luni, 11 aprilie 2011

Pescuitul Bibanului la Musca Artificiala

Bibanul reprezinta una dintre multiplele alternative pe care le are muscarul de la noi. Apele de munte se deschid numai in mai? Nu conteaza, biban la musca se poate prinde inca din martie. O partida de pescuit cu musca la biban, chiar daca nu este la fel de productiva ca o partida de vobler, poate fi un bun exercitiu de re-familiarizare cu lansarile caracteristice muscaritului inainte de deschiderea la munte. Pe de alta parte, este si un pescuit spectaculos, deoarece atacul bibanului este destul de dur, si nu de putine ori ai impresia ca ai prins ditamai balaurul, cand de fapt ai la carlig un bibanas de o palma.
Unde sa pescuim? Daca vrem un biban mare la vobler, dam pe langa pereti verticali si diferite structuri submerse, gropane etc. In cazul pescuitului cu musca, vom cauta cauta cozile de lac, unde putem sa intram cu o pereche de cizme-sold. Daca avem barca, putem sa acoperim o mai mare parte de apa. Cand ajungem pe apa respectiva, in primul rand trebuie sa ne uitam dupa pestisori, daca acestia sar la suprafata, ca niste mici explozii, atunci e semn sigur ca acolo are loc o vanatoare de biban.
Ustensilele pentru pescuitul bibanului la musca sunt din clasa #5-6. Vom folosi o lanseta lunga, de cca. 2.7 m sau chiar mai mult, cu mulineta corespunzatoare si un fir WF #5, de preferinta scufundator. Daca nu, merge si cu unul de tip plutitor. Forfacul conic este bine sa fie mai lung, de cca 2.5-3.5 m, in functie de apa respectiva. Pe lacuri se foloseste un forfac mai lung decat pe celelalte ape, deoarece apa e mai linistita si pestii pot vedea snurul mai usor, speriindu-se astfel. Si mai ales in cazul bibanului, se stie, odata speriat, isi schimba locul de vanatoare si pierdem ceva timp pana dam din nou de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu