri de seminte si ca nada.
Folosita
atat in momeala cat si in nada pentru pestii de apa dulce, in special
pentru crap, canepa mareste atractia datorita proprietatilor ei,
actionand ca un semnal ce dezvolta nevoia crapului de a se hrani.
Reteta preparare a canepei.
Se ia un kilogram de seminte de canepa, se spala bine apoi se pun la inmuiat si de adauga o lingura de sare. Mare atentie! Sarea nu trebuie sa fie iodata!
Se amesteca si se lasa la inmuiat 24 de ore. In acest timp canepa absoarbe ata si isi pierde flotabilitatea.
Dupa ce s-a inmuiat, se toarna amestecul intr-o oale (eu personal o pun direct la inmuiat in oala) si se fierbe la foc mic. Perioada de fierbere este de aproximativ 20 de minute; mai exact pana ce se desfac boabele si se vede miezul. Fierbeti semintele pana ce majoritatea sunt desfacute apoi luati oale de pe foc.
Se lasa la racit si se strecoara printr-o sita.
Semintele de canepa obtinute le puteti folosi cu incredere ca adaos la nada. Rezultatele nu vor intarzia.
Nu aruncati apa in care ati fiert canepa deoarece are un continut bogat in uleiuri si este un atractant foarte eficient. Apa rezultata se poate folosi la umidificarea nadei.
Reteta preparare a canepei.
Se ia un kilogram de seminte de canepa, se spala bine apoi se pun la inmuiat si de adauga o lingura de sare. Mare atentie! Sarea nu trebuie sa fie iodata!
Se amesteca si se lasa la inmuiat 24 de ore. In acest timp canepa absoarbe ata si isi pierde flotabilitatea.
Dupa ce s-a inmuiat, se toarna amestecul intr-o oale (eu personal o pun direct la inmuiat in oala) si se fierbe la foc mic. Perioada de fierbere este de aproximativ 20 de minute; mai exact pana ce se desfac boabele si se vede miezul. Fierbeti semintele pana ce majoritatea sunt desfacute apoi luati oale de pe foc.
Se lasa la racit si se strecoara printr-o sita.
Semintele de canepa obtinute le puteti folosi cu incredere ca adaos la nada. Rezultatele nu vor intarzia.
Nu aruncati apa in care ati fiert canepa deoarece are un continut bogat in uleiuri si este un atractant foarte eficient. Apa rezultata se poate folosi la umidificarea nadei.
duminică, 1 noiembrie 2015
Solunar Noiembrie 2015
SOLUNAR NOIEMBRIE 2015
Lu
|
Ma
|
Mi
|
Jo
|
Vi
|
Sa
|
Du
|
|
|
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
|
|
|
|
|
|
FB - foarte buna
|
B - buna
|
S - slaba
|
joi, 29 octombrie 2015
Montura pentru Somn
Aceasta montura pentru somn, este folosita cand pescuim in agatzatura. Carligul,
monofilamentul pentru firul principal, forfacul, antirasucitorul, sunt
identice cu cele din montura de mai sus. Diferenta este tipul de vartej
T, cu agrafa care culiseaza pe fir. Plumbul plat este legat de agrafa cu
monofilament subtire, care se va rupe in caz ca se va agata, lasand
astfel montura libera cu pestele in dril.