duminică, 20 martie 2011

Raurile si Lacurile Judetului Brasov

Judetul Brasov este situat in centrul tarii, in interiorul Arcului Carpatic, la imbinarea Carpatilor Orientali si Meridionali, pe cursul mijlociu al raului Olt. Din punct de vedere istorico-geografic, judetul se afla in sud-estul Transilvaniei si se invecineaza la vest cu judetul Sibiu, la nord cu judetele Mures si Harghita, est cu judetul Covasna, la sud-est cu judetul Buzau si la sud cu judetele Prahova, Dambovita si Arges.
Datorita faptului ca este o zona in mare masura muntoasa, apele ce o strabat au un debit mic. Intregul teritoriu se incadreaza in bazinul hidrografic superior al Oltului care strabate judetul Brasov pe o distanta de aproximativ 210 km.
Tabloul apelor de suprafata este completat de lacurile glaciare din Muntii Fagarasului (Urlea, Podragul, etc.) si de acumularea de la Tarlung – Sacele.
Cel mai important rau este Oltul, care strabate judetul Brasov pe o distanta de 210 km. Afluentii Oltului: Baraolt, Varghisul, Aita, Homorodul Vechi, Valea Mare, Raul
Negru, Timisul, Barsa, Ghimbaselul, Sinca, Sambata, Vulcanita, Sebesul, Berivoiul,
Breaza, Vistea si Rodbavul. Apele de munte si de ses sunt populate de specii diferite
de pesti (pastravi, lipan, mreana)
Pe teritoriul judeţului găsim mici lacuri formate langa cursurile raurilor si lacurile de acumulare pentru alimentarea cu apa potabila a localitatilor. Ca rauri importante gasim: Raul Negru, Timisul, Barsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu