luni, 4 mai 2015

Monturile "Fir de par" pentru Crap

Aceasta montura, care de altfel este foarte cunoscuta in afara tarii, a inceput de un numar de ani incoace sa aiba adepti si in randul pescarilor nostri, fiind deosebit de eficienta la pescuitul crapului. Inventata de pescarii englezi prin anii '70, n-a prea inspirat multa incredere la inceput, pana cand a ajuns sa-si dovedeasca eficacitatea pe la diferite concursuri din toata lumea, astazi fiind folosita intensiv la pescuitul crapului si nu numai. Elementul de noutate a constat in lasarea libera a carligului si fixarea momelii langa acesta, cu ajutorul unui fir flexibil, care initial a fost chiar un fir de par, donat de catre sotia inventatorului din propria coafura, de unde si denumirea monturii. Ideea de la care s-a plecat a fost ca, atunci cand momeala e absorbita in gura crapului, acesta sa o poata gusta si analiza fara sa simta nimic dubios, care l-ar putea determina sa o refuze. Cu timpul au inceput sa apara si imbunatatiri la montura initiala, in sensul ca "firul de par" a fost scurtat treptat de la cca 10 cm cat avea initial pana la aproximativ 1 cm in prezent, iar apoi cineva a introdus si nodul care a ramas legat pe vecie de montura cu fir de par, respectiv nodul fara nod.
La ora actuala exista mai multe metode de fixare a momelii, care trebuiesc alese in primul rand dupa momeala folosita. Fixarea poate fi facuta prin legarea directa a firului de par de curbura carligulu. In cazul ca pescuim cu porumb se lasa "firul de par"ceva mai lung, apoi insiram boabele pe acesta iar la sfarsit facem un lat mic la capat, pe care-l trecem peste varful carligului obtinand ceea ce se cheama in limbajul pescaresc "cercelus".
Fixarea momelii pe firul de par este utilizata indeosebi la pescuitul crapului, din cauza ca acest peste este unul extrem de suspicios, dar cu adaptarea corespunzatoare a dimensiunii carligului si a momelii, poate fi folosita cu rezultate foarte bune si pentru pescuit la caras sau platica, ba chiar si la mreana or la somn. "Firul de par" poate fi utilizat pe diferite forface de crap sau pe montura cu naditor, aceasta din urma fiind chiar populara printre cei ce pescuiesc cu lanseta, ori daca preferati pescuitul la feeder pe diferite monturi pentru feeder. La sfarsit trebuie sa precizam ca, pentru a completa montura, mai este nevoie de un vartej prin care se face atasarea forfacului la linia principala si evident un plumb ce poate fi culisant sau nu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu