miercuri, 21 ianuarie 2015

Localitatea Nufarul - Delta Dunarii

Localitatea Nufaru este amplasata din punct de vedere geografic in partea de nord-est a judetului Tulcea, pe malul drept al Bratului Sf. Gheorghe, la aproximativ 11 km de Orasul Tulcea.
Accesul spre si dinspre Nufaru se poate face pe cale rutiera pe drumul DJ 222 C pe soseaua Tulcea – Mughiol si maritima.
In general locuitorii din Nufaru desfasoara activitati in agricultura, piscicultura, turism, zootehnie.
Geneza acestei localitati dateaza inca din epoca elenistica. Inca de la inceputul sec. XX, au fost semnalate in aceasta localitate existenta unor ziduri de incinta si un bogat material arheologic.
Din punct de vedere istoric, satul Nufaru era cunoscut sub numele Prislava, fiind mentionata in lucrari istorice ca localitatea prin care a trecut cneazul Svitaslav Igorevici al Kievului in pelerinajul sau spre Bulgaria. Vasile Parvan arata in lucrarea „Incepurile vietii romane la gurile Dunarii” ca la Prislava se aflau cladiri insemnate cu ziduri foarte puternice, de grosime neobisnuita pentru o intaritura trecatoare si cladiri antice cu zugraveli pe pereti.
Numele de Proslavita cunoscut in cartografia Evului Mediu i s-a suprapus numele asezarii de la Prislava, completat cu omologarea Proslavita – Bruscavita din actele notarului genovez Antonio de Ponzo, propunandu-se astfel identitatea Prislava (Nufaru).
Principalele obiective turistice din zona sunt reprezentate de existenta a numeroase vestigii istorice in aceasta zona, unde pentru o mai buna conturare, delimitare si exemplificare sta marturie Cetatea Proslavita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu