joi, 30 iunie 2011

Firul Textil

Peste 20 ani de istorie si tehnologie au trecut de cand primii pescari de crap descopereau Dacron-ul si il foloseau in constructia rigurilor. Dincolo de a fi perfect, stramosul firelor textile oferea rezistenta necesara unor driluri capitale si o oarecare camuflare pe anumite tipuri de substrat.
De atunci, zeci de companii au incercat sa dezvolte conceptul, in jurul acestui tip de fir construindu-se o adevarata industrie, usurinta in utilizare, proprietatile anti eject si capacitatea de camuflare, insotite de plaja imensa suplete-rigiditate, transformand cei mai multi pescari de crap in suporteri infocati ai acestui material.
Fie ca este vorba de pescuit pe substrat moale, tare, pietros sau pescuit in zone cu vegetatie sau structuri, firul textil poate fi utilizat cu success. Dealtfel, gama larga de modele si tipuri se adreseaza nominal substratului pe care vreti sa pescuiti.
In plus, in cazul in care obisnuiti sa pescuiti cu pungi sau fire de PVA agatate pe montura, textilul va ofera rezistenta necesara lansarii acestora la distante considerabile.
Pe scurt, varietatea de modele si tipuri va permite utilizarea unui fir textil in aproape orice situatie.
Fabricat intr-o gama variata de diametre, firul textil se afla in directa corespondenta cu tipul de pescuit pe care il practicati. Astfel, daca momeala folosita este de greutate mica (boilies cu diametre mici, porumb, viermusi) atunci un diametru redus este recomandat. Montura capata finete iar detectarea ei este aproape imposibila.
La polul opus, daca momeala de carlig este grea, daca se pescuieste cu pungi sau fire de PVA, necesitatea utilizarii unei grosimi superioare se impune.
Deasemenea, la pescuitul in structuri, utilizarea unui fir de grosime mai mare este recomandata.
Fie ca este vorba de un textil combi (interior textil, exterior plastifiat) sau de unul simplu, constructia este mai mult decat importanta. Ea determina factorii ce impun calitatea unui fir: rezistenta la nod, rezistenta la abraziune, elongatia, supletea, rigiditatea, flotabilitatea, camuflarea, memoria scazuta.
Absortia socurilor in lanseu sau in drill, rezistenta la abraziune cand se pescuieste pe substrat tare sau in structuri, capacitatea de scufundare rapida, maleabilitatea in lucru, supletea la asezarea pe substrat, rigiditatea rigului, camuflarea indiferent de mediul in care se pescuieste, memoria scazuta ce permite monturii sa revina la forma initiala, sunt amanunte vitale pentru pescarii de crap, fiind direct influentate de calitatea materialelor utilizate in constructie.
Astfel, un fir fabricat integral din fibre Dyneema, va fi mult mai rezistent decat unul ce contine fibre textile uzuale, combinate cu un invelis din polister sau unul ce contine un mix al celor doua.
Fibrele Dyneema au la baza fibre de polietilena ce combina o rezistenta inimaginabila si un diametru redus, raportul diametru-rezistenta fiind mult superior cel al otelului obisnuit.
Daca in cazul camuflarii totul este clar, alegerea fiind mai mult decat usoara si in directa corespondenta cu tipul, culoarea substratului si mediul incojurator(vegetatia), o flotabilitate crescuta a firului este daunatoare. Imaginativa ca firul monturii dumneavoastra se ridica la 1cm deasupra substratului. Va fi foarte usor de detectat.
O capacitate de scufundare rapida, asigura asezarea monturii firesc, fara a trimite semnale de alarma catre crap.
Totusi, pentru neincrezatori, cei care au dubii vizavi de etalarea monturii sub apa, recomandam lestatarea cu mici bilute de plumb sau pasta de plumb atunci cand se doreste o siguranta totala.
Rezistenta la nod si abraziune sunt capitale in lanseuri si lupta cu pestele. Un crap sanatos de Dunare poate rupe un fir normal foarte usor atunci cand se pescuieste in structuri (copaci scufundati, praguri abrupte).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu