luni, 14 februarie 2011

Bibanul


Bibanul este un peste rapitor, inrudit cu salaul si care este intalnit foarte frecvent in aproape toate apele din tara noastra.
Corpul bibanului este robust si indesat, relativ atipic pentru familia rapitorilor din care face parte.Este insa un peste foarte frumos colorat si atragator. Pe spate este de culoare aramie, verzui pe laterale si albicios spre burta. Coada si aripiarele abdominale sunt rosiatice. Pe toata lungimea corpului este traversat de dungi verticale de culoare neagra. Gura bibanului este mare si are dinti mici si desi iar corpul este acoperit cu solzi marunti si aspri, bine fixati in tecile lor.Dimensiunea medie a bibanului este de 25 cm si cu o greutate de pana in 500 gr. In cazuri exceptionale poate ajunge la o greutate de 5kg si o lungime de 50-60cm.
Bibanul este un peste foarte abil si mancacios. Consuma aproape orice vietate care ii iese in cale. Se hraneste cu pesti, raci, rame, viermi, insecte, broaste, icre. Este considerat un peste daunator pentru ca aduce prejudicii insemnate speciilor valoroase carora le mananca puii si icrele. Bibanul este insa un peste foarte cautat si apreciat de catre pescarii sportivi carora le ofera partide de pescuit de neuitat.
Depunerea icrelor are loc in lunile martie-mai. Bibanul este considerat un peste foarte prolific. In prima parte a vietii lor, puii de biban umbla in grupuri si se hranesc cu plancton. Ating maturitatea pentru reproducere la varsta de 3 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu