miercuri, 8 aprilie 2015

Pescuitul la pelete

Carasi, platici, babuste, crapi, cleni, mrene sau orice alt peste de apa dulce, cu exceptia rapitorilor, adora peletele si derivatele din acestea. Peletele sunt o forma de hrana compacta, tip de hrana ce a fost creat si implementat in cresterea intensiva a pestilor in crescatorii. Totusi, in pescuitul sportiv, peletele necesita o pregatire in prealabil inainte de nadire.
Peletele de halibut sunt pelete cu marimi cuprinse intre 2 mm si chiar 20 mm, destinate atragerii pestilor de talie mare, din speciile crap, somn, clean si mreana. Sunt pelete cu un continut mare proteic si foarte uleioase. Sunt recomandate spre a fi folosite in lunile calduroase, atunci cand urmele de ulei atrag pestii de la distante considerabile. Gaurite, pot fi folosite si ca momeala, atasate pe fir de par.
Peletele de pastrav sunt asemenea peletelor de halibut, foarte compacte, cu dizolvare lenta si cu un continut mare de uleiuri si proteine. Utilizarea acestor pelete pentru nadire la partidele de pescuit la crap poate oferi partide memorabile.
Peletele de crap se gasesc in diferite combinatii de culori si arome, deoarece acestea sunt cele mai bine vandute, asta si datorita pretului atractiv. Nu sunt atat de bogate in uleiuri si in proteine precum cele de halibut si pastrav, dar totusi constituie o buna nada pentru atragerea crapilor sau chiar si a ciprinidelor pasnice de apa dulce. Au un efect de dizolvare mai rapid decat cele doua tipuri expuse mai sus si sunt ideale pentru crearea patului de nada si intretinerea acestuia.
Peletele expandate sunt mai deosebite, necesitand un plus de atentie in pregatirea lor. In forma initiala, acestea sunt flotabile. Flotabilitatea le scade insa pe masura ce sunt umectate. Odata umectate, acestea capata o textura spongioasa, aspect ce permite utilizarea lor direct intepate pe carlig. Nu sunt recomandate pentru nadire, decat in cazurile in care pestii se hranesc intre ape sau ”pe cadere”,  deoarece textura de burete face ca acestea sa aiba o cadere lenta prin straturile de apa.
Pe langa modelele de pelete expuse mai sus, producatorii de nade pun la dispozitia pescarilor diferite tipuri de pelete aromate, important de retinut fiind faptul ca majoritatea au in compozitia lor, in proportii mai mici sau mai mari, fainuri de peste sau un anumit tip de faina de peste, combinata cu diferite fainuri din cereale sau un anumit tip de seminte. Practic, utilizarea lor nu este diferita fata de peletele conventionale. Micropeletele O atentie deosebita trebuie acordata si micropeletelor, surorile mai mici ale peletelor. Acestea au diametre de 2 si 3 milimetri si sunt destinate nadirii si intretinerii vadului de pescuit atunci cand pestii sunt reticenti si nu raspund la nadirea cu particule de dimensiune mare. Micropeletele se pot folosi adaugate in nada, in forma uscata sau umectata, trase cu prastia pentru intretinere sau umectate si compactate in bulgari pentru a fi trase cu prastia la distante mari. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu