marți, 31 iulie 2012

Fluviul Volga

Volga este un fluviu aflat in totalitate pe suprafata Rusiei, situat in Nord-Vestul Moscovei. Este cel mai lung fluviu din Europa, izvoraste din Podisul Valdai, cu un curs de 3.690 km, fiind inima celui mai mare complex hidrografic al continentului. Volga este al 19-lea fluviu din lume ca lungime, varsandu-se in Marea Caspica, 88 km mai jos de orasul Astrahan. La varsare formeaza o uriasa delta. Cursul sau strabate cea mai bine populata si mai dezvoltata regiune a Rusiei. Pe cursul sau s-au construit noua mari hidrocentrale.
Volga este cel mai mare rau din Europa din punct de vedere al lungimii, al revarsarii si al bazinului de colectare. Volga incepe sa curga din partea de Vest a Rusiei si este considerat raul national al Rusiei. De fapt, Volga traversează 11 din cele 20 cele mai mari orase ale Rusiei. De-a lungul Volgai se gasesc unele dintre cele mai mari bazine din lume.
In Rusia Volga este cunoscuta sub numele de „Bолга” cuvant ce este inrudit cu un cuvant slavic si anume „umezeaza”, „umiditate”.
Raul Volga apartine bazinului Marii Caspice. Izvoraste din Dealurile Valdai, 225 metri deasupra nivelului marii la N-V de Moscova si aproximativ 320 de kilometri S-E de Saint Petersburg. Volga trece la est de Lacul Sterj, Tver, Dubna, Rîbinsk, Iaroslavl, Nijni Novgorod și Kazan. De acolo se indreapta spre Sud si trece pe langa Ulianovsk, Toliatti, Samara, Saratov si Volgograd, apoi se varsa in Marea Caspica langa Astrahan care se afla la 28 de metri sub nivelul marii.
Cea mai strategica intorsura a Volgai este atunci cand se indreapta catre Don (cel mai mare rau al Rusiei). Volgograd, fostul Stalingrad este localizat aici.
Raul Volga are foarte multi afluenti, cei mai importanti fiind Kama, Oka, Vetluga si Sura. Volga impreuna cu afluentii sai formeaza sistemul raului Volga, care dreneaza aproape 1.350.000 km2 in cea mai populata zonă a Rusiei. Delta Volgai are o lungime de aproape 160 km si cuprinde peste 500 de canale si numeroase rauri mai mici. Este cel mai mare estuar din Europa si este singurul loc din Rusia unde se pot intalni specii de pelicani, flamingo si lotisi. In timpul iernii o mare parte din lungimea Volgai ingheata timp de aproximativ 3 luni.
Volga dreneaza aproape tot vestul Rusiei. Multele sale rezervoare ajuta la producerea irigatiilor si a hidroelectricitatii. Canalul Moscova-Volga, Canalul Volga-Don si Canalul Volga-Baltic formeaza canale pentru navigare si fac legatura intre Moscova si Marea Baltica, Marea Caspica, Marea Azov si Marea Neagra. Fertilitatea vaii raului produce o mare cantitate de grau si multe minerale. In valea Volgai se gaseste o industrie petroliera substantiala. Alte minerale care se gasesc aici sunt gazele naturale, sarea si carbonatul de potasiu. Sursa: ro.wikipedia.org

Taparina

Taparina este o montura folosita la pescuitul pestilor marini cum ar fi chefalul, stavridul,etc. Aceasta montura se compune dintr-un fir principal, cu o lungime cuprinsa intre 1.5 si 2 metri, din monofilament cu diametrul 0.25 sau 0.3 si mai multe carlige legate de acesta, cu fir scurt 5-8 cm la distante de 15 cm. Uzual se folosesc mai mult de 5 carlige, pana la 15. La ambele capete ale firului principal se pot lega agrafe sau varteje, pentru fixarea plumbului si pentru atasarea ei pe linie. Carligele folosite sunt cele cu ochet, nr 4-5 pe care se matiseaza cate o pana alba de rata sau una colorata de cocos. Plumbul folosit va fi de forma cilindrica sau picatura, cu greutate variabila in functie de puterea lansetei, intre 50 si 80gr. Grosimea firelor este pur orientativa, dvs puteti folosi fire mai groase sau mai subtiri.

luni, 30 iulie 2012

Somn de 34.5 kg!

Pe lacul Darenth din comitatul Kent, pescarul britanic Tony Sterry a reusit o captura foarte frumoasa, un somn de 34.5 kg. Tony Sterry a avut parte de un dril de aproape ora, frumosul somn nelasandu-se usor de adus la mal. Pescarul britanic a folosit un fir de doar 8 lb si un carlig nr. 8.
Sursa: www.aventurilapescuit.ro

Localitatea Mila 23 - Judetul Tulcea

Localitate ce apartine de comuna Crisan, situata in judetul Tulcea, la o distanta de 5,5 mile fata de resedinta de comuna.
Denumirea satului vine de la mila marina ce marca distanta pe vechiul parcurs al bratului Sulina.
In localitatea Mila 23 se afla un Centru Etnografic - Arhitectura populara, arta populara. Structura traditionala a satului este de tip pescaresc; port popular traditional (lipovenesc). Casele locuitorilor sunt asezate pe grindul ingust de-a lungul Dunarii Vechi, intr-un singur rand.
Localnicii sunt in majoritate pescari, de diverse etnii: ucraineni, rusi, lipoveni si cativa turci.
In acest sat s-a nascut, la 26 noiembrie 1949, cel mai mare canoist din toate timpurile Ivan Patzaichin , campion olimpic, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vara de la Munchen din anul 1972 si la Olimpiada de la Moscova din anul 1980.
Acces in localitate: Accesul in localitate se face numai pe apa.
Puncte de interes turistic: punct de plecare in Delta Dunarii, spre Lacul Fortuna, Lacul Gorgova, Garla Papadia, Garla Sontea, Canal Litcov etc. Sursa: www.info-delta.ro

Lacul Turulung - Satu-Mare

Lacul de pescuit Turulung s-a format acum mai bine de 30 de ani prin infiintarea unei balastiere pe raza comunei Turulung, judetul Satu Mare. In urma sistarii activitatilor de exploatare, in 1990, suprafata de 3 ha a devenit lac de pescuit care pina in anul 2005 a fost administrat de Consiliul Local Turulung.
Incepind cu anul 2006 Lacul de pescuit Turulung este o afacere de familie pe care am dezvoltat-o cu pasiune si devotament pentru pescuitul sportiv cu sistem de retinere si catch and realese, pentru toti iubitorii sportului cu undita.
Specii pasnice: Crap, Amur, Caras ,Crap koi, Caras auriu, Lin, Platica, Babusca, Rosioara, Oblete. Specii rapitoare: Stiuca, Somn, Salau, Biban.
Lacul de pescuit Turulung este la dispozitia D-voastra pentru o partida de pescuit si relaxare, cu un peisaj ce va va incanta din prima clipa. Special amenajat cu loc de agrement unde aveti posibilitatea de a gati diferite mancaruri, lacul este un adevarat paradis al pescarilor. Pescuitul se practica de pe mal cu 2 lansete a cate 2 cirlige, plus o varga sau match. Fiecare pescar va alege si va achita varianta de taxa de pescuit, inainte de a ocupa standul. Pescarii de BOILES Catch and Realese pot pescuii cu 3 lansete a cate 3 carlige. Pescarii vor avea asupra lor dezinfectant, minciog si juvelnic textil de minim 1.5 m. Naditul se practica de pe mal. Marimile de retinere: stabilite de catre administrator si afisate la intrare.
Capturile la speciile: Crap, Amur, Stiuca , Salau, Somn-sub 1 kg si peste 3 kg se elibereaza dupa capturare si cantarire. Capturile la speciile: Crap koi, Caras auriu, Lin se elibereaza dupa capturare indiferent de masura. Taxa de Pescuit zi sau noapte 12 ore, 50 RON, inclus 3 kg de peste indiferent de specie, 2 lansete + o varga sau match. etc. Telefon Contact: 0724 660 472. Sursa: www.laculdepescuit-turulung.ro

duminică, 29 iulie 2012

Lacul Tancabesti 1

Lacul Tancabesti 1 este lacul cu exemplare “record” de crap, somn si rapitori. Record lac: crap 24 kg si somn 60kg. Se afla in localitatea Tancabesti din judetul Ilfov la 30km de Bucuresti.
Specii de pesti intalnite: avat, biban, caras, clean, crap, cteno, novac, oblete, platica, rosioara, salau, somn, stiuca. Taxa este de 200lei. Detalii telefon 0726037389. Se poate pescui si noaptea.
Regulament:
• maxim 4 lansete
• fara inaintasi textil din 1 Ian 2010
• un singur ac , plumb pierdut
• saltea de primire, minciog ecologic
• minim 3 saci pentru peste (ecologici)
• vesta salvare daca se foloseste barca
• retinere crap sub 4 kg si eliberare in Tancabesti 2
• taxa este de 300 Ron/24 h(ponton inclus) si 200 Ron/12 h (fara ponton)
• pentru insotitori taxa este de 20 Ron / persoana.
• se poate rezerva locul de pescuit contra sumei de 10 Ron.
Cale acces. Pe drumul Bucuresti-Ploiesti la intrarea dupa podul din comuna Tancabesti se face un drum spre stanga care duce la lac.

Pescuitul Bibanului la Pluta

Pescuitul bibanului cu pluta este pe cat de uşor, pe atat de distractiv. Varga va fi usoara si lunga: struna va fi facuta din fir de nailon de 18-20 / 100, avand un carlig nr. 8, cand momim cu rama, si nr 10, in cazul cand pescuim cu pestisori sau cu cozi de peste mic; pluta va fi atat cat sa poata sustine un plumb de cateva grame.
Cea mai buna nada o constituie peştisorii foarte mici, argintii; este buna si rama, pe care trebuie sa o schimbam mereua, ca sa nu atarne moale din carlig. Pestisorii-momeala vii ii prindem in carlig de buze. Daca nu gasim pestisori vii, vom trage in undita un peste mort, intepandu-l de coada, cu carligul langa aceasta. Avand ca momeala pestisor mort, nu vom pune pluta , ci-l vom salta necontenit, miacand din varga.
Bibanul incepe sa vina la undita inca de la inceputul primaverii , dar adevaratul sezon incepe numai in timpul si catre sfarsitul verii. Cele mai bune luni sunt august, septembrie si octombrie , in ultima luna incepand carduirea. Atunci putem sa scoatem peste dupa peste. Daca stim sau gasim un loc bun si dupa ce am prins cativa bibani, vedem ca nu mai vin si altii la undita, sa avem rabdare sau sa revenim in acelasi loc dupa putin timp; bibanii in carduri au trecut mai departe vanand, dar nu vor intarzia sa se reantoarca. Zilele innorate sunt cele mai propice.

Nadirea Pestilor

Nadirea pestilor este o faza a momirii; prin nadire se urmareste obisnuirea pestilor cu carligul cu momeli si apropierea lor de acesta.
Nadirea pestilor depinde de cultivarea unor deprinderi cat mai naturale de cautare a hranei. Pestii sunt obisnuiti sa-si caute hrana in anumite locuri, care insa se schimba dupa sezon. Daca ii vom nadi in locurile pe care le viziteaza cu regularitate si vom alege ora corespunzatoare, vom obtine rezultate surprinzatoare; vom fi insa dezamagiti daca vom neglija cunostintele despre viata pestilor si despre ape si daca vom incerca sa-i nadim oriunde si oricand. Si asa, desigur, putem obtine anumite succese, dar cu pretul pierderii unui timp pretios si a unei cantitati inutile de nada, cu o nadire facuta insistent la anumite ore invatam pestii sa frecventeze si locuri pe care le parasisera din lipsa de hrana.
Nadirea nu are sens acolo unde stau pescar langa pescar fiecare cu alta momeala, sau care dau prea multa momeala si cand pestii devin "mofturosi", satui si nu mai musca. Nadirea trebuie sa se faca, de regula, cu ceea ce se si prinde in carlig (momeala). De exemplu, daca momeala din carlig este pasta de cartofi, nada va fi alcatuita tot din cartofi. Daca dorim sa pregatim un "vad" nou de pescuit, in prima zi imprastiem nada pe o suprafata mare, a doua zi, pe una mai mica si, in final, doar intr-un anumit loc, potrivit pentru pescuit. In urmatoarele zile este suficienta o nadire moderata si, de regula, doar cu o delimitare mai precisa a zonei unde vom pescui.
Pe apele statatoare momeala doar se arunca in locul ales, dar pe apele curgatoare, unde curentul o duce repede, momeala se pune intr-o punga de plastic cu gauri sau intr-un ciorap gaurit, ancorat cu sfoara. Metoda cu nada in punga de plastic da bune rezultate in special daca pescuim din barca, cand si in locul unde vrem sa pescuim dam drumul la saculetul sau cutiuta perforata umpluta cu nada. Nada se poate compune din cartofi fierti si zdrobiti, pesmet, seminte de oleaginoase crude sau fierte (floarea soarelui, rapita, canepa etc.), substante indulcite cu melasa, esenta de anason, vanilie si alte adaosuri de aroma si gust. Astfel pestele se nadeste atras de masa de culori si arome. Se stie ca pestele are un miros dezvoltat si un sistem de apel necunoscut inca, prin care isi cheama confratii.
Nu este permis sa se momeasca cu sange, carne de abator sau orice alte preparate din carne, ori cu reziduri de la laptarie, din motive sanitare.
Nadirea este ceva rational, dar nu trebuie nici sa se abuzeze de ea, deoarece pestii devin satui. De asemenea, se recomanda sa se mai schimbe reteta de nadire, intrucat pestii devin si mai curiosi cu o noua nada, ea fiind atractiva pentru pesti!

vineri, 27 iulie 2012

Balta Fitofagu

Balta Fitofagu este situata in judetul Arges, pe suprafata satului Barlogu. Pentru a pune in valoare cat mai bine aceasta frumoasa si linistita zona din judetul Arges, incepand cu toamna anului 2010 ne-am propus sa dezvoltam turismul, pescuitul de agrement si sportiv.
Balta a fost reamenajata si modernizata special in acest scop. A fost construit un minidig, nivelare, decolmatarea malurilor, construirea unui minibar cu terasa si foisoare, loc amenajat pentru gratar, pregatirea zonei pentru cabanute cu cazare pentru a oferi conditii deosebite pentru pescari.
Balta de pescuit Fitofagu (Arges) are o suprafata de peste 30 HA de luciu de apa.
Taxa pentru balta este de 80 lei. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, cteno, somn. Telefon contact: 0723.516.964.
Cale de acces. Balta Fitofagu este situata in judetul Arges, pe suprafata satului Barlogu, comuna Negrasi, la doar 35 de km. de municipiul Pitesti.
1. De pe autostrada A1, daca veniti dinspre Pitesti sau Bucuresti. Parasiti Autostrada la iesirea Teiu/Cateasca (benzinarie Petrom) si intrati pe drumul spre Teiu (drum judetean 508). Urmeaza satul Buta si apoi satul Barlogu (intrare pe drumul judetean 659). Parasiti drumul local si urmati indicatoarele spre balta.
2. De pe autostrada A1, daca veniti dinspre Pitesti sau Bucuresti. Parasiti Autostrada la iesirea Oarja si intrati pe drumul spre Oarja (drum judetean 503). Traversati localitatea Rociu si intersectati varianta 1, intrand pe drumul spre Buta (drum judetean 508, apoi drum judetean 659). Parasiti drumul local si urmati indicatoarele spre balta.
Drumul este asfaltat pana in satul Barlogu, iar indicatoarele cu “Balta pescuit Barlogu (Fitofagu)” va vor ajuta sa va orientati exact catre drumul care duce la balta. Drumul de acces de la drumul judetean pana la locatia noastra este in stare foarte buna, fiind recent pietruit.

joi, 26 iulie 2012

Mamaliga pentru patratica

Ingrediente:
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …

Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro

Montura pentru stiuca cu pluta fixa

In cazul pescuirii stiucii in ape putin adanci cu momeli vii, se recomanda folosirea plutelor fixe. O astfel de montura se comporta excelent atat in cazul in care pescuim in imediata apropiere a perdelelor de papura si stuf, cat si printre plauri sau in ochiuri de apa inconjurate de vegetatie abundenta. De asemenea, in cazul pescuirii cu pestisori vii va trebui sa verificam atent starea intregului ansamblu (pestisorul trebuie sa fie bine intepat/agatat, firul nu trebuie sa fie infasurat in jurul inelului de varf al lansetei sau intrat sub tamburul mulinetei, etc.) inainte de fiecare lansare, pentru a reduce riscul pierderii momelii sau chiar a intregii monturi. Cea mai mica si aparent neinsemnata neregula observata trebuie remediata in cel mai scurt timp. De asemenea este foarte important sa folosim o struna rezista, si fir metalic (nu textil, va spun din propria experinta) in partea finala a monturi in continuarea acului, pentru ca stiuca este un peste foarte nervos cu o dentitie extraordinara. Fir intins!

Pescuitul Pastravului de Lac

Locul de bastina al acestui reprezentant al salmonidelor (o subspecie a lui Salmo trutta) trebuie cautat in lacurile cu apa rece din Suedia. A fost adus apoi de acolo in lacurile reci din nordul continentului european, in apele din lantul muntos alpin si caucazian. La noi poate fi intalnit in numar mai mare in Lacul Rosu, in lacul de acumulare de la Bicaz si in paraul Prejmerului, dar potrivit unor date, a fost gasit si in alte ape curgatoare si statatoare din muntii nostri.
Pastravul de lac se aseamana cu cel indigen, in stadiul de puiet nu pot fi deosebiti nici prin forma si nici prin coloritul lor. Diferentele se manifesta abia la maturitate.
Pastravul de lac este un peste exceptional din punct de vedere al pescuitului sportiv. El poate fi pescuit atat cu musca artificiala, cat si cu ajutorul lingurii sau voblerului.
Muscatura pastravului de lac este puternica, datoria pescarului fiind aceea de a intepa imediat carligul. Obosirea acestui peste ofera satisfactii sportive de neuitat. De obicei, pescarul oboseste pastravul facandu-l sa inghita aer, dar si asa are nevoie uneori chiar de 10-15 minute pana cand il poate introduce in minciog.
Primavara la deschiderea sezonului, apa fiind foarte rece, metabolismul incetinit al pastravului determina scurtarea perioadelor de hranire, viteza si hotararea cu care acesta va ataca nalucile.
In aceste conditii este recomandabila folosirea unor oscilante cu grosimi medii (0,7 – 1 mm), adaptate bineinteles la grosimea firului, fir care influenteaza capacitatea acesteia de plutire precum si posibilitatea de a imprima un traseu marcat de opriri care dau timp pestelui slabit sa atace. In zonele cu apa mai mica, sau acolo unde observam ca pestii se misca destul de aproape de suprafata, pot fi folosite voblere "suspending", cu ajutorul carora atacul poate fi stimulat prin accelerari rapide, urmate de opriri care pot dura mai multe zeci de secunde.
In sezonul cald si la inceputul toamnei, pastravii devin din ce in ce mai puternici si agresivi, linguritele oscilante sau voblerele de suprafata putand fi recuperate intr-o maniera mai agresiva, cu scurtarea duratei de oprire. In perioada de hranire intensa, folosind lanseuri oblice la 4-10 m distanta de mal, pastravii au atacat voblerele la 5-6 m distanta de mal, la o adancime de 20-50 cm . Atacurile au fost declansate de tehnica de pescuit fara opriri si cu viteza foarte mare de recuperare.
Cele mai populare si utilizate sunt nalucile metalice: rotative si oscilante. Avantaje: pretul scazut, exploreaza o zona de adancime mai mare, se lanseaza cu usurinta. Dezavantaje: Rotativele - rasucesc firul, au o actiune uniforma si nenaturala; oscilantele - cand sunt manuite cu opriri repetate si joc pe verticala sunt foarte atractive dar datorita detensionarilor firului creste frecventa rateurilor.
Marime: rotative: nr. 2-3, culori mai putin agresive sau luciu metalic oxidat; oscilante: 3-7 cm lungime, cu greutate de 6-10 gr, de obicei modelele inguste si nervoase dau cele mai bune rezultate. Formele clasice obisnuite pescuitului la stiuca, manuite cu indemanare, au dat rezultate surprinzatoare.
Lingurile oscilante cele mai folosite sunt de obicei modele inguste si curbate pronuntat, cu suprafata lucioasa sau cu diferite modele de solzi.
Culorile clasice care au dat rezultate oriunde: cupru, argintiu – argintat oxidat catre fumuriu, galbene oxidate. Exista si exceptii in care linguri nichelate au prins pe apa foarte limpede.

miercuri, 25 iulie 2012

Lacul Pasarea

Lacul Pasarea este format prin zagazuire. Numele lacului este dat de numarul foarte mare de pasari care odata existau pe acest lac. Lacul Pasarea este format din apele paraului cu acelasi nume care izvoraste din padurea Buciumeni de langa Mogosoaia si care se varsa in raul Dambovita. Odinioara acest lac era foarte bogat in peste, pasari salbatice dar si stufaris, papura si trestie. Astazi cantitatea de peste este din ce in ce mai putina in lacul Pasarea. Datorita faptului ca lacul Pasarea este situat foarte aproape de Bucuresti, este un loc de odihna si recreere pentru bucuresteni. Pe malul lacului este amenajat un complex turistic cu restaurant si terasa in aer liber. Tot aici se pot efectua plimbari de agrement cu barca si bineinteles se poate practica pescuitul sportiv. Pe malul lacului Pasarea se afla Manastirea Pasarea, construita in anul 1813 de stolnicul Grigore Asan.

Chitaristul trupei Iron Maiden: Crap de 14,5 kg.

Adrian Smith, celebrul chitarist al formatiei britanice Iron Maiden, a reusit o captura frumoasa de crap oglinda de 14,5 kg. Pescuitul este a doua pasiune a artistului britanic pe langa heavy metal, in special pescuitul crapului. In decursul partidei de pescuit a reusit sa prinda multe capturi in greutate de 10 kg, dar cel mai frumos exemplar a cantarit 14,5 kg.

Lacul Razelm

Razim (sau Razelm) este un complex lagunar pe litoralul Mării Negre, format prin bararea de catre cordoane litorale a vechiului golf Halmyris. Complexul lagunar insumeaza o suprafata de 731 km² din care lacul Razelm 394,30 km². Are o adancime maxima de 3 metri
Lacul acesta se afla, ca poziţie geografica, in estul Romaniei, in regiunea istorica Dobrogea, in judetul Tulcea. Comunica cu Marea Neagra, la nord prin gura Periteasca si la sud, prin gura Portita. Primeste apa dulce din Dunare, bratul Sfantu Gheorghe, prin intermediul canalelor Dranov si Dunavat. In centrul lagunei se afla insula Popina in care se afla rezervatia cu acelasi nume.
Lacul are numeroase specii de pesti si aici traiesc si numeroase pasari care se hranesc cu pesti.
Clima regiunii este temperat-continentala cu influente climatice pontice. Temperatura medie anuala are valori ridicate de aproape 11 °C, iar precipitaţiile au valori mici, 400-450 mm/anual. Este cel mai mare lac din România.
In apropierea Lacului Razelm se afla localitatile Sarichioi si Jurilovca. Localitatea Sarichioi se poate mandrii cu peisaje deosebite si foarte multe posibilitati de agrement, cu trasee numeroase in inima Deltei sau pe Lacul Razelm.
Localitatea Jurilovca dispune de un cadru natural deosebit de primitor, frumos, care ofera destul de multe obiective turistice, fiind cunoscuta datorita situarii sale langa Lacul Razelm si datorita vestigiilor cetații greco-romane Argamum.

Lipitoarea - Momeala

Lipitori - In literatura de pescuit exista mai multi termeni care definesc diferitele tipuri de lipitori utilizate ca momeala, precum: lipitoare de cal, lipitoare de piatra, lipitoare verde, etc., insa acesti termini induc o anumita stare de confuzie in cazul necunoscatorilor, context in care prezentul articol isi propune sa faca putina lumina in acest domeniu.
Termenul de lipitoare medicinala este o denumire generica sub care se regasesc doua specii larg raspandite in toata tara, cu exceptia zonelor montane, in mlastini, balti si canale, mai exact: Hirudo medicinalis si respectiv Hirudo verbana. Coloratia de baza este ocru-verzuie, cu modelele variabile pe corp, de culoarea brun si portocaliu-murdar. Reprezentantii acestor specii sunt adevaratele lipitori, puietul hranindu-se cu sangele broastelor, in timp ce adulţii il sug pe pe cel al mamiferelor.

Lacul Ratei

Lacul Ratei a fost deschis in 2011 pentru pescuit sportiv. Lacul Ratei are o suprafata de 7 ha si o adanciem maxima de 3 m. Taxa este de 50 Ron / 12 h. Se poate pescui cu maxim 4 lansete/pescar. Se pot retine 4 kg de crap, ce depaseste se poate pastra contra cost. Se poate retine tot carasul prins. Specii de pesti intalnite: caras, crap, cteno. Telefon Contact: 0761574197.
Cale de acces. Din Urziceni mergeti pe Sos. Ploiesti – Urziceni, treceti prin Barbulesti iar in Jilavele faceti stanga si mergeti spre Patru Frati, treceti prin localitate si mergeti spre Adancata unde inainte sa intrati in localitate faceti stanga. Inainte de intrarea in Maia se face un drum la drapta care duce la lacul Ratei.

marți, 24 iulie 2012

Atractanti pentru Somn

Toata lumea stie ca somnul are extrem de dezvoltate simturile, acestea ajutandu-l sa se descurce admirabil in aproape orice fel de apa dulce, fie ca este vorba de curgatoare sau de ses. Gustul, principalul atuu, este cu adevarat uimitor, milioane de muguri ce actioneaza ca papile gustative fiind prezenti in gura, branhii, mustati, aripioare, coada si piele, functionand ca adevarati senzori in ceea ce priveste hrana.
Ce nu stiu multi este ca senzorii externi, de pe piele si branhii au rol de localizare a "bunurilor de consum" iar cei din gura si de pe mustati deservesc operatiunea de gustare efectiva inainte de a fi consumata.
Pe de alta parte, narile somnului contin tesuturi senzitive ce actioneaza ca un filtru detector de hrana, jucand rol de turbine in preluarea si evacuarea apei odata ce a fost analizata. Este extrem de important faptul ca ceea ce miroase un somn este cu totul diferit de ceea ce ne comunica sistemul nostru olfactiv.
Daca in cazul omului orice semnal este transmis pe calea aerului si preluat ulterior, la somn totul se produce printr-o analiza a substantelor chimice din apa.

Catfish Gravy - Nitro

Atractie: Exista multi atractanti ce pot imbunatati rata de capturare, indiferent ca se pescuieste cu momeli artificiale sau momeli vii. Unii sunt produsi exclusiv pentru a masca mirosul uman si a motiva pestele sa tina naluca sau momeala mai mult(miros similar unei momeli naturale), altii sa il imbie si sa ii trezeasca si sporeasca apetitul, feromonii din compozitie exacerband atat nevoia de hranire cat si instinctul sexual.
Fie ca este vorba de o compozitie pe baza de uleiuri, amino acizi sau feromoni, mai toti atractantii au un mod simplu de aplicare, scopul definit fiind un plus de interes din partea pestelui. In cele mai dese cazuri acestia functioneaza, nefiind insa compusul minune ce va prinde peste in locul vostru.
Un atractant sporestele sansele de captura si atat. In loc de un caras banal ce se zbate, un pumn de mate de hering urat mirositoare sau un vobler ce inoata super atractiv, veti avea la capatul firului premiza pentru o captura frumoasa.

Powerbait - Berkley

Pescuit: Sa incerci pescuitul la somn este distractiv. O partida umpluta cu mici somotei ce nu ating kilogramul sau cativa somni de 3-7kg este o partida despre care in mod cert veti povesti mult timp. Intelegerea comportamentului acestui peste in raport cu un atractant este capitala insa si va poate aduce un avantaj major.
Folosirea este facila in sine si consta in ungerea repetata a nalucii sau a momelii cu care pescuiti. Dupa primul lanseu stratul superficial va disparea, indiferent ca este vorba de jig, vobler, peste sau mate, lasand in urma o pelicula fina, invizibila, de substante chimice extrem de atractive. Inutil sa spun ca odata tintit un loc, va trebui sa incercati sa pescuiti in aceeasi zona.
Rabdarea este cheia. Dupa un numar 10-15 de lanseuri in cazul unei naluci, folositi atractantul din nou; in cazul in care pescuiti cu momeala vie sau diverse nade de carlig de provenienta organica, injectarea acestora cu atractant pare sa fie cea mai buna solutie.
In ambele cazuri, semnalul transmis va persista, refolosirea atractantului nefacand decat sa sporeasca interesul si sa confirme existenta unei 'mese bune' pentru somn.

Amino Spray - Top Secret

Piata de articole destinate atractie somnului este complexa. Spray, gel, pelete si chiar boilies, stau pe rafturile magazinelor si imbie pescarul prin reclame care mai de care atractive.
Selectia o face insa numarul de capturi si increderea pescarului ce odata castigata merge pana la absurd.

LPT - Yum

In Romania, se utilizeaza cu precadere spray-urile si gelul.
Functioneaza si prind destul de des, fie ca este vorba de lacuri, Dunare, Mures, ...etc.

Solunar Iulie 2012

Cotele Apelor Dunarii - 24 Iulie 2012

Localitatea Km Cota Variatia Temperatura
SULINA 0 69 10 28
TULCEA 71 84 -1 28
ISACCEA 103 105 0 28
GALATI 150 137 -1 28
BRAILA 170 123 -2 27
HIRSOVA 253 66 -1 27
CERNAVODA 300 -10 4 27
CALARASI 370 18 1 28
OLTENITA 430 72 2 28
GIURGIU 493 50 12 27.3
ZIMNICEA 554 105 10 27.5
T. MAGURELE 597 100 7 27.5
CORABIA 630 84 2 27.5
BECHET 679 114 -2 27.5
RAST 738 84 -4 27.5
CALAFAT 795 88 6 27.2
CETATE 811 142 16 27
GRUIA 851 109 25 26.8
T. SEVERIN 931 738 33 26.8
ORSOVA 954 2530 -4 26.8
DRENCOVA 1015 980 -884 26.8
MOLDOVA V 1048 713 -3 26.8
BAZIAS 1072 564 -2 26.8

Sursa: www.afdj.ro

luni, 23 iulie 2012

Boabe de porumb

Porumbul nou, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie, anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, la platica sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut. Exista mai multe moduri de fixare a boabelor de porumb in ac, cea mai eficienta fiind cea numita "la fir de par".
Porumbul folosit ca momeala se poate folosi ca atare, uscat sau inmuiat in apa cu 48 de ore inainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat ca acest tip de momeala nu da rezultate bune decat in cazul crapilor mari, care detin o dentitie solida. In cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat, preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt insa relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin diverse arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele speciale pentru pescuit.
Iata in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit:
1. Porumb de lapte - acesta se poate procura incepand cu sfarsitul lunii iulie, pana la inceputul lunii septembrie. In aceasta perioada putem folosi porumb proaspat cu rezultatele cele mai bune. Dupa caz, boabele se pot lasa 24-48 de ore in apa cu diverse arome (anason, miere, vanilie) dupa care se pot folosi direct;
2. Porumb congelat - este cea mai la indemana metoda de conservare a porumbului de la un an la altul. In acest caz se curata porumbul proaspat, crud, fara sa spargem boaba, dupa care acesta se pune in mai multe pungi mai mici (portii care ajung pentru o partida de pescuit) si se congeleaza. Pe tot parcursul anului boabele se pot folosi cu rezultate deosebit de bune. Observatie: boabele decongelate nu mai pot fi recongelate a doua oara pentru ca se strica; deci, vom avea grija sa luam la noi doar cantitatea de porumb de care avem nevoie intr-o partida de pescuit, cu toleranta de rigoare.
3. Porumb conservat - se curata porumbul crud (de lapte) fara sa-i spargem boaba si se pune in borcane de 200-250 g, dupa care punem apa pana acoperim porumbul complet. In functie de preferinte se adauga si arome: miere, vanilie, boabe de anason (20-30 boabe) etc. Dupa aceea se capsuleaza borcanele cu capace. Cel mai bine este sa folosim borcanele cu capace pe filet. Borcanele se pun intr-un vas cu apa (un fel de cratita mai mare, joasa) si punem apa pana le acoperim in proportie de 75-80 % ; apoi le punem sa fiarba la foc moderat. In timpul fierberii vom acoperi borcanele cu o carpa umeda pentru a le mentine in aburi fierbinti. Procesul de fierbere dureaza cam 60-90 min (valorile mici pentru porumb foarte crud).
4. Porumb fiert si conservat - daca am pierdut ocazia sa ne facem conserve cand inca se gasea porumbul crud nu ne ramane decat sa fierbem porumbul uscat intr-o oala sub presiune timp de cca. 40 -60 min. la foc normal, dupa care folosim tehnologia descrisa la punctul 3.
Utilizand metodele descrise mai sus vom fi siguri ca pe tot timpul anului vom avea propriile noastre rezerve de porumb pentru nada sau momeala, la costuri rezonabile. Retetele sunt verificate, cu precizarea ca timpii de fierbere la pct. 4) pot fi usor diferiti in functie si de soiul de porumb disponibil, de gradul sau de uscare.

Viziteaza pagina Momeala si Nada

Momeli pentru Somn

Carnivor, necrofag, adevarat "copoi" al apelor, cu receptori capabili sa detecteze vibratii, mirosuri si sa faca o analiza chimica primara a apei, somnul este de-a dreptul cel mai mare peste pe care il poti prinde in Romania. Este captura suprema nu neaparat prin prisma drilului fabulos ci datorita dimensiunilor la care poate ajunge, aproape anual lasandu-se prinse exemplare de peste 60kg, fie ca este vorba de pescuitul in lacuri si baraje sau rauri.
Mananca aproape orice, de la pesti de dimensiuni medii si mici pana la cadavre de pasari. In fapt nu se da in laturi de a a consuma orice materie organica.
Totusi, anumite tipuri de momeli au facut istorie, fiind considerate cele care iti dau cele mai mari sanse de a captura un somn de dimensiuni impresionante.
Ficatul de pui (in stare de putrefactie)
Inainte de a iti spune de ce trebuie sa incerci ficatul de pui, merita sa stii ca daca te decizi asupra lui, fii pregatit de mirosuri cumplite si tine un prosop umed la indemana caci te vei murdari. Acele calitati care fac ficatul de pui una dintre cele mai neplacute momeli de manuit si utilizat sunt exact cele care il fac extrem de atractiv pentru somn.
Cum sunt convins ca toti ati mirosit pana astazi "organul" in cauza, va spun ca este vorba de ficatul de pui in stare de putrefactie.
Mirosul este asemantor carnii putrezite, dar tocmai acesta impreuna cu continutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.
Carasul
Despre caras se pot spune multe, dar faptul cel mai important este ca somnul il iubeste la nebunie. Daca decizi sa pescuiesti cu momeala vie, carasii de marimea palmei unui adult sunt una dintre momelile devastatoare pentru somnul mare.
Intepat in dorsala si lasat liber sa inoate, pescuit cu o montura gen cat-o-copter, poate atrage adevarati monstri.
Ramele serpesti
Lungi, atingand deseori 30-40cm, de o grosime considerabila si culoare negru-verzui, pescuite atat in buchet cat si individual, ramele serpesti sunt momeala perfecta pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu inseamna ca un somn de 30kg nu "gusta" asa ceva.
Desi mai greu de gasit, fiind prezente in special in zonele namoloase, cu stufaris sau radacini de copaci, merita efortul de a le avea intr-o partida de pescuit la somn, fie si numai de 24 de ore.
Dezavantajul major consta in faptul ca atractivitatea lor nu se opreste la somn, fiind mai mult decat sigur ca vei fi ciugului de armata de platici, babusti si alte specii de albitura.
Scoici
Fac parte din mediul natural si constituie un bun segment din alimentatia de baza a somnului. Doua sau trei scoici intregi pe un carlig de marime mare dau dau rezultate de ani buni in Romania. Pe Prut, pe Dunare, pe baraje sau lacuri, le gasiti usor in zonele cu substrat namolos, ingropate la aproximativ 20cm adancime.
Imbucatura/bucati de peste
Probabil cea mai folosita momeala de somn. Fie ca este vorba de babusca, rosioara, caras, platica, bucata de peste necuratat, infipta intr-un carlig de somn functioneaza in mai toate cazurile.
Un lucru demn de retinut este ca de cele mai multe ori, bucata de peste ce da rezultate este zona mediana, cuprinzand abdomenul si intestinele.

Viziteaza pagina Momeala si Nada

duminică, 22 iulie 2012

Fluviul Ebro

Ebru (in spaniola Ebro) este un fluviu din nord-estul Spaniei ce se varsa in Marea Mediterana la aproximativ 160 km de Barcelona. Este cel mai lung curs de apa din Spania si izvoraste la 70 km distanta de Oceanul Atlantic, la sud de Santander, in Muntii Cantabriei. Cursul sau in lungime de 600 km se intinde de-a lungul poalelor Muntilor Pirinei.
Este singurul rau din Spania care la varsare prezinta o delta si nu un estuar.
Fluviul este practic un paradis, nefiind afectat de catre factorii antropici (adica de om). Fiind foarte lung si lat, prezinta toate tipurile de formatiuni: sectiuni cu apa adanca langa baraje sau mica in alte locuri, cu apa repede si involburata langa nenumaratele cascade sau domoala, iar delta pe care o formeaza la varsare este un adevarat ecosistem neafectat inca de problemele poluarii, in ciuda faptului ca se afla destul de aproape de unele din cele mai mari metropole ale lumii (Barcelona).

Delta Ebroului

sâmbătă, 21 iulie 2012

Balta Balc

Balta Balc a fost deschisa pescuitului sportiv in anul 2011. Balta Balc are o suprafata de 4,7 ha. Se poate planta folosind navomodele.
Taxa este de: 80 Ron / 12 h cu dreptul de a retine 5 kg de peste, 40 Ron / 12 h “Catch & Release”. Nr de lansete/undite/persoana = 4. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, cteno, somn, stiuca. Telefon Contact: 0731450198. Se afla in localitatea Trivalea-Mosteni din judetul Teleorman la 100 km de Bucuresti.
Cale de acces. Din Bucuresti mergeti pe A1 pana in Bolintin-Vale, apoi parasiti autostrada si mergeti spre Crevedia Mare, Roata Mica, Gratia, Poeni, Silistea, Scurtu Mare, Lada si Trivalea-Mosteni. Inainte sa intrati in satul Trivalea-Mosteni se face un drum asfaltat pe partea drepta unde mai mergeti 200 m pana la balta Balc.

Limba-de-mare

Limba-de-mare este un peste marin din familia soleidelor, ordinul Pleuronectiformes.
Corpul are forma de limba, este asimetric, acoperit cu solzi marunti si are pana la 60 cm lungime. Ochii sunt mici, situati pe partea dreapta a corpului, iar coloratia este, de obicei, cenusie-cafenie, cu pete negre sau cu un desen marmorat. Partea stanga este alba. Limba-de-mare se hraneste cu nevertebrate de fund si pestișori.
Limba-de-mare este raspandita in estul Oceanului Atlantic din sudul Norvegiei pana in Senegal si in Marea Mediterana. In Marea Neagra si in Marea Azov se intalneste specia Solea lascaris nasuta, care atinge 30 cm lungime.
Sursa: ro.wikipedia.org

Boilies - retete si mod de preparare

Reteta de preparare Boiles pentru pescuit intens.
Aceasta reteta este mai complexa si inglobeaza ingrediente cum ar fi extractul de ficat care care actioneaza ca atractant, insa in acelasi timp contine o cantitate semnificativa de aminoacizi. Betaine –ul, care se dizolva in apa, va spori si mai mult eficacitatea acestor ingrediente. Boilies –urile obtinute astfel sunt tari, compacte si bogate in proteine. Cele mai bune rezultate se obtin pescuind cu aceste boilies deasupra unui covor de nada format din pellet –uri.

Faina de Peste ......... 200 gr
Faina de Soia ............ 200 gr
Izolat de Soia .......... 100 gr
Caseina .......................... 200 gr
Lactalbumina ............. 100 gr
Gluten de Grau ......... 100 gr
Extract de Ficat .... 20 ml
Betaine pur ................. 1 gr
Aroma (la alegere)
6 – 9 oua, in functie de marimea lor.

Reteta de preparare Boilesuri sarate pentru pesti mari.
Acest tip de bulete trebuie sa fie foarte tari (timp de fierbere – 3 minute). Cele mai bune rezultate se obtin daca se folosesc doua asemena boilies de cca. 15 mm pe hair-rig. Ca nada poate fi folosit un amestec de 75% boabe si 25% boilies.

Faina de peste (albitura) .............. 250 gr
Bird Food ................................................. 200 gr
Lactalbumina ......................................... 100 gr
Gluten de Grau ..................................... 100 gr
Faina de Creveti .................................. 1 lingurita
Sare fina .................................................. 1 lingura
Ulei de arahide ..................................... 1 lingura
Aroma Spice sau Cuisoare
5 – 7 oua, in functie de marimea lor.

Raurile si Lacurile Judetului Ilfov

Datorita diferentei mici de nivel pe care curg raurile din Ilfov, s-au format peste 100 de lacuri, majoritatea naturale.
Din punct de vedere hidrografic, judetul Ilfov este situat intre raurile Arges si Ialomita, fiind brazdat de raurile Sabar, Ciorogarla, Dambovita, Colentina, Cociovalistea, Snagov si Mostistea.
Lungimea retelei hidrografice este de 567 km., din care 333 km. in bazinul Arges, 208 km. in bazinul Ialomita si 26 km. in bazinul Mostistea.
Datorita diferentei mici de nivel pe care curg raurile s-au format un numar mare de lacuri, peste 100 de lacuri, majoritatea naturale, ale caror lucii de apa totalizeaza 3.972 ha. si care inmagazineaza un volum de 89,5 mil. mc. de apa

Leadcore

Nu este pescar de crap care sa nu fi auzit de leadcore. Numele vine de la miezul de plumb al acestui fir. Este in esenta un inaintas si se foloseste in special in momentele in care se pescuieste in agataturi si se doreste ca linia sa se aseze perfect pe substrat, confundandu-se cu acesta prin camuflare. Inaintasul de leadcore se gaseste atat in forma bulk, pe rola precum si gata facut, de diverse lungimi, cea mai intalnita fiind 70-100cm.
Multi pescari de crap prefera insa sa si-l fabrice singuri din motive pur subiective. Iata cum se construieste un inaintas din leadcore.
Pas 1 - taiati 1m de leadcore de pe rola
Pas 2 - la unul dintre capete, prin indoiri repetate, rupeti firul de plumb din interior si extrageti-l
Pas 3 - la aproximativ 7cm de capatul gol introduceti croseta speciala in camasa
Pas 4 - scoateti croseta din camasa la 2cm de capatul firului
Pas 5 - prindeti capatul firului si inchideti clapeta de sigutanta a camasii
Pas 6 - trageti de croseta foarte usor, introducand capatul firului in camasa
Pas 7 - scoateti croseta si aplicati putin super glue pe locul unde incepe bucla

vineri, 20 iulie 2012

Festivalul Dor de Peste, Editia a IV-a, 11 August 2012

Doripesco anunta realizarea unui concurs combinat de pescuit sportiv si arta culinara cu specific pescaresc.
Data de desfasurare: Sambata, 11 August 2012, va avea loc la Baza de Pescuit Sportiv Vadu Rosu cea de-a patra ediţie a Festivalului “DOR de PEŞTE”.
Cine poate participa: Orice companie poate inscrie in concurs o echipa formata din 4-5 membri.
Cum se desfasoara concursul: Echipele vor fi formate din 4-5 membri din care 2 pescari pasionati de DRILL si 2-3 membri pasionati de gatit preparate savuroase din peste.
Vor avea loc, simultan, doua competitii:
1. Pescarii vor concura pe renumita Balta 4 (balta care detine recordul naţional pentru densitate piscicola). Se va pescui in sistem “prinzi si eliberezi”. Fiecare echipa va obtine un punctaj in functie de clasamentul dupa cantarirea finala.
2. Bucatarii vor decora standurile amenajate de organizatori in parcarea din spatele restaurantului si vor incepe prepararea delicioasei retete. Fiecare echipa va primi din partea organizatorilor 8 kg de peste pentru prepararea retetei. Clasamentul competiţiei de gatit se va face in functie de: originalitatea si dificultatea retetelor de peste, savoarea si gustul preparatelor, modul de prezentare al standului si al preparatelor, tinuta bucatarului si armonia dintre peste si vin.
Vizitatori: In fiecare an Festivalul Dor de Peste s-a bucurat de prezenta a sute de vizitatori iubitori de natura, pescuit si arta culinara cu specific pescaresc.
Vizitatorii se vor bucura de retetele gatite de participanhttp://www.blogger.com/img/blank.gifti in spatiul special amenajat pentru ei cu mese, bancute si umbrele. Ca in fiecare an, atmosfera va fi creata si susţinuta prin muzica live si concursuri cu premii.
Conditii de participare: Taxa de participare: 500 ron/ echipa.
Inscrierile se pot realiza la telefon 0720 110 962 / 0268 481 581 sau pe e-mail la adresa: marketing@doripesco.ro
Beneficii: Fiecare companie participanta va avea ocazia sa expuna in stand propriile produse sau oferte de servicii beneficiind astfel de expunere in fata a sute de vizitatori. Companiile castigatoare vor primi din partea sponsorilor premii şi spoturi de promovare din partea partenerilor media (ANTENA 1):
- LOCUL I - 10 spoturi/20sec.
- LOCUL II - 6 spoturi/20sec.
- LOCUL III - 3 spoturi/20sec.
Sursa: www.doripesco.ro

joi, 19 iulie 2012

Lin de 5 kg.

Pescarul sportiv Ben Corfield a reusit sa prinda un lin de 5 kg in sudul Angliei. In timpul partidei de pescuit a reusit sa captureze mai multe exemplare frumoase de lin intre 4,5 kg si 4,7 kg iar trofeul a fost de 5 kg. Ca momeala a folosit canepa si viermusi. Pescarul Ben Corfield este un pescar impatimit de lin iar consecventa sa in acest caz a dat roade.
Sursa: www.aventurilapescuit.ro

Boilies - retete si mod de preparar

Reteta de preparare Boiles pentru primavara (biscuiti pentru caini).
In aceasta perioada a anului, crapii isi reiau activitatea si cauts hrans bogats in substante hranitoare. Apa fiind inca rece, va permite aromelor continute de aceste boilies pe baza de biscuiti de caini sa se disperseze, atragand pestii.

Biscuiti pt. caini (pisati fin) ……. 300 gr
Bird Food ..................................... 200 gr
Faina de Porumb ........................ 200 gr
Caseina .............................. .......... 200 gr
Lapte praf .................................... 100 gr
Extract de Ficat ........................... 20 ml
Ulei de ficat de morun ................ 20 ml
Betaine pur .................................. 1 gr
Aroma peste
6 – 10 oua, in functie de marimea lor.

Reteta de preparare Boiles pentru rau.
Acest tip de boilies permite o difuzie buna a aromelor, atragand in acest fel pestii în zona unde se afls momeala. Sunt mai grele decat boilies –urile obisnuite (datorita caseinei si a fainii de grau).

Faina de Grau ............................................ 400 gr
Caseina ........................................................ 300 gr
Gluten de Grau .......................................... 200 gr
Faina de Soia .............................................. 100 gr
Betaine pur ................................................. 1 gr
Concentrat de Peste / Sos Nuoc Mam .... 3 lingurite
6 – 10 oua, in functie de marimea lor.

marți, 17 iulie 2012

Nodul Dropper Loop

Un nod care nu trebuie sa-ti lipseasca din trusa de cunostiinte este nodul Dropper, sau blucla simpla de atas. Astfel poti lega mai multe forfacuri pe linia principala, fie pentru monturi simple la stationar, sau poti lega mai multe muste artificiale pentru buldo sau taparina. Unul dintre secretele acestei bucle, este ca taind aproape de nod unul dintre brate, poti lega cu segmentul nou, direct, carligul pentru nada sau musca artificiala.

luni, 16 iulie 2012

Balta Tocile

La Tocile Sibiu veti gasi un mic complex piscicol situat in mijlocul naturii dedicat iubitorilor de pescuit sportiv carora incercam sa le oferim toate conditiile necesare praticarii acestui sport precum si facilitati de cazare. Cabana dispune de 10 camere duble dotate cu baie proprie si casute de camping.
Balta Tocilele 1 dispune de 1,5 ha de luciu apa iar Balta Tocilele 2 dispune de 2,5 ha de luciu apa.
Taxa este de 50 Ron / zi. Se pescuieste in sistem C&R (Catch and Release). Specii de pesti: caras, crap, cteno, salau, somn. Telefon Contact: 0742.012.260.
Cale de acces. Acces Rutier Dinspre Bucuresti, Rm Valcea, Brasov inainte cu 12 km de intrarea in Sibiu virati stanga in dreptul (iesirii) localitatii Vestem pe un drum forestier, drept înainte 2 km care va duc pana in fata cabanei.
Sursa: www.baltidepescuit.ro

duminică, 15 iulie 2012

Sfaturi pentru Pescuitul Crapului

In acest articol va prezentam cateva sfaturi simple pentru pescuitul crapului.
Nu neglija marginile
Din motive numai de ei stiute multi pescari de crap sunt de parere ca singura metoda de a prinde este lansarea monturii cat mai departe de mal, daca este posibil chiar in mijlocul lacului.In plus, daca ese posibil sa pescuiesti pe un munte de nada, cu atat mai bine.
Adevarul este undeva la mijloc, dar merita stiut ca in mediu natural crapii de toate marimile patruleaza de-a lungul malului cautand hrana. Este un comportament obisnuit si poate fi intalnit atat pe lacuri cat si in rauri.
Un pumn de nada bine plasat si o montura cu boilies sau porumb va poate aduce pe mal un crap de poveste.
Cauta zonele nebatute
Fiecare lac are zone extrem de 'batute', pentru simplul fapt ca legenda spune ca acolo sta crapul. Majoritatea pescarilor vor cauta sa pescuiasca intr-o astfel de zona.
Ca urmare a multiplelor intepari si a padurii de fire din apa. de cele mai ulte ori insa, dupa o perioada de timp, crapul va asocia aceasta arie cu pericolul.
Cauta zone mai putin populare. In multe cazuri ciprinidele se vor hrani in astfel de locuri.
Studiaza substratul
Intotdeauna inainte de a pescui studiaza substratul. Folosirea unui rig neacordat substratului va poate duce la o partida slaba. Factori precum lungimea rigului sau firul folosit pot influenta capital numarul de capturi obtinute. Spre exemplu cand pescuiesti pe substrat pietros o montura scurta si rigida poate da rezultate dar in zone namoloase este recomandat sa folosesti una mai lunga si supla.
Simte plumbul
Ulterior lansarii, in momentul in care plumbul aterizeaza, poti afla foarte multe despre zona in care pescuiesti. Cu firul intins la maximum si mana pe el, poti simti efectiv daca plumbul trece printr-o zona ierboasa, daca exista stepi pe fundul apei sau pe ce tip de substrat a aterizat. In plus, daca folosesti aceasta metoda inainte de a nadi, intr-o montura simpla doar cu plumb, fara carlig, in 10 lansari iti poti face o imagine concreta despre locul ales.
Cauta structurile
Nu este un secret pentru nimeni ca unui crap ii plac structurile. Se simte protejat si de cele mai multe ori astfel de locuri abunda de hrana naturala. Daca ai gasit pe fundul apei o zona ierboasa, cu stepi, crengi sau cu geografie denivelata, foloseste-o. Din start iti vei spori sansele de a captura ceva.
Alege o montura cu plumb pierdut
Cand pescuiesti in structuri, alege o montura cu plumb pierdut. Vei avea mult mai multe sanse sa pui crapul pe mal pierzand plumbul, acesta nefiind decat o poavara suplimentara in drill. In plus, ai mari sanse sa se agata. O montura simpla este una castigatoare in cele mai multe cazuri si experienta a mii de pescari de crap sustine ca montura cu plumb pierdut este una dintre cele mai bune inventate vreodata.
Pentru distanta - nadeste cu catapulta
Cand pescuiesti la distanta si doresti ca nada sa fie concentrata, foloseste catapulta. Cinci-sase bulgari de nada vor forma platorul de care ai nevoie. In plus, indiferent daca ai ales boilies sau porumb, poti include in bulgarii tai si asa ceva.
Fii atent la lansete
Nu-ti pune toata increderea in senzori. Exista momente cand acestia nu vor reactiona si in mod cert vei pierde momentul trasaturii. Spre exemplu, pe timp de vara, cand temperatura aerului depaseste 30 de grade, este greu de crezut ca vei vedea evadari violente. In majoritatea cazurilor, muscaturile vor fi timide, greu de sesizat. Fii atent la fire si-ti vei imbunatati rata de capturare.
Foloseste pungi de PVA
Crapul iubeste iarba si structurile pentru siguranta pe care acestea i-o dau. Cum in zone ierboase este greu sa obtii o prezentare decenta, cea mai simpla metoda este folosirea unei pungi de pva. Baga-ti montura in interiorul ei impreuna cu o mica 'portie' de nada si lanseaza. Momeala de carlig va fi etalata perfect, pe o mica 'farfurie' de nada. Irezistibil.
Foloseste line-clip-ul de pe mulineta sau un fir indicator
Cand pescuiesti la distante mici si medii, si dupa multa munca ai reusit sa gasesti locul in care trasaturile nu intarzie sa isi faca aparitia, dupa lansare fixeaza firul in line-clip-ul mulinetei. La urmatoarea aruncare nu va trebui sa iti faci griji decat pentru directie, distanta fiind "salvata" de acest mic artificiu.
Alta metoda pentru pastrarea/memorarea distantei este folosirea unui fir textil indicator. Odata lansat, leaga un nod pe fir intre primele doua inele ale lansetei. Exista fire speciale pentru astfel de procedeu, fire ce nu denatureaza linia principala - ex. Sufix Knot It. La urmatorul lanseu nu va trebui decat sa potrivesti "micul" nod intre cele doua inele.
Pescuieste si izolat
Cand pescuiesti cu mai multe lansete, plaseaza una sau doua si in afara platoului de nada creat. De cele mai multe ori crapii de dimensiuni mari sunt suspiciosi, petrecand mult timp la marginea unui platou proaspat nadit. Tocmai aceste capturi le urmaresti. O astfel de strategie functioneaza si vei fi surprins de rezultate.

vineri, 13 iulie 2012

Pescuitul pe rauri, sfaturi.

Tainele capturii reusite sunt: locul, locul si iar locul. Pur si simplu daca un pescar stie unde se aduna pestii, atunci chiar incepator fiind va avea o partida fructuoasa. In caz contrat, nici pescarul cel mai experimentat nu va prinde nimic in apa lipsita de peste. Este bine de stiut ca rar vom avea succes pescuind pe canicula, in miezul zilei, cu soarele in spate.
O carecteristica a pestilor mari este ca se aduna pe fund, unde apa lina preferata de ei se intalneste cu curentul mai iute, care poarta diferite bucatele de hrana. Asezandu-se in apa linistita de jos, din cand in cand, pestii mari patrund in apa iute pentru o inchititura frumoasa. Pe un asemenea teritoriu merita utilizata montura cu pluta. Aceste locuri pot fi recunoscute dupa asa numita incretire care marcheaza limita dintre apa linistita si cea rapida. Astfel d elocuri se gasesc de-a lungul arcului interior al curbelor de rauri.
Iarna, cand apa este intr-adevar rece, gasim pestii in bazinele mai adanci si in gropile scobite sub apa, deoarece acolo isi cauta adapost de schimbarile bruste ale temperaturii apei.
Vara, bancurile de pesti se raspandesc mai mult, caci in aceasta perioada merita sa peregrineze dupa hrana mai abundenta. celalalt principiu de baza al pescuitului de vara este ca pestii se muta in teritoriile mai bine aprovizionate cu oxigen. Daca pe raul din apropriere este un canal de scurgere, vara acolo vom face incercari.
Un punct de vedere foarte important este gradul de curatenie al apei. daca apa este limpede, pestii de pot vedea asa cum ii vedem si noi pe ei. Pe asemenea rauri se pescuim precaut, pe furis sa cautam teritorii acoperite de mal, bogate in vegetatie, copaci, tufisuri. Daca nu gasim asemenea teritorii va fi potrivita o creanga infrunzita agatata intr-un ciot. Clenii isi petrec ziua intreaga in asemenea locuri si numai pentru hranail parasesc. Nivelul apei este foarte important. se intampla multor pescari ca zile intregi sa nu prinda nimic pe o portiune si s eplang ca nici raul numai este acelasi, apoi cade o ploaie, creste nivelul apei si malurile se modifica. Pescarul profesionist stie ca din cauza inundatiei in apa va fi mai mult noroi fin, care asigura pentru pesti camuflajul, datorita caruia acestia vor cauta hrana in timpul zilei cu mai multa indrazneala. Acum va creste nevoia de energie, adica apetitul pestilor, pentru ca ei s elupta cu un curent mai puternic. Trebuie aleasa ziua cand raul incepe sa scada si noroiul fin existent in apa incepe sa se depuda, deoarecea cum se poate vedea pe o distanta mai mica sub apa. Ca momeala in aceste situatii, trebuie folosita un amare cu miros puternic bine sesizat, aluaturi, paine sau buchet de viermisori, pentru ca se stie ca pestele nu vede atat de bine ca alta data si isi va folosi mirosul in cautarea hranei.

Morunul

Este cel mai mare sturion, atingand in mod obisnuit 1,8-3m lungime si 80-150kg, exceptional 7m si 1.800 kg. Media de varta este de 60 de ani, dar poate ajunge chiar si la 100 de ani. Este un peste de apa sarata, urcand pe fluvii sau rauri doar pe distante scurte si doar pentru depunerea icrelor. Corpul alungit, gros, aproape cilindric este ‘placat’ pe partile laterale cu scuturi mici, iar pe partea dorsala cu scuturi mari, partial ingropate in piele. Exemplarele tinere au botul alungit, ascutit spre varf, dar odata cu inaintarea in varsta, acesta devine din ce in ce mai scurt , conic si comprimat pe verticala. Gura este mare, inferioara, buza inferioara continua, iar mustatile sunt turtite lateral, nefranjurate.
Partea dorsala si lateralele sunt brun-cenusii, chiar negricioase, iar abdomenul alb-galbui. Coloritul morunilor din Dunare este mai deschis decat al celor din Marea Neagra.
Este un peste rapitor, hranindu-se in principal cu peste (caras, crap, platica, babusca, guvid, hamsie, aterina), dar si cu moluste, crustacei, chiar si pasari.
Se reproduce in lunile aprilie-mai, cand migreaza din mare in Dunare. Femelele depun pe substratul nisipos sau pietos intre 500.000 si 5.000.000 de icre. Icrele negre ale morunului sunt foarte apreciate.
Populeaza Marea Caspica, Marea Azov, Marea Neagra si pe distante mici, in jurul gurilor de varsare, fluviile si raurile aferente. In bazinul fluviului Amur (situate la granita dintre Rusia si China) traieste o ruda apropiata a morunului, si anume caluga (Huso dauricius).
Acesta poate ajunge pana la 1.200kg si poate depune pana la 4.000.000 de icre.
Este o specie solitara care prefera substratul pietros sau nisipos si adancimi de peste 70m. Se pescuieste cu carmace in imediata apropiere a confluentei dintre fluvii, rauri si mare.