marți, 11 octombrie 2011

Capturi record pe Lacul Cincis

S-au vehiculat o multime de teorii despre soarta “balaurilor” din lacul Cincis – mai precis despre fitofagii enormi care se prind acolo – care mai de care mai fanteziste si mai lipsite de veridicitate. La inceputul anilor ‘70, pe vremea cand se mai faceau populari serioase in apele din judet, Cincisul a fost populat, intr-o toamna, cu jumatate de tona de crap fitofag si amur.
Cu timpul, acesti pesti - care se hranesc cu fitoplancton de pe fundul lacului si cu plante, de unde li se trage si denumirea - au capatat dimensiuni uriase, putand sa ajunga in prezent pana la 40 de kilograme. In ultimii ani, tot mai multi fitofagi uriasi au fost prinsi pe Cincis, astfel ca numarul monstrilor din acest lac se reduce de la an la an, insa de populat, in afara de Asociatia Pescarilor Sportivi din Hunedoara, nu populeaza nimeni.
In anul 2008 s-a prins un astfel de monstru – un fitofag care cantarea 45 de kilograme si masura 1,50 metri. Atunci s-au vehiculat felurite teorii despre modul in care a fost prins acel peste, insa acum a venit momentul sa aflam adevarul. Ioan Sas, din Mintia, este un mare pasionat de spinning, care impreuna cu prietenii pescuie ste frecvent din barca in cautarea rapitorilor. Asa s-a intamplat si in ziua cu pricina, cand se afla pe Cincis dupa salau, pescuind din barca la trena cu un bat Dam, echipat cu mulineta Ryobi Ecusima, fir de 0,30, iar ca momeala, un vobler de la Rappala care cobora undeva pe la 5-6 metri in adancuri. “La un moment dat, am simtit ca am agatat ceva si a inceput nebunia, simteam in bat ceva absolut enorm, dar nu stiam ce fel de peste este. Dupa mai bine de o ora de drill, batul s-a rupt de la tronsonul 3. Au urmat alte doua ore de drill nebun si epuizant. La un moment dat, am vazut ca este fitofag si ca este agatat de coada. In cele din urma, am reusit sa-l conduc inspre mal si sa-l scot afara”, povesteste Ioan Sas experienta de neuitat. Intreaga scena a fost filmata de un coleg, astfel ca nu exista dubii in privinta sportivitatii cu care a fost prins monstrul. In aceeasi zi, Sas a avut rezultate bune la salau. In general, omul pescuieste pe Mures, unde nu de putine ori a prins somni de 14, 16 si 17 kg. Sursa: www.replicahd.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu