Momelile naturale pot fi de origine
vegetala, intrebuintate aproape in exclusivitate pentru pescuitul
pestilor pasnici sau de origine animala, folosite tot pentru momirea
pestilor pasnici, insa intrebuintate si la pescuitul speciilor
rapitoare. Dintre momelile naturale de origine vegetala cele mai
intrebuintate sunt boabele de porumb crude, fierte sau chiar uscate dar
nefierte.
Porumbul fiert se prepara in felul urmator: boabele se inmoaie timp de 10-20 ore in apa rece apoi in apa calduta si dupa aceea se fierb pana se inmoaie, fara insa sa se sfarame Dupa inteparea, varful carligului va fi scos putin afara. La fel de buna pentru nada este si mazarea fiarta, apoi boabele de grau sau de canepa, care se folosesc ca momeala mai cu seama in lunile calduroase, pentru pescuitul pestilor pasnici de talie mica.
Cocolosi de mamaliga sau de paine sunt considerati ca momeli clasice la pescuitul crapului, linului, babustii si in general a tuturol pestilor paşnici. Momeala cea mai buna se prepară asfel: se framanta mamaliga rece cu miez de paine pana devine cleioasa, apoi se formeaza cocoloase potrivite ca marime pentru carligul intrebuintat. In acesti cocolosi, unii pescari adauga miere, galbenus de ou, cascaval alterat, unt, sirop etc.
In acest sens, fantezia pescarilor sportivi este extrem de bogata. Fumatorii trebuie sa se spele bine pe maini inainte de a incepe prepararea cocolosilor pentru ca acestia sa nu miroase a nicotină . Cocolosii se pastreaza in carpe umede , in cutii bine închise . Cu ocazia folosirii lor , carligul trebuie controlat în permanenta , deoare ce de multe ori cocolosii cad de pe carlig dupa ce s-au inbibat cu apa .
La pescuitul cleanului se folosesc ca momeala ciresele si prune coapte . În acelasi scop se utilizeaza si cartoful.
Numarul momelilor naturale de origine animala este foarte mare . Dintre momelile vii , cea mai folosita este rama , la care se dau relativ bine toate specile. Ea se utilizeaza ca prima momeala de catre toti copiii - pescari incepatori. Cele mai bune sunt ramele de culoare cafenie - inchisa, care se gasesc in pamantul negru de pe malul apelor, sau ramele rosi din gunoiul de grajd. Mai putin cautate de pesti sunt ramele albe, ce apar la suprafata pamantului dupa ploaie. Pentru rame folosim carlige cu curbura rotunda, pe care le infingem numai prin piele pentru ca momeala sa ramana vie. Ramele se pastreaza intr-o oala mai mare cu pamant (luat din locul in care am gasit ramele) nu prea indesat, amestecat cu putin muschi. Pamantul trebuie sa fie in permanenta putin umed. Ramele pot fi hranite cu lapte dulce sau cu putin zaţ de cafea.
Vermisorii de carne sau de tarate de faina se folosesc, de asemenea, ca momeala. Vermisorii se agata de carlig cu marginea capatului gros al corpului. Cosasul de talie mijlocie pe care il prindem foarte usor dimineata, se infinge in carlig cu ceafa (dupa cap), scotind varful acestuia in partea posterioara a abdomenului. Aripile si picioarele nu se rup inainte de a-l pune in carlig. Larva insectei Chibironomus plumosus, numita viemele-rosu-de-namol, este o momeala buna, insa mai greu de procurat. Se poate folosi numai pe carlige foarte mici. Larvele de burlau se folosesc ca momeala tot numai pe carlige mici si subtiri. Pentru pescuitul cleanului se foloseste cu succes gandacul de mai, iar la pescuitul pastravului si a lipanului se utilizeaza indeosebi efemerele, gazele de o zi. Mustele (de balegar, de arin, musca obisnuita de casa), fluturii, omizile, furnicile, lacustele, greierii, larva gandacului de brad, precum si multe alte insecte si larve se folosesc, deasemenea, ca momeli. Pestisorii morti sau vii intre 3-12 cm lungime sunt momeli folosite cu precadere la pescutul pestilor rapitori. Nu este permisa folosirea ca momeala a speciilor cu valoare economica ridicata. Pestele mort se pastreaza in sare sau in solutie de formol cu o concentratie de 1,5-2%, la care am adaugat 1-2 lingurite de glicerina. De mentionat ca pestele arunca imediat momeala care miroase a formol. Deci inteparea noastra trebuie sa fie rapida. Broastele, in special in stare vie sunt momeli eficace. Intestinele de pui, de rata si gasca, precum si ficatul, splina si sangele de vita se folosesc cu succes ca momeli la pescuitul mrenei, somnului, bibanului si a pastravului. Cascavalul sau branza care miroase se foloseste ca momeala in pescuitul mrenei. La fel si branza topita.
Porumbul fiert se prepara in felul urmator: boabele se inmoaie timp de 10-20 ore in apa rece apoi in apa calduta si dupa aceea se fierb pana se inmoaie, fara insa sa se sfarame Dupa inteparea, varful carligului va fi scos putin afara. La fel de buna pentru nada este si mazarea fiarta, apoi boabele de grau sau de canepa, care se folosesc ca momeala mai cu seama in lunile calduroase, pentru pescuitul pestilor pasnici de talie mica.
Cocolosi de mamaliga sau de paine sunt considerati ca momeli clasice la pescuitul crapului, linului, babustii si in general a tuturol pestilor paşnici. Momeala cea mai buna se prepară asfel: se framanta mamaliga rece cu miez de paine pana devine cleioasa, apoi se formeaza cocoloase potrivite ca marime pentru carligul intrebuintat. In acesti cocolosi, unii pescari adauga miere, galbenus de ou, cascaval alterat, unt, sirop etc.
In acest sens, fantezia pescarilor sportivi este extrem de bogata. Fumatorii trebuie sa se spele bine pe maini inainte de a incepe prepararea cocolosilor pentru ca acestia sa nu miroase a nicotină . Cocolosii se pastreaza in carpe umede , in cutii bine închise . Cu ocazia folosirii lor , carligul trebuie controlat în permanenta , deoare ce de multe ori cocolosii cad de pe carlig dupa ce s-au inbibat cu apa .
La pescuitul cleanului se folosesc ca momeala ciresele si prune coapte . În acelasi scop se utilizeaza si cartoful.
Numarul momelilor naturale de origine animala este foarte mare . Dintre momelile vii , cea mai folosita este rama , la care se dau relativ bine toate specile. Ea se utilizeaza ca prima momeala de catre toti copiii - pescari incepatori. Cele mai bune sunt ramele de culoare cafenie - inchisa, care se gasesc in pamantul negru de pe malul apelor, sau ramele rosi din gunoiul de grajd. Mai putin cautate de pesti sunt ramele albe, ce apar la suprafata pamantului dupa ploaie. Pentru rame folosim carlige cu curbura rotunda, pe care le infingem numai prin piele pentru ca momeala sa ramana vie. Ramele se pastreaza intr-o oala mai mare cu pamant (luat din locul in care am gasit ramele) nu prea indesat, amestecat cu putin muschi. Pamantul trebuie sa fie in permanenta putin umed. Ramele pot fi hranite cu lapte dulce sau cu putin zaţ de cafea.
Vermisorii de carne sau de tarate de faina se folosesc, de asemenea, ca momeala. Vermisorii se agata de carlig cu marginea capatului gros al corpului. Cosasul de talie mijlocie pe care il prindem foarte usor dimineata, se infinge in carlig cu ceafa (dupa cap), scotind varful acestuia in partea posterioara a abdomenului. Aripile si picioarele nu se rup inainte de a-l pune in carlig. Larva insectei Chibironomus plumosus, numita viemele-rosu-de-namol, este o momeala buna, insa mai greu de procurat. Se poate folosi numai pe carlige foarte mici. Larvele de burlau se folosesc ca momeala tot numai pe carlige mici si subtiri. Pentru pescuitul cleanului se foloseste cu succes gandacul de mai, iar la pescuitul pastravului si a lipanului se utilizeaza indeosebi efemerele, gazele de o zi. Mustele (de balegar, de arin, musca obisnuita de casa), fluturii, omizile, furnicile, lacustele, greierii, larva gandacului de brad, precum si multe alte insecte si larve se folosesc, deasemenea, ca momeli. Pestisorii morti sau vii intre 3-12 cm lungime sunt momeli folosite cu precadere la pescutul pestilor rapitori. Nu este permisa folosirea ca momeala a speciilor cu valoare economica ridicata. Pestele mort se pastreaza in sare sau in solutie de formol cu o concentratie de 1,5-2%, la care am adaugat 1-2 lingurite de glicerina. De mentionat ca pestele arunca imediat momeala care miroase a formol. Deci inteparea noastra trebuie sa fie rapida. Broastele, in special in stare vie sunt momeli eficace. Intestinele de pui, de rata si gasca, precum si ficatul, splina si sangele de vita se folosesc cu succes ca momeli la pescuitul mrenei, somnului, bibanului si a pastravului. Cascavalul sau branza care miroase se foloseste ca momeala in pescuitul mrenei. La fel si branza topita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu