Noduri Pescaresti

NODURI PESCARESTI

Nodul Albright este unul dintre cele adecvate pentru legarea a doua linii de diametre diferite, sau din materiale diferite. Este usor de realizat si ar trebui sa fie in arsenalul de noduri al fiecarui pescar.
 
Foloseste acest nod pentru a lega doua sectiuni sau linii. Se potriveste cel mai bine liniilor care au diametre aproximativ egale.
Cel mai bun nod pentru a uni doua linii de avand aproximativ acelasi diametru. Nodul poate fi folosit si pentru a uni un fir simplu cu unul impretit, sau doua fire impletite intre ele. In acest caz, doar faceti mai multe infasurari pe linia/liniile impretite. Daca nodul de tip Blood este oarecum dificil de realizat si cere destula indemanare, acesta vi se va parea chiar usor.
 Acest nod formeaza o bucla oriunde pe o linie. Momeli sau alt echipament pot fi atasate pe aceasta bucla.
Acest nod a devenit unul dintre cele mai populare noduri pentru legarea de exhipamente la capatul unui fir. Este usor de facut, fiind in caelasi timp puternic si rezistent. Totusi, nodul nu va putea lega pe linie incarcaturi mai mari de 13 kg. Cel putin 5 infasurari sunt recomandate pentru liniile normale, patru pot fi folosite pe liniile mai groase. Nu se recomanda a se folosi pe liniile impletite.

Nodul Cui este un nod popular si testat de-a lungul timpului, folosit pentru a lega o linie de fir. Folositi un tub in loc de cui, pentru o legare mai usoara.
Nodul Bucla fara alunecare are marele avantaj ca nu aluneca, precum si faptul ca
rezistenta sa se apropie de 100% din rezistenta liniei neinodate. Pentru liniile intre 2,5-3,5 kg, folositi sapte infasurari; pentru liniile intre 3,5-5,5 kg folositi cinci infasurari; pentru cele intre 6-18 kg folositi patru infasurari; pentru cele intre 22-27 kg folositi trei infasurari; si doua infasurari pentru linii mai grele de atat.
Nodul Carlig rotativ marin este foarte rezistent – daca un fir din impletitura se rupe, celalat probabil va rezista, indiferent de gradul de incarcare al nodului.
 
Nodul Palomar este un nod usor de legat, folosit pentru atasarea de fir a mici echipamente (carlig, carlig rotativ, momeala). Este unul din putinele noduri recomandate pentru liniile impletite.
Acest nod simplu si compact este folosit pentru a forma o bucla la capatul unei linii. Poate fi strans pentru a face chiar si o bucla foarte mica.
Nodul Rapala este o metoda destul de populara de a strange o momeala (precum chiar Rapala) de o linie, astfel incat sa se poata misca in voie si sa nu fie obstructionata de nod. Similar in esenta cu nodul Bucla fara alunecare, nodul Rapala are un pas in pus de facut. Totusi, daca acest lucru il face sa nu mai sigur, este inca subiect de dezbateri. Intradevar, poate fi mai dificil in a-l strange bine, insa prin practica se rezolva. In orice caz, este bine sa stiti cum sa strangeti acest nod (sau cel Bucla fara alunecare), pentru ocaziile in care vreti ca momeala sa “inoate” mult mai natural.
Dupa cum reiese si din nume, acest tip de nod a fost popularizat in San Diego, California. Folosit deseori de pescarii de ton din apele mexicane, acest nod poate fi executat rapid, mai ales cand este folosit cu o momeala grea. Lasati momeala sa atarne cat timp faceti infasurarile. Apoi agatati momeala de marginea barcii (atentie, proprietarii sau comandantii de barci in general urasc acest lucru) si strangeti cu putere. Nodul San Diego este folosit mai nou si pentru linii impletite, putand fi folosit cu incredere pe acest tip de linii, precum si pe cele monofilament sau din fluorocarbon.
Este considerat de multi profesionisti ca fiind cea mai buna metoda de a atasa un carlig la capatul unei linii, cand se pescuieste cu momeala.
Bucla chirurgului este folosit pentru a creea o bucla la capatul unei linii. Poate fi o cale facila de a atasa rapid diferite echipamente la o linie. Este un nod usor de facut si foarte util. Uneori este intarit cu trei noduri de mana (simple).
Unul dintre cele mai rapide si rezistente noduri, folosit pentru a lega cabluri, sfori, de linii de diametre diferite. Unii se pot incurca cand se uita la poza, deoarece desenul nu arata intreaga lungime a cablului. Nu uitati sa treceti de doua ori prin bucla capatul liniei si al cablului.
Nodul Trilene poate fi folosit pentru a lega firul de agrafe, vârteje, cârlige, momeli artificiale.
Nodul Uni este o buna alternativa la nodul Clinch imbunatatit. Este foarte rezistent si usor de strans. Este un nod util atunci cand vizibiliatea este scazuta.
Introdus de firma producatoare de linii fluorcarbon Seaguar, acest nod este usor de strans, fiind foarte util atunci cand se doreste legarea de linii monofilament si fluorcarbon.
Nodul Baja, sau nodul Mexican rapid este de fapt un nod Bucla perfecta strans cu o piesa de echupament pe bucla. Este un nod puternic si usor de strans, folosit mai ales pe liniile monofilament de mare greutate. Dupa ce ati facut nodul este necesar sa securizati carligul de marginea barcii, sau cu un cleste si sa trageti de linie foarte usor, pentru a-l strange pe firul gros. Carligul va atarna practic de o bucla care nu aluneca. Acest lucru este foarte util cand se foloseste momeala vie, intrucat libertatea de miscare a carligului va permite momelii sa aiba un comportament cat mai natural.