marți, 16 decembrie 2014

Pescuitul la Crap

Descriere.
Crapul este acoperit cu solzi mari iar pe margini are o dungã ceva mai
închisã; are gura nu foarte mare insa carnoasa. Are doua mustacioare la colturi si alte doua mai mici, spre nas.
Crapul salbatic are o forma mai alungita decat cel de crescatorie.
Crapul are corpul gros, spatele putin curbat, burta putin lasatã în jos.
Inotatoarea dorsala este foarte lunga si se întinde pânã aproape de coada bilobata.
Culoarea variazã dupa apa si dupa vârstã astfel:
Cei din râurile de la o altitudine mai mare au nuante mai deschise decât cei din
râurile de ses. Pe spate, crapul este verde-albãstrui pânã la negru-albãstrui, pe flancuri cenusiu si galben-auriu pânã la arãmiu-închis iar pe burtã, gãlbui.
Greutatea medie a unui adult este de 12-15 kg;
Insa exemplarele cele mai mari pot depãsi 30 - 35 kg (rata de crestere este de 1.4 kg/an) si pot atinge o varsta de peste 40 de ani.
Lungime normala: 30-70 cm Lungime maxima: 80 cm Greutate: 3-40 kg Dimensiune legala pt retinere: 35 cm
Reproducerea la Crap
Reproducerea crapilor are loc în aprilie - mai, când o crãpoaicã maturã poate avea o cantitate de icre de pânã la 23% din masa sa netã. Perioada de depunere a icrelor este deosebit de grea pentru femelele crap. La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela în abdomen ajutând la expulzarea icrelor. Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Chiar si în aceste conditii, nu întotdeauna icrele sunt eliminate în totalitate, o parte rãmânând în abdomenul femelei pânã anul viitor sau chiar mai mult - de unde si expresia "crap cu icre din mai multi ani". Icrele sunt depuse pe vegetatia submersã, de regulã în mai multe sedinte. Ele sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti. Durata de ecloziune a icrelor de crap depinde de temperatura apei si este de 5-6 zile la o temperatura de 20 C sau de 8-10 zile la 18-19 C.
Hrana - Nade si Momeli pentru Crap
Crapul se hrãneste pe fundul apei preferând zonele cu gropi, mâloase. Este un peste care se hrãneste atât cu vegetale cât si cu viermi, insecte, larve, scoici, plante. Temperatura optimã de hrãnire a crapului este de 19-20 C fapt pentru care primãvara si toamna sunt anotimpurile cele mai bune pentru pescuitul lui.
Tehnici de pescuit la Crap
Despre pescuitul la crap: se pescuieste prin metoda cu pluta si prin cea cu plumbul pe fund. Pescuitul cu pluta se foloseste mai ales in ape statatoare, in zonele cu mult papuris si stuf (in Delta, la balti, brate moarte etc.), unde carligul se arunca la distante mici, alese cu multa precizie. Pescuitul crapului este unul tipic de fund. În general, materialele folosite se încadreazã în categoria "grea":
Lanseta - in principiu se alega o lanseta intre 2.60 - 3.90 m. Aceasta se alege dupa locul de pescuit, distanta unde trebuie lasnsat.
Mulineta - se ot alege diferite variante cele clasice sau cele speciale de crap, cu tambur ce permit aruncari la distantacu diverse sisteme de franare
Fir textil sau fir de nylon gros de 0.25-0.35;
Plumbul va fi dimensionat în functie de tipul apei în care se pescuieste, pentru apele curgãtoare mai greu.
Carligele marimile 1-6 se pot experimenta diverse combinatii in functie de pesti vizati (ca si greutate)
Nada preferatã de crap este pe baza de cereale si arome (anasonul, capsuna da rezultate bune) iar ca momeli frecvent folosite: porumbul conservat, fiert sau crud (de lapte) precum si grâul fiert, mãmãliga, cocolosul de pâine (preparate cu diverse ingrediente), boillies, râme, coropisnite, viermusi. Crapul nu inghite la repezeala prada oferita, ci mai intai o cauta, apoi o da afara si iar o inghite, de cateva ori consecutiv. Toata aceasta "operatie" nu dureaza de cele mai multe ori decat cateva secunde.
Gastronomie. Este un peste cu o carne foarte delicioasa, insa putin mai grasa in special la crapi de epeste 3-4 kg, si chiar la cei mai mici daca sunt de crescatorie si furajati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu