sâmbătă, 18 aprilie 2015

Actiuni de repopulare cu salau a complexului Razim - Sinoe

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) Tulcea a inceput, joi, 16 aprilie, pentru al doilea an consecutiv, actiunile premergatoare repopulării cu salau a complexului Razim-Sinoe.
Pentru actiunea din acest an, asociatiile de pescari au capturat circa 210 exemplare de reproducatori, peste trei ani, din fiecare cuib de icre embrionate de salau urmand sa rezulte pana la 100 de pesti de consum cu greutatea de circa 1,5 kilograme fiecare exemplar.
"Un astfel de proiect este mai mult decat necesar nu doar pentru această zona, ci pentru intreaga Delta. Lucram acum la proiecte similare care se vor pune in practica in toate zonele Rezervatiei, Delta urmand sa fie repopulata nu doar cu salau, ci si cu stiuca, somn, crap si alte specii cu valoare comerciala mai mica, aceste specii fiind necesare pentru asigurarea hranei rapitorilor", a declarat guvernatorul Rezervatiei, Lucian Simion.
ARBDD, potrivit sursei, are asigurate in momentul de fata fondurile necesare pentru achizitionarea a circa 2.000 de cuiburi embrionate de salau, insa numarul cuiburilor care vor fi redate apei depinde de capacitatea de functionare a statiei de la Enisala a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD).
"În varianta realista, sunt premise pentru a livra intre 1.200 si 1.500 de cuiburi de icre embrionate de salau", a declarat, la randul sau, directorul INCDDD, Marian Tudor.
Anul trecut, potrivit conducerii de la acea vreme a ARBDD, in acelasi complex au fost deversate circa 500 de cuiburi de icre embrionate de salau.
Complexul lagunar Razim-Sinoe a devenit la inceputul secolului trecut, prin conectarea cu bratul Sfantu Gheorghe al Dunarii, cel mai mare rezervor de specii de pesti de apa dulce al Romaniei, insa din cauza lipsei resurselor financiare necesare lucrarilor de decolmatare resursa piscicola de aici se afla in prezent in declin.
Specie nemigratoare care traieste in apele dulci statatoare sau lin curgatoare suportand apele salmastre curate, cu zone de nisip, salaul este una dintre speciile cele mai importante pentru pescuitul comercial din Delta Dunarii, productiile realizate la aceasta specie, conform unei lucrari semnate de cercetatorul INCDDD Vasile Otel, scazand de la 877 de tone in anul 1962 la 64 de tone in anul 2003.
Statia de reproducere natural dirijata a salaului din Enisala, apartinand INCDDD, are o capacitate de 2.000 de cuiburi embrionate. Baza de cercetare funcționeaza din anul 1939, cu scopul de a asigura popularea de sustinere a salaului in lagunele Razim si Sinoe care, potrivit cercetatorilor, au un deosebit potential de hrana naturala pentru aceasta specie. Actiunile de populare a complexului cu specii de pesti au fost sustinute de stat in perioada comunismului, apoi au fost efectuate de concesionarii zonei, iar ulterior au fost realizate sporadic de organizatiile de pescari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu