vineri, 25 septembrie 2015

Beldita

Cunoaste o larga raspandire pe intreg continental european. In Romania, populeaza toate raurile mari (Olt, Mures, Prut, Siret, Bistrita, Somes, Crisuri, Timis, Bega, Jiu, Tarnave, Cerna), precum si multe lacuri si helesteie in zona de deal si de campie a podisului Transilvaniei.
Traieste in carduri, in ape limpezi, puternic oxigenate, mai reci si cu adancimi medii, incepand cu zona pastravului si pana la cea a scobarului si a mrenei, in imediata apropiere a albiei acoperite cu pietre si/sau nisip. Are corpul alungit si comprimat lateral, acoperit cu solzi mici, putand atinge o lungime maxima de 15cm si o greutate de 35g (majoritatea exemplarelor masoara 5-8cm si cantaresc 8-10g).
Capul mic, gura oblica, orientata-n sus, ochii mari (colorati deasupra in cafeniu, in partea inferioara in argintiu, iar mijlocul in galben) sunt caracteristice pestilor care se hranesc la suprafata sau in starturile superioare ale apei.
In perioada de reproducere migreaza spre locurile putin adanci, cu apa mai calda
Corpul pestelui este brazdat de doua dungi de culoare verde-albastruie, al caror colorit devine mai intens in perioada reproducerii. Inotatoarele dorsale, caudala si pectoralele sunt gri-verzui, cu contur negricios, restul fiind galbui sau portocalii. Abdomenul este rosiatic- portocaliu. Spatele pestelui este verde-oliv sau verde-albastrui cu reflexe metalice. Lateralele si abdomenul sunt alb-argintii cu nuante de verde. Linia laterala este marginita de o multitudine de puncte negre. Este un peste rapid si vioi, asemeni obletelui. Se hraneste cu rame, viermusi, larve ale diferitelor insecte.
Reproducerea are loc in perioada iunie-iulie, cand femelele lipesc icrele de pietre.
Este folosita ca momeala vie in pescuirea rapitorilor : clean, avat, biban, salau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu