luni, 21 februarie 2011

Cazanele Dunarii

Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi. Au o lungime de circa 9 de km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigaţia. Fluviul este mărginit de pereţi verticali, stâncoşi. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor viteza de scurgere a apei depăşeşte 5 m/s.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) şi Veliki Strbac (Serbia).
La baza peretelui de calcar ce flanchează această porţiune a Cazanelor Mari există două cavităţi: peşterile Gura Ponicovei şi Veterani.
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind sunt pozitionate între masivele Ciucarul Mic (România) şi Mali Strbac (Serbia).
Cazanele Dunării şi masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile 40 m - inălţime şi 25 m - lăţime.
Pescuitul in zona Cazanelor Dunarii este diferit fata de pescuitul pe Dunarea “clasica”.
Adancimea apei este foarte mare in zona respectiva iar curentul este pe masura. Recomandat sa se foloseasca plumbi grei, ace mari si fire groase. Ca specii de pesti cele mai intalnite ar fi somnul, intalnit cel mai des, dar si crapul. Ca momeala, pentru somn, ar fi rama neagra, mate de macrou sau ficat imputit, iar pentru crap cel mai eficient ar fi patratica de mamaliga cat mai mare.
Un loc de pescuit interesant ar fi in fata orasului Orsova este o intinsura mare de apa, unde se gaseste somnul. De tinut minte ca in aceasta zona a Cazanelor Dunarii este bine de folosit fire cat mai groase si ace maricele, pentru ca este o zona cu peste ceva mai mare.
Cum se ajunge in Cazane:
1. cu autoturismul, de la Orsova (aproximativ 20 km de Drobeta Turnu-Severin) se merge pe drumul spre Moldova Noua. Trecem prin Ieselnita, Dubova. In total, aproape 25 km.
2. cu vaporul din Orsova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu