miercuri, 25 iulie 2012

Lacul Razelm

Razim (sau Razelm) este un complex lagunar pe litoralul Mării Negre, format prin bararea de catre cordoane litorale a vechiului golf Halmyris. Complexul lagunar insumeaza o suprafata de 731 km² din care lacul Razelm 394,30 km². Are o adancime maxima de 3 metri
Lacul acesta se afla, ca poziţie geografica, in estul Romaniei, in regiunea istorica Dobrogea, in judetul Tulcea. Comunica cu Marea Neagra, la nord prin gura Periteasca si la sud, prin gura Portita. Primeste apa dulce din Dunare, bratul Sfantu Gheorghe, prin intermediul canalelor Dranov si Dunavat. In centrul lagunei se afla insula Popina in care se afla rezervatia cu acelasi nume.
Lacul are numeroase specii de pesti si aici traiesc si numeroase pasari care se hranesc cu pesti.
Clima regiunii este temperat-continentala cu influente climatice pontice. Temperatura medie anuala are valori ridicate de aproape 11 °C, iar precipitaţiile au valori mici, 400-450 mm/anual. Este cel mai mare lac din România.
In apropierea Lacului Razelm se afla localitatile Sarichioi si Jurilovca. Localitatea Sarichioi se poate mandrii cu peisaje deosebite si foarte multe posibilitati de agrement, cu trasee numeroase in inima Deltei sau pe Lacul Razelm.
Localitatea Jurilovca dispune de un cadru natural deosebit de primitor, frumos, care ofera destul de multe obiective turistice, fiind cunoscuta datorita situarii sale langa Lacul Razelm si datorita vestigiilor cetații greco-romane Argamum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu