vineri, 24 iunie 2011

Pescuitul in apele coliniare

Apele curgatoare din zonele de deal corespund limitei inferioare de raspandire a lipanului, dar in principal altitudinilor la care traiesc doua dintre speciile extrem de importante din aceste ape: scobarul si mreana.
Paraiele de munte, unite intre ele in zonele deluroase, alcatuiesc rauri colinare cu ape mai bogate in substante nutritive, cu o temperatura relativ scazuta, limpezi in perioadele de seceta si usor tulburi in timpul ploilor. Curentii mai slabi din aceste zone favorizeaza existenta mai multor vietuitoare si organisme vegetale (care constituie hrana pestilor) decat in paraiele de la altitudini mai mari. Fundul albiei in apele colinare este acoperit cu pietre mai mari, plate, alteori cu pietris, peste care se intinde un adevarat covor verde de alge, hrana buna pentru scobar. Locurile acoperite cu pietre, pietris sau uneori cu nisip constituie medii ideale de viata pentru diferitele animale submerse, in primul rand pentru larvele insectelor acvatice, foarte diverse ca specii si ca numar. Toate acestea explica densitatea faunei ihtiologice in aceste zonele de rauri.
Uneori in aceste portiuni de rau apare lipanul, lostrita si fantanelul, dar specifice lor sant: scobarul (Chondrostoma nasus), mreana (Barbus barbus), mreana vanata (Barbus meridionalis petenyi), cleanul (Leuciscus cephalus), mihaltul (Lota lota), morunasul (Vimba vimba) si beldita (Alburnoide bipunctatus).
In plus, in raurile de munte si de deal traiesc si urmatoarele specii: cleanul mic (Leuciscus leuciscus), porcusorul (Gobio gobio), cara (Cobitis aurata balcanica), nisiparnita (Cobitis romanica), chetrarul (Gobio uranoscopus), pietrarul (Aspro zingel) si fusarul (Aspro streber). Toate aceste specii sau majoritatea sunt de talie mica.
Speciile de pesti mici consemnate constituie in parte hrana speciilor valoroase, iar pe de alta parte folosesc ca momeli pentru pescuitul sportiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu