Unditul
bibanului cu pluta este pe cat de uşor, pe atat de distractiv. Varga va
fi usoara si lunga: struna va fi facuta din fir de nailon de 18-20 /
100, avand un carlig nr. 8, cand momim cu rama, si nr 10, in cazul cand
pescuim cu pestisori sau cu cozi de peste mic; pluta va fi atat cat sa
poata sustine un plumb de cateva grame.
Cea mai buna nada o
constituie peştisorii foarte mici, argintii; este buna si rama, pe care
trebuie sa o schimbam mereua, ca sa nu atarne moale din carlig.
Pestisorii-momeala vii ii prindem in carlig de buze. Daca nu gasim
pestisori vii, vom trage in undita un peste mort, intepandu-l de coada,
cu carligul langa aceasta. Avand ca momeala pestisor mort, nu vom pune
pluta , ci-l vom salta necontenit, miacand din varga.
Bibanul incepe
sa vina la undita inca de la inceputul primaverii , dar adevaratul sezon
incepe numai in timpul si catre sfarsitul verii. Cele mai bune luni
sunt august, septembrie si octombrie , in ultima luna incepand
carduirea. Atunci putem sa scoatem peste dupa peste. Daca stim sau gasim
un loc bun si dupa ce am prins cativa bibani, vedem ca nu mai vin si
altii la undita, sa avem rabdare sau sa revenim in acelasi loc dupa
putin timp; bibanii in carduri au trecut mai departe vanand, dar nu vor
intarzia sa se reantoarca. Zilele innorate sunt cele mai propice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu