miercuri, 21 iulie 2010

Lacul Razelm


Razim (sau Razelm) este un complex lagunar pe litoralul Mării Negre, format prin bararea de către cordoane litorale a vechiului golf Halmyris. Complexul lagunar însumează o suprafaţă de 731 km² din care lacul Razelm 394,30 km². Are o adâncime maximă de 3 metri
Lacul acesta se află, ca poziţie geografică, în estul României, în regiunea istorică Dobrogea, în judeţul Tulcea. Comunică cu Marea Neagră, la nord prin gura Periteasca şi la sud, prin gura Portiţa. Primeşte apă dulce din Dunăre, braţul Sfântu Gheorghe, prin intermediul canalelor Dranov şi Dunavăţ. În centrul lagunei se află insula Popina în care se află rezervaţia cu acelaşi nume.
Lacul are numeroase specii de peşti şi aici trăiesc şi numeroase păsări care se hrănesc cu peşti.
Clima regiunii este temperat-continentală cu influenţe climatice pontice. Temperatura medie anuală are valori ridicate de aproape 11 °C, iar precipitaţiile au valori mici, 400-450 mm/anual. Este cel mai mare lac din România.
In apropierea Lacului Razelm se află localitățile Sarichioi si Jurilovca. Localitatea Sarichioi se poate mândrii cu peisaje deosebite si foarte multe posibilități de agrement, cu trasee numeroase în inima Deltei sau pe Lacul Razelm.
Localitatea Jurilovca dispune de un cadru natural deosebit de primitor, frumos, care oferă destul de multe obiective turistice, fiind cunoscută datorită situării sale lângă Lacul Razelm si datorită vestigiilor cetății greco-romane Argamum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu