vineri, 11 septembrie 2015

Dracul de mare

Traieste in apropiere de coasta, stand ingropat in nisip, ramanandu-i afara doar ochii care se misca atent observand prada. Comun in Marea Neagra.
Are corpul alungit, comprimat, atingand 30-40 cm, acoperit cu solzi relativ mici. Are solzi mici si pe obraji si operculi. Ochii asezati lateral, cu privirea in sus. Botul foarte scurt, prevazut cu doua placi indreptate in jos. Gura mare, superioara, cu buza superioara intrerupta la mijloc. Dintii asezati pe un singur rand pe falci. Linia laterala coboara in regiunea cozii si contine deseori, ramuri laterale. Tepii primei dorsale si ascutisurile operculilor sunt foarte veninosi, intepaturile lor producand grave tulburari in organism.
Culoarea in general cenusie-roscata. Operculul cu dungi oblice albastre. Laturile corpului cu dungi galbene. Burta alba cu dungi galbene. Membrana dintre radiile 1-3 de la prima dorsala de culoare neagra.
Se reproduce prin iunie-iulie, iesirea puilor din icrele fecundate facandu-se destul de repede.
Hrana dracului de mare, consta din pesti (in special pui de calcan), crevete sau viermii care trec prin apropiere si pe care cu repeziciune de sageata sare din nisip si ii prinde.
Desi gustoasa, carnea dracului de mare se consuma numai de cei ce cunosc acest lucru. Pescarii sunt foarte atenti la controlul pestilor prinsi pe fund.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu