sâmbătă, 18 aprilie 2015

Tehnica "Sbirolino" - Pescuitul Rapitorilor

O noua metoda de pescuit sportiv numita "sbirolino", inventata de doi pescari intalieni, campioni mondiali, a fost perfectionata si prezentata oficial de cunoscuta firma germana Balzer. Ea promoveaza o tehnica noua in conducerea momelilor prin apa la pescuitul dinamic, cu ajutorul unei "bombete" din material plastic, de forma ovoida stabatuta axial de un tubusor de plastic cu un diametru de 1 - 2 mm, avand o lungime de 3 - 4 ori mai mare decat corpul bombetei.
Secretul acestui "sbirolino" consta in materialul plastic folosit care are propria greutate specifica, identica cu cea a apei. Astfel, dupa lansare, in momentul cand atinge, isi pierde complet greutatea, firul principal putand culisa liber prin tubusorul axial (conducator), asigurand artificialei o evolutie naturala la o adancime prestabilita prin constructia bombetei. Pescarul nu mai are nevoie de o indemanare deosebita pentru a putea conduce momeala la diferite adancimi, aceasta treaba facand-o cu o precizie garantata bombeta "sbirolino".
Indiferent de marimea si greutatea ei, "sbirolino" se monteaza pe firul principal, avand obligatoriu un opritor de cauciuc intre el si cele trei vartejuri simple cuplate in serie, de care se leaga forfacul echipat cu carligul si momeala dorita. Forfacul este lung, 60 - 120 cm, uneori ajungand la 200 cm.
Exista 6 tipuri de "sbirolino":
1. Tipul "floating" intre 2 - 14 g pentru pescuitul la suprafata apei.
2. Tipul "usor scufundat" cu greutati intre 3 - 20 g pentru pescuitul intre ape.
3. Tipul "rugby", care are forma unei mingi de rugby si nu este prevazut cu tubul axial. El evolueaza intre ape, exact la mijlocul distantei dintre fundul si suprafata apei.
4. Tipul "saltarello" destinat pescuitului in aproprierea fundului albiei, are forma ovoida si este prevazut cu tubusor axial lestat. Montura fiind mai grea, este recomandata folosirea unui forfac de 2 m, care asigura mai multa naturalete in miscarea mpmelii.
5. Tipul "schlepp-pose" este de fapt o pluta tractata, adica au un corp lung si drept care se prinde ca un inel de cauciuc pe firul principal. Montura este aceeasi ca si in cazurile precedente. Lestarea plutei trebuie facuta cu atentie, astfel incat greutatea plumbilor sa fie intotdeauna mai mica cu 0,5 g decat a plutei, pentru ca aceasta sa se poata misca liber.
6. Tipul "schleep-blei" este un plumb tractat pe fundul albiei, care face posibil pescuitul dinamic la fund. vartejurile se leaga sub plumbul de o forma speciala, iar forfacul lung face posibila atasarea unor streamere, nimfe sau muste artificiale speciale pentru salau, cu care pana acum nu puteam prospecta fundul albiei.
Tipuri lanseta. Exista 3 tipuri de lanseta pentru bombeta:
- pentru un pescuit de finete, lansete cu o putere de aruncare de 1 - 6 g.
- pentru un pescuit mediu, lansete de putere 3 - 10 g.
- pentru salau, stiuca, lansete ce arunca 3 - 40 g.
Lungimea lor variaza intre 3.80 - 4.20 m, preferabil din carbon. Lanseta se alege in functie de distanta la care pescuim si specia de peste pe care o cautam.
Momeala. Se pot folosi aproape toate tipurile de momeli cu sbirolino, atat twisterul cat si bucatica sau musca artificiala sau oricare alta momeala. Ritmul tractarii acestora prin apa scade foarte mult, iar acest lucru nu face altceva decat sa incita si mai mult pestii rapitori la atac.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 44 din 2000, Istvan Uszkay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu