vineri, 19 decembrie 2014

Raul Don

Raul Don este unul dintre cele mai importante rauri ale Rusiei. El izvoreste langa Tula, la sud-est de Moscova, si dupa ce strabate 1.950 km, se varsa in Golful Taganrog al Marii Azov.
De la izvoare, raul curge mai intai spre sud-est spre Voronej, pentru ca mai apoi sa-si schimbe directia spre sud-vest. Cel mai important oras strabatut de Don este Rostov pe Don, iar cel mai important afluent este Donetul.
In antichitate, raul era considerat granita dintre Europa si Asia. In vremea de maxima inflorire a Greciei Antice, intr-o perioada in care zona Donului era locuita de sciti, raul cunoscut ca Tanaïs era unul dintre cele mai importante cai comerciale.
Tanais este numele sub care erau cunoscute raul Don si orasul asezat pe malurile lui de catre sursele antice grecesti. Se pare ca numele modern al cursului de apa deriva din denumirea scitica dānu care, la fel precum contemporanul osetin don, poate fi tradus simplu prin "rau".
In punctul cel mai de est al cursului raului Don, apele sale se apropie de cele ale Volgii. Canalul Volga-Don, cu o lungime de 105 km, este o importanta cale de navigație, care leaga cele doua rauri. Fortareata hazarilor Sarkel domina in vechime acest important nod de transport. In aceasta zona a raului s-a desfasurat Operatiunea Uranus, unul dintre cele mai importante momente ale celui de-al doilea razboi mondial.
Regiunea Donului a fost caminul cazacilor de pe Don, care s-au asezat in valea fertila a raului in secolele al XVI-lea si al XVII-lea.
In literatura secolului al XX-lea, Donul si oamenii sai au fost adusi in atentia cititorilor de Mihail Alexandrovici Șolohov, un cazac nascut din stanita Veșenskaia, mai ales prin celebrul sau roman "Pe Donul linistit" ("Tihii Don"). Sursa: ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu