sâmbătă, 8 octombrie 2011

Raul Siret

Raul Siret (in ucraineana Серет, in maghiara Szeret, in traducere "Dragul") este un rau care strabate teritoriile Ucrainei si Romaniei si se varsa in Dunare.
Raul Siret izvoraste din Muntii Carpatii Padurosi aflati in Bucovina de Nord (astazi regiunea Cernauti a Ucrainei), la o altitudine de 1.238 m. Izvoarele sale se afla in apropiere de localitatea Sipotele pe Siret (raionul Vijnita).
Siretul parcurge 706 km (dintre care 596 km pe teritoriul Romaniei si 110 km pe teritoriul Ucrainei) si se varsa in Dunare, langa orasul Galati. Dintre afluentii fluviului, are cel mai mare bazin hidrografic din Romania.
Principalii afluenti ai Siretului sunt: pe partea dreapta, Siretul Mic, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna si Buzau; pe partea stanga, Polocin si Barlad. Bazinul sau hidrografic este format in principal din apele aduse de raurile Bistrita (circa 35%), Trotus (circa 18%), Moldova (circa 17,6%) si Suceava (circa 9%).
Raul urmeaza la inceput o directie nordica in regiunea Bucovinei de Nord. Portiunea de pana la confluenta cu raul Siretul Mic (in dreptul localitatii Suceveni din raionul Adancata) poarta denumirea de Siretul Mare. Dupa confluenta cu Siretul Mic, raul primeste denumirea de Siret.
Raul strabate localitatile Berhomet pe Siret si Jadova, unde incepe sa-si schimbe directia de curgere catre sud-est. Isi continua curgerea prin orasul Storojinet si prin satele Ropcea, Camenca, Volcinet si Cerepcauti.
Siretul abandoneaza apoi teritoriul Ucrainei si intra in Romania prin partea de nord-est. In prima parte, formeaza granita dintre judetele Suceava si Botosani, continuand sa se mentina pe aceeasi directie de sud-est. Trece prin orasul Siret, fosta capitala a Moldovei, apoi prin localitatile Gramesti, Zvoristea si Liteni. In dreptul orasului Liteni, la aproximativ 20 de km de orasul Suceava, se varsa in Siret din partea dreapta raul Suceava (170 km).
Siretul isi continua curgerea spre sud, traversand localitatile Pascani, Stolniceni-Prajescu si Roman, primind apoi de pe partea dreapta apele raului Bistrita (290 km), la circa 5 km dupa ce acesta a trecut de orasul Bacau. Mai in aval, trece prin orasul Adjud si prin apropiere de Marasesti. In apropiere de varsarea in Dunare, primeste de pe partea stanga apele raului Barlad (289 km) si de pe partea dreapta apele raului Buzau (325 km).
In cele din urma se varsa in Dunare, in apropiere de orasul Galati.
Ca suprafata a bazinului hidrografic, Siretul este cel mai mare curs de apa din Romania (cu 28.116 km²), el colectand circa 17% din volumul total al resurselor de apa ale Romaniei. Se desfasoara pe teritoriul judetelor Suceava (8.554 km²), Botosani (457 km²), Neamt (5.836 km²), Bacau (6.603 km²) si Iasi (850 km²).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu