vineri, 30 martie 2012

Raul Moldova

Raul Moldova este un rau din regiunea istorica Moldova a Romaniei, afluent de dreapta al raului Siret. Raul Moldova izvoraste din varful Lucina al Obcinii Feredeu. Izvorul sau se afla in apropiere de localitatea Moldova-Sulita, aflata pe teritoriul judetului Suceava.
El curge pe o lungime de 237 km in directia NV-SE si strabate teritoriile a trei judete: Suceava, Iasi si Neamt. Din lungimea sa, 150 km se afla pe teritoriul judetului Suceava, unde bazinul sau hidrografic ocupa peste 35% din suprafata judetului. In acest județ, raul strabate sectoare cu panta mai accentuata (Pojorata, Prisaca) si sectoare unde panta scade la mai putin de 3 m/km.
Odata cu iesirea din munti, cursul Moldovei se ramifica in depresiunile intramontane, formand grinduri, praguri si ostroave. Pe teritoriul judetului Iasi, Moldova curge pe o lungime de 30 km, avand un debit mediu de 31,1 m³/s.
Raul primeste afluenti si de partea stanga si de partea dreapta, printre cei mai importanti mentionam raurile Humor (la Gura Humorului), Suha (la Frasin), Moldovita, Putna, Colacu (la Fundu Moldovei) si Sarata (la Raucesti). De-a lungul curgerii sale, Moldova strabate mai multe localitati, printre care orasele Campulung Moldovenesc si Roman.
Moldova se varsa in raul Siret pe teritoriul judetului Neamt, in apropierea orasului Roman. De la raul Moldova si-a luat numele provincia istorica romaneasca a Moldovei. Sursa: ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu