luni, 6 iulie 2015

Momitoarele

Momitoarele sunt foarte importante in pescuitul sportiv, avand un rol important in atragerea si momirea pestilor. In articolul acesta am sa va prezint diverse momitoare pentru partidele dv. de pescuit.
Folosirea momitoarelor este recomandata in pescuitul fiecarei specii de pesti pasnici, in special pentru lanseurile lungi. Metoda feeder reprezinta pescuitul cu echipamente sensibile la distante mari, momitoarele feeder sunt usoare, marimea medie fiind de 15 - 35g dar exista si pana la dimensiunea de 80g, pentru utilizare in ape curgatoare. Incarcatura clasica pentru aceste cosulete este o nada fina cu amestec de viermuti sau pinki ( larva unei alte specii de musca, pinki fiind mai mic si mai solid decat viermusul, cel mai este gasit de culoare rosie)
Momitoarele Feeder se grupeaza in doua categorii, putand vorbi astfel de momitoare inchise sau deschise, ambele putand fi folosite atat pe ape curgatoare cat si pe lacuri. Momitoarele deschise, dupa ce le-am umplut cu nada dorita, in combinatie cu seminte de canepa, larve si altele vor primi cate un dop de pamant pe ambele parti, regland astfel greutea cosului incarcat dupa actiunea lansetei si totodata, prin dizolvarea acestor dopuri, golirea continutului este mai rapida. Golirea continutului poate fi accelerata daca, dupa cateva minute dupa ce cosul s-a asezat pe fundul apei, tragem hotarat de fir miscand astfel cosul din loc (dar cu atentie sa nu zmucim prea tare pentru ca ne putem trezi cu carligul la cativa metri de locul momit). Unele cosuri sunt dotate cu lamele de plumb, care pot fi schimbate coform greutatii dorite.
Cosurile inchise elibereaza uniform nada cu care au fost umplute, asigurand o momire eficienta chiar si pentru un timp mai indelungat. La aceste modele putem folosi o cantitate mai mare de arome sau atractanti ( aromele lichide PROFI) pentru ca nada nu va fi eliberata dintr-o data ci, datorita curentilor din apa, se va goli aproape uniform prin gaurile cosului.
Momitoarele feeder pot fi montate fix, la capatul firului principal, sau culisante, intre doua blocaje. Alegerea greutatii ideale depinde de distanta la care dorim sa pescuim precum si de curenti, daca este vorba de o apa curgatoare. In ultimul caz sensibilitatea metodei, adica grosimea firului ales este esentiala pentru ca putem tine cosul si astfel toata montura neschimbata folosind momitor de 40g cu un fir de 0,25 sau vom reusi aceeasi performanta si cu un cos de 20g daca grosimea firului folosit este doar de 0,18.
Pentru sesizarea trasaturii putem folosi bambine usoare, dar ne putem orienta si dupa miscarea varfului, lansetele feeder fiind special concepute pentru aceasta metoda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu