sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Localitatea Murighiol - judetul Tulcea

Localitate situata la 4 km de Uzlina si 38 km de Tulcea, in judetul Tulcea, intre tarmul de Est al Lacului Razim si malul drept al bratului Sfantu Gheorghe.
Satele componente ale comunei sunt : Murighiol, Colina, Dunavatu de Jos, Dunavatu de Sus, Plopul, Sarinasuf si Uzlina.
Denumirea localitatii provine din limba turca (mourighiol insemnand in limba turca lac violet) datorita reflexelor liliachi ale apei din ghiolul din apropiere.
Localitatea a fost mentionata in unele documente ale vremii ca o localitate a provinciei Scythia, sub denumirea de Salmorus.
Activitatea economica de baza a comunei este agricultura, ce se desfasoara cu predilectie in cadrul gospodariilor individuale. Piscicultura, comertul, turismul si prestarile de servicii sunt alte domenii in care isi desfasoara activitatea o buna parte din locuitorii comunei.
Acces in localitate:
Acces terestru, 38 km de Tulcea prin drumul judetean DJ222C si acces pe apa, 40 km de Tulcea .
Puncte de interes turistic: lacul Murighiol, ruinele oraselului antic roman Halmyris (secolele I-VI d.C.), fost port la bratul Sf. Gheorghe al Deltei Dunarii (zid de aparare masiv, cu turnuri si porti, bai romane etc.), ruinele unei basilici paleocrestine cu cripta pentru moaste de martiri, manastirea Halmyris, lacurile rezervatii naturale, Lacurile Saratura I, II, III, adapostesc namoluri negre sapropelice cu calitati terapeutice. Apa Lacului Saratura I este de asemenea terapeutica datorita mineralizarii cu o medie de 6,7 g/l. Lacul Saratura III, cunoscut si sub numele Lacul Sarat a fost declarat rezervatie naturala in interes biologic. Sursa: www.info-delta.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu