miercuri, 21 ianuarie 2015

Atractanti pentru Somn

Toata lumea stie ca somnul are extrem de dezvoltate simturile, acestea ajutandu-l sa se descurce admirabil in aproape orice fel de apa dulce, fie ca este vorba de curgatoare sau de ses. Gustul, principalul atuu, este cu adevarat uimitor, milioane de muguri ce actioneaza ca papile gustative fiind prezenti in gura, branhii, mustati, aripioare, coada si piele, functionand ca adevarati senzori in ceea ce priveste hrana.
Ce nu stiu multi este ca senzorii externi, de pe piele si branhii au rol de localizare a "bunurilor de consum" iar cei din gura si de pe mustati deservesc operatiunea de gustare efectiva inainte de a fi consumata.
Pe de alta parte, narile somnului contin tesuturi senzitive ce actioneaza ca un filtru detector de hrana, jucand rol de turbine in preluarea si evacuarea apei odata ce a fost analizata. Este extrem de important faptul ca ceea ce miroase un somn este cu totul diferit de ceea ce ne comunica sistemul nostru olfactiv.
Daca in cazul omului orice semnal este transmis pe calea aerului si preluat ulterior, la somn totul se produce printr-o analiza a substantelor chimice din apa.

Catfish Gravy - Nitro

Atractie: Exista multi atractanti ce pot imbunatati rata de capturare, indiferent ca se pescuieste cu momeli artificiale sau momeli vii. Unii sunt produsi exclusiv pentru a masca mirosul uman si a motiva pestele sa tina naluca sau momeala mai mult(miros similar unei momeli naturale), altii sa il imbie si sa ii trezeasca si sporeasca apetitul, feromonii din compozitie exacerband atat nevoia de hranire cat si instinctul sexual.
Fie ca este vorba de o compozitie pe baza de uleiuri, amino acizi sau feromoni, mai toti atractantii au un mod simplu de aplicare, scopul definit fiind un plus de interes din partea pestelui. In cele mai dese cazuri acestia functioneaza, nefiind insa compusul minune ce va prinde peste in locul vostru.
Un atractant sporestele sansele de captura si atat. In loc de un caras banal ce se zbate, un pumn de mate de hering urat mirositoare sau un vobler ce inoata super atractiv, veti avea la capatul firului premiza pentru o captura frumoasa.

Powerbait - Berkley

Pescuit: Sa incerci pescuitul la somn este distractiv. O partida umpluta cu mici somotei ce nu ating kilogramul sau cativa somni de 3-7kg este o partida despre care in mod cert veti povesti mult timp. Intelegerea comportamentului acestui peste in raport cu un atractant este capitala insa si va poate aduce un avantaj major.
Folosirea este facila in sine si consta in ungerea repetata a nalucii sau a momelii cu care pescuiti. Dupa primul lanseu stratul superficial va disparea, indiferent ca este vorba de jig, vobler, peste sau mate, lasand in urma o pelicula fina, invizibila, de substante chimice extrem de atractive. Inutil sa spun ca odata tintit un loc, va trebui sa incercati sa pescuiti in aceeasi zona.
Rabdarea este cheia. Dupa un numar 10-15 de lanseuri in cazul unei naluci, folositi atractantul din nou; in cazul in care pescuiti cu momeala vie sau diverse nade de carlig de provenienta organica, injectarea acestora cu atractant pare sa fie cea mai buna solutie.
In ambele cazuri, semnalul transmis va persista, refolosirea atractantului nefacand decat sa sporeasca interesul si sa confirme existenta unei 'mese bune' pentru somn.

Amino Spray - Top Secret

Piata de articole destinate atractie somnului este complexa. Spray, gel, pelete si chiar boilies, stau pe rafturile magazinelor si imbie pescarul prin reclame care mai de care atractive.
Selectia o face insa numarul de capturi si increderea pescarului ce odata castigata merge pana la absurd.

LPT - Yum

In Romania, se utilizeaza cu precadere spray-urile si gelul.
Functioneaza si prind destul de des, fie ca este vorba de lacuri, Dunare, Mures, ...etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu