luni, 13 iunie 2016

Tiparul Momeala pentru Somn

Traieste in apele statatoare sau cu curent slab, care au mal pe fund si vegetatie abundenta pe maluri. Se hraneste de obicei pe timpul noptii cu viermi, melci, crustacee si moluste. Spre deosebire de alti pesti,tiparul poate sa se tarasca pe uscat dintr-un loc in altul (uneori chiar si 150 - 200 m),avand posibilitatea de a respira si aer atmosferic cu ajutorul intestinului. Cele mai bune perioade pentru a-l putea captura sunt primavara si toamna.Este un peste care nu poate fi prins decat cu mana. Legea nu reglementeaza lungimea minima admisa la pescuit. 
Daca ii pastrati acasa,cea mai buna solutie e sa-i tineti intr-un acvariu asezat la loc racoros si dotat cu pompa de aer.Pe durata partidelor de pescuit va recomandam sa-i pastrati intr-o cutie frigorifica,in care ati pus o punga cu gheata si niste iarba peste ea.Nu uitati sa acoperiti tiparii cu o carpa uda.Pot fi pastrati astfel o perioada de 2 - 3 zile,iar pe deasupra o sa-i fixam mai usor in carlig pentru ca gheata ii amorteste putin. In cazul ca nu dispuneti de un vas frigorific,puteti sa-i pastrati intr-o galeata de vopsea lavabila dotata cu capac si umpluta cam trei sferturi cu apa.Apa va trebui schimbata des si galeata trebuie tinuta permanent la umbra. 
Daca tiparul e viu si doriti sa ramana asa, puteti incerca sa-i treceti carligul prin ambii ochi iar apoi sa infigeti in varful carligului o rondea de plastic subtire,pentru ca acesta sa nu poata iesi.O alta varianta ar fi sa infigeti varful carligului prin falca inferioara si apoi sa-l scoateti prin unul dintre ochi.Pentru ca tiparul sa ramana in viata mai mult timp,puteti sa-l intepati in coada (o singura data) la circa 5 - 6 cm de inotatoarea codala. Pentru ca ultima metoda de prindere poate duce usor la incurcarea forfacului,unii pescari prefera sa-i taie inotatoarea codala,limitandu-i astfel miscarile si facandu-l mai atractiv pentru rapitor (prin sangerare).Tiparul poate fi folosit la pescuit atat viu cat si mort,insa ultima varianta nu are rezultate la fel de bune ca prima. Tiparul mort se va pune in carlig la fel ca cel viu,avand in plus posibilitatea atasarii unor carlige suplimentare (2 sau 3 in functie de lungime) de-a lungul corpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu