miercuri, 29 iunie 2011

Montura perfecta pentru Crap

Montura perfecta pentru crap - Sunt atatea monturi de crap disponibile pe piata in momentul de fata dar marea intrebare este, ce tip de montura este cea mai buna pentru a prinde cat mai multi crapi? O parte dintre pescarii de crap cred ca au descoperit cea mai buna montura deoarece au prins un anumit numar de crapi cu ea. Acest lucru nu inseamna neaparat ca acea montura e fenomenala doar pentru ca a prins cativa crapi,sunt numerosi alti factori care pot afecta succesul unei monturi. De asemenea, poate fi o alta montura care poate functiona mult mai bine in anumite situatii aparte pe care le intalnim in diferite partide de pescuit.
De fapt, o montura perfecta poate deveni inutila daca aterizeaza intr-o pozitie gresita, cum ar fi o parte din fir sa fie ridicata de pe fundul lacului intr-o pozitie care sa-i dezvaluie prezenta, sau varful carligului sa se toceasca prin frecarea cu pietricelele. Da, se poate folosi spuma solubila pentru a evita aceasta situatie, dar ea poate fi cauzata si de un crap care a luat momeala fara sa ne dam seama si a scuipat-o, lasand montura in situatiile de mai sus.
Este totodata posibil ca si cea mai slaba montura sa dea rezultate bune in conditii ce o avantajeaza cum ar fi, de exemplu daca a aterizat in pozitie corecta sau intr-o pozitie care o ajuta sa se confunde cu culoarea fundului lacului. Aceste doua situatii ar putea fi suficiente sa pacalim multi crapi, facandu-i sa aspire momeala si carligul sa se prinda in buza. Alta situatie cand o montura slaba ar putea da rezultate,este daca in zona se afla multi crapi care se hranesc in acelasi timp; concurenta pentru hrana poate face pestele sa lase garda jos in timp ce aspira momeala, pentru a nu ajunge altul inaintea lui la ea. Aceasta situatie poate face partida de pescuit o mare reusita chiar daca folosim o montura de o calitate indoielnica.
Oricum, sunt mai multe lucruri de facut pentru a prinde crap, decat doar alegerea unei monturi si cred ca cea mai buna montura va fi alta in diferite locuri de pescuit si va depinde de mai multi factori: limpezimea apei, tipul de sol din lac, conditiile meteo, obiceiurile de hranire ale crapilor,presiunea la care sunt supusi pestii, numarul crapilor care se hranesc la un moment dat,etc. Nu va fi nici o situatie in care o anumita montura va fi cea mai buna de folosit pe toate lacurile, in aceeasi perioada din an, de la un an la altul. Pentru multi dintre noi va fi un proces permanent de incercari, reusite si esecuri, pe toata durata partidelor de pescuit si doar invatand din propria experienta va merita timpul pierdut si efortul depus.
Chiar daca vom reusi sa realizam cea mai eficienta montura de crap pentru orice tip de situatie, prinderea exemplarelor mari va depinde totusi de combinarea mai multor factori, dintre care unii sunt in afara controlului nostru si pot determina rezultatul oricarei pertide de pescuit. Daca ar exista o montura perfecta pentru toate situatiile atunci totusi nu va prinde numeroase capturi datorita factorilor enumerati mai jos (ganditi-va la urmatoarele situatii):
- cea mai buna montura din lume nu poate functiona corect daca nu sunt crapi in lac (localizarea e probabil 75% din batalie)
- cea mai buna montura din lume nu este eficace daca varful carligului a fost lovit de pietricele
- cea mai buna montura din lume nu va prinde crap daca acestia pur si simplu nu mananca
- o montura buna nu va da randament daca nu a aterizat corespunzator pe fundul lacului
- o montura perfecta nu va reusi sa prinda nimic daca crapul asociaza momeala respectiva cu pericolul.Crapul trebuie sa ridice momeala pentru ca montura sa functioneze!
- cea mai buna montura nu va da randament daca nu e lansata in zona unde se hranesc majoritatea crapilor din lac,cu alte cuvinte ea trebuie strecurata in zona de hranire a pestilor.
- cea mai buna montura nu va da randament daca materialele din care e fabricata fac momeala sa se miste intr-un mod nenatural care poate speria crapul.
- cea mai buna montura nu va da randament daca momeala nu va putea fi gasita prin miros sau vedere.Intotdeauna folositi o momeala de calitate si niciodata nu exagerati cu aromele,decat daca acest lucru face parte din tactica dumneavoastra.
- o montura buna nu va fi eficienta daca materialele folosite vor fi vazute (intotdeauna camuflati partea finala).
- o montura buna nu va fi eficienta daca crapul se sperie de unele obiceiuri rele pe care le au unele persoane cand pescuiesc ; de exemplu zgomotul prea mare facut pe mal.
- cel mai important lucru de care trebuie sa ne aducem tot timpul aminte este ca o montura buna nu va fi eficienta pe acelasi lac tot timpul deoarece prin folosire ei multa vreme in acelasi loc, crapul in cele din urma o va recunoaste si se va speria de ea.
Chiar daca folositi o montura care da rezultate foarte bune, la un moment dat in timpul partidelor de pescuit va fi nevoie sa schimbati montura si sa o adaptati schimbarilor care se petrec in apa sau dupa obiceiurile de hranire a crapilor. Incercati sa va formati obiceiul de a experimenta si testa cand pescuiti. Incercarea ideilor noi ne va face pe toti sa invatam intotdeauna ceva nou despre pescuitul la crap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu