marți, 8 septembrie 2015

Vanturelul de Seara

Vanturelul de seara face parte din clasa Aves, ordinul Falconiformes si familia Accipitridae. Mai poate fi intalnit la noi in tara sub una din denumirile: Vanturel de seara, Soimulet de seara, Vinderele de seara, Vinderel cu picioarele rosii, Herete de seara, herete, vindereu, vanturel. 
Specia este raspandita in jumatatea estica a continentului european si de aici pana in Siberia de mijloc pana la flucviul Lena apoi Lacul Baical. In sud atinge coasta nordica a Marii Negre si a Marii Caspice intinzandu-se pana la poalele M-tilor Altai.
In tara noastra cuibaritul a fost confirmat pentru Banat, Ardeal si jumatatea estica a Romaniei. Efectivele sunt stationare asa cum sunt de altfel interpretate ca fiind pe continent de IUCN. Principalul factor limitativ penru prezenta speciei sunt desecarile, restrangerea zonelor umede in favoarea terenurilor agricole, distrugerea pasunilor prin amplasarea de silozuri, rumoarea produsa de activitatile umane cu masini grele sau de orice alta natura. Specie aflata in sit o calificam cu atributul de stationar atata vreme cat coloniile de ciori nu vor fi distruse. 
Vanturelul de seara este o specie diurna. In cautare de prada executa zboruri la mica inaltime dupa tipicul genului pe care il reprezinta. 
Este o pasare carnivora. Hrana de baza o asigura micromamiferele. Pradeaza rar si soparlele cum si pasarelele, insecte de talie mai mare 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu