vineri, 21 octombrie 2011

Bologneza - Echipament

Pentru a pescui la bologneza este necesara o lanseta a carei lungime variaza intre 4,5 si 8 m, insa cele mai folosite sunt cele de 6 m sau de 7-8 m pentru locurile mai adanci. Aceste lansete sunt echipate cu inele inalte pentru a facilita alunecarea firului,nelasandu-l sa se lipeasca de blanc. Incepatorilor le-as recomanda o lanseta de 5-5,5 m (mai usor de manevrat) din carbon cu actiune de varf, nu numai pentru ca la inceput pestii vor fi mai mic,dar si pentru ca la o astfel de lanseta aruncarile vor fi mai precise, iar manevrele de lansare nu vor necesita o amplitudine prea mare. In ceea ce priveste mulinele,parerile specialistilorsunt impartite. Unii recomanda mulinetele foarte mici (tip”microlite”) deoarece varga lunga este cea care oboseste pestele, la fel ca la pescuitul cu undita, altii le prefear pe cele medii(ca la sheffield), spunand ca asa vor castiga mai mult timp in aducerea pestelui si a monturii si ca, in combinatie cu actiunea vergii,vor obosi mai repede un peste mare (dispunand totodata si de o rezerva mai mare de fir in eventualitatea unui demaraj).
Ca o regula generala, de-a lungul timpului,cele maipotrivite mulinete pentru bologneza s-au dovedit a fi cele capotate deoarece acestea permit un control mai bun al firului pe timpul derivei monturii.
Fiind vorba despre o tehnica in care controlul firului este extrem de important, se recomanda un fir flotant si vizibil, cu grosimi intre 0,12 si 0,16 mm sau 0,18 mm pentru pestii mari.
Plutele amintesc de cele de la pescuitul clasic cu undita,capabile insa sa sustina cantitati mai mari de plumb (de peste 3 g). Pentru a rezista mai bine curentului,acestea au corpul scurt si bombat si chile foarte lungi,care le confera un echilibru mai bun.
Plumbajul - este unul dintre factorii care fac din bologneza o tehnica mai apreciata-de catre unii pescari de competitie-decat sheffield-ul.
Daca la sheffield era necesar un plumbaj progresiv sau etalat,format din mai multe alice de diferite marimi si care puteau provoca dese incurcari ale firului la lansare, la bologneza se poate folosi un plumbaj mai compact sau chiar masiv(format dintr-o singura oliveta si doua alice opritoare). In felul acesta puteti spune adio incurcaturilor de fir, atat de enervante,provocate de un plumbaj raspandit. Un alt avantaj al acestei tehnici se datoreaza tot plumbajului mai compact (restrans) si consta intr-o mai mare stabilitate a monturii in cazul curentilor de adancime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu