marți, 1 martie 2011

Pescuitul in ape cu vegetatie

In acest articol va prezentam pescuitul in apele cu si fara vegetatie, prezentand caracteristicile lor. Multi pescari doar citind acest lucru vor zice ca nu-i intereseaza pentru ca ei niciodata nuvor pescui in locuri pline de ierburi fie ele de suprafata sau de fund. Insa exista alti pescari care pentru ei un loc plin de vegetatie este sinonim cu un loc frecventat sigur de crap.
Algele sunt considerate de botanici printre primele plante aparute in apa. Plante ce cu ajutorul soarelui realizeaza fotosinteza ceea ce inseamna ca clorofila pigmenteaza toate aceste plante avand toate culoare verde. Acestea in apele noastre sunt de doua feluri :cele prinse de fundul apei si cele de suprafata ce plutesc libere.
Cele de suprafata se numesc fitoplancton si ajuta la hranirea multor organisme - raci, moluste, pesti, pasari si chiar unele mamifere acvatice.
Aceste alge se gasesc in ape de obicei ceva mai tulburi si cresc in zonele in care soarele patrunde fara nici o problema si apa nu este foarte adanca .
In lacurile cu apa mult mai clara gasim algele ce cresc pe fundul apei si care in majoritatea lor fac parte din lantul alimentar al pestilor.
Zonele care sunt foarte putin profunde cu multa vegetatie sunt foarte cautate de crapi mai ales primavara in perioada in care isi depun icrele pentru ca cu aparitia mai deasa a soarelui aceasta apa se va incalzi rapid. Vegetatia acvatica ofera refugiu crapilor contra rapitorilor si ii face sa se miste cu mai multa libertate. Multi pescari evita sa pescuiasca in aceste locuri si pare ca de un anumit mod crapii stiu acest lucru. Tot timpul trebuie sa luam in considerare aceste locuri in pescuitul nostru pline de vegetatie pentru ca sunt un loc preferat al crapilor chiar daca nu pare asa.
Pescuitul in ape cu vegetatie mare.
In multe lacuri si lagune mai bine de jumatate din fundul apei este acoperit de alge si plante unele din ele ajungand sa masoare chiar si 4 metri. Pentru a pescui intr-o astfel de zona trebuie sa cautam ochiurile de apa cele mai libere de plante. Aceste ochiuri nu au de obicei mai mult de cativa metri patrati si sunt locul in care de obicei se hranesc multi pesti. Localizarea acestor locuri este destul de dificila si se poate face doar in zilele cu mult soare si putin vant. Foarte multe din aceste ochiuri se vor afla in afara razei noastre de actiune insa cu multa rabdare se pot gasi si unele in care putem ajunge sa pescuim.in momentul in care il avem localizat cel mai bine ar fi sa punem o baliza de localizare la 1-2 metri mai in fata pentru momentul in care incepe sa bata vantul si puteti pierde localizarea locului.Aceasta baliza ne va ajuta la lansare. Lansarea se va face in fata balizei pentru ca plumbul in cadere se va apropia de mal. Cu cat apa este mai adanca cu atat trebuie lansat mai in fata balizei.
Pescuitul in ape cu vegetatie mica.
In apele unde vegetatia este mai mica nu este necesar sa cautam foarte mult timp singurul lucru important este acela de a afla ce lungime au plantele de pe fundul apei. Acest lucru il putem face cu o lansare normala iar cu plantele ce le vom agata putem aprecia de o forma destul de corecta ce inaltime au plantele de pe fundul apei.
In aceste locuri boillies-urile ce plutesc ne pot da bune rezultate iar momitul cu pungi PVA este cel mai indicat. Montura pop up sau zig rig ne pot ajuta sa atragem mai bine atentia crapilor.
Betele, mulinetele si firele folosite trebuie sa fie potente pentru a evita ruperea lor in contact cu vegetatia.
Momitul este si el ca de obicei in pescuitul crapului foarte important si trebuie facut de forma corecta.In locurile in care algele nu sunt foarte inalte vom avea rezultate bune daca momim cu momeli mici si usoare cum ar fi porumbul si pellets-i mici care avand o greutate mica in cadere se vor aseza usor deasupra covorului de alge. Aceste locuri vor da rezultate si mai bune daca sunt momite de un mod regular. In acest mod vom desface locul de alge iar pestii vor gasi mult mai usor momeala.
Daca insa pescuim intr-o zona in care vegetatia este foarte inalta atunci trebuie sa gasim cum am zis mai inainte ochiurile sau micile coridoare fara alge in care momim. Momeala trebuie sa fie aromata pentru a fi gasita mai usor in mijlocul algelor.
In momentul inteparii pestelui incercam sa nu lasam fir mai mult decat necesar tocmai pentru a evita agatarea lui in vegetatie. In momentul in care pestele se apropie de un loc plin de alge sa o faca de o forma lenta si nu rapida pentru ca in acest caz cu siguranta il vom pierde. Rabdarea ne va da bune rezultate si nu va cauza daune pestelui.Pentru a scoate din apa pestele avem nevoie de un mincioc cu un maner cat mai mult posibil pentru ca pestele sa fie scos de la o distanta cat mai mare si sigura posibila.
In sezonul cald cand vi se prezinta ocazia sa pescuiti intr-un loc ca acestea despre care am vorbit sper ca nu veti mai avea atatea dubii si veti face fara frica. Este un mod de pescuit foarte emotionant si diferit in care putem pune in practica tehnici ce in mod normal nu utilizam si ce pun la proba rabdarea, abilitatea si cunostintele noastre despre pescuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu