
Cand raul este scazut si limpede, clenii vor sta in bancuri foarte stranse, in locuri ce le ofera protectie (umbrare naturale), lasand nelocuita cea mai mare suprafata a raului. Cand insa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.
Pescuitul Cleanului.
La pluta, intre ape. Avantajul este ca se pot "bate" mai multe locuri, se poate pescui pe o portiune mai mare de rau. Dintre momeli se recomanda viermusii, carii de lemn (sunt excelenti), larvele de chironomus si broscutele. Specificul metodei consta in faptul ca momeala se potriveste astfel incat sa se scufunde doar 30-40 cm in apa. Uneltele folosite trebuie sa fie foarte fine.
La fund. Pentru clean, aceasta metoda de pescuit nu implica folosirea plumbului greu. Avand in vedere ca momeala este in general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gandaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decat in cazul ca suvoiul este foarte
repede. Momeala se arunca in apa cu 3-4 m mai sus de locurile vizate si se lasa, fara pluta, sa fie dusa de apa, care sa o joace si sa o coboare pana la fundul albiei, conducand-o si din varga si eliberand fir. Prin intinderi usoare ale firului, se va controla momeala. Cleanul prinde momeala cu multa banuiala si, de andata ce simte rezistenta, o lasa. De obicei nu o mananca in locul in care a gasit-o si va voi sa o duca in ascuzisul lui. De aceea, cand, dupa doua-trei smucituri slabe, firul se intinde, se va face inteparea.
Cu naluci. Toamna, cand apa este scazuta si limpede, pe o vreme in incalzire, aceasta metoda este recomandata. Materialul logistic va fi format din lanseta si mulineta usoare, fir de 15-16 (rezultate bune se obtin la culori deschise: galben, verde deschis, portocaliu si bineinteles la combinarea acestora - fire Tiger) si naluci: limgurite musca, rotative mici (Mosca Spanto si Nome sau BerTi) sau wobblere mici de 2-3 cm (Down de 2,25 si 3 sau Salmo Hornet de 2 si 3). La acest tip de pescuit trebuie cat mai multa liniste, se umbla usor pe mal sau prin apa. Se lanseaza cu minimum de miscare si de zgomot, in aval si spre malul opus (cumva in diagonala) si se recupereaza cat se poate de lent. Se tine naluca suspendata in curent, astfel incat sa se simta ca lucreaza. Dupa ce s-a prins un clean intr-un anumit loc, nu se balaceste apa pentru ca sigur mai sunt si altii in zona.
La musca. Se poate folosi o varga de clasa 3 sau 4, de 2,55 m (pe rauri mici) si obligatoriu fir textil. E bine ca leader-ul sa fie lung (cat varga). Se pot incerca aceleasi stiluri, aceleasi ustensile si aceleasi muste ca la pastrav. Prezentarea mustei trebuie sa fie cat mai indelungata, pentru a-i da cleanului timp sa se ridice sa o culeaga. Mustele de clean pot fi si putin mai mari, legate pe carlige uzual nr. 8-10. In general se vor folosi muste super plutitoare (uscate), cele mai bune fiind cele mai mari, paroase (tip palmer). In zilele reci si cu vant, cand cleanul sta la fund, langa cotorul carligului cu musca artificiala se va pune o alica, pentru ca musca sa se scufunde putin. Se executa, din varga, miscari de tragere si eliberare. In acest fel, mustele paroase se zbarlesc sau isi aduna penele, dand impresia ca sunt vii si incitand pestele. Fir intins!
Pescuitul Cleanului.
La pluta, intre ape. Avantajul este ca se pot "bate" mai multe locuri, se poate pescui pe o portiune mai mare de rau. Dintre momeli se recomanda viermusii, carii de lemn (sunt excelenti), larvele de chironomus si broscutele. Specificul metodei consta in faptul ca momeala se potriveste astfel incat sa se scufunde doar 30-40 cm in apa. Uneltele folosite trebuie sa fie foarte fine.
La fund. Pentru clean, aceasta metoda de pescuit nu implica folosirea plumbului greu. Avand in vedere ca momeala este in general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gandaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decat in cazul ca suvoiul este foarte

Cu naluci. Toamna, cand apa este scazuta si limpede, pe o vreme in incalzire, aceasta metoda este recomandata. Materialul logistic va fi format din lanseta si mulineta usoare, fir de 15-16 (rezultate bune se obtin la culori deschise: galben, verde deschis, portocaliu si bineinteles la combinarea acestora - fire Tiger) si naluci: limgurite musca, rotative mici (Mosca Spanto si Nome sau BerTi) sau wobblere mici de 2-3 cm (Down de 2,25 si 3 sau Salmo Hornet de 2 si 3). La acest tip de pescuit trebuie cat mai multa liniste, se umbla usor pe mal sau prin apa. Se lanseaza cu minimum de miscare si de zgomot, in aval si spre malul opus (cumva in diagonala) si se recupereaza cat se poate de lent. Se tine naluca suspendata in curent, astfel incat sa se simta ca lucreaza. Dupa ce s-a prins un clean intr-un anumit loc, nu se balaceste apa pentru ca sigur mai sunt si altii in zona.
La musca. Se poate folosi o varga de clasa 3 sau 4, de 2,55 m (pe rauri mici) si obligatoriu fir textil. E bine ca leader-ul sa fie lung (cat varga). Se pot incerca aceleasi stiluri, aceleasi ustensile si aceleasi muste ca la pastrav. Prezentarea mustei trebuie sa fie cat mai indelungata, pentru a-i da cleanului timp sa se ridice sa o culeaga. Mustele de clean pot fi si putin mai mari, legate pe carlige uzual nr. 8-10. In general se vor folosi muste super plutitoare (uscate), cele mai bune fiind cele mai mari, paroase (tip palmer). In zilele reci si cu vant, cand cleanul sta la fund, langa cotorul carligului cu musca artificiala se va pune o alica, pentru ca musca sa se scufunde putin. Se executa, din varga, miscari de tragere si eliberare. In acest fel, mustele paroase se zbarlesc sau isi aduna penele, dand impresia ca sunt vii si incitand pestele. Fir intins!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu