joi, 30 aprilie 2015

Pescuitul cleanului la lingurita rotativa.

Prezent inca in multe din apele tarii noastre, cleanul face obiectul unui pescuit interesant si daca folosesti metoda si ustensilele potrivite dublate de cunostintele necesare, pescuitul cleanului isi arata roadele.
Pescuitul cleanului la naluci este cel mai frumos. Momelile artificiale folosite sunt: blikerul, voblerul si musca artificiala. Stilul de pescuit difera daca pescuim la lingura ori la vobler, nu cu mult, dar totusi exista diferente ce merita evidentiate.
Pescuitul cleanului la lingurita rotativa. Cleanul este un peste de talie mica (exista si exceptii, dar rar). Avem nevoie de ustensile din clasa “usoara”. Lanseta ca fi de cca. 2,10 m, preferabil din doua tronsoane, actiunea fiind mai buna decat la cele telescopice.
Actiunea lansetei este preferabil sa fie de varf, dar nu prea nervoasa. Firul folosit va fi subtire sau foarte subtire, iar un clean mai nabadaios ne-ar putea strica socotelile. O lanseta cu actiune B va amortiza socurile mai bine. Cat priveste puterea de aruncare, aceasta trebuie sa fie (orientativ) de 7-15 g. Mulineta va fi de tip “micro”, in echilibru cu lanseta. Daca are ceva rulmenti pentru reducerea vibratiilor, cu atat mai bine.
Firul va fi de 0,16-0,18. Daca va place riscul puneti un 0,14, este foarte subtire, dar placerea capturii unui peste e de doua ori mai mare. In cazul folosirii rotativei, nu uitati (antirasucitorul din celuloid) si vartejul.
Unii pescari, pentru finite, nu mai folosesc vartejul, dar, in acest caz, firul se rasuceste.
Rotativele vor fi potrivite cu talia pestelui vizat, adica nr.1-2. Cat despre culori, depinde de apa si de vreme. Vreme insorita- cupru; vreme noroasa- argintiu. In apele montane cu apa de cristal, sunt recomandate naluci cu paleta neagra, eventual si ceva pete galbene. In ceea ce priveste pescuitul in ape cu turbitate crescuta trebuie sa avem in vedere faptul ca sunt estompate culorile, ne mai fiind percepute la fel ca in apele linistite. Aici se vor folosi lingurite mai vizibile. Uneori, in amurgurile de vara, cea mai prinzatoare culoare este rosul.
Cleanul este un peste precaut. De aceea trebuie sa fim foarte atenti, sa nu emitem mai multe semnale decat naluca insasi. Cea mai recomandata tactica este aceea a pescuitului in amonte. Insa, in ape repezi, aceasta metoda este dificila, deci se va pescui paralel cu malul si oblic sus-jos.
Viteza de recuperare nu va fi prea mare, pentru ca altfel pestii nu vor avea timp sa apuce naluca. In cazul cleanului, este preferabil ca la linguritele cumparate sa montam o ancora putin mai mare, procentul rateurilor scazand simtitor.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 42 din 2000, Cosmin Man.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu