marți, 7 aprilie 2015

Egreta

Egreta mare este in prezent o specie protejata prin lege. Numarul lor a scazut dramatic din cauza vanarii lor pentru pene ornamentale dar si din cauza schimbarii habitaului.Este o specie care se adapteaza greu prezentei omului.
Forma corpului este caracteristica familiei stracilor,cu gatul lung,ciocul si picioarele lungi. Ciocul este negricios in perioada de reproduce si cuibarit ca apoi sa devina galben portocaliu. Culoare penelor este peste tot aceeasi,de un alb imaculat. In perioada reproducerii prezinta cateva pene lungi pe spate.
Egreta alba prefera zonele cu balti si lacuri line unde gaseste hrana din abundenta dar o putem vedea si in camp deschis acolo unde cauta insecte si broaste.
Locurile preferate pentru cuibarit sunt stufarisurile,in zone retrase si linistite,ferite de prezenta omului unde femela depune in luna aprilie pana la 4 oua albastrui. Perioada de incubatie este de 27 de zile iar clocitul este facut de ambii parteneri.
Egreata mare este o pasare migratoare dar sunt si exemplare care raman in Delta Dunarii tot timpul anului,mai ales in iernile blande. In imaginea de mai jos vedem un starc cenusiu si o egreta mare, zgribuliti, ramasi peste iarna la noi.

Egreta mica este o pasare la fel de rara ca si surata ei mai mare. In prezent este declarata monument al naturii si este protejata prin lege. In ultima perioada se observa o crestere a numarului de egrete,probabil datorita incetarii vanarii ei pentru pene.
Egreata mica are o lungine de 56 cm iar pena jul este complet alb imaculat. In perioada reproducerii prezinta pene ornamentale pe cap si pe spate care erau foarte cautate.
Cuibul il face in colonii,de multe ori mixte,in stufaris sau copaci mici ca inaltime.In luna aprilie femela depune pana la 5 oua de culoare albastrui. Clocitul este asigurat de ambii parteneri iar perioada de incubatie este de 27 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu