duminică, 27 februarie 2011

Lebada

Lebada este cea mai nobila la infatisare dintre toate pasarile de la noi. Ea intruchipeaza simbolul puritatii, al elegantei si al gratiei. Chipul ei este recunoscut usor de toata lumea desi nu este o pasare usor de vazut in mediul ei natural. In ultima vreme observam o tendinta de populare, ca si pasari ornamentale, a lacurilor de agrement din orasele mari.
Lebada este admirata si respectata pentru penajul de un alb imaculat, pentru linia arcuita si eleganta a spatelui, pentru gatul lung si mladios , pentru miscarile line si pline de gratie de pe luciul apelor. Pare ca este o stauie sculptata in marmura alba.
Rar se intampla sa o vedem mergand pe uscat si asta datorita trupului greu pe care abia il poate tine pe picioarele scurte de culoare galbena. Ciocul este de culoare rosie-portocalie cu o protuberanta neagra la baza lui. Puii sunt de culoare cenusie si devin total albi abia in al treilea an din viata.
Pentru ca isi aleg perechile de cele mai multe ori pe viata, lebada reprezinta alaturi de porumbei, simbolul cuplului fericit, de nedespartit.
Lebada este o pasare de talie mare, ocrotita de lege , care poate ajunge la lungimi de 1,5m si la o greutate de 12 kg. Anvergura aripilor poate ajunge pana la 2,38 m.
Femela depune in luna mai pana la 6 oua de culoare alba -cenusie. Clocitul este facut cu randul de ambii parteneri. Perioada de incubatie este de 35 de zile.In ciuda infatisarii lor blande trebuie sa avem in vedere faptul ca masculul isi apara foarte agresiv partenera, cuibul sau puii fiind cazuri de persoane care s-au ales cu rani usoare.
In iernile blande se intampla des ca lebada sa nu migreze sau sa ramana pentru o perioada de timp pe tarmul Marii Negre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu