Retete culinare

Somn la tigaie cu morcovi in caramel
Compozitie:
- Rondele de somn
- Legume: morcovi, usturoi, ardei iute
- Unt, ulei de masline, zahar
- Patrunjel, frunze de dafin, lamaie, sare si piper dupa gust

Oua umplute cu piure de peste

Ingrediente: 6 oua, 100g de carne de peste, fiarta si pasata, 50g de unt, 1-2 linguri de smantana, 1 lingurita de pasta de sardele, sare, piper. 
Mod de preparare: Ouale fierte, curatate de coaja, se taie in jumatati. Se scoate galbenusul, se trece prin sita si se amesteca bine cu untul frecat spuma, cu pestele, smantana, sarea si piperul necesare. Se umplu jumatatile de ou cu aceasta compozitie. Se servesc ca atare sau cu un sos rece.

Zacusca cu peste

Ingrediente: 2,5 kg peste (fileuri), 1,5 kg ceapa,1 kg morcovi, 1 kg gogosari copti, 400 g bulion de rosii, 500 ml ulei, sare si piper.
Mod preparare: Se fierb fileurile de peste timp 15 minute, cand este gata scoatem fileurile fara sa aruncam zeama, apoi dam carnea prin masina de tocat. Tot prin masina de tocat dam si ceapa care apoi o calim (prajim) in 500 ml ulei, se adauga morcovul dat la razatoarea mica, se stinge cu supa de la peste (apa in care a fiert pestele, dar nu toata), si se lasa sa fiarba pana este morcovul gata. Se adauga apoi gogosarii copti dati prin masina de tocat si carnea de peste, iar sare si piper se adauga dupa gust. Se fierbe pana iese uleiul deasupra. Se completeaza cu bulionul si se mai fierb 15 minute. Se pune in borcane, de preferat borcane cu filet, se inchid bine si se pun la fiert 30 de minute intr-o oala cu apa. Nu uitati sa puneti o carpa sau un prosop pe fundul oalei, si fierbeti la foc potrivit.

Bors pescaresc

Ingrediente: peste mic (oblete, sabioara, carasel, rosioara, platica mica) 500 g; peste mare(crap, somn, platica mare, caras mare) 600 g; o lingurita de Knorr Delikat; ceapa 150 g; morcov 150 g; telina si albitura 200 g; ardei gras 100 g; rosii proaspete sau in bulion 150 g; o lingura de pasta de tomate; otet sau bors in functie de preferinta; sare si leustean sau patrunjel.
Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se scot urechile si osul amar. Se spala bine in apa rece. Se pune la fiert doar pestele mic cu o lingurita de Knorr Delikat si jumatate din cantitatea de ceapa si albitura. Dupa ce s-a fiert bine se strecoara si se pastreaza doar zeama. In aceasta zeama se pun la fiert morcovul, ceapa si albitura ramasa, toate taiate marunt. Dupa cateva minute de fierbere se adauga ardeiul gras taiat marunt, bucatile de peste mare si borsul fiert separat (sau putin otet). Se adauga sucul de la rosii, rosiile decojite si taiate cubulete si pasta de tomate diluata cu putina ciorba. Se mai lasa inca 10 minute la foc potrivit, dupa care se potriveste gustul cu sare si otet, iar inainte de servire se adauga verdeata tocata marunt. Bucatile de peste pot fi servite si separat, cu mujdei de usturoi si mamaliguta.

 Chiftele de peste

Ingrediente: 2 pastravi (trote), 2 morcov, 2-3 cartofi, frunze telina, dafin,  putin vin alb, boabe piper, ou si pesme.
Mod de preparare: Am pus cartofi, morcovi si frunzele de telina , cele de dafin, piperul boabe si putina sare, intr-o oala cu apa si vin cand erau aproape fierte am adaugat si pestele. L-am fiert circa 5-7 minute dupa care am scurs apa din oala, am curatat pestele de oase , am macinat cartofi si morcovul impreuna cu pestele si am sarat din nou. Am pus si putin patrunjel dupa care am facut chiftelute, le-am tavalit prin ou si pesmet si am dat la cuptor,cateva le-am prajit in ulei.
  
Crap Marinaresc

Ingrediente: 1 crap mijlociu, 1 pahar vin rosu, sare, piper macinat, 3 linguri de unt, 200 g ciuperci, 200 g arpagic, cimbru.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se taie felii groase, care se sareaza si se lasa sa stea 30 min. Se curata arpagicul si se inmoaie in unt, pe foc mic, adaugand din cand in cand putina apa calda. Ciupercile se spala in mai multe ape reci, se taie felii subtiri si se pun peste arpagic. Se inmoaie impreuna doar 10 min., dupa care se adauga vinul, un pahar mic desupa calda, sare, piper boabe si putin cimbru. Se pun feliile de peste in sosul astfel pregatit si se acopera cratita in care fierbe. Se fierb o ora, dupa care se scot si se serveste ornat cu arpagicul, ciupercile si sosul rezultat.

Chefal cu ciuperci

Ingrediente: 1 chefal de 1kg, o ceapa, 3-4 catei de usturoi, patrunjel, 100g ciuperci champignon, 2 pahare de vin alb sec, unt, sare.
Mod de preparare: Intr-un vas de Jena pregatiti un strat din ceapa taiata, usturoiul si patrunjelul tocatpeste care se pun apoi ciupercile taiate felii. Deasupra legumelor se pune chefalul, curatat si spalat, se sareaza, se toarna vinul alb si putina apa, se pun cateva bucati mici de unt. Se tine la cuptor timp de 45 de minute, la foc moderat; din cand in cand luati din zeama formata si turnati peste chefal.

Pastrav cu sos la cuptor 

-->

Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 pastravi
3 linguri unt
jumatate de ceapa (fasii)
4-5 catei de usturoi
2 felii de lamaie
faina da grau
1 lingura faina de porumb
500 g smantana
50 ml vin
3 linguri conjac
sare, piper, foaie de dafin, oregano

Mod de preparare: Pastravul trecut prin faina de grau se rumeneste uniform in tigaia cu unt incins. Asezi pestele in vas de yena uns cu unt. Asezi cate 2-3 fasii de ceapa si felii de usturoi in interiorul pestelui. Ornezi pestele cu ceapa, usturoi si lamaie.
Sosul:
Incingi o ligura de unt, adaugi smantana, condimentezi, adaugi o lingura de faina de grau si una de faina de porumb in ploaie,vinul, conjacul si condimentele.Lasi sa clocoteasca 2-3 minute,asterni sosul peste pestele din vas.Acoperi cu o folie de aluminiu si dai la cuptorul incins pentru 15 minute.

Pastrav umplut cu somon

-->
Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 pastravi proaspeti
200 g somon proaspat
2 ciuperci Truffe
50 ml coniac
30 ml martini
un ou
2 linguri ulei de masline
2 linguri pesmet
sare,piper, oregano,ienibahar
2 linguri de ulei de masline pentru uns pestele

Mod de preparare: Curat pastravul, il spal, il usuc in servet de hartie.
Pregatesc umplutura: fierb truffele in coniac, dau pe robot somonul crud, adaug truffele, pesmetul, oul, martini, condimentele si uleiul.
Umplu pestele cu pasta obtinuta, il ung cu ulei de masline, il impachetez in folie de aluminiu si il dau la cuptorul incins pentru jumatate de ora. Servim felii reci ca aperitiv sau cu garnitura de legume.

Saramura de lin 

-->
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:
Linul se gaseste in cea mai mare parte a Europei. Lipseste in apele din nordul Scotiei, nordul si centrul Peninsulei Scandinave, Finlandei si din Crimeea. In tara noastra, linul este foarte raspandit in apele de ses, in multe ape statatoare dulci, lacuri, brate moarte etc., inclusiv iazurile de crap. Se gaseste in toate baltile de revarsare de-a lungul Dunarii, in bratele moarte, dar numarul cel mai mare de lini traieste in Delta. In rauri este mai rar intalnit, pentru ca nu-i plac curentii din apele curgatoare.
- 4 lini medii – sub 25 cm nu se pescuiesc; deci cam 25-30 cm;
- Sare mare cat mai multa;

Pentru saramura:

- 2 l apa;
- 5-6 rosii proasprte;
- 4-5 ardei grasi copti;
- 4-5 catei de usturoi;
- 1 legatura de patrunjel;
- 50 ml otet de mere;
- 30 ml ulei.

Mod de preparare: 1. Se curata pestele de urechi si intestine,se spala si se lasa la scurs.
2. Grilul se aseaza pe foc, se incinge, se adauga pe el sare din belsug, mai lasam sa se incinga si sarea, iar apoi punem pestele.
3. Il lasam pana cand se rumeneste, il intoarcem pe cealalta parte si continuam.
4. Cand este facut il batem bine sa scuturam sarea si se aseaza intr-un vas mai adanc.
5. Saramura se face separat: se pun 2 l de apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga rosii si ardei copti taiati marunt , usturoi maruntit, otetul si uleiul. La final se pune patrunjelul taiat marunt.
6. Se toarna saramura fierbinte peste pesti.
7. Se serveste cu mamaliguta calda.

Calcan prajit

-->
Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
- 6 bucati de calcan;
- 1 l de lapte;
- cateva fire de cimbrisor salbatic;
- faina;
- malai
- sare;
- boia de ardei;
- ulei pentru prajit.

Mod de preparare: 1. Calcanul se curata si se portioneaza.
2. Se spala bucatile de calcan si se lasa la scurs.
3. Se pregateste un amestec din faina, malai si boia de ardei, prin care vom tavali bucatile de calcan.
4. Dupa ce s-au scurs bucatile de calcan se introduc intr-un bol in care am pus lapte, 1 lingurita de sare si cimbrisorul rupt marunt. Se tin cam jumatate de ora, upa care se lasa iar sa se scurga.
5. Se pune intr-o tigaie ulei si se incinge. Se tavalesc bucatile de calcan prin amestecul facut si se pun imediat la prajit.
6. Se prajesc bine, avand grija sa le intoarcem pe toate partile cu un cleste.
7. Se scoate pestele pe servetele de hartie, intr-o farfurie, iar dupa ce s-a scurs se muta pe altceva.
8. Se serveste cu zeama de lamaie, mujdei de usturoi, mamaliguta, alaturi de diferite garnituri. Eu am facut rapid o varza calita.
Pofta buna!

Saramura de caras

-->
Timp de preparare:
50 min (complexitate medie)

Ingrediente:
2 Carasi
2-3 rosii
1-2 ardei iuti
4-5 catei de usturoi
patrunjel, sare, piper
condimente pentru peste

Mod de preparare: Se iau 2 carasi se spala se despica pe burta, se curata inauntru NU se curata solzii, se spala din nou si se pun pe hartie absorbanta pentru a absorbi excesul de apa. Se frige pe tabla pe care a fost pusa un strat de sare grunjoasa si se aseaza pestele peste. Se pun la fript pe ambele parti, se va verifica in permanenta, si rosiile se pun la copt pe tabla, se poate frige si pe grill dar dispare stratul de sare. Se lasa aproximativ 20-30 de minute daca nu este facut se mai lasa la fript focul va fi mediu.

Se trece la prepararea saramurei, se pune apa la fiert se sareaza, se toaca marunt 1-2 ardei iuti, se zdrobeste usturoiu si se adauga, se lasa sa fiarba, se adauga rosiile coapte dupa ce au fost decojite si taiate in felii, se adauga patrunjelul si se mai fierbe cam 5 minute.